Към Тонка съветът ми е да се опита малко да се успокои първо и да осъзнае че тук не сме врагове нито на нея, нито на дъщеря ѝ. И че щом висим точно в тая тема, вероятно имаме опит точно с ИР, за което тя откровено си казва че не знае нищо.
Също от опит - това мислене за "късата клечка" не е никак продуктивно. Внушава че някакси от самосебе си е "станало", съдба едва ли не. А това не помага с мотивацията да се оправи човек. А истината е че в почти всички случаи ИР е резултат от начина на живот, а в малкото изключения е свързана или с други заболявания пряко, или с терапии но тогава има и шанс да се пооправи след спиране.
Е, няма как да кажеш на някого по мил начин че сам е виновен, независимо дали от незнание, грешни съвети от други или просто както някои не ги е грижа.
Но ако искате работещи съвети, точно хората които имаме опит с това ще ви ги дадем. Ако искате просто някой да ви потупа по рамото и да ви каже че вие не сте фактор в здравето на детето си, опасявам се че едва ли да стане точно тук.
За девойка на 16 не знам дали още да я броя в активен пубертет, момичетата влизат в него доста рано и вероятно вече си има редовен цикъл от наколко години. Но не пречи да потърсят мнение и от детски ендокринолог. Ако беше момче на 15-6 години сигурно нямаше толкова да вдигна вежда при вида на такъв инсулин но в случая ми се вижда множко. Особено ако действително яденето на тия неща дето другите ги били набивали и били "здрави" се счита за нормално и съответно вероятно се и практикува.
Хубавото е, че нещата са поправими, особено при толкова млад човек а не накой дето си е влачил ИР много години и си е мислел и той че е здрав, което си е доста често.