Бързи здравословни въпроси и отговори – 53

• 1 840
  • 60
  •   1
Отговори
Добре дошли!

Заповядайте в петдесет и третата поред тема, в която споделяме личен опит, полезни непрофесионални съвети и практики от здравословно естество. doctor

Моля, имайте предвид, че обсъжданите в темата идеи и предложения следва да служат само за насока към подходящ специалист, който да назначи адекватно на заболяването или здравословния проблем лечение. Съветите в темата не бива да бъдат приемани като диагноза и не трябва в никакъв случай да са повод за самолечение!

Линкове към предишните теми: #1, #2, #3, #4, #5, #6, #7, #8, #9, #10, #11, #12, #13, #14, #15, #16 #17, #18, #19, #20, #21, #22, #23, #24, #25, #26, #27, #28, #29, #30, #31, #32, #33, #34, #35, #36, #37, #38, #39, #40, #41, #42, #43, #44, #45, #46, #47, #48, #49, #50, #51 и #52.

Вместо запис, можете да отговорите на въпроса: "Имате ли понастоящем някакви здравословни оплаквания от неизяснено естество, за които се чудите към какъв тип специалист да се обърнете?", или просто да копирате въпроса си от миналата дискусия, ако е бил публикуван непосредствено преди отварянето на новата тема и – по тази причина – е останал без отговор, от страна на останалите потребители.

Моля, нека спазваме приятен тон на общуване и съблюдаваме добронамереността в изказа си. Благодаря! bouquet

# 1
  • Melmak
Здравейте, имам нужда от съвет.

Преди около 2 седмици мм се разболя от някакъв вирус, за 3 дена му мина температурата и беше по-добре. Лекарят му пусна пкк и чернодробни ензими - излязоха малко над нормата. Междувременно имаше кръв при изхождане. Отиде на гастроентеролог. Прегледаха го и му казаха - колит. Той си има хемороиди от години и понякога си го мъчат. Изписаха му фамотидин и силимарин. Пие ги, уж почти вече са в норма чернодробните. Казаха и омазнен черен дроб, което нали ясно, трябва спорт и диета.
Обаче тая кръв при изхождане не е малко. Лекарката сякаш не му обръща много внимание. Чудя се дали да не пуснем някакво изследване за бактерии. Заминахме извън София, тук не познавам лекари, където сме. Има лаборатория. Бихте ли ме посъветвали какво да изследваме? Разбирам , че може да е от хемороиди, анална фисура и тн, но пък лекарката не му е казала такова нещо. Колит и омазнен черен дроб. Съжалявам за хаотичния пост.

# 2
hechicera_ При това състояние се изследва фецес за бактерии и калпротектин (преди изследването трябва да се спазва особена диета).

# 3
  • Melmak
Калпротектин пак ли е от фецес?
Знаеш ли каква е диетата? Дали е ок да пуснем утре или петък фецес само? И ако трябва да пази диета за калпротектина?

Благодаря за бързия отговор!

# 4
Да, от фецес е. Трябва да се избягва червено месо, люто, зеле, боб, алкохол и газирано 2-3 дни преди изследването. Може още утре да изследвате фецес за бактерии и в понеделник калпротектин.

# 5
При "тая кръв при изхождане не е малко" си е направо за колоноскопия. Аз не бих изследвала кръв и фецес само. Ясно ми е мъж какво ще ти струва да го накараш да иде на такова изследване, но...

Благодаря за темата! 🌸

# 6
  • София
Калпротектин пак ли е от фецес?
Знаеш ли каква е диетата? Дали е ок да пуснем утре или петък фецес само? И ако трябва да пази диета за калпротектина?

Благодаря за бързия отговор!

Също така да не е приеман пробиотик или антибиотик поне 10 дни преди изследването.

# 7
  • Melmak
Благодаря ви!

# 8
Здравейте!
Как мога да разбера дали в някоя болница в Пловдив има апарат гъвкав фиброоптичен бронхоскоп? В сайтовете на болниците не дават подробна информация за апаратурата, а ми е много важно.

ПП калпротектин съм пускала стотици пъти сигурно. Няма диета за това изследване. За окултна кръв обаче се пази диета - без червени храни- меса, домати, кутчуп, лютеница и подобни. Ако излезе положително, задължително се прави втори път.

# 9
  • София
Звъннете в Каспелата и питайте и в УМБАЛ "Свети Георги". Нормално е да няма изложена апаратурата в болницата.

# 10
  • пустинята Гоби
Момичета, да ми погледнете резултатите от изследвания на щитовидната. Аз питах личната, каза че са ок и аз го виждам, ама второ мнение не е излишно Simple Smile

Възелчета ми откриха при профилактика, не големи, та пускам профилактично. Донеса не съм я изследвала и нищо не разбирам.

Скрит текст:

# 11
ТСХ е добре, но Т3 и Т4 трябва да са над средата на границата за да се каже, че работи добре жлезата. С този нисък Т3 нямаш ли симптоми на хипофункция?

# 12
Здравейте, след тримесечен силен косопад ,който още не е овладян и множество изследвания, в появиха съмнения за лупус. Назначено ми е да направя 24часово изследване на урина/протеинурия, но днес ми дойде. Мога ли все пак да събирам урината и да направя изследването, ако използвам тампони и спазвам много добра хигиена преди всяко уриниране. Притеснено ми е и не ми се иска да отлагам изследването със седмица, но разбира се е много важно резултатът да не е компрометиран. Благодаря!

# 13
Това изследване касае количеството урина, отделена за 24 часа, не качеството ѝ, така че - можете да събирате.

# 14
Това изследване касае количеството урина, отделена за 24 часа, не качеството ѝ, така че - можете да събирате.
Благодаря за отговора, доколкото разбрах целта на изследването е да се засече белтък е урината, затова се чудя дали мога да го направя по този начин

Общи условия

Активация на акаунт