Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 52

• 59 507
  • 759
  •   2
Отговори
# 585
Ниско въглехидратното хранене не е особено подходящо при Хашимото, то е силно препоръчително при ИР, което и коментират дамите в предишните постове... Аз пробно за две седмици намалих въглехидратите драстично, ей страшно душене започна! Вкарах пак бавните въглехидрати (картофи, ориз... и плодове доста ям), чувствам си се стандартно...
Прекалено ниските въглехидрати не са подходящ вариант, да. Но режима е една рамка, в която може да си на 0 въглехидрати, може и да си на 100-120г, в зависимост от индивидуалното състояние и нужди на човека. Тоест, индивидуално е, и всеки сам си определя. В началото на групите, линковете за които е дала Мереленда, има файлове, в които много добре е описано всичко и е хубаво да се прочетат, дори само за да има човек поглед върху нещата.  Simple Smile

# 586
  • Far away from here...
Здравейте отново,
има ли сред вас диагностицирани и с инсулинова резистентност, и с Хашимото?
Купих си и двете книги на Изабела Уенц, но още не съм ги прочела, за да се подготвя и започна протокола.
Единственото, което направих на този етап е да изключа кафе, глутен, яйца и млечни... И изборът от храни става твърде ограничен, въглехидратите не трябва да са ниски от друга страна, и се чудя какво меню да измисля...  newsm78
Много ще се радвам да споделите конкретен опит, ако имате такъв! Hug

# 587
Аз познавам доста хора с ИР и Хашимото.Аз лично съм само с Хашимото, изключих глутена, не го замествам с други брашна, аз не обичам хляб по-принцип.Да взех си оризово и нахутено, ако ми се приядат палачинки например, но не е цел всяка събота да бъркам нещо с различно брашно.Намалих млечните.Защо си изключила яйца?Аз имах период дето през ден ядях яйца, това са протеини и действат добре на щитовидната.
Аз наблягам на месото, салати сега и то доста салати.Плодове не обичам и рядко ям.Риба също включи, много добре действа.

# 588
  • Far away from here...
mmm_st, за яйцата прочетох някъде в интернет, че трябва да се изключат. Ето тук всъщност: http://gabikoeva.com/zdrave-blog/tireoidit-na-hashimoto-2
Риба и месо ям, зеленчуци - също, плодове - много рядко и съвсем ограничено заради инсулиновата резистентност (основно боровинки, малини и къпини). Не ми се занимава да правя нищо с безглутенови брашна и ми се струва, че по този начин въглехидратите идват твърде малко...

# 589
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
безглутеновите брашна са нож с две остриета, особено оризовото, от маниока, царевичното, картофеното и прочие, защото това си е нишесте (от царевица се води бяло царевично брашно), ерго бързи въглехидрати.

аз ползвам от нахут, елда, грах, леща - за паниране, за сгъстяване на сосове, за тънки блатове/палачинки.

аз ям млечни и яйца, защото съм вегетарианка и де факто само от яйца и зеленчуци не се наяждам.
бобови също ям всякакви, както и ядки - цели или на тахан.
понякога млечните ми стават повече и известно време ги намалявам. сега имам доста зеленчуци в градината и млечните са доста по-малко в менюто ми.

плодове от доста време не ям много, не ми се ядат, даже ми става гадно от сладко.
вчера видях праскови и ми се доядаха, та си взех 2.
днес ядах сини сливи.
плодове ям когато директно ги откъсвам, т.е. не кой знае колко и далеч не редовно. Whistling
от сладките неще не остана кой знае какво да мога да ям и ям шоколад с над 80% какао, там захарта е съвсем малко. понякога ям сусамка, ама следя да е с повече сусам.

при изключване на глутена, в Бг трябва да се внимава, има го почти във всички лекарства.
исках да си купя някакви стандарти: аспирин, за главоболие и прочие и всички бяха с пш. нишесте. в Германия поне слагат царевично.

днес взех еутирокс, не виждам разлика. единствено в упътването пише, че може да се налага промяна/нагласяне на дозировката. newsm78
някой да знае нещо...?

# 590
Точно така е за брашната, но всичко е в мярката. Ако си сложиш лъжица оризово брашно в сутрешната 1 палачинка с яйце и мляко + кашкавал и масло, може и сирене, въглехидратите са ниски, порцията е калорийна, достатъчно мазнинна и държи ситост няколко часа.
Интересно ми е, с твоя начин на хранене, смятала ли си някога проценти протеин, въглехидрат и мазнини и да видиш, кое е водещото в храненето, като съотношения в грамаж, калории, проценти и колко пъти се храниш на ден? Просто от любопитство питам. И как държиш ситост предимно на зеленчуци, като от тях се набавя единствено въглехидрат и менюто пак е въглехидратно, макар и не от нишестени храни?

# 591
Здравейте отново,
има ли сред вас диагностицирани и с инсулинова резистентност, и с Хашимото?

Много от хората, които сме диагностицирани с Хашимото, сме и с ИР. За съжаление.

# 592
Направих си изследване на Тsh - 0, 979 при референтни стойности  ( 0, 38- 5,3) . И понеже съм голям капацитет и реших , че всичко си е в границите , не отидох на лекар да ми ги разчете,но...... сега се притеснявам да не ми е нисък Тsh ..... не , че няма да повторя изследването ,но ако може и за мнение от някой по- запознат. Благодаря !

# 593
На фона на терапия ли е това ТСХ?

# 594
Ако гледаме стойността само, без никакви други данни, повод за изследване, има ли заболяване, на терапия ли е изследваният, симптоми и т.н., това е една идеална стойност на здрав човек. Simple Smile
Но сама по себе си не дава пълна информация, ако се цели да се провери правилно ли функционира щитовидната жлеза и има ли човек проблем с нея.
За второто са нужни пакет изследвания и ехография на жлезата.

# 595
И как държиш ситост предимно на зеленчуци

ами написала съм, че само от тях не мога да се наям... newsm78
Скрит текст:
какви въглехидрати в домати, краставици, чушки, зеле?... Thinking
хайде морковите и картофите имат повече, ама аз не ги ям всеки ден или по много.

засищам се от гъби, млечни и яйца, бобови и повече мазнина. ядки ям доста напоследък, по 100гр. мога да изям наведнъж Blush, ама се опитвам да ги разделям на няколко приема.
отделно следя комбинациите: картофи ям с извара или с яйца, или с двете.
салатата е със семки (слънчоглед, тиквени), не че ме държи кой знае колко сита, ама поне дъвча нещо, докато стане основното ядене  Whistling

не съм смятала нито калории (незнам и как с тези бърканици дето ги ям), нито съотношение.
някои дни са протеинови, някои са ядкови, някои са смесени. нямам всеки ден един и същи режим.
сега преди цикъл изяждах по 200гр. ядки Rolling Eyes, сладко не ми се ядеше.

днес съм яла:
закуска - безглутенов хляб от елда и ленено семе (тип сухар) със смес от свежо сирене и камамбер
обед - 1 морков, няколко кладници, листно зеле, спанак, праз на тиган, 1 малък варен картоф и пак свежо сирене с камамбер, едно яйце
следобед - няколко ореха
вечеря - салата марула, домати, краставица със сирене, листно зеле на тиган, кюфте от леща и зеленчуци (листни, 1 малък морков и 2 шайби червено цвекло)
това е при 38С Crazy

# 596
Всички зеленчуци съдържат предимно въглехидрати. Но остави това. Изясни ми се менюто ти и благодаря, че сподели. На фона на това което аз ям, за мен твоето е високо-въглехидратно. Няма превес на животинска мазнина и протеин. Има превес на въглехидрати.
Не искам нещо да те засягам, просто исках да споделиш и благодаря за което.

# 597
Всички зеленчуци съдържат предимно въглехидрати.

Thinking За пръв път чувам подобно нещо. Повечето зеленчуци са нисковъглехидратни (вижте таблици в Интернет), спрямо останалите храни, затова съдържат толкова малко калории - респективно, подходящи са за диети и топене на килограми. Peace

# 598
  • София
Много Ви благодаря за отговорите:)

# 599
Няма превес на животинска мазнина и протеин.

за мен това е доста протеиново хранене, преди се хранех доста по-въглехидратно.
много протеин и ми се отяжда... общо взето следвам тялото си - ям каквото ми се яде.

Общи условия

Активация на акаунт