Бързи здравословни въпроси и отговори – 53

• 3 547
  • 106
  •   1
Отговори
# 15
SID1989, най-добре питай лекар. На мен са ми правили изследване на куп неща от 24-часова урина, няколко страници с резултатити ми връчиха. В момента не мога да се сетя какво изследваха, нещо, свързано с метаболизма. Не е само количествено.
Аз бих изчакала. В кръвта също има белтъци, може и да се компрометира.

ПС За косопада. Да си карала някаква инфекция, която може да е била ковид? При него има силен косопад, вкл. и от сегашните варианти.

# 16
Не съм боледувала, изследвах какво ли не и се установи само нисък феритин и антитела , които ме доведоха при ревматолога. Въпреки всички неща които приемам вътрешно и външно вече над месец за косопада, подобрение няма, а дори напротив.

# 17
При мен, за същото изследване за лупус, целта беше количеството отделена за 24 часа урина, защото това има пряко отношение към ревматологичния проблем. Ако ще тестват и още нещо, вече не мога да кажа. Но не е логично от събрана и престояла проба да правят анализ, затова смятам, че нищо друго няма да изследват в събираната 24 часа урина.
Колко са ви антителата? При мен с нормален феритин, но АНА 1:640 при всички останали изследвания без отклонение, през които преминах няколко месеца, накрая вдигнаха ръце и казаха, че нямам ревматологичен проблем.

# 18
1:320 скрининг, след който на профила светнаха anti RNP и anti SM, а след това е нисък С 3, при вас как се разви всичко, ако е удобно да попитам?

# 19
Никак. Просто вдигна ръце докторката и каза, че според нея ревматологичен проблем нямам. А не е небрежна или да е претупала нещата. Продължи около година това обследване. Вече не помня какви още неща проверяваха. Беше много внимателна и упорито провери всичко възможно. Една година пих Моривид, но с него и без него... все тая. Аз, обаче, съм от хората, на които не им се ходи по лекари и изследвания, и щом веднъж каза, че нищо ми няма както и неколкократните изследвания това показаха, спрях да мисля за това. Други признаци за ревматологичен проблем нямам, освен болките в ставите. А, имах и обриви с неизяснен произход. Изпрати ме на имунолог, но не отидох и спомена нещо, свързано с глутен, на което съм по-склонна да повярвам, въпреки че до скоро го смятах за глупост, защото сложа ли се на диета, категорично се чувствам по-добре.

# 20
  • София
Не съм боледувала, изследвах какво ли не и се установи само нисък феритин и антитела , които ме доведоха при ревматолога. Въпреки всички неща които приемам вътрешно и външно вече над месец за косопада, подобрение няма, а дори напротив.
Косопад може да се получи от нисък феритин.

# 21
Косопад може да се причини от антибиотици и упойки.

Като отговор на въпроса в началото на темата, моето притеснение е следното: боли ме горната част на ходилото на десния крак - повърхността, която е непросредствено след пръстите почти до кокалчето, има и лек оток на мястото, боли ме и в покой - нещо като пареща болка, но най- вече когато стъпвам. Далече е от ставата. Мислех си, че е от едни сандали на висок ток, но от няколко дни не съм ги обувала, а сякаш болката се увеличава, вместо да намалява. Правя студени компреси - има малко облекчение, но ако не ми мине до сряда, ще ходя на лекар. Рентгенова снимка дали ще покаже, ако се касае за травма или възпаление? Не знам също на ревматолог ли трябва да отида или на ортопед. Благодаря!

# 22
  • Бургас
Аз имах подобна болка на това място на крака и при мен се оказа възпалено сухожилие. От какво и как се е възпалило нямам идея. Гледа ме левматолог ва някакъв молък ултразвук. 2-3 седмици ме боля и седях с ледените компреси на крака. Добре че работя от вкъщи та не се налагаше много да ходя.
При вас не зная дали е същото.

# 23
За косопад обикновено причините се търсят едни примерно 3 месеца назад от започването му, особено ако е започнал изведнъж. Повечето сме карали ковид ако не друго, спомнете си след него как е било че косопад си беше нещо често.
Съвсем аналогично и прием на добавки или каквото е, пак би отнело време ако изобщо ще помогне. Месец ми се вижда малко за такова нещо
Но щом и феритинът е нисък, той трябва да се вдигне със сигурност, не само заради косата.

# 24
И аз съм имала такава болка в стъпало, дори в глезен и прасец. Оказа се от паднал напречен свод.
Ортопед ми направи проба (плантография) и ми препоръча стелки. Болката отмина след 2 седмици.

# 25
За косопад обикновено причините се търсят едни примерно 3 месеца назад от започването му, особено ако е започнал изведнъж. Повечето сме карали ковид ако не друго, спомнете си след него как е било че косопад си беше нещо често.
Съвсем аналогично и прием на добавки или каквото е, пак би отнело време ако изобщо ще помогне. Месец ми се вижда малко за такова нещо
Но щом и феритинът е нисък, той трябва да се вдигне със сигурност, не само заради косата.

Заедно с не особено добрите резултати от изследванията, при мен, както и при много други вероятно, има огромно количество стрес и тревожност. Ясно ми е, че ако проблемът се дължи на дефицити ще мине време , докато се възстановят показателите в нормални граници и това повлияе на косата. Ясно ми е и ,че е минало малко време , но косопадът ми зазлява ден за ден. А хематологът ми намали добавките- от един препарат желязо 50мг ми препоръча да мина на друг 15мг.  и си мисля , че може би то не ми е достатъчно при феритин 23. Не знам как да намаля стреса, като сега буквално откачам от притеснение заради косата, която все по видимо за околните не е ок. А вече и със съмненията за лупус-съвсем... И всъщност има ли въобще начин да се разбере дали проблемът с косопада се дължи на дефицити или на автоимунно заболяване, за което между другото няма никакви други симптоми,  а изследвания за такова почнах да правя пак само и единствено заради косата

# 26
Моят коса също много падаше когато започнах изследванията за ревматологичен проблем. Направо с шепи коса събирах! Както казах, след като установиха, че практически нямам ревматологичен проблем, от нежелание да ходя по лекари, само базови кръвни си пускам когато личната ми ги връчи или ги правят служебно, и феритина проследявам от време на време. Пия вит.Д3 + К2 и от тогава сякаш стана двойна. Пия А и Е също, както и лутеин заради очите. Известно време взимах и течен рибен колаген, но от половин година не съм пила. От години не съм имала толкова коса и толкова дълга, колкото е сега, и всички близки се впечатляват "леле, много ти е голяма косата".

# 27
Имате ли спомен колко време, след като започнахте добавките, косопадът беше овладян? Аз също пия геритамин и започнах колаген преди два дни

# 28
Не, нямам ясен спомен, защото мина доста време. Просто изведнъж ми направи впечатление, че като прокарам ръка през косата, не само, че шепата ми не се пълни, ами понякога и един косъм не пада. Това наистина ме впечатли. Мъжът ми също отбелязва от време на време "върна си косата, колко беше оредяла...", а той обикновено не се впечатлява от такива неща.

# 29
Приемът на омега 3 много помага при косопад, заедно с останалите обичайно препоръчвани витамини  и минерали - цинк, биотин и други. На майка ми, която е на 77, много се сгъсти косата от омега 3, а я приемаше най- вече за сърцето и за укрепване на общото състояние.

Общи условия

Активация на акаунт