Подправки в саксии 2-ра тема

• 71 838
  • 775
  •   1
Отговори
# 615
  • Sofia
.. А да и ароматизирах захар с мента и лайм в един буркан - става чудно
Ако не си го направила - трябва да я оставиш да изсъхне (ментовата захар) и тогава да прибереш.
Иначе е прекарасна, да. Simple Smile

Последна редакция: сб, 26 юни 2021, 22:56 от Morena

# 616
  • Далечният изток
Джасте, джодженът е като троскот. Въди се като плевел и няма изкореняване.
Мента нямам, сал един босилек в саксия, рукола и магданоз в сандъчета и толкоз.

Последна редакция: сб, 26 юни 2021, 23:00 от AIDA_N

# 617
  • София
Гледам на прозореца саксии с босилек, лимонова мащерка и обикновена мащерка. Мащерките купих от магазин за плодове и зеленчуци - пораснали, гъсти, прекрасни растения. Босилека - от Лидъл. Всичките растат просто чудесно. До вчера, когато видях, че обикновената ми мащерка е като изсъхнала, листенцата й са се свили и е лепкава на пипане.
На какво може да се дължи според вас?
Мога ли да направя нещо за нея?
Отглеждам ги на източен прозорец, сутрин ги огрява не много жарко слънце, а в обедните  жеги са на сянка.

# 618
  • Далечният изток
Листни въшки?

# 619
  • In transit
Vivi, огледай я добре за въшки. Щом лепне нещо я е нападнало, затова е изсъхнала. Ако имаш възможност ги изкарай на балкон, някъде на по-сенчесто за лятото, мисля, че ще им е по-добре.

Джасте, и аз подрязах едната мента и сега още не тръгнала. Другата стана като храст, но я държа на сянка и проветриво. Ако твоята я държиш на слънце пробвай да я преместиш на по-сенчесто.

# 620
Мики, така ще направя, ще я преместя по на север. Wink Hug
Пп Аида, дааа, наистина е като троскот, зиме, лете, суша, влага, той си расте и зеленее, което си е супер, де. Пу пу, да не му е уроки. Grinning

# 621
Днес си взех пак мащерка от Лидл . Та колко трябва да е минималната дълбочина на саксията - имам една керамична като паничка от нарциси от Лидл - може ли да я преместя там.

# 622
  • русе
Мащерката на кои ястия я слагате?

# 623
Става за чай/ за кашлица е идеална . В шарена сол е чудна .
За пица , паста може . За дивеч . Просто пробвате и откривате на кое ви допада или не .
Но тя е с по интензивен аромат и трябва да се внимава . И на боб съм слагала.

# 624
Мащерка слагам доста, когато имам, а аз имам. Joy На боб слагам, на гювеч с месо, на пържоли, на риба, паста, пица, картофена салата с прясна мащерка и червен лук, ммм. Но аз ползвам и много риган и си правя комбинации. Джолан с картофи, лук, морков и прясна мащерка и риган , ммм. А според Манчев ръгай навсякъде. Joy

# 625
Много обичам мащерка аз. Прясната е страхотна в съчетание със сосове от сирена, гъби, в печено пиле или парче свинско, суха става на манджички почти всякакви, в съчетание с риган е страхотна за пилешко...

# 626
  • Далечният изток
Аз слагам задължително на риба, която правя на фурна във фолио, например пъстърва. И на разни други меса.

# 627
  • In transit
Да допълня, че и на лещата върви чудесно мащерката. Отдавна съм заменила чубрицата, която ми е по-тежка като аромат.
За поръсване на сирене също.

# 628
  • Пловдив
Помагайте, момичета, свекървата ми е пратила мента, ама почти изсушена. И какво да я правя сега, то ясно разчиствала жената и се сетила за мен, ама аз сушената мента не знам какво да я правя, освен чай, какъвто не пия.

# 629
Аз си намерих балканска чубрица и дано завъдя семе . Това ми е най - любимата придобивка - щото прилича на чубрицата от моя роден край - тук е с по - тежък аромат и направо нагарча
Мента слагам и в боба - винаги. На дивеч се слага . Студен чай

Общи условия

Активация на акаунт