Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Циклама

 • 3 066
 • 6
 •   1
Отговори
 • Пловдив
 • Мнения: 122
Здравейте! Имам нужда от помощ за моята циклама, понеже не съм на "ти" с цветята.
Подариха ми я преди 2 години горе-долу. За тези две години нито веднъж не е заспивала. Расте доста едра, свекето каза, че най-вероятно е някакъв хибрид, защото по принцип не били толкова големи. Поливам я, когато е суха почвата и само в чинийката. Държа я до прозорец, през който влиза леко слънце, но само сутрин за няколко часа. Посъветваха ме да късам по-големите листа, но на тях им няма нищо и не съм ги пипала. От както я имам, за първи път ми се налага да късам листа от нея и то докато е цъфнала. Тази пролет имаше доста цвят, оставих повечето увехнали, за да мога да събера семенца, но уви...
Сега има едно почти разлистило се цветче, но то стои така от поне 2 месеца. Нито вехне, нито цъфти... Започнаха да се набръчкват листата й, а някои пожълтяха. Проблемните ги отстранявам.
Забелязах и че луковичката някак се е отделила от почвата. Не знам дали е готова да я пресея или аз нещо не правя както трябва...
Скрит текст:
Последна редакция: ср, 19 юни 2019, 15:51 от Редактор*

# 1
 • Мнения: 4 068
Не мога да видя това отделяне на грудката от почвата. Какво точно имаш предвид? Излязла е по-нагоре от почвата, или между грудката и почвата има кухина?  Ако е първото, няма от какво да се притесняваш, цикламите са така - грудката нараства и все повече се показва над почвата. Ако е второто разрохкай леко пръстта да се попълни празното място. Почвата изглежда засолена. 
Правилото при цикламите е , като я обърнеш и подпреш , листата да държат цялата саксия - толкова здрави. Изненадана съм, че не я приспиваш. Това най-вероятно ще доведе до изтощаване на растението. Аз бих я приспала. В природата те спят през лятото. А в зимните студове имат листа. Цикламен хедерифолиум (неаполитанум) - бутурче, се събужда края на август, септември. Изкарва цветове, а после листа. През пролетта, като се затопли, листата изведнъж пожълтяват, изсъхват и цикламата заспива. Цикламен коум цъфти пролетно време.
Нормално е листата да пожълтеят след прецъфтяване - спи й се. Изглежда заради поливките, на твоята са тръгнали нови листенца по никое време.
По принцип приспаната циклама се пресажда по това време. Не зная, ако не  е приспана, дали няма да й попречи.  Аз съм пресаждала диви циклами след събуждане, но все пак, съм ги взимала с почва.
От семена не се надявай да я размножиш. Имам диви циклами пред блока, имат доста семена. Говорихме с един приятел, който си поръчва различни диви циклами от чужбина. Той каза, че семената не стават в саксия, покълват, но после загиват и да ги оставя където са си - навън, което се хване, хване. Дива циклама в саксия не става.

Ето добра статия за отглеждане на саксийни, има описани и проблеми.
https://www.aquamat2000.com/bg/applications/%D0%A1%D0%B0%D0%BA%D … D0%B0%D0%BC%D0%B0
 

Последна редакция: ср, 04 юли 2018, 01:55 от Diorela

# 2
 • Пловдив
 • Мнения: 122
Има разстояние между грудката и почвата. Не е много, но преди го нямаше.
Не съм я приспивала, защото почти целогодишно излизаха цветове и нови листенца.
Късно ли е вече да я приспя? Проблем ли е за цветчето? Стои така от няколко месеца.
Задължително ли след това трябва да я преместя в по-голяма саксия?

Стана й нещо, когато започнах да късам листенцата й. Дотогава не съм имала проблеми с нея Sad

# 3
 • Мнения: 4 068
Има разстояние между грудката и почвата. Не е много, но преди го нямаше.
Не съм я приспивала, защото почти целогодишно излизаха цветове и нови листенца.
Късно ли е вече да я приспя? Проблем ли е за цветчето? Стои така от няколко месеца.
Задължително ли след това трябва да я преместя в по-голяма саксия?

Стана й нещо, когато започнах да късам листенцата й. Дотогава не съм имала проблеми с нея Sad
Цветчето ли ще спасяваш, или цикламата?
Това, с късането на листата е антиприродно, защото при пожълтяване, растенията изтеглят обратно хранителните вещества. Така, че късайки ги, си лишила грудката от тях. Това още повече е изтощило цикламата.
Ти ако не спиш, също ще се изтощиш, а ако те държат и на диета, съвсем.
Късно е за приспиване, но предполагам, все още е възможно. Вероятно, ако не я приспиш, съвсем ще се скапе.
Почвата също изглежда зле на снимките. Но не мога да се ангажирам с конкретни съвети. Цикламите са капризни и лесно загиват. Ако искаш правилни съвети, опитай да се свържеш обществото, гледащо циклами. https://www.cyclamen.org/

Друга добра статия https://zeleno.bg/bg/articles/606-tsiklama.html

Може да е била напомпана с разни торове, хормони, за да цъфти така непрекъснато 2 години. Не зная какво ги правят по оранжериите.  Оранжерийните цветя обикновено загиват след време.

Последна редакция: ср, 04 юли 2018, 11:30 от Diorela

# 4
 • Пловдив
 • Мнения: 122
Имам предвид, че май докато има цвят не трябва да я приспивам.
Ама то и аз съм го написала така, че  се разбира обратното... Hug

# 5
 • Мнения: 4 068
Не смея да ти дам съвет, не съм гледала саксийна. Аз обичам дивите и с една от тях имам опит - хедерифолиум. . А те определено не могат в саксии. Някои големи специалисти успяват, но аз не съм от тях.  Дори още не мога да се реша да поръчам цикламен коум - пак за пред блока.
Пролетта забелязах от моите пред блока  поникнали бебета от семе, ще видим наесен дали ще ги бъде.
Ако беше моя, щях да опитам да я приспя. Но и това се прави внимателно.
Ти торила ли си я ? Да не са й свършили хранителните вещества?

# 6
 • Пловдив
 • Мнения: 122
Слагала съм й единствено чиста почва от гората. Не знам дали може да се каже, че е торене...

Общи условия

Активация на акаунт