Компромисите в една връзка - здравословни ли са и до каква степен ?

• 17 868
  • 750
  •   1
Отговори
  • Обран бостан ;)
Впросът е в заглавието, но все пак.

Докъде е допустимо да си "затваряте очите" за недостатъците у половинката, които не харесвате.

Лично аз съм си "затварял очите" за пушене (не пуша), липса на ред и прекомерно маниерничене.  

Това, за което вече не си затварям очите е незачитане на личното ми пространство.

Вие сте на ход.

Последна редакция: пн, 04 авг 2025, 11:11 от Al_Bundy

# 1
  • София/Севлиево
Разбира се,че са здравословни,а до каква степен ще се правят зависи от двойката.При нас аз си затварям очите, когато ММ се събере с приятели и пийне повече (случва се рядко,но много ме дразни),а той пък когато харча пари за щуротии(повече дрехи, козметика и декорации за дома).Без компромиси не знам как би оцеляла дълго една връзка (нашата е почти на 21 години).

# 2
  • Пловдив
До степен да н`тий гадно, задето ги правиш.

Не мога да кажа как точно се определя тая степен, освен по емоциите. Щото пък наистина има хора, на които и от малък компромис ще им е гадно, и там вече може с успех да се обсъжда в чий телевизор е повредата.

# 3
Била съм с пушач два пъти - не ми беше приятно като непушач, ама "любов" какво да правиш.
От тогава съм отбягвала целенасочено пушачи.
Сега на тия години (ако сега трябваше да си търся партньор) с нищо не бих правила компромиси вече.

# 4
Била съм с пушач два пъти - не ми беше приятно като непушач, ама "любов" какво да правиш.
Извод: единственото, което противоположностите привличат е правенето на компромиси.

# 5
Гледаш трите неща, които смяташ за най-големи недостатъци, или те дразнят в човека отсреща като го опознаеш. Ако прецениш, че можеш да живееш с тях, правиш компромис. Ако дори един от тях е неприемлив за теб, няма смисъл да се пробвате.

# 6
"С нищо не бих правила компромиси" ми звучи като изхвърляне. Компромисите биват общо взето два вида - радикални и дребни. Първите не бива да се правят, вторите в една успешна връзка се правят и от двамата.

# 7
Впросът е в заглавието, но все пак.

Докъде е допустимо да си "затваряте очите" за недостатуците у половинката, които не харесвате.

Лично аз съм си "затварял очите" за пушене (не пуша), липса на ред и прекомерно маниерничене.

Това, за което вече не си затварям очите е незачитане на личното ми пространство.

Вие сте на ход.

Болднатото е също незачитане на чуждото пространство.
Аз лично с пушач не бих могла да живея/съжителствам/да си партнирам.. Но пуста лИбов, някои го приемат.

Здравословни са компромисите и без тях не може в една връзка. Но трябва да са в рамките на допустимото, така че да не разрушават връзката, а да я укрепват, като оставят свободата на всеки да бъде себе си.

Каквото и да напишем, то няма да има кой знае какво значение. Просто хвани бика за рогата, както се казва, т.е. половинката и се изяснете - това мога да приема, еди-какво си не мога, а трето - да намерим златната среда, по соломоновски.
Така никой няма да се чувства прецакан, незачитан или неразбран.

В случая прекомерното маниернечене едва ли ще остави, защото й е отвътре. За пушенето можете да се разберете в кои стаи да се пуши и в кои не. А за реда го виждам малко трудно, почти невъзможно.

# 8
...а той пък когато харча пари за щуротии(повече дрехи, козметика и декорации за дома)
А, интересно, а ти доста козметика и дрехи ли купуваш?
...
Иначе, на всеки линията на търпение е различна, моя толеранс не съвпада с чуждия, но като цяло, ми тежи компромиса да не пътуваме, когато аз искам да пътуваме.

# 9
Al_Bundy, какво разбираш под - прекалено маниерчене? Rolling Eyes

# 10
Компромис значи, че човек не е удовлетворен от решението, оптималното е да се търси вариант да са доволни и двете страни.  Няма как да си затварям очите, просто го приемам или не. Убедена съм във възможността за взаимно влияние чрез отношенията в партньорството, и я реализирам, следователно здравословното не пада от небето, то се създава и поддържа.
Ако не ми харесвс, че готви по три часа, правя го вместо него или приемам това, ако не ми харесва, че понякога не знае откъде да захване задачите, подавам жокери или оставям така, без да се дразня. Ако не ми харесва, че понякога е лисица на пазар, създавам условия това да се променя. Това не са компромиси. Ако остана с партньора при изневяра - това не е компромис, това е решение, което съм взела, с идеята, че не ми пречи на отношенията.
ТакивИ работи с незачитане на личното пространство просто нямат шанс дори да ги обсъждам.

# 11
  • Обран бостан ;)
Al_Bundy, какво разбираш под - прекалено маниерчене? Rolling Eyes

Преиграване в някои ситуации - като в американските ситкоми.

# 12
  • София
Компромис за мен е силна дума и не я ползвам спрямо шир потребата ѝ.
Спрямо горното - компромиси не правя, защото така предавам себе си.

Обаче, изброените личностни и битови особености рядко ми правят впечатление. Вече.
Всеки си има такива и аз не ща някой да ми дава уклон на мен, аз нямам право на същото.

# 13
Аз същото се замислих - че усетя ли, че нещо ми е твърде компромис, не е на добре Joy

Тоест, не правя компромиси. Ама отстрани сигурно правя Joy

В същото време някои неща разбираш, че те дразнят по време на самата връзка, а не апропо. И понякога те дразнят, понякога - не.

# 14
  • Melmak
Аз не вярвам в компромисите. Рано или късно ще избие на някъде тая неудовлетвореност.
Компромиси, като са радикални, просто не са ок.
За битовите неща съм склонна, за тип - на море или на планина, не мисля, че това е някакъв сериозен компромис.

Примерно мъжът ми е много зле в кухнята и в домакинството. Тръгне ли да готви нещо, просто рядко се получава. Той яде, за да живее, аз живея, за да ям. И като направи нещо, което не е по моите стандарти, не ми харесва. Писва ми да готвя често, но и неговото готвене от дъжд на вятър не е с хубав резултат. При мен храната е много важна, мразя измишльотините, не понасям скалъпени рецепти. И за това като не правя компромиси си готвя аз и ми е спокойно.

Общи условия

Активация на акаунт