Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Подправки в саксии 2-ра тема

  • 56 354
  • 707
  •   1
Отговори
# 690
  • Мнения: 6 254
Ако пръскате босилека против паразити, няма да може да го използвате за ядене.
Аз съм гледала на източна тераса и оцеляваше, но на южна може и да му е топло. Опитайте с повече поливка може и да стане.
Подправките от магазина не са здрави, бързо увяхват. Вземете си готов разсад от пазара или си направете вие, но сега може би вече е късно за разсади.

# 691
  • Sofia
  • Мнения: 16 852
Магданоз не гледам, не знам за него. Босилекът да е на сянка.
Моят балкон е същият.

# 692
  • Габрово
  • Мнения: 4 851
Магданоз отглеждам на южна тераса вече няколко години, само гледам да не го огрява пряко, слагам си сандъчетата ниско да са в сянката на стената. И естествено поливам всяка вечер лятото, то всичко изсъхва в жегата.

# 693
  • Далечният изток
  • Мнения: 5 479
Последните дни поливам два пъти - рано сутринта и късно вечер. Босилекът беше много зле, но се оправи с по-честото поливане, а и по-обилно.  Магданозът не ми харесва, леко ми жълтее и не порасна на височина. На западна тераса са.

# 694
  • Мнения: 1 515
саксийките с подправки от магазина оцеляват само два дни, държа ги в кухнята.

Аз пък съм любопитна, какво се случва с тях? Не мога да си представя какво ще ги накара да умрат за два дни. Изсъхват ли, изгниват ли, да не би да им е горещо, ако са близо до печката?
Иначе, не е това въпросът ти, но за слънчева тераса препоръчвам мащерка, риган, салвия, розмарин, чубрица. Тези понасят много жега.

# 695
  • In transit
  • Мнения: 7 595
Флоксче, понасят, ама и тях ги поливам ежедневно в това време, че листата на розмарина стават като сушени ако пропусна да ги полея. Ригана ми изгоря от слънцето, сега го преместих на сянка, мащерката още е добре, но и нея я поливам всеки ден...тези трите са ми на западна тераса.
На източната, но скрити на сянка съм сложила босилек и магданоз. Поливам по два пъти дневно тия дни и се чувстват добре.

# 696
  • Мнения: 1 515
Мики, права си, то в такива нечовешки жеги само кактусите не изгарят. Особено в саксия, където бързо изчезва влагата. И моите ако не ги поливам, ще станат на сушени подправки както са си на корена Grinning но поне оцеляват. Една многогодишна чубрица в сандъче се държи много добре, като я опари слънцето повяхва, но като я полея, на сутринта си е свежа.

# 697
  • Мнения: 5 217
Многогодишна чубрица ? Каква е, за пръв път чувам?

# 698
  • Мнения: 161
саксийките с подправки от магазина оцеляват само два дни, държа ги в кухнята.

Аз пък съм любопитна, какво се случва с тях? Не мога да си представя какво ще ги накара да умрат за два дни. Изсъхват ли, изгниват ли, да не би да им е горещо, ако са близо до печката?
Иначе, не е това въпросът ти, но за слънчева тераса препоръчвам мащерка, риган, салвия, розмарин, чубрица. Тези понасят много жега.

Загниват листата. Не са до печка, не са до пряка слънчева светлина, държа саксийките до мивката, да се подсещам да ги поливам. Използвам предимно магданоз и босилек, много рядко розмарин, затова тях искам да имам под ръка. Не винаги има свежи подправки, когато отида да пазарувам в магазина и не бих искала да са третирани с препарати, затова попитах дали трябва да ги пръскам с нещо против паразити.

# 699
  • София
  • Мнения: 1 764
Записвам се и аз в тази хубава тема. Гледам джоджен на терасата. Иска ми се и босилек и магданоз, но са ни южни. Може би ще опитам с магданоз, прочетох, че на босилеа няма да му е добре.

# 700
  • Sofia
  • Мнения: 16 852
...Иска ми се и босилек и магданоз, но са ни южни. Може би ще опитам с магданоз, прочетох, че на босилеа няма да му е добре.
И моите подправки са на южен балкон - мента, босилек, гръцки босилек, розмарин, риган, мащерка, дафинов лист, къри, мирта, майорана, кафир лайм, лимонова трева. Босилеците са долу под парапета, на сянка.

# 701
  • In transit
  • Мнения: 7 595
Скрит текст:
саксийките с подправки от магазина оцеляват само два дни, държа ги в кухнята.

Аз пък съм любопитна, какво се случва с тях? Не мога да си представя какво ще ги накара да умрат за два дни. Изсъхват ли, изгниват ли, да не би да им е горещо, ако са близо до печката?
Иначе, не е това въпросът ти, но за слънчева тераса препоръчвам мащерка, риган, салвия, розмарин, чубрица. Тези понасят много жега.
Загниват листата. Не са до печка, не са до пряка слънчева светлина, държа саксийките до мивката, да се подсещам да ги поливам. Използвам предимно магданоз и босилек, много рядко розмарин, затова тях искам да имам под ръка. Не винаги има свежи подправки, когато отида да пазарувам в магазина и не бих искала да са третирани с препарати, затова попитах дали трябва да ги пръскам с нещо против паразити.
Ако са на тъмно, т.е няма естествена светлина в близост е нормално да не издържат дълго. Всички подправки, които купуваме от магазина в саксия са третирани. В домашни условия се пръскат само ако нещо ги нападне, въшки примерно. Изчаква се карантинния период, след което може да се консумират.

# 702
  • Мнения: 1 515
Ако са само листни въшки, те се трепят със сапунена вода с малко олио. Умират от първото пръскане, на другия ден изплаквам листата от сапуна и готово.

Диорелка, тази чубрица я открих преди няколко години. Satureja montana. Не става висока като другата, моята в сандъчето е една педя. Не е чак толкова ароматна, но пък си зимува навън и много държи на пек. Излязох да я снимам, даже в момента цъфти. Много е свежа, защото последните седмици беше дъждовно.

# 703
  • Мнения: 5 217
Флоксче, пак ли мирише на чубрица? Балканска чубрица, не съм я виждала на живо. А не се сещам и в планини да съм виждала.

Morena, кафир лайма плододава ли? Имаш ли проблем с акари с него? Много се изкушавам, обичам цитрусови аромати.
Бях си купила преди години лимонова трева, но не оцеля. Нещо не се сработихме. Захванах си и мащерка с лимонов аромат, но след 10-на години ми се загуби.

# 704
  • Мнения: 1 515
Флоксче, пак ли мирише на чубрица? Балканска чубрица, не съм я виждала на живо. А не се сещам и в планини да съм виждала.

В свеж вид мирише малко по-различно от нормалната, и не чак толкова силно. На мен миризмата ми харесва, ползвам я и за готене, но повече ми е за красота на терасата Blush Все се каня да изсуша малко, за да сравня ароматите.

Аз я завъдих преди няколко години от пакетче семенца. Тогава начинаещ градинар, бях изсипала цялото пакетче в сандъчето Grinning и после разсаждах из градината, но не вирее там. Само в сандъчето е доволна, търпи и засушаване.

Общи условия

Активация на акаунт