Проблеми с бъбреците, пикочните пътища и пикочен мехур - тема 27

• 126 821
  • 842
  •   2
Отговори
# 585
Скъпи родители, тази инфоемация написах в друга тема, ще я кача и тук ако е полезна за някой!
С помощта на Weronkaa и Doni обобщавам и следната информация:
Родителите, които имат дете с ТЕЛК могат да се възползват еднократна помощ. В различните общини тя е различна, в някои общини се отпуска, в други не. Затова всеки сам трябва да провери за себе си как стоят нещата в съответната община.
Описвам това което ние научихме:
1. Еднократна парична помощ по чл.16 от ППЗСП - докумети се подават в социалната сужба по местоживеене.
За задоволяване на инцидентно възникнали здравни, образователни, комунално-битови и други жизненоважни потребности на лицата и семействата може да се отпуска еднократна помощ веднъж годишно.

Молби-декларации за отпускане на еднократна парична помощ се подават в дирекции “Социално подпомагане” по местоживеене.https://pomosti.com/wp-content/uploads/molba-ednokratna-pomost.pdf

За всички условия и изисквания за отпускане на eднократна парична помощ виж чл.16 от ППЗСП
Чл. 16. (1) За задоволяване на инцидентно възникнали здравни, образователни, комунално-битови и други жизненоважни потребности на лицата и семействата може да се отпуска еднократна помощ веднъж годишно.

(2) (Изм. – ДВ, бр. 40 от 2003 г.) Еднократната помощ по ал. 1 до петкратния размер на гарантирания минимален доход се определя със заповед на директора на дирекция "Социално подпомагане" или от упълномощено от него длъжностно лице.
Моля, проверете си по местоживеене какви са необходимите документи. Това което аз разбрах е ,ч е за тази помощ са необходими: Епикриза от болницата, фактура за проведеното лечение, молба - декларация.

2. Към общината може да подадете и Декларация, за изплащане на обезщетение което се нарича:
Еднократна финансова помощ за лечение на физическо лице - полага се веднъж годишно. Виждам различни изисквания в различните общини. Попълва се декларация, която е за съответната община, молба свободен текст и се прикача ТЕЛК решението, бележка за доходите на семейството,  документ доказващ необходимостта от лечението( всеки документ от уролог би свършил работа)., ако операцията вече е минала - фактура за извършеното плащане. Решение се взима на общински съвет дали да бъде отпусната тази помощ. Моля отново, да се информирате за тази възможност в съответната община.
Проверете двете помощи независими ли са една от друга във вашата община.
Желая успех!

# 586
Здравейте,ще бъда кратък .Мой  близък е със стенд ,след като установиха запушен бъбрек .Стендът е вече две седмици ,но от тогава вече два пъти се случи урината да  е червена ( т.е. уринира се кръв ,след което се избистря ). Моят близък чувства и дискомфорт ,има болки от долу ( жена е ).Според вас това нормално ли е ,този дискомфорт Имаме насрочен ден за разбиване и на камък ,всъщност който е причината за тази хидронефроза ,но той е след половин месец .

# 587
  • Пловдив
Докато не се махне стентът, ще се случва да има кръв в урината.

# 588
  • София
Нормално е. Моето дете имаше стент почти 2 месеца - кървеше, ако се движи повече.
нямаше проблеми.

# 589
Благодаря ви за отговорите,а това уриниране на кръв понякога ,да значи че самият стенд  опира някъде .....или значи че не е поставен правилно . И оттам явно идва и Болката ,която се чувства

# 590
  • София
Просто такава му е функцията - служи като дрен и помага за по-бързо заздравяване.
Ако може да почива повече.
При моето дете се засилваше кръвта при движение (тичане, скачане, по-бърз ход).
Ако обаче изпитва болка, нека се свърже с лекаря и пита.

# 591
Здравейте Simple Smile Моля за съвет, за споделяне! Много ми е притеснено и не знам вече как да постъъпя, ще опиша всичко отначало!
Имам дъщеричка на 1,3 месеца! Когато беше на 7 месеца и откриха в стерилната урина бактерия Клебсиела, тогава имаше мирис странен на урината, и постоянна температура 37,3-37,4, бяхме при д-р Татяна Цанова тя каза да пие ципрофлоксацин, който ни направиха в Ерудита, също така видя на Ехографа че има разширено легенче, но щяла да го израсне! Излекувахме бактерията, преди около 20 дни започна пак да вдига температура, но висока 38,5, 3 пъти направи втрисване и треска някаква, аз се панирах… Понеже сме от провинцията ни настаниха в болница и започнаха да слагат Амикацин мискулно(без изследвания) на следващия ден пъснахме ЦРП 66, и левкоцити в урината и пак бактерия, но ешерихия коли, 7 дена амикацин и зинат и я изчистихме! Аз се свързах с д-р Кремена Димитрова, ходихме при нея тя видя на ехографа задържана урина в единия бъбрек, и ни назначи за 9 март микационна снимка, но сега няколко дни малката се напъва пак като пишка, пишка на 5-6 часа, нощта някак се върти и като се изпишка се успокоява, но права пишка, седнала не… няма бактерия, има 3-4 левкоцита само… , 37,2 ми я държи… може ли някой Ако е преминал през това да сподели? Благодаря ви

# 592
Не знам дали сме минали през същото, но след 4 уроинфекции, 5 години на нитрофурантоин и благодарение на това, че се наложи да сменим лекаря, разбрахме, че детето ни има ВУР. В периода между 4 месеца и 1 г и 2 месеца, няколко пъти малката вдигаше температура. Завършвахме в болницата, на антибиотици. В началото дори не подозираха, че е това. В последствие и на нас ни казаха за разширеното легенче и задържането на урина и че ще го израсне, като трябва всяка вечер да се пие антибиотика. След това лекарката почина, отидохме случайно при друг и след прегледа ни каза, че най--вероятно е ВУР. Направихме ЦМГ и венозна урография, потвърди се диагнозата. Направихме Вурдекс на 6 години, вече повече от половин година нямаме проблеми. Дано да продължи да е все така.
Направете всички необходими изследвания, за да можете да решите проблема възможно най-скоро. Мен ме е яд ужасно много, че толкова години си трових детето с антибиотик....

# 593
Здравейте,
Моля да ме насочите към добър нефролог или уролог за Кърджали. Детето ми от три години вдяка пролет и всяка есен има проблеми. Изолираме ешерихия коли и не успяваме да се отървем от нея, винаги се завръща след няколко медеца и се налага прием на АБ.

# 594
  • Anywhere
Здравейте, признавам си,че не прочетох цялата тема....
Има ли сред Вас майки на дечица с бъбречни камъни. На дъщеря ми на почти 15г ѝ откриха след бъбречна криза, слитъчен камък с размер 10-15мм... Насочени сме към д-р Стоян Пеев в детската урология на Пирогов. На ехограф се виждаха няколко камъка, а на скенер само един. Какво да очакваме като лечение, разбиване вероятно, а после?
Благодаря Ви!

# 595
Здравейте,
прегледах началото на темата с контакти, както и повечето мнения.
Дъщеря ми е на 16,5 години и от началото на февруари е с цистит и изолиран протеус мирабилис. Вече трета стерилна урина не показва намаляване на бактериите. И антибиотик след антибиотик. Когато беше на 1,5 години в Пирогов и направиха операция за стеноза на уретрата и до момента нямаше проблеми. Живеем в провинцията и очевидно ще трябва да се насочим към София. Въпросът ми е какво е мнението ви за д-р Димитър Златанов от Токуда? Не видях неговото име споменато ... а може и да съм пропуснала.

# 596
Здравей, Toskana! Не познавам д-р Златанов, не съм и срещала името му в нета. Нищо обаче не пречи да се консултираш с него, след като момичето няма подобрение след назначеното лечение. В Токуда водих сина ми - на 15 г., при д-р Узунова. Моят син също е опериран в Пирогов от сте оза на уретрата. До сега за щастие не е имал бактериална, инфекция, макар че и вие пишете същото.
Можете ли да споделите кой доктор направи операцията на дъщеря ви и тази стеноза в каква степен беше повлияла върху бъбрека?

# 597
Здравейте, Krasyma! Операцията я извърши д-р Пандаров. Сега не го виждам сред лекарите в детска урология. От няколко дни търся документите от тогава и нищо не намирам. Не помня каква степен беше стенозата, но правеше всеки месец пиелонефрити. На изследванията се видя, че задържа урина и тя се връщаше към единия бъбрек.
Ние лежахме във Варна при Близнакова. Спомените от тогава са ми много тежки, а от нея съм меко казана разочарована. След изследванията ми каза, че определено има проблем, но не се вижда какъв е и ме праща в София при завеждащата тогава отделението по детска урология в Пирогов (не помня името, само че беше жена). Много държеше тя да ни поеме. Тази лекарка без да ни е прегледала или направила нещо повече като изследване направо ми насрочи час за отворена операция, на която по нейни думи ще огледат да видят какъв може да е проблема. После се свързахме с д-р Пандаров и той каза, че иска да види детето, да направи проверка за стеноза на уретрата и така да прецени какво да правим. Оперира стенозата, след време направихме контролно изследване и вече нямаше задръжка и връщане на урина и след това известно време правихме контролни урини. След 15 години наистина си мислех, че вече всичко е зад нас Sad

# 598
Аз бих ви препоръчала доктор Момчилов, синът ми е лекуван и опериран от него от вродена хидронефроза в дясно и вече 15 години от тогава всичко е наред

# 599
elica_2007, много положителни отзиви видях за д-р Момчилов. Благодаря и за вашия отговор. Надявам се да успея да се свържа с него, за да коментираме дали да направим още един антибиотичен курс (венозно - назначен от лекуващата лекарка в нашия град), за да овладеем инфекцията преди да пристъпим към изследвания в Пирогов.

Общи условия

Активация на акаунт