Студенти в Холандия/Нидерландия - 3

• 87 436
  • 742
  •   1
Отговори
# 330
https://www.facebook.com/groups/116816401678059/
Тук също може да се гледа,трябва упоритост и търпение,успех

# 331
https://www.facebook.com/groups/116816401678059/
Тук също,трябва търпение и късмет,желая успех

# 332
Моля ако някой търси съквартирант за Айндховен или има някакво инфо или идея как да се наеме стая да помага, защото просто е невъзможно с агенциите, синът ви вече месец е там и отвсякъде го отсвирват.
Мерси предварително

# 333
Здравейте ! Дъщеря ми ще пътува на 10 .08. Записала си е час в общината за 20.08. А как стоят нещата с банката ? Колко време отнема отварянето на сметка ? Благодаря

# 334
Здравейте ! Дъщеря ми ще пътува на 10 .08. Записала си е час в общината за 20.08. А как стоят нещата с банката ? Колко време отнема отварянето на сметка ? Благодаря

Eto тук https://www.universiteitleiden.nl/en/education/international-stu … utch-bank-account
е разписано какво къде и как се прави във Вашия университет за да се открие сметка.
Не че е по-различно в другите, но понякога има специфики, примерно в някой идват директно в определен ден представители на банката и общината и на място новите студенти биват обслужени ( Еразмус- Ротердам например)
Информацията е на сайта , подчертавам, на Вашия университет, ако Вие не знаете езика, би следвало студентката да може да се оправи...

Имайте предвид, че откриването на сметка може да отнеме седмицА/седмицИ, зависи как работят. Нерядко готовата карта се праща по пощата.
Така че, задължително й дайте българска карта на първо време, или пари кеш, както прецените, по-скоро първото.
Каква карта, в каква валута, откъде и т.н. сме писали напред.
Но предвид пътуването след броени дни, вероятно вече този въпрос е решен.
Успех с пътуването.

По повод настаняването - в този сайт (напред някой го беше споменал- това е специализиран агент - Хаусмастер, SSH, опериращ с наколко големи студентски общежития в няколко града) в момента има свободни стаи в няколко града, ето линка,  вижте ги сами:
https://aanbod.sshxl.nl/ons-huuraanbod?language=en&_ga=2.220 … 061915.1533552018

Последна редакция: пн, 06 авг 2018, 13:52 от StefanB

# 335
  • София
Здравейте, мами, татковци и прочие профили Simple Smile
Приятно ми е да видя толкова много познати муцуни (аватари) .. ох, къде са старите смайлита... прегръщам ви виртуално!
Саш, надявам се с теб да пием по едно в София скоро Wink

Изчетох темата ви, ето го и моят въпрос.
Сигурно ще ви се стори странен... надявам се да ме ориентирате дори и с малко инфо, особено тези от вас, които живеят в Холандия или са имали по-дълъг престой.

Дъщеря ми започва магистратура в Амстердам.
Намерихме квартира, не е общежитие, а свободен наем.
Жилището представлява спалня и хол с кухнениски ъгъл в него, 74 кв. м. Адресна регистрация е възможна. Дъщеря ми в момента не работи и не живее там, но има намерение и да работи. Уточнявам това, тъй като може да е важно.
Обаче наемът, естествено е висок и когато попитах, дали може да си го дели с някой съквартирант, получих странен отговор:
Може, стига общият доход на двамата живущи да не надвишава някаква сума годишно.... тъй като били студенти.Имало някаква формула, с която се изчислявал този доход...

Много съм озадачена, да ви кажа...
Чувал ли е някой от вас за подобно нещо?
Има ли забрана или ограничения в Холандия за студентите да работят? (разбрах, че напротив - имало субсидии)
Каква е връзката между наемането на квартира и твоя доход?
Има ли някъде достоверен източник, където мога да прочета за тези работи?

Ще се радвам, ако знаете дори и мъничко от горните въпроси. Знаете, че казусът с квартирите е тежък и съответно, трябва да се ориентираме бързо в правата си и в местното законодателство.

# 336
  • София
И още един пост да драсна, поне да съм ви полезна с нещо Wink

Тъй като живеем от известно време в чужбина (Гибралтар - ем Евросъюз, ама ем и не е), мога да споделя опит по въпросите, които обсъждате.

Телефонни карти. Ние си ползваме тук българските симки. Мисля, че за България важи 6 месеца в Еврозоната по бг тарифите. Това за сравнение с румънци и поляци, които след 4-ия месец получават гадната смска. Не са успели да ни таксуват още дебело (като преди това изпратят съответния смс). Изпращаме си картите на "екскурзия" до Бг на всеки 5-6 месеца, като молим познати да ги включат в Бг. Картата се следи от оператора по сателит и много добре знаят, къде се намира и колко й е престоят, дори да не я ползваш Wink Това е като хак, ако ви се случи.

ЕЗОК. Определено е полезна и да, с нея може човек да се лекува не само в спешното.Накарайте децата си да си знаят и търсят правата. Като европейски граждани, те имат право на всякаква медицинска помощ ( с изключение на зъболекар), но стига да я поискат в държавно здравно заведение, а не в частно (обикновено в чужбина частните лечебници и кабинети не работят с местната здравна каса, не е като у нас). В сайта на ЕЗОК по държави е споменато какви наименования на лечебни практики да се търсят, за да мине човек с картата си. Нещо като нашите поликлиники най-често, но държавни или клонове на болници. Доплащане за преглед може и да се изисква, а може и да не се - взависимост от здравните практики в страната. Преглед при специалист също може да се назначи чрез нея, но той трябва да работи с местната здравна каса. Малко хора го знаят, но всеки гражданин на Евросъюза има право да получи здравното си обслужване на неговия роден език - т.е., да му се осигури безплатен преводач (било то и по телефона). Друг е въпросът, че не винаги това е осъществимо за нашия рядък език веднага, но ако въпросът е сложен, при записването на час при лекаря, поискайте и преводач. Длъжни са да осигурят.

Лекарства за аптечка. Аз съм привърженик на хомеопатията. Но признавам и полезността на антибиотиците в случаите на сериозни инфекции. Тъй като лекарите в чужбината предписват безкрайно трудно антибиотик, дори често са немърливи, аз винаги нося силен и широкоспектърен АБ (напр. Доксициклин Стада). Може да се ползва както в случаи на зъбобол, така и на бронхопневмония. Пудра с антибиотик също - дали ще се инфектира рана от кухненския нож или ожулено носле при падане от колело - лечението е бавно, неприятно и скъпо. Една пудричка с АБ би спестила всичко това.

Обезболяващи тук също се предписват трудно, не се продават свободно. 10 Аулина не заемат място. Макар че... в Холандия и с кексче могат да се обезболят Stuck Out Tongue Winking Eye

Всички нашенци си носят и Уринал Акут. Да, има обикновено голямо разнообразие от препарати с червена боровинка, но явно в този тя е доста по-концентрирана, доста ефикасно и безвредно лекарство е. Пресича цистити, помага и при бъбречни смущения на ниво кристали и песъчинки.
Друго... здраве да е!

Успех на всичките ви дечица и късмет с настаняването!

# 337
https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/bela … der-jonger-dan-23https://

Sandalka,
това е линк към сайта на данъчните. Има значение на колко си години също. Кликнала съм за възраст между 18-23.
Не знам дали ми се получава, защото пиша от тел.

Ако търсиш разяснения из гугъл задай: studenten huurtoeslag

# 338

Eto тук https://www.universiteitleiden.nl/en/education/international-stu … utch-bank-account
е разписано какво къде и как се прави във Вашия университет за да се открие сметка.
Не че е по-различно в другите, но понякога има специфики, примерно в някой идват директно в определен ден представители на банката и общината и на място новите студенти биват обслужени ( Еразмус- Ротердам например)
Информацията е на сайта , подчертавам, на Вашия университет, ако Вие не знаете езика, би следвало студентката да може да се оправи...

Имайте предвид, че откриването на сметка може да отнеме седмицА/седмицИ, зависи как работят. Нерядко готовата карта се праща по пощата.
Така че, задължително й дайте българска карта на първо време, или пари кеш, както прецените, по-скоро първото.
Каква карта, в каква валута, откъде и т.н. сме писали напред.
Но предвид пътуването след броени дни, вероятно вече този въпрос е решен.
Успех с пътуването.

По повод настаняването - в този сайт (напред някой го беше споменал- това е специализиран агент - Хаусмастер, SSH, опериращ с наколко големи студентски общежития в няколко града) в момента има свободни стаи в няколко града, ето линка,  вижте ги сами:
https://aanbod.sshxl.nl/ons-huuraanbod?language=en&_ga=2 … 061915.1533552018

Благодаря ! Да има българска карта която ще ползва .

# 339
  • La casa de Mickey Mouse
rosss това което си пуснала е за помощи за наем. Той зависи от дохода на всички живеещи в къщата. Не виждам да има нещо общо с наемането на жилище. Най-вероятно на този адрес има регистрирани и други хора, които не живеят там и доходите на целия дом стават прекалено големи от където и данъците се вдигат прекалено много.

# 340
  • Бургас
Благодаря на сандалка, много полезни неща,
Някой знае ли как се купуват билети за чартърни полети до Холандия, сега лятото има много такива от Сарафово , но не знам как става?

# 341
  • София - Варна
Благодаря на сандалка, много полезни неща,
Някой знае ли как се купуват билети за чартърни полети до Холандия, сега лятото има много такива от Сарафово , но не знам как става?
Чрез агенция. Виж коя чартърна компания лети до там и пробвай по интернет или се обадете в местна тур.агенция.
Аз проверявах, но накрая синът ми ще лети с Уиз. По принцип не ползвам агенции, но за чартърите май това е начинът.

# 342
Здравейте отново, преди време нали бях питала за таксите за банков превод в евро. Вчера ходих до ЦКБ да питам на живо, първо ми казаха 6 евро, после ме питаха кой ще поеме таксите на получаващата банка? И за да съм сигурна че сумата която желая да преведа ще бъде точно такава , трябвало да платя 12 евро- 6 и 6 споделена такса. А Вие тук казвате че само 6 евро ви излизал превода.

# 343
Ами така е изпратил синът и толкова е удържаната сума. Никой не се е оплакал, че не я е получил.

# 344
В смисъл отсрещната страна получава толкова колкото трябва, не са му удържали другите 6 евро.

Общи условия

Активация на акаунт