Студенти в Холандия/Нидерландия - 3

• 87 479
  • 742
  •   1
Отговори
# 75
  • София
В Etos парацетамола и витамините на тяхната марка бяха много по-евтини. Не помня точно, но за 1E взехме кутия с 30бр.-3блистера.  А относно времето.... Миналата година бяхме края на ноември за 5 дни и всеки ден имаше слънце за час, два. Може би зависи от годината и живеещите там да кажат.

# 76
Последните години са по- слънчеви, но все пак може да се получи липса на витамин Д, а това води до усещане за умора и отпадналост. Често чужденците пият вит. Д. Но пък го има навсякъде.
А и има разлика в климата в Гронинген и Айндховен, Хага, Лайден и т.н например. Гронинген е доста на север. То е като да кажем разликата във времето между Видин и Сандански

# 77
...Ако нямате здравна осигуровка там,не можете да избирате лекар.Тя е задължителна,ако детето работи.Отностно облеклото-непромокаеми обувки и якета.Децата сами ще си определят начина на обличане.Компинацията на дъжд и вятър,те кара да усещаш времето по-студено.В унитата е доста топло.Обличане на пластове е най-подходящо,особено когато си на колело.Карта за намаления няма.Купуваш си OV-карта или кандидатстваш за нея под формата на заеми.Препоръчвам ви да прочете и написаното в предните теми-там има доста изписано за заеми,карти за транспорт,застраховки и т.н.
Благодаря за всяка информация.
Поясниха ни, че затова се вади ЕЗОК, за да ползваме медицинските услуги на място.

http://www.ezok.bg/participants.html
Тук е предвидено, че за лечение от лекар-специалист е нужно направление. Но то следва да се издаде все пак от общопрактикуващ лекар. Вероятно такъв може да си избере, но от посочените институции по ЕЗОК в линка, който давам? Или става по друг начин получаването на направление?
Как на практика става лечението? Не питам за стоматологичната помощ. По-долу пише, че тя е платена и затова сега ще направим всичко, което имаме, при наш зъболекар. Питам за останалото медицинско обслужване.
Задавам въпросите си сега, т.к. не знам дали тази година няма някакви промени и бих предпочела информацията да е по-прясна. Ето, дори таксите току-що промениха за нас преди само месец.
В "Интеграл" споменаха нещо за избор точно на лекар, но не разгледахме въпроса подробно. Ще има още една среща скоро и ще накарам синът да попита и там, т.к. аз няма да мога да отида на нея, ще отиде той. 

Прочетох и това:
"Можете да се възползвате от европейската здравноосигурителна карта, само ако се обърнете към доставчик на здравни услуги, покрит от здравноосигурителната схема, предвидена от закона в държавата домакин.".

Скрит текст:
ХОЛАНДИЯ
Здравноосигурителна институция по място на престой
Agis Zorkverzekeringen, Утрехт.
Преглед и лечение при лекар/зъболекар
При необходимост трябва да се обърнете към изпълнител на медицинска помощ (huisart), упълномощен да предоставя медицински услуги за сметка на осигурителната институция по мястото на престой.
Лечението е безплатно.
За преглед при лекар специалист е необходимо съответно направление.

За зъболечение трябва да се обърнете към т. нар. "tandarts". Разходите се поемат от пациента.
Медикаменти
Лекарства се получават от лекаря или в аптеките - срещу рецепта.
Предвидено е доплащане за определени лекарства.
Болнично лечение
За постъпване в болница е нужно да представите направление от лекар и своята ЕЗОК.
За възстановяване на разходите трябва да потърсите съдействие за връзка с компетентната осигурителна институция, която поема разходите за лечение в най-ниската болнична класа.
Временна неработоспособност
Най-късно на втория ден от настъпването на временната неработоспособносттрябва да се обърнете за възстановяване на разходите към Центъра за връзка с клиенти на Uitvoeringsinstelling Werknemersverzekeringen (UWV) Teл.: 09 00 92 94.
Необходимо е да съобщите от кога и по каква причина смятате, че сте неработоспособни, а също и къде сте здравноосиryрени и къде живеете.

http://www.ezok.bg/rights.html
Скрит текст:
ОБРАЗОВАНИЕ - ОБУЧЕНИЕ
Особености за ползването на медицинска помощ в ЕС/ЕИП от български ученици, редовни студенти и докторанти:
- Медицинската помощ се ползва само срещу предоставяне на валидна българска ЕЗОК. За целта учащите следва да не прекъсват своето здравно осигуряване в България. Ако те са редовни студенти до 26-годишна възраст, непълнолетни или ученици (до завършване на средното образование), здравните им вноски са за сметка на републиканския бюджет на България. Необходимо е редовните студенти до 26-годишна възраст да представят в Националната агенция за приходите удостоверение от чуждото учебно заведение, че са редовни студенти там - с цел заплащане на здравните им вноски от републиканския бюджет;
- Ако български студент в държава от ЕС/ЕИП започне и легална работа там, той ще трябва да се осигурява в държавата по извършване на трудовата дейност. Тогава компетентна държава за здравното му осигуряване и за издаване на всички необходими европейски документи ще е държавата по месторабота. Когато такъв студент се завърне за ваканция или на гости в България, той ще ползва при необходимост само спешна и неотложна медицинска помощ в страната – срещу представяне на валидна чуждата ЕЗОК;
- Ако от български студент чуждата здравноосигурителна институция поиска да се осигурява и там, студентът може да се позове на Решения № 190, 194 и 198 на Административната комисия за социална сигурност на работници мигранти в ЕС (АК). Разпоредбите на тези решения са задължителни за всички държави, които прилагат правилата за координация на системите за социална сигурност в ЕС. В Решение № 190 са описани всички задължителни параметри и реквизити на ЕЗОК, а в Решения № 194 и 198 е записано, че ЕЗОК замества и формуляр Е 128 (за право на медицинска помощ в друга държава – за студенти и учащи). Ако студентът разполага с валидна българска ЕЗОК, срещу нея той може да получи необходимата му медицинска помощ в другата държава. Информация за вида на всички европейски ЕЗОК на държавите в ЕС може да бъде прочетена и на официалния сайт на НЗОКwww.nhif.bg, в рубриката „Международно сътрудничество” („Европейска интеграция” – The European Health Insurance Cards);
- Ако български редовен студент в държава от ЕС/ЕИП е бил здравноосигурен в България, а е заплатил вноски и към чуждата здравноосигурителна система, сумите за тези вноски след 01.01.2007 г. могат да бъдат възстановени от осигурителната институция на другата държава след представяне на формуляр Е 104 „Удостоверение за сумиране на осигурителни периоди”. Формуляр Е 104 се издава от ЦУ на НЗОК.
Иначе лично аз и тук, в България не купувам лекарства като бонбони. По-сериозни ползваме само, ако ни ги изпише лекар за конкретно заболяване. И смятам, че така си е добре. Поддържаме болкоуспокояващи, витамини и вече посочените за основните хранителни проблеми, превързочни материали - само това. Тях съм сигурна, че може да си ги купува и на място. Ще вземе по едно блистерче за из път, ако нещо спешно потрябва и няма време да скита по аптеките. Друго дано не се налага, но ако се наложи - ще си мине през лекар, както правим и сега.
Знам за други европейски държави, че цените на лекарствата не са по-високи. Дори на близък наскоро носиха от Франция изписаните му тук лекарства за онкологично заболяване, защото бяха по-евтини там. За Холандия обаче не знам, затова и питах. Благодаря за отговорите.

# 78
Дано се включи някой, който е по-запознат!!!!

Ще напиша, това което съм чела във форума. С нашите ЕЗОК карти евентуално може да реагират при спешна ситуация. Пиша евентуално, защото бях чела и за счупване на ръка и бяха казали, че ще гипсират при плащане, а после да си получат хората парите от застрахователя в България.
В общи линии принципа е такъв, че изискват да си платиш, а после си търси парите от здравната каса в България.
Може да пита и в унито дали има лекар.
По спомен есента имаше дете (студент) с висока температура няколко дни. Потърсете в темите. Майката писа, че е отишло на лекар и не му бяха взели някаква страшна сума за прегледа (нещо за под 20 евро ми се върти в главата, но може и да съм позабравила).

Тук са различни здравни застрахователи и автоматично им излиза на болниците, от кого ще си получат парите. Има застраховки, при които нямаш право на лечение във всички здравни заведения и ако е под въпрос или държиш на нещо, си плащаш, а после си ги търсиш от застрахователя, ако ти ги покрива застраховката.

Последна редакция: пт, 29 юни 2018, 11:29 от rosss

# 79
Моят списък, даден ми от лекар на когото имам доверие, след преглед и снимка на синусите ( единственото което синът ми прави е хрема, антибиотици не ползва, но предпочитам да седят и да ги изхвърли , отколкото да е в нужда и да няма под ръка):
 - Изопринозин
 - Рибомунил - почнал го е, до ноември ще го приема
 - Allive - витрамини с натурален произход
 -  Синулан форте
 - Профикс - антибиотик
 - Сефпотек - антибиотик
 - пробиотик
 - синекод
 - Мукосолван
 - Африн

Другото е набавимо и от там.

# 80
Европейската здравна карта може евентуално да се ползва само в спешното. Ние ще направим здравна застраховка за чужбина, сега проучвам цените и къде ще е най-изгодно. За лекарствата не е проблема в цената, а това, че там не може да си купи антибиотик ако се наложи и много трудно изписват, както и имуностимуланти.

# 81
Хм, интересно, не пише такова нещо за ЕЗОК. Цитирала съм линк от официална наша институция, че имат право на болнично лечение, на преглед от специалист. Само на стоматолог нямат, освен срещу заплащане.

# 82
Хм, интересно, не пише такова нещо за ЕЗОК. Цитирала съм линк от официална наша институция, че имат право на болнично лечение, на преглед от специалист. Само на стоматолог нямат, освен срещу заплащане.
Това означава, че няма да получите никакво обезщетение за стоматолог.

А за другите, ще имате някакво покритие. Не разчиайте на пълно покритие. В Холандия си плащате по холандски цени, а в България касата ви заплаща не по фактурата, която им представяте , а по одобрен от тях ценоразпис на услугите. Поне преди 5-6 год беше така. Опитайте се да ги питате официално от здравната каса

# 83
Момичето от офиса на Интеграл в Бургас е учила в Холандия и ни каза, че Европейската здравна карта въобще не са я погледнали в болницата и ако е нямала здравна застраховка е трябвало да плати всичко, дано не се налага да ги ползват децата, но за наше спокойствие ще направим застраховка. Просто споделям нейни впечатления, като не искам да подвеждам никой.Smile

# 84
Да, затова сме тук-да споделяме.😚
 От информацията от линка разбирам именно, че си плащаш и после си търсеш платеното. Пише така.
Ние си имаме ежегодни здравни застраховки иначе, т. к. пътуваме често, вкл. в чужбина.
Исках, и все още искам, да си изясня на какво може да се разчита от страна на нашата НЗОК, когато ти се наложи лечение в чужбина, в случай, че си изправен платец.

# 85
  • София
Здравейте,
Радвам се и ви благодаря , че сте направили тази хубава тема, пълна с всякаква полезна информация!!
Нашият студент е приет във Фонтис-Венло и днес/утре трябва да му купим билет на Wizz за Айндховен. В последния момент се чудим с колко голям куфар да пътува - 20кг или 30кг ? От една страна искам да събере повече багаж, но пък не съм сигурна, че би могъл да си дърпа големия куфар ? Ще пътува сам...
Вие какво мислите ?

# 86
Здравейте,
Радвам се и ви благодаря , че сте направили тази хубава тема, пълна с всякаква полезна информация!!
Нашият студент е приет във Фонтис-Венло и днес/утре трябва да му купим билет на Wizz за Айндховен. В последния момент се чудим с колко голям куфар да пътува - 20кг или 30кг ? От една страна искам да събере повече багаж, но пък не съм сигурна, че би могъл да си дърпа големия куфар ? Ще пътува сам...
Вие какво мислите ?

Здравейте, разликата в цената на билета за 20кг. и 32кг. беше минимална(около 20лв.) и предпочетох да платя повече за всеки случай, ако има 2-3кг. повече да не се налага да вадим от куфара. И моя син ще пътува сам.

# 87
  • София
Правилно! И ние ще направим така - с билет за 32кг, пък после ще видим какъв ще е куфарът .. Благодаря за бързия отговор !

# 88
Гери,

Венло е на немската граница. В момента цените на билетите не са от най- изгодните,  така че може да погледнете и кои немски летища ви устройват

# 89
  • София
По повод здравното осигуряване и ЕЗОК.
На синът ми му се наложи през януари да отиде на лекар. Тръгна от обикновен грип със силна кашлица и висока температура (който го лепна тук по време на коледната ваканция). Но понеже се лекуваше по нашенски - хапчета за смучене, парацетамоли, аспирини и т.н.... не успя да се оправи. Отиде на лекар с картата ЕЗОК. Оказа се  бронхопневмония. Изписаха му антибиотик. Абсолютно никакви пари не са му взели. Вярно, че намери поликлиника, която работи основно със студенти ( eто я, за който му потрябва в Грьонинген https://www.studentarts.nl/en/ ), но би трябвало навсякъде да е така. Нали това е идеята на ЕЗОК. Въпреки всичко, не е зле да се поровите и поинтересувате дали към вашите университети няма такива клиники. На нашия той си я откри на самия сайт на унито.
Не знам обаче как стоят нещата с хронични или по-сериозни заболявания, затова отделно трябва да си проучите. Със сигурност ще трябва да се сключва допълнителна застраховка.
Но ако детето си е здраво и просто трябва да си има здравно осигуряване за всеки случай, според мен е излишно да се правят други здравни застраховки. В крайна сметка, според закона в България - български граждани, до навършване 26 години и ако още учат(без да работят), независимо в коя държава, здравното им осигуряване се поема от България (със съответното удостоверяване на това пред българската администрация). Така и така тази държава нищо друго не ни дава, поне да се възползваме максимално от правата си...

Търсете по предишните теми има доста по по въпроса. Лошото на тези теми е, че прекалено много мнения се изписват, много страници се събират и никой не си прави труда да чете назад, а навсякъде всичко е изписано и то не по веднъж.

Последна редакция: сб, 30 юни 2018, 18:13 от kaly69

Общи условия

Активация на акаунт