Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 26 юни 2018, 09:19 ч.

Пети клас - учебна програма и учебници

 • 10 564
 • 52
 •   1
Отговори
# 45
 • Мнения: 1 629
Ако трябва да говорим за авторски права, трябва да говорим и за качествен продукт. Бих си купила (и купувам дотук вече пет години подред) учебните сборници по математика на Милкоева, плюс общия от 1-12 клас. Но просто няма равен. И никой не ми е изискал да го купувам.

Но ако съответния учебник, атлас, тетрадка или помагало е пълно с правописни, граматически грешки или пък невярна или нелогично поднесена фактология, то съжалявам, но и 1 лев не бих дала и ще сканирам за да удовлетворя учителя повече, отколкото детето ми да учи по съответната бумага. Примери - Човек и общество за трети и четвърти клас на Просвета, Математика на Просвета. Че българите са си хортували с турците в един такив задушевен порив, че Априлското възстание е избухнало и потушено, но защо и какво точно е трябвало да стане е неспомената подробност, никъде не се споменава в учебника в уроците за Европейска история, че в миналото е имало ФРГ и ГДР и коя аджеба от тях участва в създаването през 1951г. на Европейската общност за въглища и стомана. Част от задачите по математика бяха нон-сенси. Според една от тях се оказа при вярно решение, че хан Крум е управлявал 111 години. Та такива хартии бих сканирала и не бих ценила никакъв авторски труд, защото е писано на крак.

# 46
 • Мнения: 2 410
Всъщност за малките поне за безплатни тези бумаги. След 7 клас става една приятно солидна сума, похарчената за учебници. За 8 клас в една от математиките имаше куп сгрешени задачи, а в този клас решенията и лутането ти ли си сгрешил (защото първо в себе си търсиш грешката), отнемат часове.
Тази година ще похарча над 300 лв. за учебници, нови-новенички, и по традиция пълни с грешки от всякакво естество.

# 47
 • Мнения: 5 126
smetanapalata, на кое издателство е?

# 48
 • Мнения: 2 410
Трябва да погледна вкъщи, и ще напиша.

# 49
 • Мнения: 5 000
https://m.novini.bg/bylgariya/obrazovanie/499715
Пари за какво не бива да се търсят не разбрах?

# 50
 • Мнения: 1 371
За помагала, учебни тетрадки, сборници и прочие, извън списъка с безплатни такива. Учителите препоръчват нещо, одобрено от МОН, родителите, ако желаят, купуват.

# 51
 • Мнения: 980
....баш пък се получава това "ако желаят купуват".
Какво прави детето ти в часа, докато другите работят, или как ще напише домашната, ако няма съответното помагало.
И най-смотаното помагало да е, пълно с грешки, ще се купи.

Забавна работа... като решението за събирането на пари в училище. Решава се въпросът като вече не ги събират учителите, а родителите...и на всички им е по-леко - и на тези, които са финансово притеснени и на тези, които се ядосват на помагалата, заради ниското им качеството и нулевата стойност към учебния процес. Сега добавят облекчението, че ги даваме доброволно...

# 52
 • Sofia
 • Мнения: 15 358

Манжелка, какви проверки, никой не проверява такива неща.

Не знам защо си мислиш така. Щом като в офиса ни сме имали два пъти проверки от Министерство на културата дали софтуерите, които ползваме са лицензирани и при това проверките бяха без предупреждение и на място, значи със сигурност ходят и по училищата.

Колкото до претенции за конкуренция на Славейков, не знам защо си мислиш, че Славейков дава повече отколкото други училища - имам доста познати, чиито деца учат там и мога да кажа както негативи, така и позитиви и честно казано, няма ни една причина поради която да избера това училище пред това, в което завърши синът ми.  То се вижда и по олимпиадите и състезанията кои деца от къде са. А и образованието не се налива с фуния в главата, искат се и други предпоставки.

А Грета Ей, имах впредвид, че раждането на деца представлява отговорност и спрямо отглеждането им. И се чудя как ако не можете да отделите 100 лв за помагала на година на дете, то ще можете да осигурите и на трите нормален жизнен стандарт - извънкласни занимания, езикови курсове, спорт, летни лагери, книги за четене, посещения на театър, концерти, училищни екскурзии. Да не говорим в случай на обикновено разболяване или витамини за профилактика или семейна почивка. А и държавното безплатно образование иска повече от помагала: в 5 клас по ИИ вече ще рисуват с акварелни бои и най-евтиният скицник с акварелна хартия е 8 лв и има 10 листа. В пети клас ми се наложи също да купувам въглени, филцована вълна, витражни бои, линолеум... като си нямаш представа колко всъщност струва това (не е художествено училище, а заложено в ДОИ на обикновено). Та извода ми е, че ако не можете да осигурите нормален живот (като тук даже изключвам маркови дрехи или аксесоари, защото го намирам за снобарско), тогава защо лишавате децата от възможността да се развиват - та дори състезанията по математика струват по 8-10 лв, да не говорим подготовката за кандидатстване в 7 и 12  клас. А и парите не са всичко - децата искат персонално внимание и аз като имаща едно, ми е трудно да си представя как едновременно ще чета приказка на едно, ще играя на домино с второ и ще помагам примерно в училище за трето. Или как ще трябва водя едно на балет, друго на училище, трето на баскетбол и в същото време да работя нормално по 8 часа. Ами не става, поне не и в моите представи. Възхищавам се на хората, които са родили 3 деца, но само ако наистина могат да си го позволят - в противен случай ми се струва като наказание за самите деца.


Хм...
Акварел = водни боички, нали така?
Скицникът... не помня колко листа има, ама е стотинки.
Впрочем, вчера дадох пари за помагала - 45лв. За 5ти клас.
Е, че аз лично дадох още 250 си е моя работа - за допълнителни помагала, различни - но, честно, повечето изобщо не биват попълнени, да не говорим, че могат и да се четат.
Демек, със същите спокойно бих отгледала още 2-3 деца, ако да бях имала щастието да успея да зачена.

Общи условия

Активация на акаунт