С какво ви дразнят свекървите- 95

• 39 519
  • 765
  •   1
Отговори
# 690
  • при късмета
Там е работата, че случката през твоите очи така изглежда, а отстрани различно. Отстрани се вижда, че не се справяте и тя продължава именно заради това. Ти последно игнорираш ли я или искаш да запазите контактите? Защото веднъж казваш едното, втори път другото, а не може да се случва едновременно, защото си противоречат. Точно тук трябваше да се усетиш, че собствената ти теория за разговорите, не работи при самата теб. А аз точно това казах, че при свекърви, при които разговорите не работят трябва да се намеси мъжа. От снахата каквото и да чуе, ѝ е все едно, защото не я брои за човек. Мъжа ти и да е реагирал подобаващо при нахлуването, е закъсняло. Затова казах, че трябва тази неща да ги уточнява с майка си предварително. Не знам как по-ясно да ти го напиша

# 691
  • София
Скрит текст:
Никъде не съм казала, че трябва да я наскърбява. И до утре да ти обяснявам, ням ада схванеш. Няма как да ти дам пример който да разбереш, щом написаното до тук не си разбрала. Няма как и да се даде пример, на човек, който е предупредил бабата, че детето е алергично към ягоди и тя му дава в негово присъствие. Такъв човек не може да разбере къде са границите, какво остава да ги постави на друг. И други ти казаха, че ако имаше адекватна реакция на такива изцепки, дали от теб, дали от мъжа ти, изобщо нямаше да се стигне до там тя да нахлува рано сутрин и пак да носи ягоди, разбираш ли? Каквато и да е свекърва ти, просто нямаше да се стигне до последващи изцепки.
Повечето от тук пишещите биха прекратили достъпа на бабата до семейството и ти го казаха още тогава. И вратата нямаше да ѝ отворят, пък тя ако иска всяка сутрин да идва. Как да ти обясня къде са нормалните граници на намеса, като ти самата позволяваш повече от прекрачване и на всичко отгоре ти си тази която иска поддържане на контактите?

Ти явно не разбираш че от свекърва до свекърва има огромна разлика.Нашата е неспасяем случай.Тя не признава граници и дори да е изхвърлена от живота винаги намира начин да се насъди отново.Ето от случката в неделя никой от нас с ММ не я търси,ама тя профилактично си звъни по телефона да досажда.Какво го правиш такова ?
Казах жени под път и над път,защото в доста от случайте и снахата по прекалява като се дразни на всяка дума или действие от страна на свекървата,а и днес си с тази жена,не знаеш какво ще се случи в живота,може и да се разделите и оп маминка пак е до теб.Точно за това е този период след запознаването с родителите.Да се даде време хората да се опознаят до някаква степен и когато дойде момента за сватба или съвместно съжителство да се определят границите.В нашият случай дори ММ не може да надделее над майка си.Колко скандали са водили двамата...не е за разказване просто и въпреки това свеки си продължава.Не ни закачаше 4 години защото беше ангажирана със себе си и приятеля си.Сега си няма никой и тормози нас.На някой дори да им биеш игнора те си продължават - както е и при нас.
Случая с ягодите няма да го коментирам повече,г-жата се опита да се наложи,за което сега ще си страда като не вижда внучето си.Нахлуването вкъщи казах че се случва за пръв път,откакто сме си купили апартамента само веднъж свеки е идвала на гости.По принцип аз не обичам да посрещам гости вкъщи без значение роднини ли са приятели ли са...да седна да слугувам на някого с готвене и прочие и после да има пълна мивка с чинии -няма как да стане.
Колкото до дрешките - не ми е ок да се взима нещо без да ме питат.Не е въпроса до вкус,а това че отново се налага мнение.Нищо не и пречеше на свеки да вдигне телефона и да каже - Искам да купя нещо на детето,харесала съм еди кво си имаш ли нещо против ?
След такъв въпрос се зачита уважението от свекърва към снаха.Не се дразня от факта,че моята свеки ме подценява и си мисли че като съм млада съм неопитна и т.н.Човек се учи докато е жив,да дадеш съвет или да окажеш помощ - в това няма нищо грешно но стига да не се налага мнение.Когато родих и се прибрах от болницата,майка ми дойде само веднъж на гости и се опита да ми се разпорежда как да къпя детето.Казах и че това е мое решение и тя да не ми се бърка без да съм я питала.Жената спря,но защото има достойнство и гордост.За нея това е унижение,а свеки е имунизирана от подобни чувства.Не признава граници,тактичност и уважение...за това и на ММ му дойде в повече и я изгони.Нито и вдига телефона нит нищо,но свеки си продължава и него и на мен да звъни и да пише по фейсбук.Сега 100 пъти предпочитам да ми дудне на главата отколкото този тормоз с постоянното търсене.Ето сега това вече ме дразни и ме изкарва извън кожата ми.
Не си на 10, нали? Не вярвам да си мислела, че игнорирането ще стане безболезнено. Блокирай номера ѝ, блокирай я във ФБ, оставете я да си звъни на вратата или направо изключете звънеца...

# 692
От вас зависи да поставите границите на свеки. Няма как мъжа ти да не може да надделее. Телефоните могат да не се вдигат, Фейсбук-а се блокира много лесно.

Обаче ми се струва, че наистина си мерите инатите, особено с дрехите. Защо трябва да те пита дали да подари на внучето си дрехи? За всички подаръци ли за детето те питат? При нас много често някой подарява нещо на малката и за мен не е проблем. Кой както си реши.

Не се опитвай да й доказваш, че можеш да се справяш и т.н. Това не е нейна работа. Живейте си живота така, както го разбирате във вашето семейство, а на нея ясно й точно й давайте достъп до вас дотолкова, доколкото си го е заслужила.

Не си мерим инатите.Тук не става въпрос за подаръци.Подарък да направи на детето ок - това е нещо,на което детето ще се зарадва.Едно дете няма да се трогне от дрехи,поне моят син като види торба с дрехи не се впечатлява.Това е едно уважение,при положение,че свеки толкова време е била далеч от нас и няма си и на представа от какво може да има нужда внука и,не смятам че е редно на своя глава да минава и да купува каквото и падне пред очите и да ми го връчи та и за не мога да реагирам при свършен факт.Ако бях споделила пред свеки,че ми трябва еди какво си за детето и в момента не може да си го позволим,разбирам да отиде и да купи нещо или поне да ме попита дали желая помощ.Тогава бих се зарадвала искрено.Такива теми не сме обсъждали и не виждам защо трябва без да ме пита да прави нещо на своя глава ?
Не доказвам нищо на никого.Аз го казах на свеки още в началото при първият ни конфликт.Нейният син ме е избрал да живее с мен,такава каквато съм,може да съм мърла,може и да съм домакиня това е между синът и и мен.Тя не е женена за мен нито живее с нас,за да ми определя каква трябва да бъда.Решенията които взимаме с ММ са изцяло наша работа и защо и как сме преценили да постъпим също,нейното мнение може да се вземе под внимание единствено ако ние решим и го поискаме.
Колкото до блокирването във фейслуб - това е крайно и страшно неприемливо за мен.В крайна сметка тя е човек,майка,свекърва и баба,лично аз нямам право по този начин да я изхвърлям от живота ми.Ако утре реша да се разведа със синът и мога и да го направя.Телефон не и вдигам.Останалото зависи от ММ - виждам че и на него не му лесно,да бъде разкъсван по този грозен начин.Особено начина по който се държи майка му с детето - но това вече го решихме.Аз не мога да си позволя да дудна на главата на ММ каква е майка му и какво продължава да прави,той също има очи и уши и я вижда.Отказвам да се карам с него заради глупостите на майка му.
На свеки дори и да не и даваме достъп до нищо защото и толкова е заслужила тя си продължава.Това човече просто няма достойнство...не ме харесва и това е.Нямам никакво намерение да седна да и се доказвам или да се опитвам да и се харесам.От цялата работа тя губи,ама нали е овен ще го осъзнае вече в края.

# 693
За  подаръците ми е приятно да видя нещо избрано  и подарено от мен да се носи ,все едно съм помилвала детето.Не проверявам дали всичко носят ,може половината да отива някъде ,но едно да видя е  приятно и ме радва.Не   е толкова страшно да похвалиш баба като облечеш нещо купено от нея.
Също така никога няма да разбера как не се дава достъп до бебе ,това е магия,която привлича неустоимо.И е временно, докато поотраснат.После сами идват.
Снаха ми обяснява на децата си всяка постъпка , и моите също, като не мога аз да обясня ,като на възрастен обяснява и разбират.Винаги казва това е така защото...и аз се старая ама нещо още не ми се удава винаги и срещам недоумяващ поглед от детето и чак тогава зацепвам.Та  и свекървите като възрастни индивиди може да разберат все нещо.Докато нещата се наберат и ескалират и на всички им е  през шапката  кой  какво  и нататък.

# 694
  • София
ViPBuNnY , ми тя може да е болна жена, луда, за психодиспансер , в този смисъл... с отклонения.... аз така ги приемам такива
старческа деменция с психо отклонения или явна лудост , за доктор Stuck Out Tongue Winking Eye
Много са така, че и по -младите
Като решиш , че  това е диагнозата, ти става по - леко, просто каквото и да каже и каквото и да направи, не обръщаш внимание.. все едно някой,  който не влага смисъл в думите  и действията , и ей така си действа от глупост и лудост и не е срещу теб лично.
Дистанцирайте се , доколкото е възможно и каквото и да става, обърни го на майтап !
Казваш: "Да, точно така, браво !" И си действаш по твоя си начин и живот..... поне да не се палиш и да го мислиш
"Старото куче не учи нови номера" - не можеш да превъзпиташ никой дърт Grinning от опит ти го казвам...

# 695
  • София
ViPBuNnY, трябва да решиш какво точно искаш:
1. Да си решиш проблема, което, при такъв човек като нея, няма да стане с половинчати мерки;
2. Да я оставиш да ти се разхожда на главата, а ти да продължиш да си мрънкаш.

# 696
  • София

Не си мерим инатите.Тук не става въпрос за подаръци.Подарък да направи на детето ок - това е нещо,на което детето ще се зарадва.Едно дете няма да се трогне от дрехи,поне моят син като види торба с дрехи не се впечатлява.Това е едно уважение,при положение,че свеки толкова време е била далеч от нас и няма си и на представа от какво може да има нужда внука и,не смятам че е редно на своя глава да минава и да купува каквото и падне пред очите и да ми го връчи та и за не мога да реагирам при свършен факт.Ако бях споделила пред свеки,че ми трябва еди какво си за детето и в момента не може да си го позволим,разбирам да отиде и да купи нещо или поне да ме попита дали желая помощ.Тогава бих се зарадвала искрено.Такива теми не сме обсъждали и не виждам защо трябва без да ме пита да прави нещо на своя глава ?
....................
Не доказвам нищо на никого.Аз го казах на свеки още в началото при първият ни конфликт.Нейният син ме е избрал да живее с мен,такава каквато съм,може да съм мърла,може и да съм домакиня това е между синът и и мен.Тя не е женена за мен нито живее с нас,за да ми определя каква трябва да бъда.Решенията които взимаме с ММ са изцяло наша работа и защо и как сме преценили да постъпим също,нейното мнение може да се вземе под внимание единствено ако ние решим и го поискаме.
......................

Колкото до блокирването във фейслуб - това е крайно и страшно неприемливо за мен.В крайна сметка тя е човек,майка,свекърва и баба,лично аз нямам право по този начин да я изхвърлям от живота ми.Ако утре реша да се разведа със синът и мога и да го направя.Телефон не и вдигам.Останалото зависи от ММ - виждам че и на него не му лесно,да бъде разкъсван по този грозен начин.Особено начина по който се държи майка му с детето - но това вече го решихме.Аз не мога да си позволя да дудна на главата на ММ каква е майка му и какво продължава да прави,той също има очи и уши и я вижда.Отказвам да се карам с него заради глупостите на майка му.
На свеки дори и да не и даваме достъп до нищо защото и толкова е заслужила тя си продължава.Това човече просто няма достойнство...не ме харесва и това е.Нямам никакво намерение да седна да и се доказвам или да се опитвам да и се харесам.От цялата работа тя губи,ама нали е овен ще го осъзнае вече в края.

Предлагам ти да си прочетеш отново 3 те части на поста.

Те се взаимоизключват и ако не го забелязваш, е лошо за теб, защото явно имаш представа за себе си, която четейки те, човек не вижда.

Ти не само си мериш ината със свеки, не само се бориш за надмощие, ами изпадаш в положението на избиваща комплекси с искането на разрешение да подари нещо на детето. Peace

И което е явно, поне за мен- ти не я искаш ни бяла, ни черна, но те е страх да я изхвърлиш от живота на семейството ви, за да не те обвинят че си лишила детето от баба и мъжа ти от майка.
И да, достатъчно умна си да подклаждаш огъня, оставяйки мъжът ти да го гаси.

Само че, твоята полза е никаква, защото кипиш от нерви и те яде отвътре.
Ти си в непрекъснат вътрешен монолог- дори в постовете ти личи- повтаряш цели пасажи.......

Не можеш ли да я изместиш от центъра на живота си, за да не ти е такъв дразнител? newsm78

# 697
Такива тотално токсични жени (като изключим жеста с дрехите,  за мен това не е дразнещо) според мен си търсят яда на снахата.  Тя на подсъзнателно ниво иска да дразни.  Не знам аз как бих постъпила,  но бих обмислила варианта да не й правя кефа да й показвам,  че ме дразни след като и от скандали и от дума не разбира.  Игнорът и безразличието понякога са много по-силен жокер,  НО само когато с разговор е изключено да се промени. 

Бих се занимавала съа себе си и брака си,  щом мъжа ти е на твоя страна всичко е ток! Дори не бих си говорила с нея освен ако не ме пита нещо конкретно и важно за отговор и бих си била щастлива,  все едно я няма.  Нооо не ми е на главата и в крайна сметка това е само коментар,  не личен опит. 

# 698
Дрехи не се подаряват само като помощ, едва ли не, че не можете да си ги купите.
Като се замисля колко безумни дрехи съм купувала на познати деца и роднински, в пристъп на някакво умиление към самото дете. Ама тогава нямах деца и въобще си нямах на идея кои дрехи са хубави и кои не.

А иначе ако самия човек те дразни имаш пълното право да го изолираш от собствения си живот по какъвто начин намериш за добре. Аз го направих с моята свекърва. Сина й си поддържа връзка с нея. Достъп до детето има винаги, когато поиска, но с мен не се занимава. В последно време взе да се усеща явно какво става и започва да се държи нормално. Сама вижда, че като си промени държанието, променям и аз моето. Няма нужда от скандали и конфликти.

# 699
  • София
Попитах какви са мотивите да търпи това положение и в късна възраст. Всъщност дори не попитах, само казах, че ми е любопитно, не беше длъжна да отговаря. Но може би с "допуснала" не съм се изразила правилно, трябваше да го формулирам в сегашно време. Тя продължава да търпи от майка си това положение (не, че ще я промени) и продължава да смята, че тя е тази, която трябва да се съобразява, защото майка ѝ помага логистично.
Нямам притеснения, че майка ми не ме обича, така че няма да прося отношение. Може аз да съм си виновна, че споделям, напоследък не го правя и тя знае защо.
Дори и бабичка, майка ми има пълното право да изкаже мнението си, щом говорим. Не се е обадила непредизвикано да ми трие сол на главата, не че вече бих го позволила.
По въпроса с жилището имам идея за някаква частична самостоятелност, за всеки случай.

# 700
Скрит текст:
От вас зависи да поставите границите на свеки. Няма как мъжа ти да не може да надделее. Телефоните могат да не се вдигат, Фейсбук-а се блокира много лесно.

Обаче ми се струва, че наистина си мерите инатите, особено с дрехите. Защо трябва да те пита дали да подари на внучето си дрехи? За всички подаръци ли за детето те питат? При нас много често някой подарява нещо на малката и за мен не е проблем. Кой както си реши.

Не се опитвай да й доказваш, че можеш да се справяш и т.н. Това не е нейна работа. Живейте си живота така, както го разбирате във вашето семейство, а на нея ясно й точно й давайте достъп до вас дотолкова, доколкото си го е заслужила.

Колкото до блокирването във фейслуб - това е крайно и страшно неприемливо за мен.В крайна сметка тя е човек,майка,свекърва и баба,лично аз нямам право по този начин да я изхвърлям от живота ми.Ако утре реша да се разведа със синът и мога и да го направя.Телефон не и вдигам.Останалото зависи от ММ - виждам че и на него не му лесно,да бъде разкъсван по този грозен начин.Особено начина по който се държи майка му с детето - но това вече го решихме.Аз не мога да си позволя да дудна на главата на ММ каква е майка му и какво продължава да прави,той също има очи и уши и я вижда.
Отказвам да се карам с него заради глупостите на майка му.
Скрит текст:
Самият факт, че стигате до разправи с мъжа ти, заради майка му, показва, че тя командва парада ви, все още.
Има начини, с които един син може да постави граници на родителите си....твоят мъж явно не го умее, щом тя изобщо не го взима на сериозно и продължава с вмешателството си.

# 701
  • при късмета
До сега разправяше, че мъжа ти те подкрепя, сега твърдиш, че до разправии сте стигнали. Начина той да те подкрепя истински, за да може пък от там да заеме подходящата позиция пред майка си, е да говориш с него. Не да се карате. Обясни му как се чувстваш от действията на бабата и най-вече как биха могли да се отразят на детето и то чисто физически. Това е много далеч от караница. Само и единствено тогава, ще се разберете помежду си, а от там ще сте единни пред свекървата. Тя като вижда, че ти се опитваш да запазиш контакта, а сина ѝ уж я гони, се качва на главите и на двамата. Виждаш колко са навързани нещата и как зависят едно от друго. Разбираш се с мъжа ти без караници, заемате единна позиция тогава вече и свекървата ще види, че подкрепата му е истинска и няма къде де отиде, освен да се кротне. Иначе ѝ бива обяснено, че ако се налага и сотнакт ще прекъснете.

Cuckoo, нямах предвид, че майка ти не те  обича. Исках да кажа, че си имала и може би още имаш механизъм да промениш начина по който се държи и въпросите по които ти прави забележки или подмятания. Но както казах ти си знаеш и няма да ровя повече в темата. Исках само да разбера причината по която някой може да търпи подобно отношение, нищо друго. Благодаря за отговора. Нямам намерение нито да те характеризирам, нито да те критикувам.

# 702
  • София
Ха, каква стана тя!?
За пръв път ССФ попада на случай на по- твърдоглава- от ССФ, свекърва. Mr. Green

Синът ѝ, който я е изгонил не за пръв път от семейното жилище, е определен като муньо, който не може да постави граници така, че да не бъдат престъпвани.
Снахата пък, е обявена за жена, която не може да формулира и обясни разбираемо на Муньо как се чувства, при все че едни 4 години без контакти е успяла да постигне.

Сега очаквам да бъде посъветвана снахата да навие муньо да издейства ограничителна заповед за майка си. Mr. Green

И ако пак нищо не стане
- авторката да бяга с 200
- муньо за застреля майка си, че да се свършва сагата........

# 703
  • София
Cuckoo, нямах предвид, че майка ти не те  обича. Исках да кажа, че си имала и може би още имаш механизъм да промениш начина по който се държи и въпросите по които ти прави забележки или подмятания.
Има начин - мъж, на когото мога да се облегна, както и той на мен.
Обаче случих на такъв, който в началото (донякъде разбираемо) оставяше мама да го командори, а сега компенсира - много се страхува да не го командвам аз.
Относно нашите - може би съм имала нереалистични очаквания за разбиране от хора на 70 години (по онова време). Освен това, майка ми си има някакви мантри, от които не отстъпва, в някои има резон, но други са пълни щуротии. В това число - веднъж оценява качествата на баща ми, в друг случай бълва змии и гущери. А аз като характер съм по-скоро на него, само че съм непостоянна в твърдостта си и поддавам.

# 704
  • Варна
Ааа, няма да стреля майка си. Като свърши сагата ще умре темата.

Общи условия

Активация на акаунт