Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какви са правните последици, ако бившият партньор реши да се върне в България?
Как трябва да се справя с развода, ако бившият партньор подаде молба в България без мое знание?
Какви опции имам, ако не мога да си позволя разходите за развод в чужбина?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какви са правните последици, ако бившият партньор реши да се върне в България?
Ако бившият партньор се върне в България, издръжката може да бъде преразгледана въз основа на неговите доходи в страната. Съгласно българското законодателство издръжката се определя въз основа на доходите на лицето, което дължи издръжка, а не въз основа на предишните му доходи извън страната. Следователно, ако той започне да получава по-ниска заплата, издръжката може да бъде намалена.
-
Как трябва да се справя с развода, ако бившият партньор подаде молба в България без мое знание?
Ако бившият партньор подаде молба за развод в България без вашето знание, важно е да сте наясно със ситуацията и да се консултирате с адвокат, който е запознат със семейното право в България. Съдът може да продължи делото без вашето участие, ако не присъствате на съдебните заседания. Ако бъде установено, че двойката живее разделена и няма вероятност за помирение, съдът може да удовлетвори искането за развод без вашето съгласие.
-
Какви опции имам, ако не мога да си позволя разходите за развод в чужбина?
Ако нямате финансовата възможност да покриете разходите за развод в страната, в която живеете, можете да изчакате две години от фактическата раздяла. След този период можете да се развеждате въз основа на взаимно съгласие, което може да намали финансовите разходи. Важно е обаче да имате предвид, че ще трябва да поддържате комуникация с бившия си партньор по въпроси като издръжката.
-
Какви са правата ми относно издръжката, ако бившият ми партньор се премести обратно в България?