Проблеми с бъбреците, пикочните пътища и пикочен мехур - тема 27

• 122 726
  • 842
  •   1
Отговори
# 690
  • София
Къде правихте изследванията и къде се следи?

Напротив, няма причина да не се правят. Дъщеря ми беше на месец и половина, когато й правиха цветна снимка и на 3 м. на първата сцинтиграфия.

# 691
Снимката беше в педиатрията, първата сцинтиграфия във Виена, но говоря за преди 14 г. Следващите сцинтиграфии сме ги правили в Александровска болница. До операцията я следеше доц. Буева (светла й памет), след операцията я водя веднъж годишно при д-р Цанова.

# 692
  • София

Напротив, няма причина да не се правят. Дъщеря ми беше на месец и половина, когато й правиха цветна снимка и на 3 м. на първата сцинтиграфия.

На малките деца правят в Пирогов цветна снимка, а сцинтиграфия - в Александровска. После като по-голям, правихме там нова цветна.

По мое лично мнение сцинтиграфията не е много информативна, цветната е по-добра.

# 693

На малките деца правят в Пирогов цветна снимка, а сцинтиграфия - в Александровска. После като по-голям, правихме там нова цветна.

По мое лично мнение сцинтиграфията не е много информативна, цветната е по-добра.
Ами всъщност всяко от изследванията носи различен обем от информация. И има разллична диагностична стойност. Затова доста често се изисква и цветна стнимка и сцинтиграфия. Специално сцинтиграфита показва самата структира в конкретния случай на бъбрека, изчисляват се количествени показатели, чрез които се оценява поотделно функцията и структурата на всеки бъбрек. Цветната снимка пък е показател за потока на урина, има ли стеснения, къде... има още доста изследвания, които изглеждат близки , но реално са с различна диагностична стойност.

Последна редакция: вт, 07 мар 2023, 15:28 от marychery

# 694
Абсолютно, двете изследвания са различни и дават коренно различна информация. Не мисля, че трябва да даваме крайно мнение кое е полезно и кое не. От моят опит пък цветнат снимка беше категорично излишно изследване, което не даде никаква информация, напротив, ако не бяхме напеавили сцинтиграфия, снимката показа, че бъбрека торално не работи. Всъщност си работеше на 40-42%.
Тук не сме медицински лица, с цел да сме си максимално полезни обменяме информация от опит, но в никакъв случай не бива да се изказваме като последна инстанция. Питате си лекарите и слушате тях.

# 695
  • София
Да, съжалявам, че се изказах против сцинтиграфията. Явно просто в нашия случай не беше точното изследване...
Показа си, кой бъбрек не работи достатъчно добре, но не успя да се види, че и другият се е влошил.
Съгласна съм, че лекарите си знаят най-добре и назначават каквото е нужно.

# 696
Здравейте, интересувам се от детски нефролог д-р Николай Гечев от Пловдив. Имате ли наблюдения и мнения за него?
Нашето момиченце, което другата седмица навършва 7г, от година-година и половина има кръв/еритроцити в урината, като последният път имаше и малко протеин(белтък).

# 697
  • София
Здравейте!
И аз с въпрос за детски нефролог, но в София. Водя дъщеря ми при д-р Желязков в МЦ по Детски болести. Бих искала обаче да потърся второ мнение, защото започва да ми се струва, че докторът при последните ни посещения започва да си противоречи на това, което сам ни е казал при предходни посещения. Ще бъда  благодарна да ми дадете отзиви за други детски нефролози в София.

# 698
  • Пловдив
Здравейте, интересувам се от детски нефролог д-р Николай Гечев от Пловдив. Имате ли наблюдения и мнения за него?
Нашето момиченце, което другата седмица навършва 7г, от година-година и половина има кръв/еритроцити в урината, като последният път имаше и малко протеин(белтък).
Изключителен Професионалист и Човек,може да му се доверите напълно в сигурни ръце сте.

# 699
  • Anywhere
И от мен много положително мнение за д-р Гечев. Много внимателен с дечицата, освен нефролог и е педиатър. Ако се налага болнично лечение ще ви приеме в Пълмед, но определено ще обърне внимание на проблема!

# 700
Благодаря ви! Запазих час! Ние сме от Бургас за съжаление тук нямаме никакви детски специалисти и за всеки проблем се налага да търсим помощ в други градове 😔
Преди година и половина доказаха дефецит на растежният хормон и сме на лечение. За късмет от първият път попаднахме на най-добрата лекарка, невероятен специалист и човек! Обсъдихме с нея проблема и тя назначи много изследвания, но ще бъдат чак септември месец…а аз не мога да стоя и просто да чакам толкова много време…Лекуваме се във Варна, там и ще правим тези изследвания, но единственият детски нефролог във Варна е Близнакова. Четох доста и нямаше нито едно добро мнение за нея…за съжаление и аз веднъж я срещнах и ми стана много неудобно как крещеше на ревяща майка…
първо, че септември ми е далеч, второ че лекарят там не ми вдъхва доверие…затова почнах да търся други лекари. Попаднах на много добри мнения за д-р Гечев и се насочих към него.
Притеснена съм, детето няма оплаквания, като цяло рядко боледува. Ако не бяха тези рутини изследвания, които правим заради протокола, най-вероятно нямаше и да знаем за наличието на този показател. Не е свързан със сегашното ни лечение, защото кръв в урината има още в първоначалните изследвания. Първоначално си мислех, че е временно, но се повтаря всеки път…на последната епикриза кръвта беше 2+ и на мен вече ми светна лампичката, че това не е нормално…толкова дълго време винаги да се отчита наличие на кръв и еритроцити и вместо да изчезне, дори да се увеличи…, две седмици след последните изследвания във Варна отново пуснах урина в местна лаборатория и отново имаше10 еритроцити(норма 0-1) и 0,25 албумин, при норма 0,3. Другата седмица ще пусна една 24часова урина за белтък. Няма левкоцити, няма бактерии, няма нещо друго в урината, стерилната също е чиста. Ако може да ме насочите и какво друго да пусна като изследвания, за да имам възможно най-много неща за прегледа. Кръвните изследвания са добре, включително и креатина, левкоцитите и хемоглобина са малко по-ниски, но винаги са били такива…чудех се дали да купя от лентите за аназиз на урина в домашна обстановка и да следя, но не знам на какъв период да ги правя или по-добре в лаборатория да пускам през определен период…какъв да е този период веднъж седмично или веднъж месечно? Това е ново за мен и наистина не знам какво да правя.
П.п. Обременена е наследствено за бъбречно-камъчета болест. От профилактичният ехографски преглед на 6м, всичко беше уж добре, доколкото може да се има вяра на тукашните ни налични лекари.

# 701
Здравейте!
И аз с въпрос за детски нефролог, но в София. Водя дъщеря ми при д-р Желязков в МЦ по Детски болести. Бих искала обаче да потърся второ мнение, защото започва да ми се струва, че докторът при последните ни посещения започва да си противоречи на това, което сам ни е казал при предходни посещения. Ще бъда  благодарна да ми дадете отзиви за други детски нефролози в София.
Мога да препоръчам доц. Гайдарова. Дъщеря ми е с нефротичен синдром и я следят доцентката и екипът и в Педиатриата. Преглежда и на друго място, но не знам адреса.

Последна редакция: пт, 17 мар 2023, 10:09 от ~Анджела~

# 702
Благодаря ви! Запазих час! Ние сме от Бургас за съжаление тук нямаме никакви детски специалисти и за всеки проблем се налага да търсим помощ в други градове 😔
Преди година и половина доказаха дефецит на растежният хормон и сме на лечение. За късмет от първият път попаднахме на най-добрата лекарка, невероятен специалист и човек! Обсъдихме с нея проблема и тя назначи много изследвания, но ще бъдат чак септември месец…а аз не мога да стоя и просто да чакам толкова много време…Лекуваме се във Варна, там и ще правим тези изследвания, но единственият детски нефролог във Варна е Близнакова. Четох доста и нямаше нито едно добро мнение за нея…за съжаление и аз веднъж я срещнах и ми стана много неудобно как крещеше на ревяща майка…
първо, че септември ми е далеч, второ че лекарят там не ми вдъхва доверие…затова почнах да търся други лекари. Попаднах на много добри мнения за д-р Гечев и се насочих към него.
Притеснена съм, детето няма оплаквания, като цяло рядко боледува. Ако не бяха тези рутини изследвания, които правим заради протокола, най-вероятно нямаше и да знаем за наличието на този показател. Не е свързан със сегашното ни лечение, защото кръв в урината има още в първоначалните изследвания. Първоначално си мислех, че е временно, но се повтаря всеки път…на последната епикриза кръвта беше 2+ и на мен вече ми светна лампичката, че това не е нормално…толкова дълго време винаги да се отчита наличие на кръв и еритроцити и вместо да изчезне, дори да се увеличи…, две седмици след последните изследвания във Варна отново пуснах урина в местна лаборатория и отново имаше10 еритроцити(норма 0-1) и 0,25 албумин, при норма 0,3. Другата седмица ще пусна една 24часова урина за белтък. Няма левкоцити, няма бактерии, няма нещо друго в урината, стерилната също е чиста. Ако може да ме насочите и какво друго да пусна като изследвания, за да имам възможно най-много неща за прегледа. Кръвните изследвания са добре, включително и креатина, левкоцитите и хемоглобина са малко по-ниски, но винаги са били такива…чудех се дали да купя от лентите за аназиз на урина в домашна обстановка и да следя, но не знам на какъв период да ги правя или по-добре в лаборатория да пускам през определен период…какъв да е този период веднъж седмично или веднъж месечно? Това е ново за мен и наистина не знам какво да правя.
П.п. Обременена е наследствено за бъбречно-камъчета болест. От профилактичният ехографски преглед на 6м, всичко беше уж добре, доколкото може да се има вяра на тукашните ни налични лекари.

Здравейте! Мога да Ви уверя, че сте направили много добър избор с д-р Гечев. За другите неща не мога да дам съвет, но сърдечно Ви желая успех и всичко да мине бързо и по най-добрия начин. ❤️

# 703
Здравейте!Искам да попитам през колко време може да се прави сцинтиграфия (DMSA) на бъбреците?

# 704
Здравейте ,

Имам момченце на 4 м при рутинен ехографски преглед откриха хидронефроза в ляво , после на стефилна урина е коли без левкоцити в обикновена , без температури и възпаления до момента . На преглед при др Цанова детски нефролог , тя диагностицира също и мегауретер в ляво и ни насочи към микцинонна цистография.

Синът ми е с тежка фимоза . Въпроса ми е някой може ли да ми каже как го правят , боли ли ги , как го понасят бебетата ? Много съм притеснена , че ще е много мъчително за него.

По време на бременността и трите фетални морфологии , не са диагностицирали никакъв проблем.

Благодаря Ви предварително за отговорите и помощта.

Общи условия

Активация на акаунт