Бързи здравословни въпроси и отговори – 53

• 3 547
  • 106
  •   4
Отговори
# 30
Добавки за да оправят проблем, трябва проблемът да е от дефицита на съответното нещо - въпросът пак е да се установи причината. Иначе колкото и биотин да изпие човек... Най-много да се опъпчи с акне, за точно това даже от опит говоря. Не това ми е трябвало тогава. Където има установени дефицити трябва те да се запълнят и вече тепърва да се види от тях ли е било или не... Желязо (в т.ч. и нисък феритин), витамин Д или пък недостатъчно протеини май са най-честите виновници, но пак може да е и нещо друго.

# 31
  • вкъщи
Моят феритин е едва осем. Косата ми капе много... Хематологът ми предписа единствено феротон, защото хемоглобинът ми е добре. Но аз виждам ,че много пада тая коса,цели шепи всеки ден. Какво да взема друго?

# 32
В момента не ми пада косата, освен обичайното при сресване, а аз се реша само като си мия косата, защото е къдрава и феритина е такъв, преди 2 седмици ми взимаха кръв.
Скрит текст:

# 33
Добавки за да оправят проблем, трябва проблемът да е от дефицита на съответното нещо - въпросът пак е да се установи причината. Иначе колкото и биотин да изпие човек... Най-много да се опъпчи с акне, за точно това даже от опит говоря. Не това ми е трябвало тогава. Където има установени дефицити трябва те да се запълнят и вече тепърва да се види от тях ли е било или не... Желязо (в т.ч. и нисък феритин), витамин Д или пък недостатъчно протеини май са най-честите виновници, но пак може да е и нещо друго.
Не винаги може да се установи причината, може да има понижен имунитет, от което да следва косопад - тогава рибеното масло помага. За пиенето на друго - трябва да се направи изследване първо, така е.

# 34
Омега пия без спиране от 15+ години. Не ми е подобрила косата.
Много силен косопад имах след 2 операции, в много кратък срок. Дерматолог ми изписа Дермабион и Триовит, но и двете отдавна ги няма в мрежата. И спиране на боя за коса, само къна.

# 35
Дева, може би ако не пиеше, щеше да имаш повече косопад, знам ли. Не е някаква панацея все пак омегата, няма как да компенсира всички липси. Упойките действат много зле на косата, а някои антибиотици унищожават колагена. Боята няма да я заменям с къна.

# 36
При косопад, един от най-ефективните методи е лютата чушка. Тук съм писала.
Нарязана на ситно по-люта чушка се залива с водка, да я покрие и да престои 15 дни. После след баня, на влажна кожа се втрива енергично, да започне да пари. Ако извлекът е станал прекалено силен и лют, го разреждам с малко вода.
https://www.bg-mamma.com/?topic=1293930.msg43741971#msg43741971

# 37
Упойките действат много зле на косата,...
Не винаги. Приятелка преживя 13 операции за 7 месеца, косата ѝ е огромна, не пострада изобщо. На нея ѝ се отрази жестоко на кожата и зъбите. Кожата ѝ се оправи 3 години след това. А зъбите заминаха...

# 38
Не знам от какво е и вече се побърквам, Феритинът днес е 53 - качен от 23,9за три седмици, чакам да излязат половите хормони, дхеа-с е 9,94 при референтна 9,15. Не знам дали е заради него,заради ниския до скоро феритин, заради евентуалния лупус или нещо друго, но косата ми пада на снопове и всеки ден все повече... Не знам докога въобще ще има нещо за падане , видимо е останала много, много малко.Вече не знам и какъв специалност да търся

# 39
Упойките действат много зле на косата,...
Не винаги. Приятелка преживя 13 операции за 7 месеца, косата ѝ е огромна, не пострада изобщо. На нея ѝ се отрази жестоко на кожата и зъбите. Кожата ѝ се оправи 3 години след това. А зъбите заминаха...
Къде съм писала, че е винаги, а и зависи от упойките. Кратките са сравнително безвредни, както казват лекарите - по-пречистени.

# 40
Зависи от упойките. Тези за зъби не действат така. Действат пълните упойки и за дълго упояване.

# 41
Ударих си малкия пръст на крака. Поду се малко, но ме боли. Вървя, но ми е неприятно. Имам хепароид, мога ли да се мажа с него? Пише, че е за постравматични сстояния.

# 42
Може. Но ще те боли известно време, не очаквай за ден-два да мине.

# 43
Ударих си малкия пръст на крака. Поду се малко, но ме боли. Вървя, но ми е неприятно. Имам хепароид, мога ли да се мажа с него? Пише, че е за постравматични сстояния.
По-добре индометацин. Хепароидът е за вени, за тромби по-подходящ.

-----------------
Не знам от какво е и вече се побърквам, Феритинът днес е 53 - качен от 23,9за три седмици, чакам да излязат половите хормони, дхеа-с е 9,94 при референтна 9,15. Не знам дали е заради него,заради ниския до скоро феритин, заради евентуалния лупус или нещо друго, но косата ми пада на снопове и всеки ден все повече... Не знам докога въобще ще има нещо за падане , видимо е останала много, много малко.Вече не знам и какъв специалност да търся
Косата може да пада и от стрес. Била ли си при дерматолог, който се занимава с алопеции? Често при алопециите не се установява причината. Същественото е дали луковиците на косъма са запазени, или загиват. Във втория случай е наследствена, това е мъжкия тип оплешивяване. Ако луковиците са запазени, ще поникнат пак. В този случай лютия извлек помага доста - стимулира кръвообращението, богат е на витамини. Като млада имах кръгова алопеция и с това я оправих. Причината не се разбра. Какво ли друго не бях пробвала, лютото е лесно за приложение, не толкова драстично, като други методи и ефикасно.

Последна редакция: нд, 06 юли 2025, 18:57 от Diorela

# 44
Благодаря ви, момичета!

Общи условия

Активация на акаунт