СЕДМИ клас – 11 – Късмет на Първо класиране! (02.07.2018–08.07.2018)

• 160 888
  • 2 767
  •   1
Отговори
# 2 250
  • София
Успех, sanaka, знам че е трудно. Ние един НЕ и АЕ го умувахме трима човека два дни. Ще го измислите.

Момичета, един МНОГО страничен въпрос. Детето ще излиза в чужбина без родителите си. Каква декларация трябва за съгласие на родителите? Че и нотариално заверена. Моля, ако има запознати да ме просветлят и мен.

# 2 251
  • София
Яна, при който и нотариус да отидете, просто кажете какво ви трябва, те ще ви я направят срещу малка сума. Носете паспортите на всички участващи лица.

Аз залагам, че малката Санака ще избере АК. Така ми го говорят звездите Grinning

# 2 252
sanaka,
Хвърлете и по един зар.

# 2 253
Успех, sanaka, знам че е трудно. Ние един НЕ и АЕ го умувахме трима човека два дни. Ще го измислите.

Момичета, един МНОГО страничен въпрос. Детето ще излиза в чужбина без родителите си. Каква декларация трябва за съгласие на родителите? Че и нотариално заверена. Моля, ако има запознати да ме просветлят и мен.
Декларацията е от двамата родители , давате съгласие детето да пътува до......с .......и трябва да е с нотар. заверка .

# 2 254
  • На планетата Земя
Яна, изпратих ти на ЛС.

И аз мисля като Белинда  Mr. Green, щом и съдбата вече проговори  Mr. Green

# 2 255
  • София
Още едно дете от класа на дъщеря ми е в същата ситуация - поканено в АК вчера и прието, как беше Thinking ...  в "небесните паралелки", но клонящо много повече към АК. Ако избере АК, ще освободи място в СМГ.

# 2 256
  • Варна
Санака, дано да изберете АК. На нас ни е много далеко, но ако не бяха тези 500 км, това щеше да бъде избраното училище.

# 2 257
  • София
На мен пък ми е много смешно как нито една учителка по БЕЛ не се осмелява да обърне внимание на другарката Окастрена да не се излага с граматически грешки в заповедите си, написани и без това на "чист" български език. Визирам Stuck Out Tongue Winking Eye излишната запетя в сложния съюз "В случай, че ". То ми е ясно, че някоя секретарка ги бълва тия заповеди, ама кой ги подписва?

А оносно казуса на Санака споделям инфо, че наше приятелско дете пак от СС и прието в НЕГ, вчера получи покана за АК, но избра немската без да се замисли.

# 2 258
Толкова сериозна дискусия след класирането, чаk тъжно ми стана от някой коментари.
Има различни хора, различно амбициозни, с различни приоритети, както и с различни мозъчни и финансови възможности.
За съжаление за подобен избор, след 7 клас, или след 12 клас може да окажат много фактори затова никога не съм си позволявала да коментирам нечий избор, тъй като не съм в "oбувките" на човека.
Винаги обаче съм се възхищавала на родители, които намират винаги време и съумяват да помогнат на децата си при даден избор с насока, информация, финанси. Защото са мен най- ценното нещо в живота е навременната информираност, която пък ти отваря доста вратички. Виждам и се чудя на такива, които не се интересуват грам, с оправдание че уж нямат времето и не помнят нищо от материала за N клас и се сещат в последния момент за всичко....И никога няма да забравя думите на професор, преподавал ми в университета, че Висшето образование освен диплома те научава на най-важното- да знаеш как,  кога, къде да намериш нужната ти информация! Дълго време ми се струваше посредствено, тъй като очаквах доста повече от образованието си, но реално ценното в живота на всеки е това- да създаде контактите в академичната среда, и на база наученото да бъде пробивен във всяка ситуация, благодарение на добрата му ориентираност в информационната среда.
Sanaka,  направо ви съчувствам, но щом детето е моята зодийка, моят съвет е да остави избора  на интуицията си, просто както го усеща със сърцето си, не с разума!
Преди месеци когато навивах дъщеря ми все пак да пробва в АК за да може да има избор след това, пък щеше да има и времето да се пренастрои и насочи когато му дойде времето, тя се съгласи. Но ....в един момент пак дойде на нейното, че не иска да ни товари финансово, за което аз вътрешно беснеех, защото знам, че това щяха да са най- добре похарчените пари в живота ни. Но това й решение беше окончателно. Сумата за обучението й се видя много голяма, и се отказа. Въпреки големите си възможности, тя предпочете мечата  си да стане ветеринар и да се грижи за животните. Бори се, ходи на олимпиади, състезанието на НПМГ, с това, което положи като усилия, изкара чудни резултати.  Разбира се аз й давах полезната информация след всеки ми контакт с някой по веригата в опитите да разбера как да се подготви най- добре.
По математика сами решавахме задачите, по БЕЛ ползвахме услугите на частен учител. Не мога да кажа, че е учила много, средна работа, без зор. Нервите идваха от факта, че не сядаше да решава задачи, мислеше, че много знае по математика, на база оценките си в училище, а като започна да решава тестовете от помагалата, видя, че втория модул е до никъде, и то два месеца преди изпита.
За АК спрях да й говоря след като видях за какво живее!Не че и той нямаше да й даде нужното, но можеше да я насочи в друга посока, за което след това да съжалява. Или просто си е нейната съдба.
 Виждам пламъка в очите й когато види животинче, как се радва на домашните си любимци/ зайчета/ всеки път когато едното се прозее или започне да я ближе. Просто не я виждам да е архитект или адвокат, колкото и да харесвам двете професии!
Но ми е жал за дечица, чийто родители решиха, че със записването на детето тази година на школа, ще изстрелят детето си доста напред и очакваха едва ли не доста високи резултати. Но уви, няма как 6 години детето ти едва да хваща 4-ки в училище, родителя да не може да отдели време да му помогне и сега като не успяха да влязат в исканото училище с доста висок бал спрямо знанията си, започнаха скандалите и обидите над детето! А има и второ класиране все пак!
Затова подкрепяйте децата си в техния избор, каквото и да са направили на тазгодишните класирания, но нека да си е техен и да са горди от това, и моля ви не ги карайте да се чувстват "отрепки", защото не са постихнали вашите желания !!!! Тази травма остава до живот!

П.П Дано малко хора се припознаят в споделената случка,  но доста ми е криво тези два дни заради нея, затова реших да го излея тук! Дано помогна на някой да се замисли!

Последна редакция: чт, 05 юли 2018, 17:58 от alexova

# 2 259
  • София
Яна, при който и нотариус да отидете, просто кажете какво ви трябва, те ще ви я направят срещу малка сума. Носете паспортите на всички участващи лица.

Аз залагам, че малката Санака ще избере АК. Така ми го говорят звездите Grinning
Eдна контра за испанската ! ( не помагаме, Belindouuu)

# 2 260
  • София/Благоевград

https://www.mfa.bg/bg/pages/91/index.html
 Заверява се при нотариус

# 2 261
  • Пловдив

Двама родители с лични карти и акт за раждане на детето, че там пише кои са родителите му. Всеки нотариус ще ви направи декларацията. Не е задължително да е упоменато с кого ще пътува детето, то може да пътува и само.
За границата - декларация и нейно копие, за да вземат копието, иначе ще приберат оригинала.

# 2 262
  • Варна
Привет момичета, много полезни неща видях в тази тема, за съжаление малко късно, но пък добре, че резултата за нас е добър.

С деца с точки около първите 200 деца е лесно за пресмятане.Ако детето е сред първите 1000 да кажем или още по-назад, тогава е трудно, още повече че вече започва да става въпрос за балове, изчислени по няколко различни начина. Затова попитах дали се застраховате със специалности с точки от предходната година под бала на детето и с колко, ама явно няма такива, редили по този вариант.
Освен това- няма квоти при нас в нито едно училище.

Ами, както казваше една друга потребителка- ще пишем, няма да ми искат по 20 стотинки на ред, я.

Светкавица, и ние сме от Варна. Да ти кажа, не съм се задълбавала чак толкова в сметки. Гледах баловете в справочника на Вектор, като някакъв ориентир все пак, въпреки че те са след второто класиране. Таблиците тук ги намерих късно, но явно съм се ориентирала горе-долу. Балът на тийна не е от най-високите, но и нисък не е. На първо четене той си подреди желанията. Видяха ми се много малко и добавих още,. Той не се интересува от професионалните училища. Писали сме само профилирани. Иска си английския и руския, ако може и химия. Метнах му ги пак да ги подрежда, после обсъдихме и поразместихме малко. Пряко сили ги докарахме до 15. По едно време реших, че никъде няма да го приемат и от зор добавих и Хум. г-я, за пълнеж, като се кръстех с две ръце да не го приемат там, че хич не е за него. Т.е, това като застраховка, ако правилно съм разбрала за какво говориш ти.

Преброих колко деца има пред него, както и колко деца приемат тези желани у-ща, включващи 15-те ни желания. Оказа се, че паралелките приемат с около 130 повече, отколкото има пред него. Не сме в първите 200, да уточня. Сетих се за децата от др. райони, кандидатстващи във Варна, но нямах представа каква е бройката им... Мислех си, че вероятно ще остане за второ класиране, за нещо по-желано.Та така... съвсем повърхностна сметка.

Приет е по 4 желание - ПМГ с АЕ. Той щастлив и ние така. Днес се записа. Ако някой го интересува - нищо не са искали, освен свидетелството. Комисията е с раб. време 9,00 - 17,30 ч.

Благодаря за полезното инфо, което споделяте! Желая на всички деца да попаднат на най-доброто за тях място!

# 2 263
  • София
За декларацията допълвам, че нас ни посъветваха да я направим без конкретни дати и др. данни, за да може многократно да се използва, което възнамеряваме да направим и ще го пуснем и тази година да пътува със същата декларация. Дори и копие няма да правя, защото миналата година не бяха му го взели на границата.

# 2 264
  • София
Благодаря на всички, които ми оказаха съдействие! Светкавични сте!💐

Общи условия

Активация на акаунт