Инсулинова резистентност - тема 4

• 34 198
  • 1 129
  •   1
Отговори
# 60
На 16 години си е пораснал човек вече, особено момиче че те се развиват по-рано.
Към Тонка съветът ми е да се опита малко да се успокои първо и да осъзнае че тук не сме врагове нито на нея, нито на дъщеря ѝ. И че щом висим точно в тая тема, вероятно имаме опит точно с ИР, за което тя откровено си казва че не знае нищо.
Също от опит - това мислене за "късата клечка" не е никак продуктивно. Внушава че някакси от самосебе си е "станало", съдба едва ли не. А това не помага с мотивацията да се оправи човек. А истината е че в почти всички случаи ИР е резултат от начина на живот, а в малкото изключения е свързана или с други заболявания пряко, или с терапии но тогава има и шанс да се пооправи след спиране.
Е, няма как да кажеш на някого по мил начин че сам е виновен, независимо дали от незнание, грешни съвети от други или просто както някои не ги е грижа.
Но ако искате работещи съвети, точно хората които имаме опит с това ще ви ги дадем. Ако искате просто някой да ви потупа по рамото и да ви каже че вие не сте фактор в здравето на детето си, опасявам се че едва ли да стане точно тук.

За девойка на 16 не знам дали още да я броя в активен пубертет, момичетата влизат в него доста рано и вероятно вече си има редовен цикъл от наколко години. Но не пречи да потърсят мнение и от детски ендокринолог. Ако беше момче на 15-6 години сигурно нямаше толкова да вдигна вежда при вида на такъв инсулин но в случая ми се вижда множко. Особено ако действително яденето на тия неща дето другите ги били набивали и били "здрави" се счита за нормално и съответно вероятно се и практикува.
Хубавото е, че нещата са поправими, особено при толкова млад човек а не накой дето си е влачил ИР много години и си е мислел и той че е здрав, което си е доста често.

# 61
  • София
Благодаря ви!
Както вече писах, но явно не сте обърнали внимание, дъщеря ми приема голяма доза вит. Д, след консултация с ендокринолог. Разбира се, че след като видях резултата, веднага записах час. Самата ендокриноложка не ми допадна, много приказки за несъществени неща, липса на сериозно професионално отношение. Така хвърлено в пространството - не яж сладко, просто не ми върши работа и не е достатъчно. Искам отговори на въпроси, разяснения, рискове... Както и да е, намерих друг ендокринолог и ще запиша час, за да ми обясни конкретно какво да правим, за да не се стигне до ИР.

# 62
Хмм, какво точно имаш пред вид под това да не се стигне до ИР като тя вече е налице според тия резултати?
Ендокринолозите повечето за съжаление не се утрепват да обясняват така подробно, дано имаш късмет но може и да се разочароваш и със следващия.
За съжаление доста са които буквално само подмятат че трябва "диета" и стига толкова, да влиза следващият...

# 63
Е браво, без брашно и картофи няма какво да се яде... Има месо, яйца, млечни продукти, зеленчуци. Спокойно, има много какво да се яде и ще трябват ограничения, но това пък ще постави добра основа за бъдещия живот..
Да допълня, че може да се яде и риба.🙂
Тонка, а каква точно е високата доза вит. Д, която приема момичето? Питам, защото може да се окаже, че не е чак толкова висока за попълване на този дефицит. Относно ИР бих препоръчала да погледнете и началната публикация в другата тема за ИР, там има доста информация. А относно храненето при ИР е добре да се информира човек и от други източници (и да се научи да отсява полезната за неговия случай информация) и да не разчита само на казаното от ендокринолог.

# 64
Тонка* в тази тема и в други аз лично подминавам бързо мненията на natka и nevermooresleep. Пишат доста нападателно и се изживяват като последна инстанция без да имат съоветното образование-дори и да имат (нещо, което въобще не ме интересува). Не им обръщай внимание и не реагирай на това какво пишат. Те точно това целят и се хранят от негативните емоции, които предизвикват.

Моето дете е на 21 години и също му откриха ИР. И аз имам. С правилно хранене нещата се регулират. При нас след 6 месеца режимно хранене нещата доста се подобриха. Дори отвреме на време ядем и спагети, картофи, ориз, пица. Така че нещата не са толкова страшни. Но наистина трябва да се вземат мерки.

# 65
Аз не виждам нищо нападателно в написаното от тях. Просто говорят от личен опит. Явно е въпрос на възприятие.

# 66
Мда бе, супер ми е от негативни емоции че да си ги търся и нарочно... Не знам откъде ви хрумват тия неща Grinning
Пък и е леко странно някой дето в прав текст казва че прескача каквото напиша, да разказва на другите какво всъщност пиша. Вземете решение последно четете ли или прескачате написаното че вече се обърках...

Жената ще се поуспокои, ще почете още и ще си състави план за действие. Заедно с дъщеря си, която не е малко дете че да не участва в това също.
Доста хора са така на контра отначало и както се вижда, не го и приемаме лично това дефанзивно поведение. Човек е объркан, уплашен и като му кажат нещо лесно се чувства нападнат. А и наистина не всички факти звучат приятно но няма как да са като стова дума за проблеми.
Поне от моя гледна точка това че нещата са въпрос на начин на живот звучи даже много хубаво - някой го чете като обвиненияче е правил грешки, а аз го чета като че нещата са поправими и в наши ръце, а не сме безпомощни и да не зависи от нас.
Всеки си решава сам от какъв ъгъл да гледа.

# 67
Е как нападателно? Много преувеличено. Да кажеш истината не е нападка. Ако чакате само на ендокринолози, обречени сте на провал. На повечето от нас личния опит сочи това. Добре, че са такива теми, да получим адекватни и работещи съвети. Няма изобщо да коментирам диетите на ендокринолозите, от всичко по малко, пълни глупости.
И няма такова нещо "набиват торти и нищо им няма". Ще им проима, рано или късно. Но за тях не берем дерт, важно е нашето здраве да влезе в норма.

И аз ще попитам Тонка за дозата на вит.Д.

# 68
Така е, не се учете от опита на другите минали по тоя път, трошете си главите сами. То тялото и здравето ви са си ваши, също и болежките, лутането, ядът срещу лекарите, които не обръщат внимание и т.н и т.н. Който се фръцка си е лично за негова сметка.

# 69
Е, чак обречени на провал - едва ли. Но си е вярно че повечето лекари нама да отделят достатъчно време да им обяснят подробно и ще трябва и те да се информират отделно. Сега поне информация има много, само да му се чете на човек. И да приеме факта че ще трябват промени, за да не реагира дефанзивно на прочетеното и да казва че няма как да стане. Минава и това с времето, поне при повечето хора.
ИР не е чак спешно и застрашаващо състояние на такъв етап, не че е здрав човекът но позволява и през тези неща да се мине, и да се успокоиш, и да се захванеш... че даже и да се вкараш в ред.

# 70
  • Sofia
Покрай моите разправии с ИР реших да тествам и едното дете (на 21г),  че има симптоми и се оказах права, и той с  ИР, директно се включи на същия режим, не пожела да чака месец до прегледа при ендокринолога. За 2 седмици свали 6 кг. Какъв бърз метаболизъм имат младите мъже!

# 71
За толкова кратко време е изхвърлил вода основно. Мазнини не се свалят толкова бързо, но все пак е добър резултат. С тази вода е изхвърлил и значително количество системно възпаление.

# 72
Мъжете по принцип са малко по-лесни от нас за отслабване, но и толкова млад пък съвсем. И аз не мисля че повечето от това е мазнини. Като свалиш инсулина изхвърляш много вода, задържана и заради него, и заради повече захар от предишното хранене. Но си е добро начало ако има и още за сваляне, че за мотивацията и това е важно.
При него предимството е и че го е видял при теб че не е нещо страшно да се храниш по режим, много хора се отказват преди даже и да пробват, знаеш как е. И лекарите както и в случая на Тонка по-нагоре - почти нищо не обясняват повечето. И като кажат "трябва диета" и човек почне да си представя глад и мизерия и сам да се навива как не може да живее така...

# 73
  • Sofia
То и аз изхвърлях вода, но за двойно повече време.
Има той да топи около талията.

Последна редакция: пн, 19 май 2025, 20:55 от Karen

# 74
Ще ги свали бързо, бившият ми сваляше по десетина кила при мен без дори да се опитва, просто ядеше предимно както аз ям. Хем си и допълваше понякога с по някоя тестена закуска или нещо сладко, при излизания си ядеше редовно и по-въглехидратни неща но основната му храна беше като моята. Живеехме в различни държави и съответно бяха по месеци там и тук, като се прибереше и си ги качваше обратно но тук изгубваше корема за седмици. Където е той се хранят пословично зле, така че не е за чудене, но той дори не е бил изцяло на режим заедно с мен. Е, не знам и да има ИР, освен че е мъж и че е по-млад от мен. Но при тях си е така - изчистят малко храната и постигат това което на нас ни коства доста повечко работа.
Не са нещо фрапиращо тия 10 кила де, той също е висок, но си личаха - най-вече коремът и лицето при него.

Общи условия

Активация на акаунт