Бързи здравословни въпроси и отговори – 54

• 8 303
  • 290
  •   1
Отговори
# 15
Бележките са електронни и не можело вече със задна дата да се издават. Просто вместо да се съсредоточа да лекувам детето си, трябва да търся разни схеми, за да надхитря системата….

# 16
  • София
Разбирам Ви и е глупаво това, но все пак говорете пак с ЛЛ. Мисля, че до 2 дни със задна дата можеше... Другият вариант е да останат така неизвинени (няма да е проблем ако не получавате детски надбавки) или да идете на частен педиатър да си платите преглед и да издаде бележката. Не се сещам за друго...

# 17
Може със задна дата ел.бележка, аз съм ходила миналата година така - сряда отидох че и аз не бях добре и пуснаха бележката от понеделник.
Иначе за тези по семейни причини и при нас искат преди, а не постфактум, но не и чак 10 дни по-рано...

# 18
sentido С тези номера, най-добре я сменете тази "ЛЛ". Има и друг вариант, ако ви се занимава - скандал на място пред всички.

# 19
Точно тази седмица, за първи път ми се наложи, да вземам бележка от педиатъра за ученик.
Обясни ми, че вече са електронни и че може да ми я издаде до 10 дни назад, т.к. няма как да се знае колко време би се проточило заболяването.
При положение, че детето е болно, не виждам защо трябва да си хабите от дните по семейни причини.

# 20
Бих се обадила в РЗК да питам какъв е реда. Ако е в нарушение ЛЛ, да ги уведжмя какво ми е заявил. А него още декември сменям.

# 21
  • София
При употреба на Ангал (хлорхексидин) спрей за уста...може ли за нос да се вземе с друга активна съставка (слаба хрема, говорене на нос)?
Какъв имуностимулатор препоръчвате (за грипоподобни симптоми)?

# 22
Като имуностимулатор на мен са изписвали Биозин. Не е лош.

Аз съм в търсене на добри детски мултивитамини под формата на желирани бонбони.
Пробвахме с тези преди време.

Наистина, сякаш по-рядко се разболяваше докато ги приемаше, но много трудно можех да го накарам да ги взема. Сега пък като вече много знае и разбира, съвсем. Наскоро изхвърлих наполовина пълна опаковка, която вече се беше захаросала или мухлясала ( не знам кое от двете, но бяха побелели дражетата) и реших, че вече няма смисъл и нямам нерви да го мъча да дъвче неща, които не харесва.

Последна редакция: чт, 16 окт 2025, 16:31 от Novariel

# 23
  • София
Бележките са електронни от поне една година. Винаги съм отивала и са ми я издавали със задна дата, т.к. първите дни при  типично вирусно разболяване предпочитам да се лекуваме вкъщи, а не да киснем пред кабинетите.
Все пак вариант е в извънработното време на личния лекар да минете през покриващият го медицински център, където също ще я прегледат и ще пуснат бележка.

# 24
  • Бургас
С колко задна дата могат да се издават? На мен ЛЛ ми каза най-много два дни. Предишния ЛЛ ми беше казал най-много за предния ден. Къде мога да прочета кое колко е, защото очевидно всеки си прави свои си интерпретации.

# 25
Някой правил ли е тест за Алергии - Алекс2? Дали е достоверен и може да се разчита на него? Имам нормални нива на IgE,но въпреки това ме засочват към него. Двама различни алерголога, единият ми казва, че уртикарията ми е на алергична основа, а другият че не е…

# 26
Може ли да ми препоръчате нещо за влажна кашлица без рецепта?

# 27
  • София
Флудитек?

# 28
Флудитек е за отхрачване. По-добре се консултирай с лекар, защото може да стане така, че още повече да те разкашля някой произволно избран сироп. Аз преди месец си самоизписах Ердомед, че имах останал вкъщи и не спрях да се давя и кашлям, докато не отидох при ЛЛ и не ми каза веднага да го спра, защото от него ми се е засилила кашлицата.
Иначе по-безобидни са Грийнтус и Бронхостоп, които са на билкова основа и ги дават за всякакъв тип кашлица.

# 29
  • София
За влажна кашлица също ни е изписван от лекар Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт