ЛОНДОН - 10

• 66 970
  • 729
  •   1
Отговори
# 360
Пак да питам, че се омотах с трансферите...
От Лутън до къде да хвана автобуса , хотелът ни е точно до метростанция Earl court или нещо подобно. Гледам сайта easybus май от там трябва да избера от Лутън до еди къде си....хич не съм наясно с разположенията, помагайте.
National express имат спирка от Лутън точно на Ърлс корт.

Еее вярно ли супер. Много благодаря. Не успявам да го избера, като опция, сега ще им пиша. А талоните за намаление, откъде ги купувате? Предполагам от България не може....?

# 361
Пак да питам, че се омотах с трансферите...
От Лутън до къде да хвана автобуса , хотелът ни е точно до метростанция Earl court или нещо подобно. Гледам сайта easybus май от там трябва да избера от Лутън до еди къде си....хич не съм наясно с разположенията, помагайте.
National express имат спирка от Лутън точно на Ърлс корт.

Еее вярно ли супер. Много благодаря. Не успявам да го избера, като опция, сега ще им пиша. А талоните за намаление, откъде ги купувате? Предполагам от България не може....?
Аз ги видях вчера във Фантастико.

# 362
Виждала съм също така в Била и Кауфланд.

# 363
Здравейте,

Нашето едноседмично февруарско пътуване в Лондон приключи. Ще се опитам „накратко“ да разкажа за него, като ще акцентирам на полезната информация и ще се постарая да избягвам емоционалните отклонения (доколкото ми е възможно).
     И така: Семейство с 2 деца (на 12 и 8 години), пътуване в съботите и 6 „чисти“ дни на разположение за забележителностите на града. Предварителният план, който започнах да съставям месец по-рано, доработвах до последно.  Нескромно, но съм много горда с плана си, тъй като се оказа работещ, а и даваше възможност за да променяме програмата си в движение, така че да не пропуснем нищо запланувано.
     Пътувахме с Rainair до Станстед и от там с автобус на National Express до Victoria Station. По време на престоя си не успяхме да се възползваме от офертите 2for1на автобусните линии, тъй като текущите промоции важаха до края на януари.
     От ЖП гарата на Victoria взехме седмични хартиени travel карти с логото на националните железници за нас и по-голямото дете, което ползва 50% отстъпка от цената на картата. Паспортни снимки бяхме подготвили предварително и си носихме с нас. Тravel картите ни дадоха възможност да пътуваме с метрото и влаковете от 1-ва до 3-та зона в Лондон, да ползваме всички градски автобуси, както и офертите 2for1 на National Rails. Малкото дете пътува безплатно с метрото и автобусите.

1 ден /неделя/: Сутринта малко след 9:00 часа вече бяхме пред катедралата St.Paul. Избрахме този ден, тъй като заради неделната служба, храмът не работи като туристическа атракция и достъпът е безплатен. Разбира се, не можахме да разгледаме цялата катедрала и да се качим на панорамната площадка, но дори само основният корпус, олтара и страничните ниши са достатъчно впечатляващи и внушителни. Фасадите на сградата и изобщо цялостната ѝ архитектура са  наистина забележителни, а дворът е зелен и  много приятен – пълно е със стрелкащи се насам-натам катерици, които се оказаха доста „дружелюбни“. За съжаление не се бяхме сетили да вземем ядки, за да ги нахраним, но децата се забавляваха много от тяхното присъствие.
Следващата забележителност в програмата ни беше Тower of London. Намира се на 2 спирки и 15 минути пеша с метрото от катедралата. Пешеходното разстояние е 30 минути, но ние избрахме обществения транспорт. Със съпругът ми ползвахме оферта 2for1 и влязохме двамата с един билет, а за децата бях купила и разпечатала предварително онлайн билети, като така закупени двата детски билета излизат по-евтино отколкото за един възрастен (т.е. този вариант е по-изгоден в сравнение с оферта 2for1). На децата най-много им харесаха рицарите с конете в бялата кула и залата с интерактивните забавления, а на нас – кралските корони, които бяха изложени. Макар, че бяхме сравнително експедитивни, прекарахме в кулата повече от два часа и половина, така че изпуснахме първата резервация за Sky Garden, която бях направила за 13:00 часа на същия ден. За втората, която беше от 13:45, обаче имахме достатъчно време, така че пътьом се отбихме за малко и покрай Монумента, който е съвсем наблизо. Ако искате да се насладите на Лондон отвисоко и трябва да избирате между London Eye и Sky Garden, лично аз препоръчвам второто. Освен, че е резервацията е безплатна, от небостъргача има много по-обширна гледка към града, на която може да се насладите спокойно в рамките на поне един час.
До следващата забележителност за деня – Аквариумът се придвижихме с метрото, пътят е около половин час.  За Sea Life бях закупила предварително онлайн билети за 15:30 часа от промоцията Grown-Ups Go FREE на зърнените закуски Кеllogg’s (кодът е от вътрешната страна на кутията). Така на цената на два детски билета, влязохме 4-ма души без да се редим на опашка за билети на място. Разбира се, децата бяха възхитени от целия подводен свят на който успяха да се насладят вътре. Когато излязохме навън вече се смрачаваше, така че успяхме да се полюбуваме на светлините на Лондонското Око по залез. Имахме намерение да изгледаме безплатното филмче до касите на Окото, но струпването на народ  по това време беше наистина голямо и се отказахме от първоначалната си идея.

2 ден /понеделник/: Целият ден прекарахме в Natural History Museum и Science Museum. В програмата за този ден исках да включа и кратка разходка до Хаийд парк или пък транзитно преминаване през музея Виктория и Албърт, но така и не остана време. От научният музей излязохме малко преди края на работното му време, а децата бяха ококорили ей такиииива големи очи, като на тръгване баткото възкликнаха „Ех, защо нямаме такива музеи и в България!“. Като се има предвид, че и двата музея са напълно безплатни, ги препоръчвам много горещо, особено ако сте с деца.  
В приземния етаж на Природонаучния музей има пикник зона за хранене, където може да си купите нещо за ядене или да хапненете, каквото си носите. Непосредствено до тази зона има зала за експерименти.  
На третия етаж на научния музей пък има барче, в което предлагат хубави млечни коктейли и страхотен сладолед.
Преди да се приберем се разходихме до Royal Albert Hall, като минахме и покрай Мемориалът на принц Албърт, който е наблизо, в самото начало на Хайд парк.

3 ден /вторник/: Посещение в зоопарка. Най-изгодната цена за четиричленно семейство е 2 билета от офертите 2for1. Тъй като малкото дете нямаше travel карта, за него купихме еднопосочен билет за деня за две съседни жп спирки, който излезе 1.65 паунда.  Така с 3-те карти и този фиктивен билет, успяхме без проблем да се възползваме всички от офертата. По скромното ми мнение зоопаркът също е сред задължителните атракции за деца и не бива да се пропуска. От животните най-голям фурор предизвикаха жирафите, камилите, скачащите свободно наоколо маймунки, кенгурата, зебрите и естествено пингвините. В зоопарка има заведение на самообслужване, което по обяд (мисля, че между 11:30 – 14:00) предлага и храна, така че ако решите може да обядвате там. Дилемата за оставащото за деня време след това беше между разходка в Regent's Park и Camden Market. По мое настояване предпочетохме пазара в Camden. Уникално и различно място. Отново не можах да си тръгна с празни ръце от там.

4 ден /сряда/: Сутринта хванахме метрото до Green park, откъдето след кратка разходка стигнахме до Бъкингамския дворец, който разгледахме и снимахме отвън. Беше твърде рано за смяната на караула, която е от 11:30, а и тогава се струпват големи тълпи от туристи, които не ми понасят. След това през St. James Park продължихме към Уестминстърското Абатство, Сградата на Парламента и Биг Бен (в момента е в ремонт). В парка имаше много  разхождащи се патици, които се спряхме да нахраним. За децата беше огромно забавление да протягат ръчичка със залък хляб, който патиците клъвват директно от дланта им.
От Уестминстър хванахме круизно корабче по Темза до Гринуич. Тук плана ми (за зло или за добро леко се обърка). Бях планувала да пътуваме с River buses  от Окото ,  които са закрити лодки и щеше да ни излезе по около 2 паунда по-евтино на човек. С тях се стига до Гринуич за 30 минути, но вместо това се качихме на River Cruises, като пътуването ни отне близо час и половина, тъй като лодката се движи бавно и спира на почти всяка забележителност по пътя. Положителното беше, че самото корабче е открито и можахме спокойно да се насладим и снимаме гледките към града от Темза, както и да научим интересни факти за обектите покрай които минаваме– Окото, Кулата, London и Тоwer Bridge, Canary Wharf...
Откровено казано, това забавяне при пътуването с корабчето ме притесни, тъй като имахме предварително закупени онлайн комбинирани билети за Cutty Sark и Обсерваторията за 11:00, а това време отдавна беше минало. (Комбинираните онлайн билети са най-евтиният вариант, ако сте решили да посетите и двата обекта). Оказа се, че неспазването на часа за резервацията не е толкова важно, така че без проблем разгледахме и платнохода и Кралската обсерватория. Снимахме се, разбира се, като всеки уважаващ себе си турист и на меридиана. Остана ни достатъчно време за Морския музей (безплатен е), където преди да продължим с разглеждането, опитахме морковена торта, мляко с какао  и английски чай. От музея излязохме малко преди да затвори – точно навреме, за да се насладим на впечатляващия залез над Canary Wharf. За съжаление не остана време за пазарчето в Гринуич, което подозирам, че би ми допаднало много. Минахме през тунела от другата страна на Темза, но самият тунел не е кой знае какво – не е загуба, ако го пропуснете. От там с DLR до по-централната част на града, където сменихме с метро. Влакчетата на DLR не се управляват от машинист, така че ако чакате в началото на платформата, децата могат да седнат  най-отпред в първия вагон – гледката при преминаването през Canary Wharf от това място oпределено си струва, а и за децата е забавно  да „покарат“ влака.

5 ден /четвъртък/: Hampton Court Palace. Оказа се, че входът за двореца е на половин цена до средата на февруари (ако закупиш билети онлайн) и освен това  е на около час и нещо път с една смяна автобус от мястото, където се бяхме настанили. Тези факти, както и всички суперлативи, които прочетох за двореца, го направиха  задължителен елемент в програмата ни. Това беше денят в който децата имаха възможността доволно да се насладят на пътуване с двуетажен автобус из града, още повече че минахме през Kingston, чийто облик и атмосферата са съвсем различни от тези в централен Лондон.
Избрах Hampton Court и не сбърках – наистина внушителен, изобилстващ и от архитектура, и от изкуство, и от история (за всички любители). Разбира се, подобаващо време отделихме на огромните градини наоколо, които са прекрасни дори и през зимата. Подозирам, че ако го бяхме дошли през топлия сезон, един ден съвсем нямаше да ни е достатъчен. За децата най-атрактивен беше Тhe Maze – гонитбата вътре продължи близо час, а лабиринта беше изучен и разгадан до основи. Добре, че по това време на годината нямаше много посетители, та ги оставих да лудуват и да вдигат врява на воля.
Имахме достатъчно време до настъпването на вечерта и затова решихме да се разходим пеша до Кингстън през  парка Hampton Wick с идеята за приятна разходка край Темза и надеждата да видим преминаващи елени. Тук обаче GPS-ът ни заблуди и вместо през Hampton Wick минахме през Bushy Park, който е от другата страна на двореца и няма абсолютно, ама абсолютно нищо забележително, освен една детска площадка с дървени съоръжения в самото му начало. Буквално си е един гол кър, а аз все още съжалявам, че не успяхме да осъществим планираната разходка. Мъката (поне отчасти) угасих с бира и традиционна индийска кухня същата вечер.

6 ден /петък/: В плана ни за предиобеда  беше посещение на музея на Мадам Тюсо с промоцията Grown-Ups Go FREE на зърнените закуски Кеllogg’s (4-ма на цената на 2 детски билета). Отново бях поръчала билетите онлайн с кода от кутията, за да не чакаме на опашка за билети на място. Тъй като пристигнахме сравнително рано за отварянето на обекта, използвахме времето за кратка разходка из Regent’s Park. Разгледахме градините на Кралица Мери, които ще са наистина прекрасни, когато храстите и розите се раззеленят и нацъфтят. На връщане минахме покрай едно езерце, където нахранихме гълъбите, патоците и една срамежлива катерица, която за разлика от гълъбите, които не се бояха да кацат по дланите ни, боязливо отнасяше и хрупаше ядките, които ѝ подхвърлим настрани.
Бях скептична към Мадам Тюсо, защото не си падам по тълпите от народ и снимките с восъчни фигури, а и децата не познават голяма част от известните личности, чиито фигури са изложени там. Оказа се обаче, че да си направиш някоя-друга яка снимка със „селебрити“ е заразително. За децата най-голям интерес предизвикаха героите от Star Wаrs и естествено пътуването с такситата през времето и 4D филмчето със супер героите, от които бяха  меко казано възхитени. Пътеката на ужасите  била затворена (така ни обясниха), от което имаше леко разочарование, което бързо отшумя.
Oт музея с метрото стигнахме до площада Трафългар и след като го разгледахме, влязохме в Националната художествена галерия, където предварително бяхме набелязали картините, които искаме да видим. От галерията се отправихме пеша към Covent Garden, където се разходихме из пазара (чуден е), а после през China Town в късния следобед стигнахме и до Британския музей, който в петък работи с удължено работно време. Тук също бяхме набелязали предварително обектите, които задължително искаме да видим, защото културното и историческото наследство, които са събрани вътре е наистина огромно и си давахме сметка, че времето, което сме предвидили да му отделим съвсем нямаше да е достатъчно. След музея на Мадам Тюсо обаче, интересът на децата предизвикаха единствено сфинксовете и египетските мумии.

Като слабост  отчитам това, че не успяхме да отделим  достатъчно време на парковете в града, но като цяло използвахме пълноценно времето с което разполагахме и можахме да посетим всички останали запланувани забележителности.
      Това е от мен. Надявам се да съм успяла да акцентирам на полезната информация, тъй като самата аз получих изключително ценна такава от темата, когато подготвях нашето пътуване. Надявам се споделеното да помогне и на други, чието посещение в този невероятен и космополитен град тепърва предстои.

Последна редакция: ср, 13 фев 2019, 14:56 от Ulia

# 364
  • срещу двата комина :)))
страхотно ви се е получило пътуването, видяли сте много неща Simple Smile А Лондон е град- мечта за децата ...
Да добавя само за Bushy park, явно сте го минали на свечеряване, защото при нашето разглеждане надсякъде имаше стада елени и това си беше огромна атракция . Иначе освен тях наистина няма нищо интересно Simple Smile

# 365
Mrs.Turner / Samberg, да - минахме през парка в късния следобед, малко преди свечеряване.

Последна редакция: ср, 13 фев 2019, 13:30 от Ulia

# 366
  • Бургас
Аз да попитам някой дали е взимал кола под наем от Лутън. Има ли нещо по- особено.

# 367
Аз да попитам някой дали е взимал кола под наем от Лутън. Има ли нещо по- особено.

ние вземахме, няма нищо по-различно от обикновенно, но питай ако нещо конкретно те интересува Simple Smile

# 368
  • Бургас
Разбрах, че има да се вземе до самото летище, но има и по - отдалечен паркинг, съответно и цената резлична. Гледах и , че автоматик също е по-скъпа.

# 369
Разбрах, че има да се вземе до самото летище, но има и по - отдалечен паркинг, съответно и цената резлична. Гледах и , че автоматик също е по-скъпа.

автоматиците винаги са по-скъпи . Дали е по-близо до летището зависи от фирмата, но почти всички не са точно до терминала . Нашата я взехме малко от страни, но до там има безплатен автобус, беше около 5 мин от гейта, точно до гарата на летището .

# 370
Момичета обиколих къде що Била, Кауфланд и Фантастико имаше и никъде не са и чували за нещо подобно. Нали на кутията трябва да пише 50%. Кажете в кой квартал сте срещали, че ние сме 10 човека и това си е доста отстъпка.....

# 371
Момичета обиколих къде що Била, Кауфланд и Фантастико имаше и никъде не са и чували за нещо подобно. Нали на кутията трябва да пише 50%. Кажете в кой квартал сте срещали, че ние сме 10 човека и това си е доста отстъпка.....
Не, не пише 50%. Пише GROWN UPS GO FREE. Освен това го няма на всички кутии на Келлоггс. Нещо такова представлява кутията и надписа - http://cerealoffers.com/Kelloggs/Frosties/2015/Grown-Ups_Go_Free … -ups_go_free.html
Kellogg's съм виждала в Била, не в Кауфланд.

# 372
На самата кутия има нарисуван талон, на който пише coupon  -50%
Във фантастико в Дружба 2 ги има - вчера ги видях.

# 373
Явно вървят различни промоции на кутиите.

# 374
Самите кутии не са в промоция. На картона има талон за отстъпка на атракции.

Общи условия

Активация на акаунт