Фентъзи и фантастика - Тема 15

• 54 961
  • 759
  •   1
Отговори
# 360
  • Вестерос
Точно и аз мисля, че с 3-те трябваше да приключи всичко.

# 361
  • България
   Много ценна информация. Въобще няма да си губя времето с Касандра Клеър.
Отдавна съм приготвила "Реликвите" за четене, но явно е имало защо да ги избягвам.
   Предпочитам да прочета отново някоя хубава книга, а не да се мъча с бози.

# 362
На мен и Адските устройства и Реликвите ми бяха скучни (от Адските ...съм чел Ангел с часовников механизъм, а от Реликвите - Град от кости и Град от Пепел .не помня вече четох ли град от стъкло, но помне че ми се сториха много лигави и скучни).** Адските устройства - една идея по-добри от Релквите и пак са скучни. Тийн глупости.
 Препоръчвам или Барутните  магове- ако на някой му се чете здрава епика с много стратегия - или Откровенията на Ририя (трудно се намира на печат, но в Замунда я има, поне повечето книги. В Рулитг също я има на български - поне 3 от 6-те книги, останалите са на руски. От другата година Читанка ще пусне всички). Много лек и четивен стил. Съливан признава, че като малък е израстнал под влиянието на Толкин и си е мислел какво би променил във Властелинът.
Доколкото си спомням написал е първата книга за дъщеря си, която страда от дислексия.  тя искала приказка, но не можела да чете просто машинописни страници. И той издал книгата....
а после издал и още много книги....
първата книга е някак независима спрямо всички останали - двама приятели, смел екип от аватюристи и опитни наемници, изпълняващи неприятни поръчки, (крадене на компрометиращи писма от благородници и т.н.) някак ненадейно, вихрено и пряко волята им се оказват въвлечени в сложен политически заговор.* Повече от това няма да издавам, само ще кажа че Майкъл Съливан пише, увлекателно. и с известна доза лек хумор

* в следващите книги интригите се заплитат.
"
Скрит текст:
Е, този път няма някоя красива принцеса, за да нис паси
Ройс изхъмка.
-Какво? - каза Ейдриън
-нищо
-Кажи де
-Значи намираш Ариста за красива?
-Ти не я ли намираш?
-Средна хубост! Smile"
четвърта книга от откровенията на Ририя

**имаха серозна реклама в моята книжарница

http://azcheta.com/maikal-salivan-interview/ - интервю с Майкъл Съливан - за написване на Откровенията на Ририя, за детството му, кои писатели са му повлияли  и за всичко останало.

Последна редакция: вт, 04 сеп 2018, 11:24 от Джон Сняг

# 363
Някой чел ли е Маргарет Вайс? Интересува ме поредиците и "Войната на душите" и "Драконово копие" свързани ли са или са различни поредици с различни герои.

# 364
Джон Сняг , определено ме заинтригува с книгите на Джон Съливан.
По принцип не чета фантастика, но откакто попаднах на книгите на Елена Звездная-"Академия на проклятията" ми стана любима като жанр.
Също толкова леки ,четат се на един дъх с лека доза хумор.
С удоволствие ще чета такъв тип книги.

# 365
@Мавина, здравей,
Не бих нарекъл Съливан точно фантастика, освен ако не наречем фентъзито фантастика. по-скоро - приключенско фентъзи.
Книжките са малки, леки, около 200 странички малък формат всяка, с наситено действие, много диалози, лек хумор, четат се бързо. първата книга може да се чете отделно и да се спре само с нея. Следващите книги, вече са свързани, бавно действието се разгръща в един свръхсложен заговор, интриги и екшън са доволно преплетени*.
Самият Майкъл Съливан твърди, че макар много хора да го сравняват с Толкин, той не е искал да прави нов Властелин, а по-скоро много му е повлиял Ерол  Флин - да разказва историята леко и неусетно. Съжалява, че този похват не се използва по-често във фентъзито.

Започни   с поредицатга Откровенията на  Ририя - Конспирация за короната (Замунда или Рулит)
Ако ти хареса - продължаваш - 2 Авемпарта
3. нифрон се въздига
4. ИЗумрудената  Буря
5. зимният фестивал
6. Персепликус

(поредицата има голямото предимство да е завършена)

След това има друга поредица  - прелюдия  - Хрониките на Ририя, връща действието назад - отново 6 книги, две от тях са преведени.

и за да не се чудиш - Ририя се казват отряд от  двама опасни наемници.

*успя да ме заинтригуваш с Елена Звездная, при първа възможност ще прочета нещо от нея.

@Меган, от Маргарет вайс съм чел само Дракони на есенния здрач с Трейси Хикман, и определено не ми хареса . Нямам наблюдения върху други нейни книги и няма как да ти кажа дали героите са същите, а не бих си причинил това да чета отново същата авторка.
С топи тип фентъзи приключих още преди 20-25 години

Последна редакция: вт, 04 сеп 2018, 12:26 от Джон Сняг

# 366
Джон Сняг ,точно такова фентъзи си търся.
На Елена Звездная книгите са общо 8.
В Замунда има 6-те книги ,другите с нетърпение очаквам да ги пуснат.
Остана ми да прочета 6- та книга от поредицата "Академия на проклятията" ,но съм я оставила за по-нататък , защото не ми се иска първо да се разделям с героите от поредицата , второ защото не съм чела скоро нещо леко , забавно ,интересно и неангажиращо.
Прочетох 5- те книги за една седмица.
1. Книга
http://www.rulit.me/author/zvezdnaya-elena/ne-proklinaj-svoya-di … -free-509615.html
 Ако си регистриран в Замунда ,по-късно добре от там си ги изтегли.
В този сайт втора книга е на руски ,другите пак са преведени на български език.
Ако започнеш поредицата ,сподели моля те дали ти харесва.

# 367
Мавина, вероятно ще опитам и тази поредица, но ще си я изетгля от  Замунда. в Рулигти виждам, че първата може само да се купува, но не и да се чете, не обичам да купувам "на сляпо". Ако поредицата е интересна ще купя книги от нея, ако не е интересна - няма.
Задължително ще споделя дали ми харесва. Не се притеснявай, аз бързо чета,  с такава малка книжка, веднъж да я дръпна и скоро ще има кратко ревю.

# 368
"Демонската стража" не става. Съвсем оправдано решение да не се продължава с поредицата. Да попитам за книгите на Кристин Кашор - Даровита, Лазурна и Огнена, стават ли или да не си губя времето с тях.

Последна редакция: вт, 04 сеп 2018, 15:26 от Меган

# 369
  • Майничка
Според мен има хляб в тях, харесаха ми. Чела съм само две, леко тийн и доста профеминистки, историята върви леко и не напряга.

# 370
Според мен има хляб в тях, харесаха ми. Чела съм само две, леко тийн и доста профеминистки, историята върви леко и не напряга.
Благодаря, чете ми се нещо интригуващо, но след Марк Лорънс и Браян Маклелан явно ще ми е трудно да избера.

# 371
  • Майничка
Крайтън, "Микро".

# 372
Ще го погледна, но ми се чете за меч и магия, а Крайтън не ми попада в тази категория.

# 373
Благодаря, чете ми се нещо интригуващо, но след Марк Лорънс и Браян Маклелан явно ще ми е трудно да избера.
Навярно си чела "Хроники на Черния отряд" на Глен Кук или "Малазанска Книга на мъртвите" на Стивън Ериксън? Ако ли не - мисля, че биха удовлетворили предпочитанията и очакванията ти. Всъщност, сега се сетих и за "Хрониките на Гробарите" на Алан Кембъл. Вярвам, че и те ще ти допаднат.

# 374
  • В полите на Пирин планина
Ами "Вещер" на Сапковски чела ли си?

Общи условия

Активация на акаунт