Шести клас - 2018/19 - тема 1

• 57 676
  • 740
  •   1
Отговори
# 105
  • София
Аааа няма засега - има си Наредба. Лошото е, че явно ние ще сме първият набор с включени авторите по БЕЛ от 5 и 6 клас, защото четох, че за бъдещите седмокласници отпада. Трябваше нещо да направим в тази посока.

# 106
Аааа няма засега - има си Наредба. Лошото е, че явно ние ще сме първият набор с включени авторите по БЕЛ от 5 и 6 клас, защото четох, че за бъдещите седмокласници отпада. Трябваше нещо да направим в тази посока.

Все още не е късно ...

# 107
  • София
Ами хайде наистина да се организираме и бързичко да входираме писмо докато още работят в  министерството.Някой с дар слово да го напише?

# 108
Не е необходими да е нещо дълго. достатъчно е да се аргументираме, защо не одобряваме промените .

# 109
  • София
Бъдещите седмокласни мами бяха подготвили такова писмо, но не мога да го намеря в темата им. Ако някой успее може да го ползваме като първоначална основа.

# 110
# 111
  • София
Благодаря за писмото Дидева!

Написах нещо в кратце - предлагам да се допълни ако има необходимост и да го пратим, пък да видим. На мен обаче ще ми е трудно да се ангажирам със събирането на подписи и изпращане, защото по-рядко ще влизам във форума - предстои ми командировка, а от другата седмица съм отпуска и ще съм в чужбина. Може ли някой от вас да се заеме с допълнителните неща по писмото? Нека даим заявим, че заварено положение е и набор 2006 г.
П.П. Може да попитаме мамите на бъдещите седмокласници дали ще ни подкрепят в това писмо.

ДО
Г-Н КРАСИМИР ВЪЛЧЕВ
МИНИСТЪР НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА

КОПИЕ:
Г-ЖА МАЯ МАНОЛОВА
ОМБУДСМАН НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ОТНОСНО: Изцяло нов формат на националното външно оценяване в седми клас

Уважаеми г-н министър,
Уважаема г-жо омбудсман,

Вече повече от месец в медийното пространство се обсъжда промяна на формата на НВО по български език и литература за учениците, които през учебната 2018/2019г. ще бъдат в седми клас, като предвидените промени включват изучаваните български автори по предмета БЕЛ през 5-ти, 6-ти и 7-ми клас. Преди десетина дни зам. министър Таня Михайлова в едно свое изказване посочи, че готвените промени за НВО след VІІ клас в частта БЕЛ се отлагат за следващата учебна година (т.е. за набор 2005) и ще важат за бъдещите шестокласници през учебната 2018/2019 г. (набор 2006)

Уважаеми г-н министър,
Уважаема г-жо омбудсман,

от името на родители на деца набор 2006 г. изказваме своето притеснение, несъгласие и недоумение за готвените промени и решението, свързано с тях. От древни времена в правото е валиден един принцип, а именно ако даден закон засяга неблагоприятно лица, то той да не важи за “завареното положение”. Явно на тази база се отлага и въвеждането на новия формат НВО по БЕЛ за учебната 2018/2019 г., но бихме искали да напомним, че “заварено положение” са не само децата, родени през 2005 г., но и тези от 2006 г., които вече преминаха през материала за 5-ти клас, без да имат представа за готвените промени. Ето защо резонно е ако въобще има необходимост от промени във формата то те да се отнасят за бъдещите петокласници (набор 2007), които още със започването на 5-ти клас ще са наясно с въведените промени и ще могат през периода на прогимназиалното си обучение да се подготвят за тях.
Категорично изразяваме несъгласие и настояваме  да запазите стария формат на НВО по БЕЛ за децата в “заварено положение”, а именно набор 2005 и 2006 г. .

Родители на ученици  в предстоящ шести клас:

# 112
много ми се иска Judy да се включи преди да изпртаим писмото.

Писмото е хубаво да бъде изпратено и до журналисти, за да се даде гласност. В противен случай може въобще да не му с е обърне внимание .

Може да бъде подписано с : родители на бъдещи ти шестокласници. Сега , ако започнем да събираме подписи , ще се забавим много. ПРи всички случаи , ще е нужно д а оставим име за връзка .

Последна редакция: ср, 27 юни 2018, 09:24 от Biserka_a

# 113
  • София
Явно няма желание да се прави каквото и да било, защото никой не пише. Съгласна съм за журналистите, но не мога да се ангажирам, защото ще отсъствам от страната, а и честно казано нямам много дар слово за пред камера.

# 114
Досега четох темата на набор 2005 . ПРомените по БЕЛ в НВО , могат да изиграят на децата ни лоша шега.

Мама Мони, ако изпратим писмото  сега, даже и отговор можем да получим  Simple Smile С него алармираме, защо не сме съгласни с промените и какви неблагоприятни резултати биха последвали за децата набор 2006.

Ако някой желае да внесе корекции в съдържанието на писмото, може да се включи. ААКо не , да го изпращаме. Няма какво да се чака.

# 115
Силно подкрепям да изпратим писмо черно на бяло. Смятам, че има голяма вероятност да има полза и някой да се замисли над него. Ако не направим нищо, ще ни прецакат, все от някой набор искат да започнат.

# 116
И аз съм с вас. Мисля, че е добре писмото в този вид.

# 117
Ще го подписваме ли персонално и кой ще го изпрати?

# 118
И аз се включвам.

# 119
  • Бургас
Аз също.

Общи условия

Активация на акаунт