Отнемане на деца в Норвегия 2

• 169 948
  • 2 904
  •   1
Отговори
# 75
  • В заешката дупка
За децата на Цветелина и въобще за децата с двойно гражданство или с родители чужденци, все си мисля, че най-добрият шанс е да могат българската и норвежката служби за закрила на детето да се споразумеят.

Не знам законово как стоят нещата, но в Исландия (тук, където живея) имаше един случай преди година и половина. Излиза решение на Barnevernet за отнемане родителските права на исландка и настаняването на 5 годишното ѝ дете в приемно норвежко семейство, без право на виждане до 18 годишна възраст. Бащата го няма в картинката. (Исландец е.) Бабата, исландка, обаче успява да избяга с детето в Исландия. Barnevernet настояваха момчето да бъде върнато в Норвегия до 2 месеца. Дигна се много шум тук. Разказаха си и те цялата история по вестници и тв. Подробностите ги спестявам, а е и само тяхната гледна точка, но в крайна сметка двете служби се споразумяха. Детето остана в Исландия, под опеката на исландската служба за закрила на детето. Единственото, което излезе като в информация в пресата след това, беше изявление от майката и бабата, че са щастливи от развоя на нещата; че момченцето е настанено в исландско семейство, и че за разлика от норвежкото решение майката да загуби напълно родителските си права и да не се вижда с детето до 18 г, исландския закон позволява да бъде преразгледано положението след  определен период време, т.е. майката има шансове. Поне нещо подобно пишеше из пресата. Оттогава обаче новини няма. Бабата и майката също не са се чували.

P.С. Хубаво стана,  че се затвори предишната тема. Беше съвсем се отплеснала не където трябва. Дано тази не я последва!

# 76
За да има споразумение и двете страни трябва да направят компромис с нещо , като има какво и да  предложат, освен да отстъпят  .
БГ държава не зная какво може да предложи на Норвегия.
Цял днес си мисля за сутрешната история с тази многодетна майка , която пък нашите служби изобщо си нямат и представа как да "обслужат" , освен да я напъдят. Явно имаме някакви пробойни в законодатеелството. Дано да се решава някак си проблемът и на тази майка , защото можем пък да покажем ние как се грижим за децата , в нейния случай. Бях сащисана от двете човки , поканени в студиото , ама много некомпетентни , бре Flushed
Опитаха се да се измъкват с общи приказки , абсолютно безпомощни .

# 77
много благодаря за постинга! тази авторка Marianne Haslev Skånland има блог по темата с много статии и описва най-различни случаи.
Забележете, че приемането на наблюдение под формата на "помощ" може допълнително да влоши нещата, защото търсят целенасочено грешки. Самите "помощници" не са квалифицирани или образовани хора. Атакуваните и тормозени родители са най-често социално уязвими. Заради това смятам, че ако човек има обществена подкрепа, може нещата да се развият в негова полза.

Невена, наречи ме параноична, но не смятам, че е само в Англия. Заради това се посещават самотни, рискови бременни по сигнал и прочее. Поне аз твърдо смятам, че такива далавери има и на други места, включително България. За Германия няма да споменавам, защото там съм предубедена.

# 78
  • Paris, France
ЧеКа, споразумението е, както таис пише, след като детето е вече отведено Исландия. Това пък да настояват да им връщат чужд гражданин е егати нахалството. И това за да е в приемно семейство. Тия са тотално изтрещели. Това и животно не би го направили.

ет2812, помощниците са изкарали курс от 28-30п. Тук може и средно да нямат. Ама видя ли за статута? На полицай, адвокат, доктор Итн още не били отнели дете. Само на самотни майки, чужденки, без роднини, деца от различни бащи, пияндури, дрогясани. Разделяй и владей!

# 79
Защо да я напъдят. В Норвегия могат да и отнемат всичките деца.

# 80
Невена, разбира се за статута. Така е в цял свят. Не го казвам с хубаво чувство. Специално за бебета според мен наистина са много лакоми парчета и целенасочено се таргетват млади самотни майки, за да им взимат бебетата. Аз даже си мисля, че и мен в началото са ме взели за (не)млада самотна бременна хахава чужденка. Аз обаче се оказах несамотно хахава Wink

Но историята с италиянката, макар и изключително нехуманна, е по-друга от тази на Роня. тм майката има психично разстройство и не може да се грижи за детето, а нейната майка отказва бебето.

# 81
Защо да я напъдят. В Норвегия могат да и отнемат всичките деца.
Нали са и дали ултиматум да напуска до три дни./ Не че аз го смятам за правилно Blush, явно грешно съм се изразила/
И аз съм да се помогне всякак на тази жена да остане в България. Особено навреме за Цветелна идва нейното бягство от Норвегия , някак си ми "влиза в картинката" .

# 82
Притеснявам се че службите могат да направят някакъв вид "трампа". България не може ли д и даде политическо убежище. Моля се и за нейните деца. Дано не и ги вземе Норвегия.

# 83
  • В заешката дупка
Не знам кой колко е изтрещял наистина,  защото законово не съм наясно как стоят нещата между Исландия и Норвегия и дали имат някакви споразумения, касаещи подобни случаи.

А аз си мисля, може и да е наивно, не знам, че споразумението не е толкова въпрос на сделка от типа “на ти, дай ми”, а по-скоро някакво уверение и гаранция пред норвежките служби, че съответаната приемна служба за закрила на детето ще се се справи адекватно със случая. Сега, вярно че “адекватно” е едно много разтегливо понятие и може да се разбира по различен начин, а и чисто законово по различен начин в двете страни. Но ако може да се намери компромис, точно за да се сближат двете позиции (включително и от законова гледна точка), аз това по-скоро разбирам като споразумение между службите.

Последна редакция: чт, 07 юни 2018, 23:35 от ЧеКа

# 84
  • Paris, France
ett2812, не съм писала, че е само в Англия. Просто по-гнусно отношение от социални не съм виждала, при това на родители с чуждо гражданство. Секциото е за доброто на бебето. Направено е още в 34 седмица. Да извадиш нищо не подозиращ здрав фетус 6 седмици преди термин е престъпление. Плаках, защото аз съм родена на 34 седмици а синът ми на 28 и зная рисковете от недоносване какви са. Ако оперират крава или котка преди термин дали няма да има протести? Уплашили се да не би да започне да ражда нормално, че имала 2 секции. Аз родих нормално след секцио. Има VBAC, VBA2C. Загриженият съдия, освен че подложил детето на риск, го и дал веднага за осиновяване за негово добро пак. Направо да му зависиш на това дете. А, не е и бяло а с баща от Сенегал. 5000 черни не намират осиновители в лондонския район.

https://www.telegraph.co.uk/news/uknews/law-and-order/10496054/F … t-says-judge.html

# 85
Невена, това са зверове! Но се изненадвам, че и съдия така се е произнесъл...?!? Наистина и с животно никой не би се държал така. мъжът ми пита как лекарите се навили ? това не е ли в нарушение на медицинската етика?

# 86
  • Paris, France
Невена, това са зверове! Но се изненадвам, че и съдия така се е произнесъл...?!? Наистина и с животно никой не би се държал така. мъжът ми пита как лекарите се навили ? това не е ли в нарушение на медицинската етика?

Не знам, честно да ти кажа. Моя приятелка заведе котка да я кастрира. Била в напреднала бременност. Ветеринарите, всички до един, отказаха. Тя я взе от улицата и изобщо не и личеше. Бързаше да заминава. Ветеринарите и казали да чака и като станат котетата на поне 3 месеца, чак тогава. Това бебенце е нарочно извадено преди 38 седмица и не му е даден шанс да суче.  Не е звяр съдията. Недей да обиждаш зверовете, моля те! Животно такъв садизъм не би проявило. И аз се изненадах. Знам, че по новите директиви насилват самотни майки и чужденки. Биполярните моето джипи с малко витамини и инозитол ги правеше като агънца.

# 87
Момичета, а с чешките деца постига ли се някакъв успех?
Не, в края на репортажа на Арте се казва, че не само не й върнали децата, но са й отнели родителските права, защото вдигнала шум в медиите, и са дали децата за осиновяване. На съда бяха дошли един куп чешки журналисти и един депутат.
Значи тази организация за мене е една уродска кръстоска между средновековна йезуитщина, инквизиция и фашизъм.  Thinking Не, май не е достатъчно.
Не трябва да се действа с груба сила в случая с Цвети, а по византийски.

# 88
  • Норвегия
Ljuboznatelna, благодаря ти, че сподели този материал. За мен е много точна "снимка" на методите на работа на БВ. И ужасно плашеща... живея в тази реалност и никой не е застрахован. Вярвах, че поне дечица с проблеми, а някои и просто с лепнати диагнози за вид ментално отклонение  (най-често аутизъм, хиперкативност), са защитени и не биха били апетитна цел.

Около мен близки българи са на полярни позиции: или страх, или безразличие към случващото се. Интересното е, че двойките с норвежки партньори спадат към втората категория.

# 89
Скрит текст:
Не знам кой колко е изтрещял наистина,  защото законово не съм наясно как стоят нещата между Исландия и Норвегия и дали имат някакви споразумения, касаещи подобни случаи.

А аз си мисля, може и да е наивно, не знам, че споразумението не е толкова въпрос на сделка от типа “на ти, дай ми”,
а по-скоро някакво уверение и гаранция пред норвежките служби, че съответана приемна служба за закрила на детето ще се се справи адекватно със случая.
Скрит текст:
Сега, вярно е че “адекватно” е едно много разтегливо понятие и може да се разбира по различен начин, а и чисто законово по различен начин в двете страни. Но ако може да се намери компромис точно, за да се сближат двете позиции (включително и от законова гледна точка), аз това по-скоро рабирам като споразумение между службите от различни страни.
Ама чакай сега. Детето, майката и бащата са исландски граждани. На какво основание норвежката служба ще се намесва в случая, когато вече не са на норвежка територия? За какво трябва да им се гарантира, като не са под тяхна юрисдикция хората?

Общи условия

Активация на акаунт