Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 4

• 64 148
  • 825
  •   1
Отговори
# 510
  • Пловдив
 а някой да е забелязал такива "странични действия" като проясняване на мозъка и настроението / аз преди се оплаквах от нещо като не добро оросяване все ми беше замотано и замъглено в главата и пред очите /
От как взимам метаформина тези дефекти ги нямам и се чудя може ли да има някаква връзка

# 511
а някой да е забелязал такива "странични действия" като проясняване на мозъка и настроението / аз преди се оплаквах от нещо като не добро оросяване все ми беше замотано и замъглено в главата и пред очите /
От как взимам метаформина тези дефекти ги нямам и се чудя може ли да има някаква връзка

Преди да почна режима имах т.нар. "мозъчна мъгла". Метформин не пия, но откакто съм на ниски въглехидрати страхотно ми се проясни мисленето и ми се усили паметта.

# 512
КЗП дава инфо само за КЗ. Не включва инсулин. И се прави от пръста, 3 пъти.
Но след като вече пиеш метформин, няма да ти са реални резултатите, за инсулина.
Не виждам смисъл и от ново обременяване, освен, че е опасно.
Хич не я слушай, какво били 75 г глюкоза?! Shocked
Ами много са, даже за предиабетно състояние, както са твоите резултати от първото обременяване, е забранено вече да се прави обременяване.
Аз бих направила следното - спирам метформина за 2 седмици, храня се нормално, не ниско въглехидратно, пускам инсулин на гладно и евентуално след въглехидратно хранене, но не пиене на глюкоза. Ще имаш ориентир. Също може и гликиран хемоглобин, той дава инфо за КЗ 3 месеца назад.

# 513
# 514
i810, на мен и трите пъти ми взеха кръв от вената. Аз вече си написах мнението - пуснете си само инсулин на нулева, без да правите ново обременяване.

Инсулин на гладно няма да покаже реалното ми състояние, защото има хора, при които е нормален, а след обременяване лъсва истината. Бях при нов ендокринолог. Тя пък имаше толкова много хора, че претупваше по 5 минути на човек. С една дума, отново не случих. Лошото е, че като видя само обременяване с глюкоза, без инсулин, веднага ме изпрати да повторя обременяването, за да види инсулин. В последствие от четене из разни форуми, виждам, че кръвта се взима от вената 3 пъти, а на мен ми я взеха само на гладно от вената, а останалите два пъти след обременяването от пръста. Така излиза, че резултатите не са достоверни, доколкото разбирам, след като не са от вената. На всичкото отгоре, въпросната ендокриноложка реши да ми вдигне дозата на метфогаммата, без дори да е видяла инсулина. От 2*1 от 500 на 3*1000, доколкото я разбрах. Че нещо се обърка и взе да говори супер преуморено и в края на краищата нищо не стана ясно. Та си пия старата доза - 2*1 от 500. И чак ми вика - то не е нищо това изследване с глюкоза. Какво са 75 грама? Е да , ама в рамките на месец да се обременявам два пъти, на мен ми идва прекалено....Sad И като взимат три пъти кръв от вената, абокат слагат ли или те дупчат трите пъти?

Казали са ти го. Толкова често обременяване е убийствено.
Трябва да изчакаш.
Изчакай поне 2 месеца. Мини на режим и то строг.
А тя ти е вдигнала лекарствата, защото е видяла кръвната ти захар, което си говори много. Може да вдигнеш дозата, но постепенно.
Инсулина трябва да си го видиш, но не толкова бързо.
От вената те дупчат. Има ли значение?
Няма да ти навреди да си видиш и инсулина на гладно.
Както са и ти казали, вместо с глюкоза, може да ядеш я баница с боза, я торта.
То всъщност дали ще е глюкоза или боклуци, все си е натоварване.
Но глюкозата е чиста захар, затова действа така гадно. При боклуците има и мазнини.
Дева, какъв предиабет. Тя с тия стойности си ми прилича на диабетик. Ама това си е мое мнение. Пак е хубаво да се види инсулина.
Може да го направи. Просто в този ден няма да пие хаповете.
Или пък си избери начина на Дева.

# 515
Не е още диабет, не я стряскай. Simple Smile С КЗ 5,7 на гладно е още в границите. Без инсулин наистина не можем да знаем дали е диабет или още е ИР.
Обаче с един ден спиране на хапчето не се изчиства действието на метформина. Това поне го знам от ендо. Трябват поне 10 дни. А тя пие отскоро, няма да е фатално, ако го спре за седмица и направи експеримента. При теб е различно, твоите стойности са били ясни и ти се следиш. А тя изобщо не знае какво е и ще е добре да разбере действителното положение, не под влияние на метформин.

# 516
В таблицата по-горе е дадено точно това -кога има,кога няма диабет.

# 517
Да, от таблицата се вижда. Peace

Освен това трябва да са налице 3 извън нормени показателя -
1.НОМА > 2,5
2.КЗ > от нормата за два показателя при ОГТТ и
3.КЗ > 6 на гладно.

# 518
Не е още диабет, не я стряскай. Simple Smile С КЗ 5,7 на гладно е още в границите. Без инсулин наистина не можем да знаем дали е диабет или още е ИР.
Обаче с един ден спиране на хапчето не се изчиства действието на метформина. Това поне го знам от ендо. Трябват поне 10 дни. А тя пие отскоро, няма да е фатално, ако го спре за седмица и направи експеримента. При теб е различно, твоите стойности са били ясни и ти се следиш. А тя изобщо не знае какво е и ще е добре да разбере действителното положение, не под влияние на метформин.

Права си. Май стряскащо прозвуча  Laughing Аз само си казвам мнението. Не съм лекар. На гладно към 6 според мен не е хубаво.
На мен ендо ми е казвал, че кз над 6 си е проблем и затова са дадени тези реф. стойности.
А след обременяването кз и е доста над 6. 12, пък после 9.
Може би най-добре е твоя вариант. Спира хапчето. И без това е отскоро.
И все пак да не прекалява с въглехидрати. И след 2 седмици да ходи да се боцне и да направи пустото обременяване за да се види колко е инсулина при тази кз.

# 519
Ох...Нацяло се обърках и паникьосах... Sad Възможно ли е да се прави това обременяване с глюкоза втори път в рамките на месец, при положение, че съм в непрекъснат стрес и притеснения? Според мен, първо трябва да се успокоя, а затова ми е нужно време...Не мога да свикна с мисълта, че не съм здрав човек, който може да се храни с всичко. И като знам, че ще е докато съм жива, оставам без въздух от напрежение и притеснения...Sad При толкова изхабени нерви в последно време няма как да имам поносими резултати нито на глюкозата, нито на инсулина, ако направя изследването. Четох, че при силен стрес няма смисъл да се обременява с глюкоза, защото може да ударят фалшиво високи стойности, които на спокойно да не са такива.

И още нещо....Когато ми е лошо преди смучех ментови бонбони или лукчета, за да ми разкара усещането, че ми се гади....Сега не знам какво е разрешено изобщо в такива ситуации???? Купих си някакви ментови бонбони GOLIA без захар. Мога ли са смуча от тях или не стават? Някаква друга алтернатива да има???

# 520
И още нещо...Урината ми започна да мирише странно и тежко.... Има ли някаква връзка с това, че съм минала на нов хранителен режим??? Опасно ли е това?

# 521
  • Пловдив
И още нещо...Урината ми започна да мирише странно и тежко.... Има ли някаква връзка с това, че съм минала на нов хранителен режим??? Опасно ли е това?
Това звучи като инфекция по-скоро... но да кажат и момичетата дали на някой се е случвало.
Според мен ти имаш и друг проблем освен ИР, помня че спомена за чести позиви за уриниране. Аз през февруари бях така, а освен това ме болеше всичко в коремната област. Ходих на гастроентеролог, уролог и накрая гинеколог. И тримата ми изписаха различни неща, пих ги, но мисля че решаващото беше антибиотика на гинеколога, защото там отидох последно и вече 10 дни бях пила други неща без ефект (едното бе Дриптан). Не знам дали при теб би помогнало, но няма да е излишно поне... винаги за една жена е полезно да иде на гинеколог.

# 522
  • София
Колко вода пиеш?
Ако имаш освен често уриниране, но и дразнене трябва да отидеш на уролог, а може и преди това да пуснеш урокултура да се види дали нямаш е.коли или друга бактерия.

# 523
Ох...Нацяло се обърках и паникьосах... Sad Възможно ли е да се прави това обременяване с глюкоза втори път в рамките на месец, при положение, че съм в непрекъснат стрес и притеснения? Според мен, първо трябва да се успокоя, а затова ми е нужно време...Не мога да свикна с мисълта, че не съм здрав човек, който може да се храни с всичко. И като знам, че ще е докато съм жива, оставам без въздух от напрежение и притеснения...Sad При толкова изхабени нерви в последно време няма как да имам поносими резултати нито на глюкозата, нито на инсулина, ако направя изследването. Четох, че при силен стрес няма смисъл да се обременява с глюкоза, защото може да ударят фалшиво високи стойности, които на спокойно да не са такива.

И още нещо....Когато ми е лошо преди смучех ментови бонбони или лукчета, за да ми разкара усещането, че ми се гади....Сега не знам какво е разрешено изобщо в такива ситуации???? Купих си някакви ментови бонбони GOLIA без захар. Мога ли са смуча от тях или не стават? Някаква друга алтернатива да има???

Имам чувството, че от най-малкото нещо получаваш стрес. Я давай по-лежерно.
Какво значи това, че не можеш да свикнеш, че не си здрава.
Ти досега не си и била здрава. Просто не си си обръщала внимание. Е, сега знаеш как седят нещата.
Каквото си правила го оставяш в миналото и почваш наново.
Колкото до лукчетата. Мислиш ли, че предвид състоянието си трябва да продължиш да ги смучеш тия неща.
Разбирам те, и аз преди години омитах по един тон лукчета, барабар с останалите неща.
Майка ми може за 2 дни да опука 100 грама лукчета. Говоря, ама не слуша.
Иначе аз смуча голиа актив. Преди 4 години смучех на ден по 3 лукчета, 3 дъвки, 2 голиа актив. Плюс останалите сладки чудесии.
Сега едно голия актив го смуча 3 седмици, даже може и повече. Взимам си от най-черното, че е лютичко.
Тоест лапна го, посмуча го за няколко секунди. Оправя си вкуса и го прибера хубаво в хартишка от лукче. Седи ми на работа в шкафа. Mr. Green
Майка ми нали яде лукчета, аз обирам хартишките и си ги пазя.
Голиа актив ми допада повече от лукчетата. Тъй като съм отвикнала от захар, лукчетата са ми ужасно сладки. А в това има някакъв подсладител друг. И въпреки това, то и това не е полезно. Затова го смуча толкова дълго време.
Единствените моменти в които го смуча голиа повече е като съм настинала. Дават го и за кашлица.

# 524
От една седмица съм в застой. Досега не ми се е случвало толкова дълго. Всеки ден си свалях по 100-200 грама. Това, което забелязвам е, че задържам вода. Пия си колкото винаги, не се потя почти, а отделям доста по-малко. Мисля си, че вече излизам от кетоза, заслугата е изцяло на плодовете, други храни не съм вкарвала в менюто. Както в началото на режима се чисти водата, сега явно отново се натрупва.

Цитат
Какво значи това, че не можеш да свикнеш, че не си здрава.
Ти досега не си и била здрава.
О да, точно така е. Аз пък в момента се чувствам здрава, въпреки диагнозата. И въобще не си мисля, че съм се разболяла преди 5 месеца, когато открих, че съм с ИР, а много, много, ама много време преди това. От момента, в който си видях проблема и се взех в ръце, ставам все по-здрава. Изчезна мозъчната мъгла, както писах по-напред. Мислех, че просто остарявам, изкукуригвам и се бях запасила с гинко билоба и куп подобни добавки - ей така си стоят. Изчезнаха честите главоболия. Изчезнаха болките в ставите и в кръста. Съвсем сериозно, отдавах всичко това на възрастта. Оказа се, че няма такова нещо. На 45 имам повече енергия в момента, отколкото преди 10 години. Не се шегувам и не преувеличавам. Животът ми определено става все по-хубав, откакто "се разболях" Simple Smile Щото освен болежките, дето вече ги няма, и аз ставам по-хубава и ми е по-ведро на душата. Та не е толкова страшна тази наша болест. Тя си е всъщност един етап, на който тялото все още подава сигнали и нещата са обратими. Стига да има човек желание и воля. Страшното идва, ако не се вземеш в ръце...

Общи условия

Активация на акаунт