Проблеми с бъбреците, пикочните пътища и пикочен мехур - тема 27

• 122 684
  • 842
  •   1
Отговори
# 480
Ще ни оперира с тридневен престой в болница Здравето ( каза да си изберем Пирогов или Здравето) предпочитам второто защото условията са по добри,  ще ни сложи стент. На няколко дни ще ходим да ни сменя превръзките. Консултирахме и с друг специалист който ни предложи по сложна операция с 10 дни престой в болница и такива неща наговори на дъщеря нищо , че е на 11 години не спря да плаче след това  каза няма да дам да ме оперира никой друг освен д-р Атанасов. Доколко разбрах той доста често пътува до Сърбия и оперира с д-р Джинович. В Пирогов оперират от есента лапорскопски и само д-р Атанасов ги прави. Нашият случай е стеснен уретер от към пикочния мехур. Операцията ще бъде отворена тъй като ни обясни няма достатъчно видимост за лапорскопска.
Здравейте, бихте ли споделили след операцията как е преминало всичко. Предстои ни скенер другата седмица и за първи път преглед при д-р Атанасов. Попринцип дъщеря ми е за цистпскопия, но ще видим какво ще покаже скенера.
[/quoteАко имате възможност платете за ЯМР, защото скенерът е много натоварващ с рентгеново облъчване.  Съжалявам, че за моята дъщеря нямаше кой да ми го даде този съвет.

# 481
  • София
И аз с въпрос.
Моят син, както вече съм писала, е с 2 операции, на двата бъбрека, единият почти не работи.
Сега на профилактични изследвания, излезна много висок микроалбумин.
Не е с наднормено тегло, кръвното засега е добре.
Проблемът ми е, че искам да намаля/спря месото (то и досега не яде много месо, но искам да го намаля драстично). На 13 години е, има си апетит.
Какво да готвя?

# 482
И аз с въпрос.
Моят син, както вече съм писала, е с 2 операции, на двата бъбрека, единият почти не работи.
Проблемът ми е, че искам да намаля/спря месото (то и досега не яде много месо, но искам да го намаля драстично). На 13 години е, има си апетит.
Какво да готвя?
Здравей,
какво да готвиш на подрастващо дете без месо - за да има баланс в храната трябва да според мен да балансираш - зеленчуци, зърнени култури и задължително риба, която да набавя нуждата от:
 -омега 3-мастни киселини (предимно в морските, не в сладководните риби);
-незаменимите аминокиселини фенилаланин, лизин, триптофан, метионин, треонин, хистидин и други, които нашето тяло не може само да произведе и се налага да си набавя отвън;
-витамини – A, B1, B2, B12 (в рибния хайвер и в черния й дроб), C, D, E, K, PP;
-микроелементите: калий, магнезий, фосфор, сяра и макроелементите: цинк, йод, кобалт, мед, селен, манган, флуор;
Разбора се ,зеленчуци, които са богат изтичник на витамини.
Плодове - едни от най - полезните плодове за бъбреците са боровинките. Освен че са вкусни, боровинките имат антисептични активни съставки, които държат инфекциите далеч от пикочни пътища. Също така, сокът от червена боровинка има идеални антисептични и антибиотични действия върху бактерията, причиняваща пикочни инфекции. Тези видове плодове също съдържат хининова киселина, съставка, която подкислява урината и се елиминира с нея. Това е добре, защото тя работи срещу камъните в бъбреците, като не им позволява да се образуват
Ядки - в умерени количества, без да се прекалява са изтичник на:
- белтъчини. От около 20 до около 25% от състава на ядките са белтъци. Затова те са незаменими във вегетарианското хранене и много добри за хората на обща диета. Вярно, че това не са най-пълните протеини, но пък в комбинация с други продукти дават добра възможност на организма да изработи тези, които са му необходими.
- ненаситени мазнини – почти половината от общото тегло на ядките са мазнини. Преобладават мононенаситените, следват полиненаситените и само малка част са наситени. На това се дължи свойството им да ограничават нивата на вредния холестерол и подкрепата им за сърдечно-съдовата система.
-Въглехидратите са малка част от състава, при това преобладават фибрите за сметка на захарите. Затова са предпочитани в ниско въглехидратните диети.
-Витамини – ядките са отличен доставчик на витамин А и С, витамини от В комплекс, някои от тях в 100 грама съдържат неколкократна дневна доза от витамин Е, фолиева киселина и др.
-Минерали – йод, калций, магнезий, цинк, селен, фосфор, желязо, калий, мед и т. н.
Също така :
- Кино - те я една най-популярните здравословни храни в света. Тя не съдържа глутен, добър растителен източник на белтъчини е и едно от малкото растения, съдържащи всички есенциални, незаменими аминокиселини.
-Елда - е добър източник на висококачествени протеини, замества мазнините, снижава кръвното налягане, предпазва от диабет, подобрява здравето на стомаха и червата, полезна е за кожата и косата, укрепва имунната система и др. Има редица полезни действия.
Избягвай солените храни, мазните бульони, цитрусовите плодове, мариновани зеленцучи, кисели краставички и тем подобни, газирани напитки, шоколад...
за това се сещам поне на този етап. Знаеш, че и Мария от години има урологични проблеми, при нея са на ниво пикочен мехур, вече и черва. Общо взето това са храните които са и препоръчани. При нея са изключени всички бобови храни заради червата, както и прясното мляко - пие без лактозно или алтернатива, твоето дете е още малко, но и занапред не се препоръчва кафе.

Последна редакция: вт, 20 апр 2021, 10:41 от marychery

# 483
И аз с въпрос.
Какво да готвя?
Моят е на същата възраст и с един бъбрек, гастроентероложката ни даде списък с какво трябва да яде, ще го потърся и ще ти го пратя. Та месото се намаля, не се спира. Но без свинско. Трябва да са сухи меса-телешко, заешко, пуешко. Един - два пъти на седмица. Може и пилешко, но ако е домашно. Моят е месояден хищник и големи дертове имаме.
П. С. Забравих, никакви шпекове, луканки, кренвирши и салами(хамбурски и Камчия.)
Всичко ще е наред😃

# 484
  • shumen
Меречери,как са Мария и Минко?
Аз съм добре,нямам.много време покрай детето за мен,но миналата година си правих и операция от камък в жлъчката и оттогава спазвам диета.Както ти е Тумбел е казала никакви салами,кренвирши,месото да е чисто.

# 485
Меречери,как са Мария и Минко?
Аз съм добре,нямам.много време покрай детето за мен,но миналата година си правих и операция от камък в жлъчката и оттогава спазвам диета.Както ти е Тумбел е казала никакви салами,кренвирши,месото да е чисто.
Здравей,
добре са, вече големи младежи. И двамата все още имат проблеми, но те май са си до живот, а и почти успяват да ги контролират. Михаил също вече е добре, след последната операция. При него засега нещата са най-оптимални.
Радвам се, че и ти си добре.
Иначе, храната оказва огромно влияние върху организма. И е много важно хората да осъзнаят, че от това с което се хранят зависи пряко животът им, и че  с храната не трябва да се прави компромис. Ние много внимаваме каква храна купуваме, колбас купувам само и единствено от една серия на Лидъл, на която изришно пише, че няма никакви добавки. Съответно срока на годност след отварянето е само няколко дена. Но децата не са свикнали особено с този вид храна, и нямаме проблеми.
За децата с урологични заболявания храненето оказва голямо влияние. Скоро посетихме в България д-р Цанова, (част от изследванията на Мария направихме в чужбина). И както в чуждата клиника, така и тя казаха, че храненето е много важно - първото което каза е да се избягват пикантни храни, газирани напитки,шоколад, зелен чай, кафе. . Освен това, в нашия случай , контрол се постига и с упражнения.

# 486
  • София
Здравейте, бях писала преди време за сина ми, който сега е на годинка, а октомври, когато беше на 6м направи уроинфекция с ешерихия коли, бяхме в болница; преди Коледа пак излезнаха ешерихия коли в стерилна урина, пи антибиотик отново.. януари ходихме на консултация с нефролог и уролог, и двете бяха категорични, че бактериите са от замърсяване на урината заради фимоза, оправихме фимозата и имаше чиста урина след това. Сега две поредни стерилни урини излизат с ешерихия, обикновената урина е добра, излизат 2-3 левкоцита, ЦРП под 1.. Не знам какво да мисля вече, урината взимаме с колектор, защото иначе е просто невъзможно, и двата пъти част от урината от колектора се беше разляла в памперса, предполагам е възможно да се е замърсила, но дали е така?!?! Дайте, моля, насоки как да вземем проба, за да сме сигурни, че не се замърсява отвън (мием хубаво, после подсушавам само отсрани, колкото да се залепи колектора). Също, какво ви е мнението, толкова ли е лесно да се замърси пробата? Педиатърката засега ни предложи да пие Уро-3 известно време и пак да изследваме, защото не ми се иска отново да пие антибиотик..

# 487
Да, лесно се замърсяват пробите взети с колектор. Поне на нас нефроложката така ни обясни като синът ми беше по-малък.
Тя каза, че е добре над колектора да не се слага памперс, а да се увие детето с одеало или нещо такова и да се чака да се изпишка, след което да не се излива урината през дупчицата на колектора, а да се дезинфекцира едното долно ъгълче, след което с дезинфекцирана ножица да се отреже и оттам да се излее в стерилно шишенце. Супер сложно, аз не успях да държа детето само по колектор, увито с одеало, моето не седи на едно място и секунда, но това с ножицата го изпълних и урината си беше стерилна. При нас също проблемите бяха от фимоза.
За съжаление много дълго време не можахме да оправим този проблем и сега детето ми получава периодично възпаления на главичката на пениса, въпреки че е забелен докрай от както е на 2 години, сега е на 5 и драмата продължава.
Само да попитам - като сте оправили фимозата, предполагам, че сега на всяко къпане забелвате и миете, нали? Защото това е много важно след като веднъж е забелено детето.
И друг съвет от мен - гледайте да махнете памперсите възможно най-скоро. Предразполагат към всякакъв вид такива инфекции.

# 488
  • София
Благодаря много за мнението, да, гледам всеки път при къпане, а понякога и при миене да забелвам, той има един останал “пръстен”/по-тясна кожа при забелване (под главичката), искаха да го мажем с кортикостероиден крем, но засега не съм го мазала. Нашият също не седи мирен и за секунда и отделно веднага след залепването започва да дърпа и да отлепва, затова се налага да слагам памперс, но ще опитам с вашите препоръки. Благодаря отново.

# 489
На дъщеря ми (скоро ще стане на 2) няколко пъти имаше проби с е.коли 10 на 2-3 степен. Говорих с лаборантите и с нефроложката и те казаха, че това е резултат от замърсяване. Ако е 10 на 5 вече става дума за инфекция, но е добре разбира се да се повтори. Ние при всяко повтаряне на следващ/по-следващ ден сме имали чиста проба.
При момиченцата е още по-сложно и всеки път ми е приключение с колектора... сутрин като стане веднага я мия, подсушавам с чиста неизползвана хавлия, след това със стерилна марля, и лепя колектора. Слагам памперса и обувам леки панталонки, като проверявам буквално през 5 минути и в момента, в който има нещо, свалям памперса и колектора докато тя е права, за да не се излее. Преспивам в контейнерче и нося веднага в лаборатория. Дъщеря ми не ще и да чуе за гърне, колкото и да имам желание и да е препоръчително...

# 490
  • София
Резултатът и двата пъти е 10^4-10^5, мисля да му давам седмица този сироп и да потретим другата седмица, може би в друга лаборатория. Дадохте ми идеи как да подходим с колектора, благодаря!

# 491
И аз с въпрос.
Какво да готвя?

Прилагам линк с книга, създадена в помощ на родителите с деца с хронични бъбречни проблеми. Кратко и ясно ръководство.
Огромни благодарности на всички автори! Обобщени и синхронизирани са мненията на доц. Лилова, доц. Буева( Светла памет и на двете),
д-р Такова и специалисти в областта на храненето, които имена се виждат също.
Моето дете е оперирано и се следи от от години в Германия, но познавам и авторите на тази книжка.
Много е тъжно, че България загуби доц.Лилова и доц. Буева, а д-р Такова избра Франция.

https://obuch.info/kniga-za-roditeli-v-osiguryavane-na-naj-dobra … ja-na-decat.html#ХРАНЕНЕ_ПРИ_ДЕЦА_С_ХРОНИЧНИ_БЪБРЕЧНИ_12_ЗАБОЛЯВАНИЯ

Последна редакция: ср, 21 апр 2021, 20:22 от Macao

# 492
hmhm намерих списъка, що-годе по него се водим

И тази малка книжка, която ни я даде нашия нефролог, когато почна да ги следи.

И двамата ми синове са с бъбречни проблеми, гледаме храната да е предимно домашна. Светът ми се завъртя наопаки като разбрахме, и почнахме лека полека да си отглеждаме каквото можем на село. На малкия микроалбуминурията му е 17.0, а мах-а е 20.

# 493
  • София
Много благодаря на всички за съветите относно храненето.
Ще следвам насоките, които ми дадохте.
Малко ще ми е трудно, че мъжо е с диабет и от там - имаме още ограничения в начина на хранене в къщи + моето вегетарианство, но със сигурност ме насочихте в полезна посока.

На моето дете микроалбумина излезна 118 при норма <30.

В петък сме на лекар, ще питам и него за повече съвети.

# 494
Здравейте, дали някъде в България се прави сцинтиграфия Mac 3 и каква е всъщност разликата между нея и DTPA динамична?

Общи условия

Активация на акаунт