Имот в Гърция? Какво ни трябва?

• 115 306
  • 845
  •   1
Отговори
# 675
Здравейте! Харесали сме имот в Неа Ираклица.Може ли да ми препоръчате адвокат и нотариус за района на Кавала.Благодаря!

# 676
  • София
Здравейте! Харесали сме имот в Неа Ираклица.Може ли да ми препоръчате адвокат и нотариус за района на Кавала.Благодаря!
Vasilis Lagoudaris

# 677
  • By the river side
Vasilis Lagoudaris

Моля за препоръка на адвокат в района на Александруполис (с английски и/или български език). Благодаря!

# 678
  • София
Ние изповядахме сделка за имот в район Ксанти в Кавала (друг район). Обадете се на нотариус Лагударис и го потайте дали може за имот в Александруполи при него. Аз съм ползвала само него и не мога да препоръчам някъде, където нямам опит. (Само с един гръцки имот сме засега😀) Секретарките на Лагударис говорят английски.

# 679
  • София
Здравейте, за имот купен 08.2022 г. и платен данък при прехвърлянето, кога се очаква следващото данъчно задължение да се появи в gsis?
До момента не виждам нищо друго освен платеното Φ.Μ.Α. ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΑΠΟ ΔΗΛΩΣΗ
Това нормално ли е?
Също така има ли от къде да видя какъв имот се води на мое име като собственост, описание на самия имот който притежавам?

# 680
  • София
Правиш си регистрация в данъчното за онлайн ползване на aade.gr. На мен ми направиха всичко на място в данъчното. В него се виждат всички задължения и собственост. Срокът за плащане беше от началото до края на май, като има възможност да избереш разсрочено плащане на 9 вноски.

Брокерите се опитват да “вържат” клиентите да им ползват счетоводителите и т.н., но според мен няма нужда, ако се справяш с българския НАП онлайн, и с гръцкия ще се справиш. Понеже не знам гръцки, минавам всички страници през Гугъл транслейт.

# 681
  • София
Имам регистрация на aade.gr, даже гледам е със същия юзер и парола като gsis, но това ми го даде адвокатката, която го е взела от счетоводителката явно.
Въпросът е че не излиза нищо там, ако правилно гледам и търся разбира се и започвам да се чудя дали няма някаква измама и дали изобщо имам имот..

# 682
  • София
Слагам скрийншоти за последователността как да стигнеш до данъка и плащането:

Там, където е стрелката на последния скрийншот излиза размера на данъка, под АФМ номера, на мен ми е нула, защото е платен. На последното тъмно синьо поле - логаризмо, може да видиш какво е платено предните месеци Ако искаш да си видиш параметрите на имота, на сайт на AADE на главната страница избираш Citizens, предпоследното долу вляво:

Следва:

Това те вкарва с логин екран и оттам се вижда закупения имот:

.

Смени годината на 2023, ако е закупен 2022. Вижда се и името и данъчния номер на счетоводителя, който е подал първата E9 декларация, на друг таб от тези вдясно се вижда и твоето име като собственик и данните на имота.

Последна редакция: вт, 04 юли 2023, 07:04 от Sharky*

# 683
  • София
Много благодаря, Sharky*!!!
Успях да стигна до тези екрани, обаче са напълно празни за всички години, не знам как да го тълкувам това

В същото време ето тук виждам данни за продажбата

Последна редакция: вт, 04 юли 2023, 10:36 от Chaplet

# 684
  • София
Отиваш в данъчното в районния град с нотариалния акт, данъчния ти номер и питаш. Винаги се намира някой с английски. Според мен, счетоводителя не е подал декларация Е9.

Последна редакция: вт, 04 юли 2023, 12:24 от Sharky*

# 685
  • София
Sharky*, благодаря отново! Ще трябва да проверя, явно някой не си е свършил работата като хората Sad

# 686
  • София
Здравейте , може ли информация за смяна на партиди на ток и вода. Как се случва , сами възможно ли е да си го направим и като цяло какви са таксите за това ?

# 687
  • София
А това твърдение вярно ли е относно E9:
"Един единствен път се подава - след покупката на жилището Е9"

# 688
Здравейте момичета, къде в Аспровалта мога да направя застраховка на имота?

# 689
  • София
Подава се Е9 първоначално след покупката и после само ако има подобрения по имота - на база тях се определя данъчната група на имота. Най-смешно ми се стори изричното изброяване на наличните маслинови дървета в двора.

Партидите може да прехвърлиш сам, но задължително е да си заемете някое местно, гръцкоговорящо приятелче. 100на евра е таксата.

Общи условия

Активация на акаунт