Хормонални изследвания - 8

• 71 212
  • 751
  •   1
Отговори
# 150
Денис, може ли да споделиш мнение:
Testosteron                             0.26   ng/ml   0.06 - 0.476
DHEA-S                                      8.5   µmol/l   1.20 - 7.30
17-алфа-ОН progesteron      1.8   ng/ml   фолик. 0,2-1,3;
Aндростендион                      2.9   ng/ml   фолик-0.75 - 3.1,

На 3ти ден са правени, принципно Я. са с поликистозна структура, но въпреки това всеки месец имам доказана овулация проследявана на УЗ....; Хормоните на ЩЖ са си в норма (изследвани са преди 3-4 месеца)

# 151
Калина. Моят 17-алфа-ОН progesteron също беше леко завишен и ендокриноложката ми каза, че когато е завишен, означава че прогестеронът в лутеалната фаза ще е нисък. При мене се оказа точно така. Не знам дали си го проверявала.

# 152
Ами аз винаги след доказана овулация (т.е. като видим жълто тяло) ми назначават дуфастон за 10 дни ...... и реално не го изследвам, защото с хапчетата не знам дали ще покаже реално....
И аз съм планувала ендокринолог (занимаващ се с репродуктивни проблеми), ама гадая сега, докато отида на преглед....

# 153
Може да има нужда и от корекция на дозата. Изчакай Денис да се включи, ще ти обясни кога да го пуснеш.

# 154
  • София
Скрит текст:
Скрит текст:
Здравейте, може ли мнение по тези изследвания правени на 3- ти ден от МЦ...
АМХ- 1,12 ng/ml /0,41-6,96/
Инхибин Б- 76,3 pg/ml /21- 53/

Благодаря!
Здравей!
След стумулация ли са правени?
АМХ е нисък, а Инхибин В висок - след стимулация, понякога се случва и трябва време за да се нормализират.
Ако не е имало стимулация, консултирай се с лекар.
На колко год. си? Колко е ФСХ?
Не, не съм правила стимулация, нито вземам някакви медикаменти. Почти съм на 38 год. Цикъл на 26-7 дена. Овулация 12-14 ден/основно 13-ти/, засичана с тестове, мерена б.т и фуликометрии, правени от четирима лекаря.
 Имам две бременности, едната успешна, другата преди три години завърши с мисед и от тогава не забременявам. Ходих при трима лекаря. Само ми казаха да пия фолиева киселина, която пих две години, сега вече не пия. Третият лекар предписа дуфастон, който пих четири месеца от 14 до 25- ти ден на м.ц, без резултат. Никой от тези не пусна никакви изследвания. Всичко бяха на мнение, че проблем няма.
 При четвъртия, при който ходя,сега, ми пусна тези изследвания, но вижда проблем само във високото ФСХ. В два последователни цикъла изследвах ФСХ. Това са резултатаите:
 ФСХ- 13,70 mUl/ml /ф.ф 2,5- 12,5; о.ф  3,4- 33,4; л.ф 1,5- 7,7; м.п 23- 134,8/- 3ти ден от МЦ.
ЛХ- 5.21mUl/ml /ф.ф 1,9- 12,6; о.п  8,7- 95.6; л.ф  0,5- 11,4; м.п  15,9- 54/
естрадиол- 109, 80 pmol/L /ф.ф 46- 607; о.п  315- 1828; л.ф 161-774; м.п <18,4- 201/
пролактин- 266,30 mklU/ml / 102- 496/

ФСХ- 13,44 mUl/ml /ф.ф  2,5- 12,5; о.ф  3,4- 33,4; л.ф 1,5- 7,7; м.п 23- 134,8/ - изследване второ /3- ти ден от МЦ/, правени в същата лаб.
ФСХ - 11,97 mUl/ml /ф.ф  до 12,5; о.ф до 21,5; л.ф до 7,7; м.п до 134,8/ - правени в друга лаб за контрола, разлика от двете вземания на кръв 15 мин.
Витамин Д- 12,36 ng/ml /20,6- 50/. За недостига взимам вигантол предписан от лекар по 15к на седмица.
глюкоза- 5.43 mmoL/2,78- 6,11/

Имам изследване и на ...
 ТСХ- 2,55 mklU/ml /0,27- 4,20/ на чист ден от м.ц. Тук каза, че съм на горна граница, но няма проблем.
Хламидия отрицателна, тромбофилия отрицателна.

пп. спермограма по Крюгер супер- нормозооспермия, но бременност няма.

Високият ФСХ показва, или че има проблем с функцията на яйчниците и самата О., или НЯР, почти изчерпан, в случая.
Предположението за ИЯР се отхвърля, чрез изследване на АМХ + Инхибин В или, ако там няма проблем, се търси причината, за по-високите нива на ФСХ.
ТСХ е висок, трябва да го смъкнеш под 2.0 и да го държиш нисък / идеалните граници са 0,5-1.0/
Трябва да се проверят и всички останали хормони. Където има проблем - да се коригира.

Здравейте, може ли коментар на изслвдванията ми. Мерси много предварително! правени са на 3 ден от цикъла поради неуспешни опити за забременяване на 27 съм.  
http://cdn.bg-mamma.com/sgSv/vjMJU.jpg
Здравей!
ЛХ е висок и показва ПКЯ.
Андростендионът е висок - провери 17ОН Прогестерон / на 3 ден от МЦ/, Инсулин + Глюкоза, на гладно.
Пролактинът е висок, може причината да е Андростендиона, или обратно  - това лекар го преценява.
Изследвай също ТСХ, Т3, Т4, серумните нива на вит. Д, В12 / ТАТ и МАТ, ако не си/
Провери Хемоглобин, феритин ... защото желязото е малко ниско
Всички тези допълнителни изследвания, ще помогнат на лекаря /Ендокринолог/ да постави правилна диагноза.

Денис, може ли да споделиш мнение:
Testosteron                             0.26   ng/ml   0.06 - 0.476
DHEA-S                                      8.5   µmol/l   1.20 - 7.30
17-алфа-ОН progesteron      1.8   ng/ml   фолик. 0,2-1,3;
Aндростендион                      2.9   ng/ml   фолик-0.75 - 3.1,

На 3ти ден са правени, принципно Я. са с поликистозна структура, но въпреки това всеки месец имам доказана овулация проследявана на УЗ....; Хормоните на ЩЖ са си в норма (изследвани са преди 3-4 месеца)
ДХЕА и 17ОН Прогестерона са високи - консултирай се с Енгокринолог и АГ.
Високите нива на 17ОН Прогестерона пречат на правилното преобразуване на МЛ, дори и да стане зачеване, ще има проблем с имплантацията.
Високите нива на андрогените пречат също на правилното развитие на ембриона /т.е има риск от аборт в най-ранна бремнност/.
Провери Прогестерон + Е2 на 7 ден след О. - няма друг начин за доказване на О., защото при един ЛУФ, има много индикации за О., а в същност такава няма. Дори понякога и с УЗ е трудно да се докаже ЛУФ.

Последна редакция: чт, 22 ное 2018, 07:51 от denis.

# 155
  • Бургас
Дуфастона аз не го усвоявах, следяха ме много често по време на ин витрото и чак като почнах и орално и вагинално утрогестан скочи......та провери си го.

# 156
Денис, сега ме замисли за 17ОН Прогестерона. Аз имам проблем с лигавицата и липса на имплантация и се зачудих да го изследвам ли. Обаче няколко месеца ще приемам естрофем+дуфастон по схема преди трансфер. При условие, че почвам от 2-ри ден на МЦ естрофем, пречи ли на 3-ти ден да пусна 17ОН Прогестерон?

# 157
Благодаря Денис,
аз всъщност съм с една ранна загуба - възможно ли е да се дължи на високите нива на тези хормони, защото реално причина така и не се откри, а изследвах всичко възможно(генетично, имунологично).
А иначе проследяваме всеки месец има доминантен фоликул, който се пука и се преобразува в жълто тяло и до тук приключва всичко.....Обикновено ми назначават подържащата терапия за 10 дни с дуфастон и Асп.протект, (след като се види ЖТ) - в този случай, ако изследвам Прогестерон и Е2 (7дни след ову) обективен ли ще е резултатът (няма ли изкуствено да се завиши Прогестерона от дуфастона, защото аз дефакто започвам да го взимам 3-4дни след овулацията)....?!
Ще споделя и мнението на лекаря като успея да си запиша час.

# 158
Здравей Денис. Моля те за коментар на моите изследвания, които са правени на 3ти ден от МЦ:
ФСХ 14.92 реф ст. фолик. фаза 3.5-12.5
ЛХ 8.95 реф.ст. фолик. фаза 2.4-12.6
Естрадиол 394.20 реф. ст. фол. фаза 45.4-854
Пролактин 248.70 реф ст 125.00-625.00
ДХЕА-С 3.44 реф ст 3.20-10.00
ТСХ 2.780 реф ст-ст 0.300-4.200
ФТ4 20.32 реф ст 12.00-22.00
Инсулин 7.61 реф ст 2.60-25.00
Глюкоза 5.52 реф ст 3.60-6.10
Вит Б12 503.20 реф ст 141-489
Вит Д 93.38 реф ст 50-120

Пуснала съм и АМХ и Инхибин Б но резултатите не са готови.
Януари АМХ беше 2.232 при реф ст 1-6.8
Миналия месец в друга лаборатория АМХ беше 0.79 при реф стойности 0.14-10.4.
Миналия месец като изсмедвах АМХ бях със задържан фоликул (без овулация) и 2 седмици след лапароскопия.
От 1 година съм ходила в три клиники по репродуктивно здраве и как никой не ми обърна внимание че може да съм с НЯР.
Пуснах документите да кандидатствам по фонда за ин витро, но АМХ трябваше да е правен в рамките на 6 месеца и затова го изследвах миналия месец пак, но излезе по 1 и този месец пак го пуснах надявам се да го докарам поне до 1.

Пия Омега 3 (който съдържа и коензим) , Вит Д, Вит Б12 (мета форма),  7 кето Дхеа, л аргинин и мелатонин 3мг.
От този месец почвам Витекс, NAC, инозитол и ФК пак.Чудя се дали да не почна и МВИ отново.
АГ предлага да правим естествени опити с лека стимулация 2 месеца, нл предвид изследванията се чудя дали да рискувам или да си пазя яйцеклетките за ин витрото...
Не мога да си позволя финансово още добавки...
Имах проблеми и с лигавицата, но за 2-3 месеца с дуфастон и естрофем доста я оправихме...
Моля за мнение на ситуацията защото съм страшно объркана на къде да продължа и дали да продължа борбата изобщо предвид факта, че вече имам едно детенце след ин витро отново...

Денис допълвам и днешния резултат от АМХ - 1.147при реф ст 1-6.8 и Инхибин Б 96.886 при реф ст 40-200. Днес бях и на преглед има и в двата яйчника по 5-6 антрални фоликули и един 17мм, но "сплескан" както тя се изрази (в яйчника, в който имах миналия месец задържан фоликул и според Аг е същия просто не е изчезнал с МЦ, но поне е намалил доста размера си и се надявам другия месец да го няма). Отказахме се този месец от стимулация а само ще се проследяваме и  се чудя за другия месец дали да рискувам на лека стимулация...

# 159
Здравейте отдавна ви чета ето и моите резултати от хормоните. Изследвани на 3 ден от мц.
LH - 7.78 u/l  (2.12-10.89)
FSH -  10.27u/l  (3.5-12.5)
Prilactin - 304.30(102-496)
Estradiol - 185 pmol/l (88-418)
Testosterone- 0.23 nmol/l (0.29-1.67)
Писала съм стойностите  само за фол.
фаза,нали тя ви интересува за 3 ден от мц
Как ви се виждат резултатите??? Според мен тестостерона е под норма, FSH ми се вижда високо макар в норма. На 30 год съм. Пуснала съм АМХ но още не е готов. Като ми свърши цикъла ще пускам ТSH,TAT, MAT. Момичета с тези резултати да не вървя към изчерпан яйчников резерв и ранна менопауза. Правим опити от година и половина. Напоследък се филмирам доста мин година забременях с близнаци ,като в единия сак нямаше ембрион а в другия въобще не се стигна до сърдечна дейност. С влошена спермограма(морфилогия и общ брой сперматозоиди) сме и ми предстои цветна снимка но се стмнявам и тя да е добра.  Правила съм имунологични при Конова  завишени  NK- клетки 16.78. Генетични за тромбофлибия  Благодаря и късмет на всички

Последна редакция: чт, 22 ное 2018, 23:01 от Милото

# 160
  • София
Денис, сега ме замисли за 17ОН Прогестерона. Аз имам проблем с лигавицата и липса на имплантация и се зачудих да го изследвам ли. Обаче няколко месеца ще приемам естрофем+дуфастон по схема преди трансфер. При условие, че почвам от 2-ри ден на МЦ естрофем, пречи ли на 3-ти ден да пусна 17ОН Прогестерон?
Може резултатът да не е много обективен, но ще си наясно какви са нивата в момента. Според мен, е по-добре да се провери.

Благодаря Денис,
аз всъщност
Скрит текст:
съм с една ранна загуба - възможно ли е да се дължи на високите нива на тези хормони, защото реално причина така и не се откри, а изследвах всичко възможно(генетично, имунологично).
А иначе проследяваме всеки месец има доминантен фоликул, който се пука и се преобразува в жълто тяло и до тук приключва всичко.....Обикновено ми назначават подържащата терапия за 10 дни с дуфастон и Асп.протект, (след като се види ЖТ) - в този случай, ако изследвам Прогестерон и Е2 (7дни след ову) обективен ли ще е резултатът (няма ли изкуствено да се завиши Прогестерона от дуфастона, защото аз дефакто започвам да го взимам 3-4дни след овулацията)....?!
Ще споделя и мнението на лекаря като успея да си запиша час.
Не мога да отговоря каква може да е причината за загубата - прекалено сложно е - проблеми в майката, проблеми в ембриона, проблеми в средата, комбинации от фактори ...
Няма значение, какво приемаш, трябва да знаеш, какви са нивата на Прогестерона и Е2 на 7 ден след О.

slanceto87
АМХ е нисък, но Инхибин В е добре - действайте, не губете време.
За стимулацията - при ЗФ, шанса за успех, е  много по-малък.

Здравейте
Скрит текст:
отдавна ви чета ето и моите резултати от хормоните. Изследвани на 3 ден от мц.
LH - 7.78 u/l  (2.12-10.89)
FSH -  10.27u/l  (3.5-12.5)
Prilactin - 304.30(102-496)
Estradiol - 185 pmol/l (88-418)
Testosterone- 0.23 nmol/l (0.29-1.67)
Писала съм стойностите  само за фол.
фаза,нали тя ви интересува за 3 ден от мц
Как ви се виждат резултатите??? Според мен тестостерона е под норма, FSH ми се вижда високо макар в норма. На 30 год съм. Пуснала съм АМХ но още не е готов. Като ми свърши цикъла ще пускам ТSH,TAT, MAT. Момичета с тези резултати да не вървя към изчерпан яйчников резерв и ранна менопауза. Правим опити от година и половина. Напоследък се филмирам доста мин година забременях с близнаци ,като в единия сак нямаше ембрион а в другия въобще не се стигна до сърдечна дейност. С влошена спермограма(морфилогия и общ брой сперматозоиди) сме и ми предстои цветна снимка но се стмнявам и тя да е добра.  Правила съм имунологични при Конова  завишени  NK- клетки 16.78. Генетични за тромбофлибия  Благодаря и късмет на всички
Здравей!
ЛХ и ФСХ са високи, показват проблем с функцията на яйчниците. Провери АМХ, Инхибин В + преброяване на АФ на 3 ден от МЦ.
Пролактинът е висок - провери  го около О. / до 7ми ден след нея/, както и  Андростендион, ТСХ, Т3, Т4, ТАТ и МАТ, Инсулин+ Глюкоза, на гладно.
Тестостеронът е нисък / за правилното развитие  на ембриона,  трябва да е около 1.0/ - може да е лабор. грешка или ако си на диета. Хапвай повече месо /протеин, но ако е добавка - да е животински, не растителен, който е непълноценен и богат на фитоестроген/. Провери ДХЕА, 17ОН Прогестерон  /на 3 ден от МЦ/
Следи си нивата на В12, ФК, желязо, вит.Д ...

Последна редакция: пт, 23 ное 2018, 07:49 от denis.

# 161
Благодаря за отговора Денис пуснала съм както казах АМХ не е готов. Tsh, Tat и Мат ще пускам във вторник. Моите проблеми са доста имам махане на полип  годината преди аборта 2017. След това издледвах Lh 4.42 и fsh 8.57 a пролактина ми беше 6.46 при норми (2.8- 29.2) Бях при една гинеколожка която ми изгуби година и ......... и ми казваше че хормоните ми са ок и няма нужда да ги изследвам. Тsh  ми е бил 0.88 или 1.2 тат и мат в норми винаги са били,сега ще видя през седмицата как са и те. Имам по два възела ( кисти) на всеки дял от щ.ж.  Правена ми е биопсия всичко беше там ок и ендокриноложката ми каза че хормоните са добре и нямам нужда от медикаменти. Отделно имам и кисти на гърдите по две на всяка които са от години. Всичко това се получи след като родих първото си дете живо и здраво е Слава на Бога. Доста изследвсния съм си назначавала сама. През 2017 изследвах и желязо 14.2 (10.7-23.4) и вит В12-170(133-675). За тестостерона не консумирам почти месо. От скоро съм при друг гинеколог в репродоктивна клиника дано той се окаже моя доктор и да намерим решение да стане така  чаканото бебе. Октомври месец гинеколожката(старата ми ) видя един дом.фолекул,тя винаги вижда де ( през месец съм при нея)и за това всеки път ми казваше имаш овулация  и няма нужда от хормони.  От този месец съм при доц Иванов и понеже цикъла ми след аборта е вече на 24дни(скъси се) ми каза че най вероятно ще съм с ранна овулация всичко беше ок на ехографа освен лигавицата която му се видя леко тънка 8мм видя жълто тяло 15мм това беше на 12 ден от мц или 6 дни след цикъла ми. С редовна менструация съм вече по оскъдна след аборта, но и като момиче ми е била на 26 дни ( но доста обилна).Сега ще видим тръбите но и там нещата няма да са розови 2 кюртажа в рамките близо на година и два мес Имаме опасения че и те са в кьопа. Съжелявам за  дългия пост и благодаря за отговора Денис   много добре обесняваш за това и писах за да видя вашето мнение. Ще ви следя и ще пиша като имам резултати от тсх и амх. Успех на всички

Последна редакция: пт, 23 ное 2018, 11:50 от Милото

# 162
  • София
Благодаря
Скрит текст:
за отговора Денис пуснала съм както казах АМХ не е готов. Tsh, Tat и Мат ще пускам във вторник. Моите проблеми са доста имам махане на полип  годината преди аборта 2017. След това издледвах Lh 4.42 и fsh 8.57 a пролактина ми беше 6.46 при норми (2.8- 29.2) Бях при една гинеколожка която ми изгуби година и ......... и ми казваше че хормоните ми са ок и няма нужда да ги изследвам. Тsh  ми е бил 0.88 или 1.2 тат и мат в норми винаги са били,сега ще видя през седмицата как са и те. Имам по два възела ( кисти) на всеки дял от щ.ж.  Правена ми е биопсия всичко беше там ок и ендокриноложката ми каза че хормоните са добре и нямам нужда от медикаменти. Отделно имам и кисти на гърдите по две на всяка които са от години. Всичко това се получи след като родих първото си дете живо и здраво е Слава на Бога. Доста изследвсния съм си назначавала сама. През 2017 изследвах и желязо 14.2 (10.7-23.4) и вит В12-170(133-675). За тестостерона не консумирам почти месо. От скоро съм при друг гинеколог в репродоктивна клиника дано той се окаже моя доктор и да намерим решение да стане така  чаканото бебе. Октомври месец гинеколожката(старата ми ) видя един дом.фолекул,тя винаги вижда де ( през месец съм при нея)и за това всеки път ми казваше имаш овулация  и няма нужда от хормони.  От този месец съм при доц Иванов и понеже цикъла ми след аборта е вече на 24дни(скъси се) ми каза че най вероятно ще съм с ранна овулация всичко беше ок на ехографа освен лигавицата която му се видя леко тънка 8мм видя жълто тяло 15мм това беше на 12 ден от мц или 6 дни след цикъла ми. С редовна менструация съм вече по оскъдна след аборта, но и като момиче ми е била на 26 дни ( но доста обилна).Сега ще видим тръбите но и там нещата няма да са розови 2 кюртажа в рамките близо на година и два мес Имаме опасения че и те са в кьопа. Съжелявам за  дългия пост и благодаря за отговора Денис   много добре обесняваш за това и писах за да видя вашето мнение. Ще ви следя и ще пиша като имам резултати от тсх и амх. Успех на всички
Желязото се тълкува с други показатели /ЖСК, Хемоглобин, Феритин, Еритроцити ../ ... от Хематолог.
В12 трябва да е на горна граница /имаш дефицит/ , провери и ФК.

# 163
Здравейте,
Това са хормоналните ми изследвания на 5 ден от МЦ . Може ли мнение , благодаря ! Simple Smile

# 164
Така ще помоля Денис като по-компетентна за коментар на тези резултати.
TSH-1.63 (0.27-4.20)
TAT-221.90 <0- 115(95%-115)
MAT - 27.33( до 34)
АМН-0.72 (0.70-7.50)
Положението е ужасно!!!! В петък съм в Плевен за цветна снимка и ще ги коментирам с доктора,но за съжаление май съм с ИЯР на 30. Благодаря Денис предварително

Общи условия

Активация на акаунт