Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 4

• 63 532
  • 825
  •   1
Отговори
# 270
  • до най-прекрасния мъж
ММ пи Глюкофаж и после го спря за година и нещо на своя глава. От 2 месеца пак пие, вече спазва и диета и е свалил 8 кг.

# 271
Супер нелогично е това, че спреш ли едно лекарство, после не може да го започнеш пак Thinking
Консултирайте се с фармацевт по въпроса, те точно това учат - биохимичната реакция и въздействие!
Плавното започване и спиране са за да няма шок на организма от различния начин на обработка на глюкозата и мазнините...

+1 Peace

И заради страничните ефекти на метформина.

Накарахте ме да му ударя едно сериозно проучване на темата за метформина. Simple Smile

Накратко - за немците той е медикамент от първи избор при новодиагностициран диабет тип 2. Също го изписват и при инсулинова резистентност и поликистозни яйчници. Както привикването, така и отвикването от него трябва да се правят постепенно, за да не се стресира организма. Привикването продължава около 4 седмици, като се почва от 1х500мг дневно, обикновено вечер, и се достигне до предписаната терапевтична доза, която е различна, може да е 2х500, 2х850, 2х1000 или 3х850. За 3х1000 не съм чувала, но може и да има при по-тежките случаи. Бавното покачване на дозата е заради неприятните странични ефекти - гадене, виене на свят, повръщане или разстройство. Като се почне с малка доза, неприятностите обикновено се избягват. Само че не при всички хора това протича безпроблемно. Ако дори и след това страничните ефекти продължават, тогава се пораждат съмнения, че е възможно да имате или болен черен дроб, или проблеми с бъбреците. Правят се нужните изследвания и ако е така, метформинът се заменя с друг медикамент. Лошото е, че от своята група метформинът е единствен, няма реални заместители. Другите медикаменти са от други групи и те нямат тези странични ефекти, но си имат други, често много по-тежки, макар и  незабележими.

Скрит текст:
Моят случай беше такъв. Заради кофти АСАТ, АЛАТ и ГГТ и неясно, но очевидно чернодробно увреждане бях като парцал от метформина. Дадоха ми диапрел, който буквално насилва панкреаса да произвежда инсулин. И колко дълго може да го насилва?! Най-много година-две. А после - инсулин! Реших, че това не е добро решение за мен, независимо какво ми говорят ЛЛ и ендокриноложка. Затова реших - НВ и МВХ докато чернодробните ензими влязат в норма. Еми, влязоха, остана само ГГТ. Спрях диапрел - постепенно за 1 месец и след седмица почивка почнах метформин, този път правилно и постепенно и без никакви странични ефекти. Вече два месеца си го пия 2х500 и нямам проблеми. Само не ям домати като го пия.

Спирането на метформин немското докторско съсловие съветва отново да става постепенно, но този път може и за по-кратко време - ок. 2-3 седмици. През това време обаче трябва да се мери често КЗ, особено сутрин на гладно. Ако всичко се прави както трябва, не бива да има завишение на стойностите на КЗ. Ако организмът не е готов все още да се справя и без метформин, то стойностите на КЗ ще се повишат плавно, но трайно.

Последно, за спиране на метформин за постоянно (а не инцидентно, когато се налага рентгеново изследване с контрастно вещество) може да се мисли само когато човек с достигнал равновесното си тегло и КЗ поне в рамките на месец е трайно под средната референтна стойност.

Човек винаги може да започне отново да взема метформин, ако здравословните му проблеми му го налагат.

(Прочетох в сайта на немския диабетен съюз, както и от въпросите на пациенти и отговорите на немски лекари-диабетолози)

# 272
Момичета, направих го експеримента.

На гладно:
Инсулин 16,5
Глюкоза 4,85

Един час след закуска от 5 ягоди, 5 череши, 2 лъжици извара и 2 лъжици кв.сметана:
Инсулин 22,76
Глюкоза 4,04

На мен добре ми изглежда, вие как мислите? Май мога да продължа да си закусвам по същия начин?
(Напомням, че преди 5 месеца започнах с инсулин 47 и глюкоза 5,38 на гладно, натоварване не сам правила. Лекарства не пия.).

Забравих да кажа, междувременно и 2 кафета без захар и 5-6 цигари. Май и те влияят, затова отбелязвам.

Последна редакция: чт, 28 юни 2018, 15:04 от Бледолилава

# 273
  • София
Бледолилава, не разбирам експеримента ти.

Ти почти не си яла, защо се изследваш след час? Има ли някакви референтни стойности за това количество храна?

Инсулинът на гладно е висок, макар и по-нисък от преди. Това си е ИР: произвеждаш три пъти повече инсулин от нормалното дори без храна.

Samt, доматите какво общо имат с метформина? Защо не ги приемаш заедно?

# 274
Грета, експериментът е за да разбера как ми влияят около 100 грама плод на закуска. В началото на режима почти бях изключила всякакви плодове, сега реших да въведа ежедневно, защото искам вече да мина в задържане. Недостатъчно съм увеличила въглехидратите даже, отново имам кетотела в урината. Лошата новина от днешните изследвания е повишеното TSH. Беше ми преди около 3, сега е 4,79  Cry Още един знак, че трябва да вдигна въглехидратите. Всичко останало е положително - пикочната киселина е вече в норма, няма кристали в урината, триглицеридите са намалели доста (от 1,36 на 0,62), HDL се е увеличил, а LDL и VLDL са намалели.

# 275

Samt, доматите какво общо имат с метформина? Защо не ги приемаш заедно?

Когато за пръв път почнах с метформин - даваха ми в болницата Глюкофаж 3х850мг направо от днес за днес, без привикване, без нищо. Закусвах тогава всеки ден (по препоръка на лекуващия лекар) с  филийка пълнозърнест хляб, малко сирене и един домат. Половин час по-късно получавах зверски коремни спазми и разстройство. 3-4 пъти бегом до тоалетната, сърцебиене, световъртеж. Тогава го отдадох на черния дроб и не се замислих. Месеци по-късно, когато отново минах на метформин, (защото черния дроб го позволяваше вече), ми направи впечатление, че всеки път когато ям суров домат на закуска или вечеря, а после си пия метформина, се повтаря историята с разстройството. Не в тези мащаби, но се повтаря. Затова сега ям домат на обяд, когато не вземам метформин.

# 276
  • София
Моята роднина реагира по същия начин на праскови (а може и домати да е било, аз не помня дали не беше със домати салатата същия ден). ММ гледа по принцип да избягваме доматите, че и на двамата ни се надуват като плондери коремите от домати...

# 277
  • София
Да, и от зелена залата се получава същото, и от кафе. Май всички дето дразнят стомаха пречат.

# 278
Дъщеря ми няма никакъв проблем, Неоформин е нейния, ако има значение. Всичко си яде, ограничено тестени и сладко, разбира се, но плодове и зеленчуци всякакви

# 279
OMG, грешни резултати, сега звънях в лабораторията, защото ми направи впечатление, че сборът на стойностите на трите вида холестерол не дават общия. Правят ми ги наново и междувременно са ми променили TSH от 4,79 на 2,88. (Гледам ги онлайн) Сега излиза съвсем друго, с щитовидната няма проблем, холестеролът пак ще е висок май... Ох, не знам вече колко да им вярвам. Открили някакво съсирече и центруфугирали наново кръвта, това ми обясниха.

# 280
Аз пих 2.5 години Сиофор и свалих 40 кг. Инсулинът ми стигна до 6 на нулева. Тогава реших на своя глава да го спра, много бавно и постепенно. Продължих да си тренирам и да спазвам режима и продължих да свалям.
Няколко месеца по-късно ми откриха хипер функция на щитовидната жлеза. Започнах веднага лечение с Тирозол. Продължих си с тренировките и режима. Няколко месеца по-късно бях с 6 кг. отгоре. Тогава докторката ми каза, че не е трябвало да спирам Сиофора и сега ако го включим няма да ми действа кой знае колко. Въпреки това ми го предписа, започнах отново да го пия и качих още 4 кг, сега съм 10 кг. нагоре за 1 година. Все едно нищо не пия. Продължавам да тренирам и да спазвам режима.

Това е положението. Сега, със сигурност качвам заради лекарството за щитовидната жлеза, това е ясно и не може да се направи ясна преценка. Но запомних думите на докторката за Сиофора - веднъж спре ли се, след това ако се започне пак почти не действа.

На няколко пъти през това време мерих захар и инсулин - ок съм. Захар - 4-5, инсулин около 8.

# 281
Ева, благодаря за отговора. Беше ми интересно как ти е подействал
 втория път

# 282
  • София
Тя качва от Тирозола, а не защото Сиофорът не действа повече. Освен това, на пръв поглед, няма и нужда от него, на база резултати от КЗ и инсулин на гладно. Напълняването от 10 кг няма ИР компонента.

# 283
Sharky*, така е.
Със сигурност напълняването е от Тирозола. Странното е, че когато започнах отново Сиофора, сега втория път, на практика не ми подейства никак. Нито спря напълняването, нито усетих някакви странични действия...нищо.
Дали не действа заради Тирозола или докторката е права и не действа при повторно включване, мога само да гадая.

# 284
  • София
Доколкото виждам, действа, защото КЗ и инсулина са ти в норма. А качваш от Тирозола.

Общи условия

Активация на акаунт