Базедова болест - тема 7

• 42 719
  • 745
  •   1
Отговори
# 720
  • София
Напоследък никой не пише. Как сте? Simple Smile

# 721
При мен едно и също. Опитваме се да се опазим от грипа.

# 722
При мен май положението не е много добро. Нали спрях хаповете преди 3 месеца и сега да видим дали ще ме бъде. Малко след спиране на хапчетата започнах Милгамма М за болка в кръста - по три хапчета на ден. Преди няколко дни намалих хапчетата на 1 и се започна - сърцебиене, нервност, безсъние ....всички екстри. Вчера вдигнах отново на 2 хапчета и съм по-добре. Не мога да разбера хипера ли се връща или имам недостиг на витамин В. Взех направление и другата седмица ще отида на изследвания, да видим колко е зле положението. Поне нямам вече запек и подуване.
Ти как си, Aurora?

# 723
  • София
Надявам се, че е само тревожност, Еве, стискам палци за добри изследвания!
Аз си бях купила витамин Б комплекс и доволно си го пиех, докато преди 1 седмица не изследвах вит Б12 и фолиева киселина и видях, че фолиева киселина ми е над норма, а вит Б12 в горна граница и Д-р Шинков каза да го спирам.
Аз с щитовидната не се замислям сега, че се ошашавих с кистите ми на яйчника, май ми се е завърнала ендометриозата.
И сега ми препоръчаха докторите Логест да пия няколко месеца, но аз съм на 40 и не знам за противозачатъчни, в смисъл те казват, че е ок, но аз се страхувам.
Някой пил ли е на 40?

Купих си на форевър от алоето да пия, както и лициум. Мисля да опитам и акупунктура, във фейсбук темата много момичета добре са се повлияли. Една пък твърди, че с акупунктура е излекувала Базед, това много ми е трудно да повярвам.

Кръст и гръб и мен ме болят и крака единия на свивката към бедрото. И аз се чудя и тъпея какво ми е Simple Smile

# 724
Здравейте, девойки!
Пиша в тази тема, ориентирах се според коментарите и упътването в нея.
Нямам назначена диагноза все още, понеже явно няма кой да го  направи. В Германия съм и ми се иска да искам съвет от вас, тъй като на мен никой нищо не ми обяснява.
Миналия месец минах сцинтиграфия според която имам възли (просто възли, не са злокачествени) преди която нито съм намаляла йода при храната, нито нищо. Изпратиха ме след УЗИ на ЩЖ същата седмица. Снимката беше с тахенций, на самата снимка няма информация, така че идея нямам как да я разчета. Единственото, което пише отделно е, да намаля йода вече и че другия месец ще ми пуснат отново сцинтиграфия. Като оставим настрани факта, че изобщо не искам да минавам втора такава снимка в рамките на 2месеца и че мисля, че не е направена както трябва, днес ми казаха, че ако стойностите не се оправят ще ми назначат и терапия с йод, радиотерапия (това е химиотерапия?).
Самите стойности последните 6м са 1,66 ТСХ"базова" (това е от10,12,2018) и ФТ3 - 6,0; ФТ4 - 14,4 (от 04,05,2018) като тук не ги пускат пакет колкото и да настоявам, понеже "няма нужда". От 05,2018 ТХС е била 0,111. Това е, което помня, повечето изследвания ги нямам за съжаление.
Аз съм на 26 (ще ги правя юли) и тази НЕхимиотерапия за "възли" ми изглежда подозрителна. Някоя девойка да е минала такава? Изглежда ми страшно, да не говорим колко неща покрай нея могат да се увредят... Моля ви, кажете какво мислите, ще се побъркам с тези "лекари" тук

# 725
От така поднесената информация нищо не ми става ясно.
Какъв е поводът изобщо да се изследваш/да те пратят на изследвания? Първо ти откриха възли в щитовидната жлеза чрез УЗ и после ти назначиха сцинтиграфия?
Липсват референтни стойности на хормоните и така е трудно да се каже дали са в норма. ТСХ като общоприето изследване с почти еднакви норм навсякъде, изглежда напълно в норма (1,66). Предходното със стойност 0,111 е показвало хиперфункция на жлезата, за чиято проява е възможно да стоят много неща. Едно от тях е Базедова болест, друго е токсичен аденом, за който са ти направили сцинтиграфията (възел, който да продуцира хормони).
В такива кратки периоди не съм чувала да се прави сцинтиграфия. След като предходната не е дала отклонения, доколкото разбирам, излишно е да се прави нова.
Тук първо правят биопсия. Сцинтиграфията се прави при наличие на много възли, доколкото разбирам и при теб са няколко, но щом няма отклонения... какъв е смисълът да се прави нова след месец, не знам.

# 726
Здравей, и аз съм нова с проблеми със щитовидната жлеза...
Моят случай леко наподобява твоя, но се учудвам как действат там. Според мен си ела в България за няколко дни, ако имаш възможност, за да те видят, да ти пуснат изследвания и да знаеш.
Тази сцинтиграфия изобщо за първи път я чувам. Откриха ми възел, гледаха ме на ехограф (абсолютно безвредно), не знам за какъв тахенций говориш. След това ми пуснаха всички възможни изследвания за щитовидната жлеза + ПКК. После биопсия и следва операция.
Освен това, което са ти пуснали ти трябва ТАТ, МАТ, Трак (който бил важен). Също и към ПКК ми пуснаха АСАТ, АЛАТ и не помня какво още. Хубаво е и една кардиограма.

# 727
Merelenda,
да, извинявам се, на УЗИ ги видяха от това което "чета" са общо 6, като само един вляво е по-голям. Нямам точни стойности, тъй като не желаят да ми пуснат изследвания както трябва и тук не съм намерила независима лаборатория, тоест пускаш си изследвания само при личен лекар, които той назначава при нужда и никога не са пакет. Сцинтиграфията беше назначена за да се изключи рак предполагам. Аз исках да ми се пуснат изследванията както подобава, но те ми отказват. Ще кажа само, че дори и женски хормони, поради  липса на ову 1година, бяха пуснали само естроген 2017 и се приддържат към тях. За дните от Ц изобщо не са се интересували и беше еднократно.
Освен липсата на О, имам проблем с ноктите (3та година вече), които реално никой не знае от какво са, но ми се надуват пръстите и стават на блистери и от там самата кожа се сменя на 2-3дни, ужасно е. Косата - под всякакви критика, ревала съм като се сресвам заради косата, която пада. Студени крака, ръце, лицето ми прилича на възглавница с черни кръгове, страшна умора при положение, че съм безработна и стоя вкъщи вече 1месец, безсъние - два пъти в месеца не спя повече от 30ч и заспивам чак на 3тия ден. Пушач съм, никога не съм имала храчки сутрин, и горе долу от първия път в който са ми паднали стойностите не е така. Гласа и болките в гърлото са ясни...
Но не, те просто ми назначиха УЗИ профилактично Simple Smile

Анонимен,
бих искала да си дойда, но съм записана към бюрото по труда и ако изляза ще ме отпишат и не мога да се запиша отново. Антитела и какво ли не също исках - без успех.

Просто не искам да се подлагам на такава тежка терапия, в която унищожават щитовидната жлеза отвътре и цял живот след това пиеш химия. Да не говорим още колко органи ще бъдат пометени по този път. Проблема не идва от щитовидната, той е в тялото.  Страшно много съм чела и съм слушала лекари, които дори не разделят щитовидната на хипер и хипо, а е просто автоимунно, което се оправя. Точно заради това не бях сигурна къде да пиша, в коя тема, но ми се струва, че спадам повече тук, въпреки че и вечер също имам температура и почти не ми понасят студ и жега...
Благодаря ви, момичета !

# 728
  • София
Здравейте, месец и половина след спиране на терапията, резултатите от днес са:

Хормони
Име на теста(изследване)       Резултат      Единици   Референтна стойност   Метод
FT4                                             18.98                          pmol/l     12.0-22.0                           ECLIA
TSH                                       1.72                           uIU/ml     0.27 - 4.2                           ECLIA
TSH-рецепторни антитела                                 IU/ml     < 1.58                                   ECLIA
Чакам да излязат във вторник и антителата.
Силно се надявам повече да нямам проблеми с хормоните.

# 729
Хриси, на база на тези стойности на хормони и ТРАК, си в ремисия.
Другите антитела не са показателни.
След още месец и половина, аз бих ги повторила. ТСХ и ТРАК.
Ако всичко е ок на трети месец, следваща контрола е на 6 месеца, ако разбира се се чувстваш добре.

Алекс, така описани симптомите говорят за нарушена функция на щитовидната жлеза. Вече какво точно има, не знам. За съжаление, колкото и по-добре да се живее в чужбина и да негодуваме от докторите тук, едно нещо е в плюс, че може да се изследваш сравнително евтино и бързо, в която лаборатория си пожелаеш, да посетиш специалист отново бързо, без да чакаш, като си платиш отново приемлива сума, а дори и специалист с направление, ако има проблем. Много от докторите действат бързо, като чуят за проблем с жлезата и приемат дори извънредно.
Не знам какво да те посъветвам. Ако беше тук - друго е. Или най-малкото, да имаш всичко хормони с референтни стойности и ясна картина от УЗ и сцинтиграфията, за да направиш поне онлайн запитване до специалист.
Има безплатни платформи, в които може да поискаш мнение от специалист, като предоставиш нужната информация.
В България вече има и платена платформа за консултация със специалист. За съжаление не помня сайта, но сега ще потърся.
Не знам дали ще се счете като реклама и дали ще се покаже линкът, но сайтът е "consento.bg". Не съм го ползвала. Преди време във форума имаха реклама. Мисля че този беше сайтът.

Последна редакция: сб, 02 фев 2019, 16:10 от Merelenda

# 730
Здравейте, след изкаран вирус и силен нервен срив днес си пуснах тсх и фт4. Тсх е 0,9 (0,27-4,2). Обаче фт4 е 18,21 (9,3-17). Имате ли идея за какво иде реч. Евент грешка? Последно май месец ми бяха ок резултатите, и се видя малък възел.

# 731
Чакаш и повтаряш изследванията. След вирус, грип, боледувания, поне моят доктор ми е казвал да не избързвам с изследванията, а да изчаквам поне по 2 седмици, след като вече съм се възстановила и тогава да пускам хормони, иначе резултатите може да са подвеждащи.
Два пъти го правих този номер, веднъж след ангина и прием на АБ и веднъж след обостряне на гастродуоденит. И двата пъти бях в норма с резултатите, но все пак каза след боледуване да не бързам да пускам хормони.

Граничен е Т4, но не мисля, че е нещо притеснително и мисля че е типично да е вторично повишен, именно заради изкарания вирус.

# 732
Здравейте, момичета. След като родих се оказа, че имам следродова хиперфункция. Преди месец изследвах тсх, беше 0.01. Сега пак го повторих и е 0.10, т.е. се е повишило. Направих и фт4 - 13.19, което е в граници. Също по препоръка на лекаря пуснах и tsh-r-ab. Резултата ми е 7.71 при референтни 0-1.75. Тсх ясно пада, фт4 - в граници. Ама последното въобще не ми е ясно. Много ли е извън границите? Какво означава? Чак другата седмица съм на лекар, а не ми се чака.

# 733
Колко време след раждане се случва това?
Съмнявали са се явно за постпартален/следродов тиреоидит, но антителата показват Базедова болест. Това значат tsh-r-ab, това са ТСХ рецепторни антитела, изписвани още като: TPAK, TPAT, TPAb, TSH - r-ab, при теб са значително повишени.
Лечението при всеки пациент е индивидуално и спрямо случая. Докторът ще ти обясни какво и по колко се пие, на какъв период да се проследяваш.
Ако отсъстваха антителата, по-често следродовият тиреоидит отминава дори при някои пациенти и без лечение, но такова се предписва по преценка и спрямо състоянието на пациента и резултатите от хормоните. При някои се случва след хиперфункция да се мине в хипофункция след няколко месеца, но в случая с този ТРАК, ако не е някаква грешка, за мен се касае за Базедова болест, която се е отключила след раждане, което не е рядкост.
Може да ти назначат медикаменти само за хиперфункцията, а по-вероятно е да назначат и комбинирано лечение с тироксин, за да не потъне още ФТ4.
Ако назначат лечение, след първите 10-14 дни проследи пълна кръвна картина, ЦРП или СУЕ и чернодробни АСАТ и АЛАТ. Следят се левкоцитите в кръвната картина (да не паднат на долна граница) и чернодробните показатели, да не се повишат.
Следи се и за непоносимост към хапчетата. Ако се получат обриви, сърбежи, неразположения, лекарството се сменя.
Общо взето е това.
Кърмиш ли?

Последна редакция: ср, 06 фев 2019, 06:28 от Merelenda

# 734
Заболяването ми се отключи 2 месеца след като родих, т.е. от 3 месеца вече. Кърмя и затова се чудех дали може да мина без хапчета. Като гледам тсх е почнало да се вдига, може да се нормализира. Нямам никакви странични ефекти - нямам сърцебиене, не треперя, не отслабвам, не съм нервна и всички останали също ги нямам.

Общи условия

Активация на акаунт