С какво ви дразнят свекървите - тема 96

• 57 177
  • 800
  •   1
Отговори
# 600
  • при късмета
Никога в темата не е казвано, че свекървата не заслужава уважение. Казвано е, че трябва да си го заслужи, като всеки друг който уважаваш, а не да се уважава само защото е свекърва.
Много е различно, но кой разбрал, разбрал

# 601
Тя уважение си заслужава и си го има по принцип, но не е неизчерпаем ресурс. Достатъчно е да не си го подкопава сама, за да му се радва по-дълго време.
Е, на някои не им се получава.

# 602
  • София
Никога в темата не е казвано, че свекървата не заслужава уважение. Казвано е, че трябва да си го заслужи, като всеки друг който уважаваш, а не да се уважава само защото е свекърва.

Както винаги- невероятна и неповторима! smile3501

# 603

Обаче снахата трябва да се уважава по презумпция, защото синът я е избрал и свекървата трябва да уважи избора му.

Нещо двоен аршин виждам Simple Smile

# 604
Ми много ясно, че ще е двоен аршин, за това е темата - снахите да се оплакват от свекърви.

А на снахата, чак уважение не и е притрябвало, да я оставят на мира е достатъчно.

# 605
  • някъде в орбита...
Обаче снахата трябва да се уважава по презумпция, защото синът я е избрал и свекървата трябва да уважи избора му.
Никой никого не уважава по презумпция. Никого!
Това, което много тук искат, е свекървата да уважава личното пространство на снахата, и на семейството като такова.

# 606
Подхожда се с уважение към един човек. Оттам нататък, от неговите действия и поведение зависи дали ще запази подареното му уважение или ще го захвърли според глупостта си. В темата са се изказвали доста снахи. Не съм видяла някоя да твърди, че свекървата не заслужава уважение. Абсурдно е.

# 607
   Причини за уважение и неуважение на един и същ човек , винаги ще се намерят. Хора-светци няма . Затова , всеки (или почти всеки) има приятели, има и хора, които не го харесват и уважават. При снахо-свекървенските отношения често се пристъпва с историческо наслагвано предубеждение и предразсъдъци. Така,че в тези отношения, кредит на доверие и уважение рядко се дава , а по-скоро обратното - търси се точно под вола теле. Ситуации, думи , които няма да забележим и ще отминем при други хора , между снаха -свекърва се чоплят, дразнят, раздуват като заплаха , интрига, повод за драма. И това го има  и от двете главни героини . Свекървата , поради възрастта си е по-обиграна , но си  има млади жени със  свекървенски характер ,  или  пък участват в сериала под "вещото ръководство" на тъщата.
 Аз смятам , че хората се уважават по презумпция. Когато драстично  се разминаваш в ценностите и разбиранията с някой , те са несъвместими с морала ти  - тогава и уважението изчезва. Друг въпрос е, дали има смисъл да се опитваш да му "отваряш очите", променяш, да му тикаш твоите разбирания и да ги изтъкваш като едиствено правилни. В живота  извън семейството ,с  хора, с които се разминаваме в разбиранията си, спираме да общуваме, или е само колегиално. Но ако по принуда си вкаран с такъв човек в семейни отношения, става  проблем и повод за дразнене , че и повече . Въпреки, че щом си харесал сина на свекървата  , значи трябва да имате, общо взето сходни разбирания и капацитет.

Последна редакция: вт, 07 авг 2018, 08:05 от Анонимен

# 608
  • при късмета

Нещо двоен аршин виждам Simple Smile

Къде и кога съм казала, че снахата трябва да се уважава по презумпция? За нея се отнася същото, като за свекървата. А иначе трябва да уважава избора на сина си, а не снахата, за мен не е едно и също.
Обаче не снахите, а свекървите го очакват това уважение по презумция, нали?

# 609
А иначе трябва да уважава избора на сина си, а не снахата, за мен не е едно и също.
Обаче не снахите, а свекървите го очакват това уважение по презумция, нали?
Да, и за мен не е едно и също. Ако неговият избор го кефи, аз съм ОК. За мен е важно моето дете да е добре. Дали аз я харесвам или не е без значение, ако той я харесва, защото не аз, а той ще живее с нея. За презумпцията обаче не съм съгласна да се обобщава, защото врътнали перката по презумпция има и снахи, и свекърви.

# 610
Колкото хора, толкова и тълкувания на "уважението" и всичките обстоятелствени пояснения към него. Grinning
За мен, както вече писах, уважаваш първо човека насреща си, чак после идват обстоятелствата - ама син ли ти я е избрал, ама майка му ли е, ама иска ли ти уважението...
И всъщност, не съм съгласна с ма ко. Колкото свекървите го очакват, толкова и снахите, рядко обаче го демонстрират към другия. Иначе нямаше да го има това противоборство, дето не стихва.  Grinning

# 611
  • при късмета
Не случайно нагласата към е свекърва е такава? Натрупвано е много години. Затова снаха и свекърва в тези отношения не влизат равностойно. По правило снахата влиза с притеснение или направо страх как ще се развият, а свекървата с нагласата, че трябва да я уважават, защото вчера е станала свекърва и така е било от миналия век. Разбира се има изключения, но те си остават такива.
А и свекървите в темата многократно са доказвали, че за тях уважение е равносилно на подчинение. Това е повече от показателно

# 612
Не случайно нагласата към е свекърва е такава? Натрупвано е много години. Затова снаха и свекърва в тези отношения не влизат равностойно. По правило снахата влиза с притеснение или направо страх как ще се развият, а свекървата с нагласата, че трябва да я уважават, защото вчера е станала свекърва и така е било от миналия век. Разбира се има изключения, но те си остават такива.
А и свекървите в темата многократно са доказвали, че за тях уважение е равносилно на подчинение. Това е повече от показателно
Да. Поне 90% от списващите тук снахи изглеждат много стресирани, притеснени и ужасени как ще ги приеме онова чудовище, свекървата. 😜😂😂
Много добър пример за предразсъдък към отношения снаха - свекърва си. ✌️

# 613
ма ко, това, че някой не схваща разликата между лесно обясними думички като "уважение" и "подчинение" е показателно само и единствено за неговото ниво на акъл. В смисъла на темата, каквато си като снаха, такава ще си и като свекърва, щото капацитет, схващания, нагласи и поведение не се променят с размяна на ролите, просто употребяваш качествата си за целите си в новата роля.

# 614
По правило снахата влиза с притеснение или направо страх как ще се развият,
Не мисля, че има такова правило. Не и в днешно време. Всъщност, не малко снахи влизат с нагласата "аз съм новият шеф и ще го покажа мо-мен-тал-но".

Общи условия

Активация на акаунт