Отговори
# 75
И аз се записвам да следя темата- към момента на раждането на второто дете, двете ще имат разлика от 11 години. По-скоро ми е притеснено как голямото, наближаващо пубертет и всички промени, свързани с него, ще преживее появата на нов член в семейството.

# 76
И аз се записвам да следя темата- към момента на раждането на второто дете, двете ще имат разлика от 11 години. По-скоро ми е притеснено как голямото, наближаващо пубертет и всички промени, свързани с него, ще преживее появата на нов член в семейството.
Ние със сестричката ми сме с такава разлика, никога не е имало ревност, но все пак си е до дете. Много ми харесваше да помагам за бебето и като проходи много често съм я гледала.

# 77
А добре искам да попитам нещо,майките на момчета. На скоро от позната получих забележка,че включвам сина си в домакинството. Той си прибира чистите дрехи сам,помага ми в готвенето като ми подава продуктите,помага в сервирането и раздигането,подрежда си играчките когато ще чистя и си оправя стаята. На 2 години е. Прави го доста добре,нищо че е малък. Със сестра му бършат праха в тяхната стая от скрина. За дъщерята нямало проблем,ама защо момчето съм карала да върши нещо. Тя нейния син с нищо не го занимавала. Е добре де,но не порастват ли така мъжки принцеси? Защо да го уча от малък че някой трябва да му слугува? Вие как процедирате с вашите деца момчета? Моите имат еднакви задължения.

# 78
Защо питаш изобщо такива въпроси? Естествено, че ще включваш момчето да помага. Пък, който иска да си отглежда мамино детенце, негова работа. Според мен, колкото по-рано се научат децата да се помагат, толкова по-добре.

# 79
Леле, да ми падне тази твоята приятелка Grinning Шегувам се!
Мъжът ми е един на мама и татко, колкото и да се ядосвам от време на време на свеки, на всеки рожден ден на съпружето и благодаря че го е научила че няма мъжка и женска работа у дома (не че не е по мъжки разсеян де). В днешно време жените (поне тези които аз познавам) теглят колкото мъжете по отношение на работа, ще ме прощават ама никой мъж с такава жена няма основание да скатава в домакинството Wink Много хубаво си го учиш твоя син.
П.П. И моят син е на 2 г, но няма по-голямо дете за пример. Съответно като има вдъхновение си подрежда сам играчките, има си някакви негови възприятия за подреденост и много се сърди ако му разбутаме нещо, много обича да докопа парцала и уж да чисти пода или прах или да хване прахосмукачката уж че чисти, но не съм пробвала да му дам наистина. Като вадя дрехи от сушилнята с голям ентусиазъм ги взима и носи на леглото, прави се че ги сгъва, но естествено не му се получава, само ги омотава на кълбо. Може би е време да се опитам да го науча...

# 80
Питам защото приятелките ми имат момичета или момчетата им са малки бебета още. Да си сверя чесовника,леко луда ме изкара Grinning Нейният е на 4 години и наистина нищо не помагал. А относно прахосмукачката,сина ми правеше същото. Вчера реших да я пусна и да му я дам. Няма такъв смях просто,но успя все пак нещо да изчисти.

# 81
  • София
Питам защото приятелките ми имат момичета или момчетата им са малки бебета още. Да си сверя чесовника,леко луда ме изкара Grinning Нейният е на 4 години и наистина нищо не помагал. А относно прахосмукачката,сина ми правеше същото. Вчера реших да я пусна и да му я дам. Няма такъв смях просто,но успя все пак нещо да изчисти.

Какъв е шанса, за такова синче някой ден да се намери "достойна" и достатъчно добра жена?
Шанса клони към 0.
( това което маминка може да причини на децата си, и то водена от "най - добри намерения", е чудовищно и често има последствия за цял живот)

# 82
А добре искам да попитам нещо,майките на момчета. На скоро от позната получих забележка,че включвам сина си в домакинството. Той си прибира чистите дрехи сам,помага ми в готвенето като ми подава продуктите,помага в сервирането и раздигането,подрежда си играчките когато ще чистя и си оправя стаята. На 2 години е. Прави го доста добре,нищо че е малък. Със сестра му бършат праха в тяхната стая от скрина. За дъщерята нямало проблем,ама защо момчето съм карала да върши нещо. Тя нейния син с нищо не го занимавала. Е добре де,но не порастват ли така мъжки принцеси? Защо да го уча от малък че някой трябва да му слугува? Вие как процедирате с вашите деца момчета? Моите имат еднакви задължения.

Учиш детето преди всичко на ред и дисциплина, което е най-важното. Не го караш да се гримира, все пак Simple Smile)) Изобщо не отразявай такива забележки.

# 83
Присъединявам се към мнението, че майката не е аниматор. Постоянният стремеж детето да бъде забавлявано е колкото и готино, толкова и не е. От една страна детето опознава света и възможностите, които той предлага, от друга - не се развива въображението и креативността му, не се учи на самостоятелност, да решава проблеми само и т.н.. Трябва да има и скука от време на време.
Трябва майката все пак да запази разсъдъка си. Нещастната и преуморена майка не е в полза на децата си. Вечното тичане и спазване на график с бебе в слинг, сучещо на поискване....... аз няма как да си го причиня. Имам много примери пред себе си на майка с първо дете хранено на поискване и второ на АМ, не защото не е имала кърма, а защото обстоятелствата не са й го позволили. 
И тъй като моето дередже е едно към едно, мога само да кажа аз как си ги представям нещата. Баткото записан на всички възможни разнообразни дейности в детската градина. След нея прекарва времето си или забавлявайки се сам, или в моята компания. През уикенда ходи на плуване, през почивните дни не е проблем да му го осигурим. Таткото го води сутрин, следобед аз с бебето в количка, отиваме да го приберем. Като се прибере таткото поема бебето, аз поемам най- наложителното.
Ревност ще има. Майката трябва да лавира много добре и да включва голямото дете в дейностите около бебето и да го дава за пример. Постоянно подсещам бъдещия ни батко как ще научи бебето да плува, защото се справя страхотно. Не смятам да има има сцени от рода на- "той е по- малък, отстъпи му тази играчка", "хайде дай му това, че плаче".... Ако играчката не може да се подели- се прибира или изхвърля. Така ги виждам нещата.
Една от грешките при отглеждането на сина ми до момента е това, че постоянно съм му обръщала внимание и съм се стараела да го забавлявам. В резултат той не може да си прекарва времето сам и да си играе с играчки сам. На това се учим в момента.

Жаба- жабурана- закостенялото мислене на приятелката ти веднага би я изкарала от списъка с моите приятели. Заради такива майки има и мъже- тарикати не научени и гащите да си обуват сам. Много ограничено мислене. Направо съм потресена....

# 84
От нашият син не можем да се доредим до малката прахосмукачка,той си "чисти" с нея,негово желание си е.Да отбележа само,че е от тези на батерия,която уж взехме за колата.Много се радвам,че и на градината ги учат да бъдат самостоятелни и да помагат при подреждане на масата, играчките и т.н.
Не разбирам защо трябва да му се спестяват тези дейности,като повечето деца изпитват удоволствие от "свършената" работа.

# 85
А някой с опит може ли да ми даде съвет как да накарам бъдещия батко да се храни сам (не знам дали е точно по темата)? Това ми е едно мааалко притеснение. В яслата се храни сам, в къщи само плодове, нарязани зеленчуци, хляб, кекс, ей такива сухи неща яде сам с ръце или с вилица, но с лъжица както в яслата иска аз да го храня...
Иначе това си е бонус на яслите и градините - учат се повече на самостоятелност, особено ако госпожите са на ниво. Нашият син го гледам че като ходи на ясла иска повече неща в къщи да прави сам.
Съгласна съм че родителите не бива постоянно да са аниматори. Винаги много ме е радвало детето като се заиграе само, хваща си нещо и си приказва някакви работи, фантазира си, по някое време започва да ми обяснява какво се случва, продължава да си играе и така. Единствено за четене на книжки, рисуване, ритане на топка, сглобяване на по-сложни неща и разни други такива ни търси нас.

# 86
Една от грешките при отглеждането на сина ми до момента е това, че постоянно съм му обръщала внимание и съм се стараела да го забавлявам. В резултат той не може да си прекарва времето сам и да си играе с играчки сам. На това се учим в момента.

И аз бях така, даже преди година и нещо пусках тема за това как дъщеря ми се беше залепила за мен в 101 % от времето. Парадоксално, повечето мнения бяха, че на детето му липсва внимание (при постоянно насочено към него такова)... Simple Smile Имаше и няколко трезвомислещи съфорумки, чиито коментари ме насочиха към идеята, че трябва да оставя детето да поскучае малко. Сега си се забавлява перфектно сама, когато сме у дома. Обаче постоянните излизания и атракциони навън си ги иска, действително е много социална и вечно иска да е нанякъде, в движение. На мен досега не ми е пречило, даже ми беше разнообразие и забавление, но напоследък в жегите и с големия корем започна да ми става трудно да я развеждам постоянно насам-натам, а пък като се роди бебето явно ще трябва стройна организация и приоритизация.

За детските задължения - както разбрахте, имам момиче и чакам момче. Изобщо не мисля да ги деля, ще си ги учим с баща им на всичко, независимо от пола. В днешно време всеки трябва да знае да си домакинства поне на елементарно ниво, да си обслужва базово колата, да смени крушка и т.н., независимо от пола. Аз съм едно дете и съм благодарна на баща си, лека му пръст, че ме е научил и на "мъжка" работа. Справях се отлично като живеех сама - и казанчета съм си поправяла, и бушони, сглабяла съм не-Икейски мебели, контакти съм си сменяла. Даже и сега като ми се случи нещо такова не чакам ММ да се прибере от работа. Цял ден да вдигам легените с водата вместо да бръкна да наместя джаджата в казанчето? Не, мерси.

# 87
А някой с опит може ли да ми даде съвет как да накарам бъдещия батко да се храни сам (не знам дали е точно по темата)?  В яслата се храни сам, ...но с лъжица както в яслата иска аз да го храня...

Колкото и да не ви харесва вие много добре знаете, че има един единствен начин да го научите да яде сам и това е начина по който го правят и в яслата - слага му се чинията и лъжицата пред него на масата и му се казва, че ако иска да яде да хваща лъжицата. Ще има рев и тръшкане вероятно, но друга опция няма да му се дава. Никакви сухи неща - една лъжица и една манджа. След половин час чинията се вдига. Който ял-ял, ако не - стои гладен. Ако каже, че е гладен му се сервира пак една чиния и 1 лъжица. Като постои малко гладен набързо ще се научи да яде и вкъщи сам. Но майката не трябва да се поддава на рев и тръшкане или да предлага други неща за ядене. Иначе ще я изнудват до първи клас.

# 88
Обаче постоянните излизания и атракциони навън си ги иска, действително е много социална и вечно иска да е нанякъде, в движение.

Излизане навън не е равно на атракцион. Играта на въздух, в парка, каране на колело, на детската площадка пред блока не трябва да се ограничава по никакъв начин и най-вероятно няма да пречи на бебето, даже е препоръчително за него.  Излизане с цел ходене в детско клубче с аниматор, скачане на батут и други подобни е това, което имаме предвид като твърде занимавано дете.

# 89
В яслата са го научили като са го слагали на една маса с по-големите деца (който са вече към 3 г и ще тръгват на градина) и той на принципа на маймунките е започнал сам. Иначе са го хранили госпожите. Обаче в къщи мъжа ми се прибира по-късно и не сядаме да вечеряме заедно - първо вечеря детето и след час сядаме ние, може би това ми е грешката, знам ли...
Постоянно като не иска да хване сам лъжицата го питам в яслата как яде сам, но успех до сега нямам...

Общи условия

Активация на акаунт