Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-28

• 70 790
  • 758
  •   1
Отговори
# 495
аз не мога да разбера защи брокери и наемодатели гледат с благоговение чужденците. Повечето са на Еразъм,някаква благотворителна мисия или са се преместили тук,защото не се справят финансово в родината си. А тук наемодателят очаква като е чужденец,че ще го издои здраво и после апартаментът да свети от чистота.Е,няма как.

# 496
  • София
Е, има и много високоплатени контрактори, на временни договори, за реализиране на проекти. Много чужди фирми вече има в България.

# 497
Да, и са за по 6 месеца, кел файда от контракторите.

# 498
Имали сме наематели и кандидати за такива от посолства, около нас в момента е пълно с чужденци на работа в тукашни офиси. Идват с по-различни разбирания за отговорностите им като наематели. Сигурна съм, че има и други като този холандец на Томева, но поне аз не съм попадала на такива.

# 499
Чувала съм подобни истории пак с холандци Grinning
Иначе големите фирми имат гласуван бюджет и могат с месеци да плащат хотел тип Хилтън, за да спестят неуредици с частни квартири. Ако периодът е повече от 6 месеца, вече предлагат релокейшън и местен представител организира всичко сам или чрез гарантирана фирма с пълно отчитане на разходите. Човекът също може да е задължен да участва, но рано или късно се чува към коя фирма е.
Има също студенти от други страни, но не са по-различни от българските.. купони, перчене с вид/коли. Разликата е техните с каква заплата го издържат само. Някои остават и като завършат и си държат на стандарта.
Другите масово са на западна заплата, предимно заради езиците, които владеят. Няма гаранция какви ще са, аз познавам само готини Simple Smile Само гледам, че се дразнят много на всичко, дето може да се интерпретира като схема или вмешателство, и са склонни да връщат, не си траят тихо

# 500
https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/07/30/3289295_cenite_na_jilis … ia_plavno_shte_se

Цените на жилищните имоти в София плавно ще се понижат, сочи проучване

# 501
Maлко объркано написано,но съм скептична за понижение в цената на хубавите имоти - тухла, на добро място, етаж и т.н.

# 502
Maлко объркано написано,но съм скептична за понижение в цената на хубавите имоти - тухла, на добро място, етаж и т.н.
И 2009 почна така, да видим.

# 503
То хубаво ще падат цените,ама в момента на високите цени не виждам нещо читаво. Та силно се съмнявам като паднат 10-20%, че ще изкарат нещо читаво на пазара.
По-скоро надценените ЕПК-та по кварталите ще стигнат някакви по-нормални цени (малко под 1000 евро на реален квадрат). Докато не почнат да изнемогват с вноските тези с ипотеките, сериозен спад на цените няма как да имa. Задържането на цените беше необходимо, не ме интересува какви статистики вадят за едноцифрени ръстове през последните години, в търсените от мен райони скокът на цените 2015-2018 е между 50 и 70% (южни райони, тристаен апартамент около 100кв.м. НС).Специално в Лозенец и Г.Делчев скокът на СС (панел и тухла) е над 100%. Пак повтарям - това съм базирала на огледи, които съм правила тогава и цените в момента. 
Проблемът с постоянното качване на цените прави имотите недостъпни за работническата класа, така че едно запазване на нивата ще бъде благоприятно за всички.

# 504

Simple Smile И на мен не ми стана ясно как на база данните за тримесечията от АП са дали прогноза.
Иначе и аз ги гледах тези данни - направи ми впечатление, че по брой сделки все още не е достигната дори 2005 г.

# 505
Добре, но изместихте фокуса от моето питане: като дадеш комисионна на брокера за това, че ти е намерил наемател - подписваш с брокера ангажимент също за 1 година. Тоест - ако наемателят се изнесе или се окаже некоректен- тогава брокерът да ти осигури друг наемател, без да му дължиш комисионна. Това пише в договорите.

Питането ми беше - как ще ги накараш, в общи линии, да си изпълнят ангажимента. Те вече са взели парите.

Томева, разбирам, че в описания от теб случай си действала страхотно, а наемодателите да ти и приятели. Но - в общия случай - как реално е защитено моето право? Който знае да казва

# 506

Питането ми беше - как ще ги накараш, в общи линии, да си изпълнят ангажимента. Те вече са взели парите.

Пари не връщат, може би намират нови и не взимат от теб комисионна ако не е минала година. Взимат от новите наематели обаче.

# 507
Румка,всеки брокер ще даде мило и драго да има обяви, на които хората да звънят. Дори и да не вземе пари от теб, ще вземе от наемателя, а като единствен предлагащ твоя апартамент, ще получи още десетки обаждания на наематели, от които ще изкара пари,предлагайки им други имоти. Така че не го мисли.

# 508

Пари не връщат, може би намират нови и не взимат от теб комисионна ако не е минала година. Взимат от новите наематели обаче.
точно така трябва да стане - но реално прави ли се? Или си търсят начин да вземат двойна комисионна от друг и теб те отсвирват?

За статията - 7.5% как го сметнаха, нз?
В краен квартал купихме хубав ремонтиран за 42000 преди около 3 г. Сега е 75000 най-малко. Направихме някои незначителни подобрения за около 6000 евро- като основният разход е за смяна на статута за да стане апартамент.
А за имота на центъра, който продадохме, също съм писала.

Хвърляли са ези-тира какви проценти да пишат Simple Smile)

# 509
Румка за смяна на статута не си писала как стана.

Общи условия

Активация на акаунт