Майчинството счетоводно-77

• 58 002
  • 755
  •   1
Отговори
# 450
Здравейте! Пускам сина си на ясла от 10.09., като прекратявам майчинството си по-рано (двете години изтичат на 01.04.2019).
1/ Имам ли право на поетапно използване на платен отпуск - т.е. от 10.09. да си пусна само 1 седм. отпуск, а по-нататък отново на порции?;
2/ Има ли срок за използване на натрупаните дни?; 
3/ Работодателя с каква дата трябва да уведоми органите?;
4/ Аз трябва ли да ходя лично в НОИ предполагам - за да ми се изплаща в последствие 1/2 от сумата до изтичане на 2-рата година?
Благорадя

# 451
  • В полите на Пирин планина
Така е, не би следвало да се променя.

И аз пак с питане - мога ли да работя на граждански договор по време на майчинство? Имам спомен, че някъде съм чела, че може, но не знам до каква степен ми е актуална информацията. Заплащането ще бъде по-ниско от МРЗ. Трябва ли да правя аз нещо, да подавам някакви документи и прочее?

Може, на всякакво възнаграждение. До 30.04. на следващата година подаваш годишна декларация по чл.50 от ЗДДФЛ.

Здравейте! Пускам сина си на ясла от 10.09., като прекратявам майчинството си по-рано (двете години изтичат на 01.04.2019).
1/ Имам ли право на поетапно използване на платен отпуск - т.е. от 10.09. да си пусна само 1 седм. отпуск, а по-нататък отново на порции?;  - да
2/ Има ли срок за използване на натрупаните дни?;  - до 2 години от отпадане на причината за неизползването на платения отпуск, т.е. счиатано от 10.09.2018
3/ Работодателя с каква дата трябва да уведоми органите?; - в срок от 3 дни
4/ Аз трябва ли да ходя лично в НОИ предполагам - за да ми се изплаща в последствие 1/2 от сумата до изтичане на 2-рата година? - Попълвате Приложение №8 - http://www.nssi.bg/forusers/forms/239-maternity и го предавате на работодатля, а той представя данни в НОИ.
Благорадя

# 452
Благодаря много, Лейди! Blush

# 453
  • Бургас
Момичета мога да ли да повдигна пак въпроса за ЛКК-то и колко дни имам право. Върнах се на работа, но се оказах бременна с близнаци и смятам да излезна до края на бременността. Въпроса е, че вече имам издадени 2 болнични от ЛКК тази година, първият март беше за 15 дни за конизация, после юли за ин витро с код безплодие, поради мъжки фактор за 35 дни. Дали тези дни ще влезнат в 180-те. До колкото разбрах няма да влизат, защото ще са с прекъсване и с друга причина. Някой с опит или познание?

# 454
Какво обезщетение се дължи за болничен по бременност (заплаха от аборт) преди настъпване на 45-дневния (като проценти)? И изцяло НОИ ли плаща или първо работодателя?
Как се изчислява средно дневно брутно възнаграждение? Ако съм осигурявана на макс праг за последните две години колко би трябвало да е това средни дневно? И ако съм имала 3 дни болничен през това време ( общ, не по бременност), той как се отразява на средни дневното?

# 455
Момичета мога да ли да повдигна пак въпроса за ЛКК-то и колко дни имам право. Върнах се на работа, но се оказах бременна с близнаци и смятам да излезна до края на бременността. Въпроса е, че вече имам издадени 2 болнични от ЛКК тази година, първият март беше за 15 дни за конизация, после юли за ин витро с код безплодие, поради мъжки фактор за 35 дни. Дали тези дни ще влезнат в 180-те. До колкото разбрах няма да влизат, защото ще са с прекъсване и с друга причина. Някой с опит или познание?
Да мила влизат.Аз имам след пункцията и след трансфера общо 35 дни и не ми стигат дни и то бая .Вариантът ми е отпуска или комисия .Понеже в картона ни пише рискова бременност мисля ,че ще ни пратят на комисия.Сега на 13.10 правя 180 дни и до 26.11 трябва да видя какво ще ги правим .

# 456
  • Бургас
А имаш ли прекъсване между тези болнични между тези за ин витрото и бременността?Защото аз се върнах и ще работя повече от месец и според мен това прави разликата или не?

# 457
Мед.сестра на АГ ми каза ,че нямало значение  дали е имало дупка между тях.Да имам дупка .

# 458
  • Бургас
Има значение, според мен.  защото пише 180 дни непрекъснат и след това се ходи на ТЕЛК, ще звъня да питам аз в институциите. Каква ти беше причината за ЛКК-то първият път и след това като забременя, едно и също ЛКК ли го издават? При мен ще са различни и ЛКК и основанията, няма логика да влизат.

# 459
Първият път беше женско безплодие ,после изкуствено оплождане пише .Каза ми ,че влизат в тези 180 дни .

# 460
Мед.сестра на АГ ми каза ,че нямало значение  дали е имало дупка между тях.Да имам дупка .
Глупости е говорила мед. сестра.
Броят се 180 кал. дни без прекъсване - еднолично издадени и от ЛКК. Освен това се броят 365 кал. дни с прекъсване в годината на боледуване плюс двете предходни. Написано си е в Наредба за медицинската експертиза.

# 461
  • Бургас
И аз така го чета и се чудя с кого да се консултирам, че да не ме обърка повече....Освен това няма логика едната ми ЛКК беше за конизация и то март месец, след това до юли съм работила,после имам от юли до серадата на август=   с причина безплодие мъжки фактор и ще работя до края на септември, няма логика да се считат и за първични/предхождащи/ нито един от тези двата......първо заради прекъсването и после заради причината.

# 462
  • София-Младост
Какво обезщетение се дължи за болничен по бременност (заплаха от аборт) преди настъпване на 45-дневния (като проценти)? И изцяло НОИ ли плаща или първо работодателя?
Как се изчислява средно дневно брутно възнаграждение? Ако съм осигурявана на макс праг за последните две години колко би трябвало да е това средни дневно? И ако съм имала 3 дни болничен през това време ( общ, не по бременност), той как се отразява на средни дневното?
Няма термин болничен по бременост, това си е болничен за времена неработоспособност, с диагноза...каквато е.
80% грубо казано се плаща на аза доход, първите три дни са за сметка на работодателя 70%
Средно дневно бруто се изчислява, като за даден период се събере брутното възнаграждение и се раздели на броя работни дни.

# 463
Благодаря! А 45-дневният пак ли е 70% или е 90%?

# 464
  • София-Младост
Благодаря! А 45-дневният пак ли е 70% или е 90%?
90

Общи условия

Активация на акаунт