Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 14 юни 2018, 19:58 ч.

Бъдещи седмокласници

 • 51 760
 • 763
 •   1
Отговори
# 30
 • София
 • Мнения: 2 754
Успокоихте ме, че не само аз не съм наясно с антитезата. Наистина имам чуството, че ни пробват. За математиката си мълчат. Още в началото министърката беше вметнала нещо за отпадане на тестовия формат, но и това заглъхна. Но пък се знае, че ще се променя формата. Ние си спрягаме тук 25-та задача и втори модул по БЕЛ, но ще ни изненадат.

# 31
 • Варна
 • Мнения: 1 618
Светкавица, Или, Бул, БЛАГОДАРЯ!
Поздравления за представянето и от мен. Резултатът е виден, въпреки орязванията и монтажа, звучахте и изглеждахте много добре!

Относно сбития преразказ. Дали имат идея защо го предлагат?  Застъпен е по-сериозно в програмата, или какво? И какво е това нещо - да се редува с другия? Единият набор ще се готви за едно, а другият за друго. И това по каква причина, какво ще показва? Единственото, което се сещам е пак с бизнес насоченост - да се печатат още най-най- нови помагала през година, да се осигуряват деца за обучение по най-най-новия формат, пробни изпити по най-най-новия формат и т.н

Относно харектеристиката на герой. Възможно ли е тя да е взаимозаменяема с тезата, като обем и сложност? Това, което учиха и правиха тази година е с обем поне страница голям формат. Ами то дори за писане ще отнеме поне 5 пъти повече време, защото дори по обем е 5 пъти повече от 3-4 изречения за теза. Откъде ще се вземе това време - ще удължат времето на изпита, или ще намалят останалите въпроси, за да се вместят в 60-те минути за първи модул? И това пак поради незнайна причина - пак през година.
За антитеза и на мен ми е интересно, що за чудо е и кога се учи, да си попълня пропуските.

Мисля си още, че е добре да ударим едно рамо и на следващите набори след нас.

# 32
 • София
 • Мнения: 166
Момичетата, които ни представиха пред медиите са супер! Благодаря Ви от сърце!
Джулиса, напълно съм съгласна с всичко, казано от теб. И аз мисля, че можем да ударим едно рамо на бъдещите шестокласници поне. Идващите петокласници ще са наясно навреме поне с това, което им готвят. А дали е за добро... Не съм оптимист.

И да помоля за паролата на седмокласната поща. А нашата стара, която ще ползва набор 2006 нали остава достъпна и за нас? Т.е. няма да сменят паролата?

# 33
 • Sofia
 • Мнения: 1 191
Ами попитах и учителката по БЕЛ. Няма как да се пише антитеза на текст като задача, това е литературен похват в произведение.
Тя каза, че журналистката я е споменала по погрешка за първи път. После явно министърката е подела...

# 34
 • Варна
 • Мнения: 1 019


Относно харектеристиката на герой. Възможно ли е тя да е взаимозаменяема с тезата, като обем и сложност? Това, което учиха и правиха тази година е с обем поне страница голям формат. Ами то дори за писане ще отнеме поне 5 пъти повече време, защото дори по обем е 5 пъти повече от 3-4 изречения за теза.

И дъщеря ми се впечатли от това, когато разбра за евентуалните промени. Според нея не могат да са взаимозаменяеми предвид разликата в обема.

Поздравления за активните майки и за журналистката от Дарик. Показа професионално отношение.

# 35
 • Пловдив
 • Мнения: 1 982
И аз искам да благодаря на момичетата, които дадоха интервютата! Всички ви оставаме задължени!
Вчера говорих с учител по математика, който готви ученици в школа. Попитах я дали се очакват много промени в материала по математика. Тя ми каза, че се сваля материал основно по алгебра от 8 и 9 клас. 😣

# 36
 • Мнения: 8 899
25 задача- теза-кратък текст разсъждение по цитат от творба.

  Лудите, лудите, те да са живи! hahaha

Скрит текст:
Теза, върху неизучавана глава от изучавано произведение, хайде на творческото писане!Антитеза - Противопоставяне, съчетаване на антоними или противоположни твърдения с цел контрастът между тях да усили отчетливостта на образите и внушенията

Теза- антитеза  От едната страна да  имаш безхаберни  уж професионалисти , а от другата- вникващи в материята и съответната професия аматьори. Вторите-/аматьорската група/ -с основна трудова заетост по  многостранна длъжностна характеристика, включваща неизброим поменик от компетенции, като длъжността се нарича Майка . Старшата степен на тази длъжност е Майка на седмокласник, но се придобива не току-тъй, а след задълбочени проучвания, безсънни нощи и проявени стоически задръжки да не се счупи ни една точилка в нечия глава.

Коя ще да е нарочената глава-...апосиопеза. Ама до "апосиопеза" не сме стигнали, ваканция е, УРА! Hug Hug Hug

# 37
 • Мнения: 4 940
Антитеза/контраст/ може да е в групата “характеристика на герой”, но вече стават двама герои - как са изградени образите чрез противопоставяне. А този похват се ползва в произведенията.

# 38
 • Мнения: 14 788
Вчера говорих с учител по математика, който готви ученици в школа. Попитах я дали се очакват много промени в материала по математика. Тя ми каза, че се сваля материал основно по алгебра от 8 и 9 клас. 😣
Няма такова нещо. Качва се шестокласен материал и има нов раздел от Елементи от вероятности и статистика, в резултат  от въвеждането на новата учебна програма. Малка част от материала, включен в този раздел, е нова, а друга част (кръговите диаграми) досега също се изучаваше в шести клас.

# 39
 • София
 • Мнения: 723
Искрени благодарности и от мен на активните! Flowers Rose За жалост не ми се удават публичните изяви, а и не съм чак толкова в час, че да се изкажа адекватно, но където е необходима друг вид подкрепа, съм на линия Hands Plus1

Вчера говорих с нашата класна, която преподава БЕЛ и тя ме увери, че произведенията от 5-ти и 6-ти клас няма да влизат в НВО.
Друг беше поводът да ѝ звънна - нашият си е загубил учебника по ИТ. Убих се да го търся в къщи, в близките книжарници, откъдето купувам учебници и помагала, даже го поръчахме в едната книжарница и вчера ми звъннаха, че не може да бъде доставен поради изчерпване на количествата. Днес ще обиколя по-големите книжарници в МОЛ-овете, но исках да знам какво да направим, в случай, че не го намерим. Не приемат плащане в троен размер. Класната задържа бележника на сина ми - нямало да му го даде докато не осигурим този учебник...

Аз така търсех изчерпан учебник по математика. Звънях в издателството и там, за щастие се оказа че имат някакви останали мостри. Виждала съм и стари учебници в книжарница до 125то. Евентулно и на някоя борса за употребявани учебници може да се намери.

# 40
 • София
 • Мнения: 522
Племенниците ми с с 3 г. разлика и хванаха промяна в системата.
Моите са с 1г и 8 м разлика - все вярвах, че ще минавам по утъпкан път с второто .... е, не Wink Малката е 2007 - ще учи 3 години материал по литература Wink
А "редуването" на видовете преразкази и дидактически задачи много буквално го приемаме май Wink Съмнявам се да са през година и да се знае кой набор какво да подготвя.... Каквото се падне ImpRageWeary

# 41
 • Мнения: 2 836
Много се радвам за успеха ви и вдигнатия шум.
Само ми е странно, че опростиха промените само на бъдещите седмокласници /а не за набор 2005 и 2006/, което е някак частично, а не принципно решение на базата на принципа за завареното положение.

# 42
 • Пловдив
 • Мнения: 1 537
Barbabelle, така е. Но това е само етап в борбата. И е хубаво да се включат майките на съответните набори, а те (поне някои от тях) демонстративно се фръцнаха. Както виждаме, сговорна дружина - планина повдига.

п.с. и мен живо ме интересува цялостната развръзка, имам и набор 2008. Но няма как сега да се борим за него, нали, като има предходни набори с предходни дертове на тезгяха.

# 43
 • Sofia
 • Мнения: 1 191
Аз също имам по-малко дете и не ми се струва разумно да се готви върху толкова много произведения.  Учителката по радиото точно това коментира, че не е нормално да очакваме децата да помнят произведения от 3 години. Те още са малки и това е много дълъг период от време за тях. Също каза, че произведенията се учат по един начин в 5 клас и по съвсем друг в 7, където очакванията са по-големи.
Няма как обаче всичко да стане наведнъж. И колкото повече хора се включват активно, толкова по-вероятно е да постигнем повече. За мен е ясно, че министър, който не знае какво е "антитеза", не е много навътре в нещата. Важното е обаче, че има реакция и вървим в правилната посока. Нещата явно не са обмислени и тепърва ще се търси разумно решение. От нас зависи да помогнем, с каквото можем, да защитим нашата гледна точка и ако щете да помогнем да се чуе гласа на учителите.

# 44
 • София
 • Мнения: 9 952
Голямо благодаря към Или и останалите момичета,които представиха пред медиите тази тема и ФБ групата!
Дано се постигне пълен успех,а не частичен!
Весела ваканция на прекрасните ни деца!Да почиват и да събират сили за следващата година,която по всичко личи,че няма да бъде лека.

Общи условия

Активация на акаунт