Инсулинова резистентност - тема 4

• 12 021
  • 436
  •   2
Отговори
# 30
Благодаря. Да, дори да е сбъркана  формулата им пак излиза 2.75, което си е в рисковата зона. Истината е, че в последните 2 години качих 10кг, като голяма част беше в корема, а аз никога не  съм качвала в тази зона преди.

# 31
Деси, КЗ на гладно е висока и в двете изследвания. Има проблем, видно е.

# 32
Заради килограмите е, ако се свалят всичко ще се подобри.

# 33
Всъщност, обикновено е обратното. Като се подобрят показателите, килограмите сами ще паднат.

# 34
Точно така. Високият инсулин е причината за качване на тегло.

# 35
В последните 3м свалих 5кг само с намаляне на порциите, съобразяване какво ям, движение всеки ден, ограничаване на.сладкото. Така, че може и съвсем различни да са ми били стойностите преди това(пускала съм.преди на гладно инсулин и глюкоза, но винаги бяха в норма, въпреки, че бях качила). Наскоро бях на ендокринолог, защото съм с оперирана щитовидна жлеза и покрай една стойност на глюкозата на гладно се усъмни да нямам ИР и ми назначи изследвания. От години имам и недостиг на витамин Д, Б12.

# 36
Много често вървят ръка за ръка двете неща. ИР и проблеми с ЩЖ. Като цяло високият инсулин прецаква всички хормони.

# 37
Продължавай в същия дух тогава като махнеш излишното ще се наредят нещата.

# 38
А и недостигът на вит. Б 12 и Д се свързва с ИР.

# 39
  • Бургас
При мен се оказа, че вит Д е на долната граница, а вит В12 е на горната. Може би защото пия винамини от група В заради болките ми във врата.

# 40
Е, ако пиеш витамини от Б група преди изследването, не е чудно. Другият вариант да е по изследвания висок, а реално не, е да има мутации, които пречат за усвояването му и той просто да си "плува" в кръвта.

# 41
Здравейте! Ходих на ендокринолог и той ми назначи обременяване с глюкоза, защото след раждането не мога да сваля килограмите, става ми много лошо, когато огладнея, причернява ми, започва едно силно главоболие, понякога и повръщане. На лекар съм чак другия месец. Може ли да ми помогнете с разчитането на резултатите?

# 42
Аз винаги казвам, че има ли симптоми, има проблем дори и резултатите на хартия изглеждат в нормите. Щом ти причернява от глад, значи правиш хипогликемии - ниска кръвна захар в следствие на избълван инсулин от панкреаса като резултат от предно високовъглехидратно хранене, типично. Това говори за лоша регулация на инсулина. Провери си и щитовидната жлеза.

# 43
Аз винаги казвам, че има ли симптоми, има проблем дори и резултатите на хартия изглеждат в нормите. Щом ти причернява от глад, значи правиш хипогликемии - ниска кръвна захар в следствие на избълван инсулин от панкреаса като резултат от предно високовъглехидратно хранене, типично. Това говори за лоша регулация на инсулина. Провери си и щитовидната жлеза.
Пусна ми TSH, TAT и MAT те са в норма, съмняваше се за автоимунно.

# 44
По принцип аз исках смяна на Глюкофажа, защото понякога ми се гади и имам стомашни проблеми, но имах в предвид примерно с Метфогама, защото съм чела, че хора, които имат проблеми с едното, с другото са ОК, но ендокринологът каза, че ще го смени с Пизона, защото действа повече на инсулина. Изписа ми и Глюкофаж, та имам ги и двете за 6 месеца, но се чудя дали да ги пия и двете или само Глюкофажа. На много ниска доза съм, 500 мг, ако засиля тренировките може и да го спра, но ми е трудно да се организирам.

Не е често предписвано точно за ИР, даже май си първата която срещам поне аз. И за диабет по-често като че ли предписват Пизона Комби, което е в комбинация и с метформин в едно хапче. Мисълта ми е че може и никой да не се включи точно по това питане.
Странични ефекти имат всички лекарства,  не се сещам за някое съвсем без. А вече при теб дали и кое би се проявило - само ти ще кажеш. Аз не разбрах всъщност започнала ли си го вече или тепърва ще го започваш и си видяла че има евентуални странични ефекти. Малко странно звучи това "и се чудя дали да го сменям" при положение че ти сама няма как да си го смениш, а и те вариантите като изключиш това и метформина не са безбройни.
Другото е евентуално да се бориш без лекарства, не виждам да поддържаш висока кръвна захар на гладно така че дали и колко ще се вдигне тя и инсулинът ти, ще зависи основно от това колко си стриктна с режима.

Общи условия

Активация на акаунт