Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 3 юли 2018, 18:11 ч.

Подправки в саксии 2-ра тема

  • 19 678
  • 144
  •   1
Отговори
# 45
  • Мнения: 2 259
borislavabgmamma, от няколко години имам джоджен в сандъче и есента го орязвам до дъно. През зимата не го поливам изобщо и напролет тръгва да расте, той е като троскот и запълва целият сандък.
Босилекът доколкото знам е едногодишен. Аз си садя всяка година от семенца. Сега съм решила да пробвам дали няма да вирее и през зимата насаден вътре в саксия.

# 46
  • Мнения: 716
Avalon,благодаря.Ще го изрежа и да се надяваме да тръгне пак.Тази година ми бяха цъфнали даже някои от подправките,босилека все още има цъфток,ще пробвам да посадя от него,пък да видим дали ще стане.Яд ме е,че не се сетих като изпопадаха листата да ги сложа в бурканчета,толкова натурални подправки и на пазара няма да намериш.От твоята градинка си е най-хубаво.Малка ми е терасата иначе бих посадила още подправки,та и домати и краставици.Харесва ми как цъфти куркумата,обаче нещо не ми се получава при нея.Знаете ли дали продават някаква,която бих могла да посадя и да се хване,че тези на прах не става.Четох,че трябва да е био,ама никъде не намерих такава и пробвах с обикновенната,ми само ми се оцветява водата.

# 47
  • София
  • Мнения: 12 139
Имам мащерка в саксия. Има ли начин да я съхраня за следващата година?

# 48
  • In transit
  • Мнения: 4 439
Авалон става и зимата да го насееш. В стаята на топло. Като засадиш семената ги полей и покрий с малко домакинско фолио. Така ще покълнат по-бързо.
За ментата дали важи същото като за джоджена? На моята и окапаха листата, но има много нови стръкчета отдолу. Прибрах я на топло.

# 49
  • София
  • Мнения: 4 137
Сега съм решила да пробвам дали няма да вирее и през зимата насаден вътре в саксия.

Преди два месеца си взех саксия с босилек от магазина, до скоро беше на терасата , преди две седмици го прибрах вътре и засега си цъфти и е ок.

# 50
  • София
  • Мнения: 33 500
Виждам, че има въпроси за босилека. Дадоха ми босилек в саксия. Прецъфтя и започна да съхне. Спасение?
Или да събера листенцата за подправка?

# 51
  • In transit
  • Мнения: 4 439
Ако е започнал да съхне, няма спасение. Хубаво е когато ви подарят или си купите подправка в саксия да си я пресеете в по-голяма саксия и с хубава пръст. Иначе в 90% от случаите в някакъв момент загиват.

# 52
  • Където е сърцето
  • Мнения: 893
Сладурчета, босилекът е едногодишен. Това му е жизнения цикъл и просто няма "спасение" Simple Smile Затова всяка пролет си го сея, а в края на лятото като вземе да повяхва събирам листенца и суша. Когато започне да цъфти, ако искате да забавите процеса на прецъфтяване и да дръпне на листна маса, а не на бой, отчупете връхчето.

# 53
  • София
  • Мнения: 33 500
Значи напролет ще си засея нов Simple Smile Този замина в буркан.

# 54
  • In transit
  • Мнения: 4 439
Сладурчета, босилекът е едногодишен. Това му е жизнения цикъл и просто няма "спасение" Simple Smile Затова всяка пролет си го сея, а в края на лятото като вземе да повяхва събирам листенца и суша. Когато започне да цъфти, ако искате да забавите процеса на прецъфтяване и да дръпне на листна маса, а не на бой, отчупете връхчето.
Това не е съвсем вярно. До скоро имах една саксийка, която изкара три години. Сега умря защото не го прибрах и му измръзнаха листата. Иначе е като храстите, режеш отгоре и отдолу избиват нови листа. Да, израждат се и не са толкова едри листата, но при добри грижи може да изкара повече от година.

# 55
  • София
  • Мнения: 33 500
Напълно възможно е да му е било студено на моят босилек. Вътре беше, но холът ми е тъмен и студен.
Напролет наново.
Опитвам се да отглеждам цветя, но не ми се получава. Имам жив само един бамбук. Е едно авокадо покара.
Даже тревата на добичето едвам тръгна.

# 56
  • Където е сърцето
  • Мнения: 893
Ммм супер, дайте акъл на питащите тогава как да го направят тригодишен и техния  Wink Simple Smile

# 57
  • In transit
  • Мнения: 4 439
Ммм супер, дайте акъл на питащите тогава как да го направят тригодишен и техния  Wink Simple Smile
Мисля, че няма нужда от заяждане. Просто споделих опита си.

# 58
  • Където е сърцето
  • Мнения: 893
Не го приемайте като заяждане. Просто казвате, че не е (съвсем) вярно, че е едногодишен и съответно логичният въпрос е какъв да вземем, че да е многогодишен или всеки може да "стане" многогодишен с подходящи грижи ? Ако е така- какви ??

# 59
  • In transit
  • Мнения: 4 439
Според моя опит всеки босилек може да стане многогодишен. Както казах малко се "изражда", т.е не са толкова едри листата, но иначе си расте пак като нормален босилек. Просто режете по -ниско стеблото и то тръгва да избива отстрани с нови листенца. Основното стебло става доста вдървено, но отстрани излизат млади листа и стебла.
Това, което съм научила през годините отглеждайки босилек ( много го обичам и го гледам в количества), че обича влагата, т.е да се полива редовно. Ако повехнат листата и не се полее навреме може да изсъхне и да не може да се възстанови. Друго важно е да му осигурите повече място. В повечето случаи отглеждам босилек от семенца. Насаждам ги в продълговати саксийки, ако е студено времето, завивам почвата с домакинско фолио за няколко дни докато поникнат семената. След това само поливам редовно. Като порастнат на височина около 4-5 см отскубвам по рехавите, т.е ги поразреждам малко. Оставям ги още малко да порастнат и директно ги прехвърлям в по-голяма саксия. Ако слагам тор, това е момента. Като порастнат достатъчно бера горните листа, за да се разклонят. Като почва ползвам универсална на Компосана. Сега съм си взела и течна тор за билки на Компосана, но не съм я пробвала все още.
 
Това е тазгодишния ми босилек, отгледан както описах по-горе:
Скрит текст:



Снимките са правени в началото на лятото. Три различни вида са, въпреки, че много не им личи. В последствие порастна още десетина сантиметра, поизядоха го гъсеници и вече е в бурканчета на песто. До средата на ноември седя на балкона.

Общи условия

Активация на акаунт