Бързи здравословни въпроси и отговори – 54

• 14 692
  • 416
  •   1
Отговори
Добре дошли!

Заповядайте в петдесет и четвъртата поред тема, в която споделяме личен опит, полезни непрофесионални съвети и практики от здравословно естество. doctor

Моля, имайте предвид, че обсъжданите в темата идеи и предложения следва да служат само за насока към подходящ специалист, който да назначи адекватно на заболяването или здравословния проблем лечение. Съветите в темата не бива да бъдат приемани като диагноза и не трябва в никакъв случай да са повод за самолечение!

Линкове към предишните теми: #1, #2, #3, #4, #5, #6, #7, #8, #9, #10, #11, #12, #13, #14, #15, #16 #17, #18, #19, #20, #21, #22, #23, #24, #25, #26, #27, #28, #29, #30, #31, #32, #33, #34, #35, #36, #37, #38, #39, #40, #41, #42, #43, #44, #45, #46, #47, #48, #49, #50, #51, #52 и #53.

Вместо запис, можете да отговорите на въпроса: "Имате ли понастоящем някакви здравословни оплаквания от неизяснено естество, за които се чудите към какъв тип специалист да се обърнете?", или просто да копирате въпроса си от миналата дискусия, ако е бил публикуван непосредствено преди отварянето на новата тема и – по тази причина – е останал без отговор, от страна на останалите потребители.

Моля, нека спазваме приятен тон на общуване и съблюдаваме добронамереността в изказа си. Благодаря! bouquet

Последна редакция: ср, 15 окт 2025, 17:33 от Гърне без похлупак

# 1
Здравейте, въпроса ми не е точно здравословен, но бих се радвала да ми дадете своето мнение.
Баща ми е на 73г и след серия изследвания, поставяне на два стента се оказа, че лявата му артерия е много запушена и се налага байпас. Говорих с потенциалния кардиохирург, който ме увери, че пациента е подходящ за т.нар миниинвазивна операция на биещо сърце.
В крайна сметка обаче, цялата информация баща ми хем не я разбира, хем изпитва панически страх и отказва да се подложи на нея. Чудя се какво да правя и да продължа ли да го убеждавам, защото той сам трябва да вземе решение, знаейки информацията за това което го очаква.
Алтернативата на това е инфаркт или живот ограничен до дивана. Той е затруднен двигателно, защото има задух. Освен това има херния, която също не може да се лекува, заради болното му сърце. Т.е все повече обездвижване му предстои и затваряне у дома, което не мисля че ще донесе ползи за здравето му и продължителността на живота му. Обяснявам му всичко това, но той ми излиза с аргумента, че годините му били доста и не трябва да се очаква повече на неговата възраст. А това никак не е така и имаме безброй примери около нас.
Как бихте постъпили, бихте ли настоявали да се оперира?

# 2
След силен стрес започна да ми пада косата. Започнах употребата на шампоан Алпецин и има известно подобрение. Към какъв лекар да се обърна и какви изследвания мога да направя предварително?

# 3
rozi4ka222 решението е много индивидуално, според това как ти би се чувствала.  Аз лично бих настоявала, като цяло щях да опитвам да намеря начин да му обясня, че страха му не е оправдан. На моя близка й сложиха байпас на 78г и вече 4-та година си живее с него жива и здрава е.

tetka_the_best хубаво е да изследваш щитовидна жлеза, желязо, В12 и вит.Д

# 4
В 12 и Д са ми ниски, да...

# 5
Вероятно и щитовидната не е добре.

# 6
rozi4ka222, според мен продължи да го убеждаваш. На близък наш човек правиха такава операция преди 25 г в болница Св.Екатерина - жив и здрав си е. Изписаха го на 8-мия ден. Там лекарите са много добри и отношението - също. А сега и технологиите са по-добри.

# 7
Може ли някой на разговорен език да коментира резултата от снимката:

Последна редакция: ср, 15 окт 2025, 21:13 от мекичка*

# 8
мекичка* Има леки износвания и следи от стари травми

# 9
Благодаря! Там е работата, че не съм го удряла. Лятото почна да ме боли от нищото. Сега му правя физиотерапия, по добре са нещата, дано мине напълно.

# 10
Остеофитите са образувания във вид на шипчета. Т.е. начално ошипяване на колянната става. Зависи на колко години си, вече започват изменения, които са възрастови, а не задължително посттравматични.

Гърне, благодаря за темата! 🌸

# 11
Здравейте! Дъщеря ми е с хрема и зачервено гърло, с Т 37,3 от снощи. Тази сутрин се обадих на класната и за да я уведомя, че докрая на седмицата ще остане вкъщи. След това звъня на ЛЛ като тя заявява, че днес има детски консултации и поставяния на ваксини и няма да може да я приеме. Помолих я просто да пусне болничен на детето и аз ще си я лекувам… Тя заявява, че за това сме имали полагащи се 15 дена право да отсъстват по семейни причини и да ползваме тях. За да се ползват госпожите искат да бъде попълнена декларация десетина дена по- рано, което няма как да стане. Какво да правя аз? Как да извиня отсъствията за днес и утре?
 Предходен път ЛЛ ми даде час за преглед за дни напред, като за този период детето или вече ще е оздравяло, или влошило и ние ще сме взели други вече докато дойде прегледа на ЛЛ. Какво е редно да се прави в тези случаи?
 Поздрави!

# 12
  • София
Аз незнам да има такова условие декларацията да бъде попълнена 10 дена по-рано. Извинявала съм 2 дни по семейни причини и дадохме бележката като детето се върна. Иначе казала ли сте, че е болна би трябвало да се върне с медицинска бележка (тоест да се прати, защото е електронна вероятно).

# 13
В нашето училише изискват да се вземе декларацията от канцеларията(лист хартия, не може да се изтегли от сайта) , попълва се от родителя и се връща в канцеларията, като се завежда с входящ номер уведомлението, че детето ще отсъства по едикакви  си причини. Това отнема 2 дена. Негодуванието ми е по скоро към ЛЛ - поне да пусне бележка на детето. Така или иначе се самолекуваме. Обясних и, че детето е болно, но тя нямала как да го приеме.

# 14
  • София
Не може ли като отидете да го издаде със задна дата? При нас тия декларации иначе се теглят от сайта на училището, но явно всеки си има начин.

Общи условия

Активация на акаунт