Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 12 юни 2018, 13:33 ч.

Раждане в Полша

  • 2 728
  • 4
  •   1
Отговори
  • Мнения: 2
Здравейте бъдещи мами ! Предстои ми да се преместа да живея в Полша (тъй като годеника ми е от там) и да рода там след 6 месеца но незнам нищо за системата им там. Като нямам полско гражданство ще мога ли да взимам майчински и ще мога ли да ползвам всички услуги . Моя годеник също чете за това какви документи са ми необходими и какви права имам там ,но няма голям напредък.  Затова реших да попитам вас може някой да знае нещо повече по темата. Благодаря ви за вниманието!

# 1
  • Мнения: 23
Не съм запозната, но предполагам там също имат такава институция като нашия НОИ, ако отиде там годеникът ви да попита може да му дадат информация. Освен това, мисля ме можете да звъннете и в нашия НОИ, защото ние имаме роднини в Полша, когато предстоеше да взимат пенсия (защото те имат стаж и тук в България) от НОИ ни дадоха информация как ще се случат нещата и какви са необходимите документи за отпускане на пенсия от България.

# 2
  • Мнения: 8
Здравейте,аз съм раждала 2 пъти в Краков.Мъжът ви поляк ли е?Ако да,то ако сте женени с документите трябва да се регистрираш в бюрото за чужденци и после да си извадиш полското ЕГН(песел).С този песел мъжът ти трябва да те запише към неговото здравно осигуряване(здр.застраховка)и когато си осигурена здравно можеш да отидеш на гинеколог(мен веднага ме приеха в пшъеходни-клиниката-там са гинеколозите по здр.каса),който да ти води бременността(естествено до тогава трябва да си на частен) и раждането в болницата.Набързо ти написах общо взето всичко ,ако имаш въпроси ,пиши.Ти в кой град си?

# 3
  • Мнения: 2
Ние нямаме още брак , но скоро ще имаме. В Красно то е на 150 км от Краков. А в момента сме в Англия тук работим и после като влезна в седмия месец се прибираме в Полша там ще раждам и там ще си живеем.  Мерси много за отговора . Лутаме се из форумите и четем най различни работи друго е някой който е минал през това да ти каже какво те чака . Благодаря Много!

# 4
  • Мнения: 8
Когато родите имате право на пари за майчинство 1000злоти  на месец за 1 година и 500злоти на месец по програма +500,ако мъжът ви не прекрача мин.праг за вашият общ доход(трябва да питате колко е или да чакате решение ,след като кандидатствате).Когато мъжът ви е поляк имате право да кандидатсвате по програма +500,а родители,който са й двамата българи не могат,това е програма само за полски деца.Радвам се,че мога да помогна и да бъда полезна Simple Smile Поздрави

Общи условия

Активация на акаунт