Роднини на гости!

• 33 385
  • 587
  •   1
Отговори
# 60
Въпросната сестра и семейството ѝ нямат ли къде другаде да отседнат? В дома на родителите си, ако нямат свой имот в България?

# 61
Ееее, бременна е жената, поизнервена, ремонт правят....какво я изкарахте, че им пречи на семейната идилия? Ние тука всякакви сценарии можем да си редим.

# 62
Ееее, бременна е жената, поизнервена, ремонт правят...
И междувременно го играе камериерка и готвачка на гостите.

# 63
Тази тема нагледно показва защо избягвам авантаджиите.
Гостуването предполага обслужване, което пък предполага не повече от няколко часа, макс дно преспиване и на сутринта след кафето чао.
Всичко след това е съвместно съжителство и върви с:
-миене на чинии или зареждане и пускане на съдомиялна, ако има такава, след след всяко  хранене
-пускане на прахосмукачка и миене на пода 2 пъти седмично
-готвене
-пускане на разделни перални, това са поне 3 перални седмично
-пропорционално участие в разходите на домакинството като
   *храна
   *препарати
   *ток
   *вода
   *топла вода
   *парно
   *гориво за колата
   *със сигурност нещо пропускам...
-ако в къщата има домашен любимец, участие в грижите за него, в т.ч.ако е куче - разходка.
-със сигурност нещо пропускам.

Нека сме наясно. Колкото е егоизъм аз да искам да ходя по гащи в моя дом, който аз обгрижвам, чистя и оправям - толкова е егоистично и половинът да ми натика за дни наред родата си, щото си били близки, пък и пари не им се давали.. Има краткосрочни наеми, има и мотели. Като се почне с това 'грехота е да се дават пари' - бе я холан, ами моите пари, ами нервите ми? Няма абсолютно нищо нормално в 2 седмици престой на други хора в къщата.
Това, че някой муньо живее в някакви заблуди къде изчезват мръсните му чорапи и прахът от етажерката, и си мисли 'е какво толкова ще ти стане', не е оправдание за всеки навлек, с когото имат обща кръв, да влиза в общия дом.
Като студентка съм гонила гости на съквартирантката ми. В къщата ми, при вида на външен човек, ще питам директно какво прави този тук и ще му покажа вратата.
Много са ларж някои,ще кажеш че в замък с 10 спални, 5 всекидневни и 20 кенефа са расли.

# 64
  • Nice
Само някакви остарели разбирания предполагат, че на гости трябва да се слугува. Като знам баба ми как се върти на пета и гледа гостите и' нещо да не се сецнат ако си занесат чинията до мивката.
Освен ако не са инвалиди могат да си почистват и раздигат след тях. Лошо възпитание е да не го правят.
До хора си е. Има разбрани гости, има и такива които очакват домакинът да се върти около тях постоянно.

Ако тези на авторката са от вторите най-добре е следващи гостувания да няма.

# 65
Вярно, че и някакво куче беше споменато, докато гостите забавлявали своите си гости. Съобразяването е двустранен процес.

# 66
В къщата ми, при вида на външен човек, ще питам директно какво прави този тук и ще му покажа вратата.
Много са ларж някои,ще кажеш че в замък с 10 спални, 5 всекидневни и 20 кенефа са расли.

Доста крайно. Расла съм в панелен тристаен, в краен софийски квартал. Като дете са идвали роднини и на майка и ми особено на баща ми, някои доста по-далечни от брат/сестра, а една 3та братовчедка не помня на кой, седя у нас над месец веднъж, за да се лекува. Сега си давам сметка, че на майка ми и на баща ми едва ли им е било особено приятно или кеф, но никога не са правили сцени, фасони, не съм ги чула да се карат по подобен повод. Много хора имаха нужда от лекари или други работи в София, а нямаше хотели под път и над път. Самите ние като семейство не сме ходили така на гости по чужди апартаменти и къщи. Но може би за това за мен е по-скоро признак на човещина да услужиш ако можеш, а неудобството е просто част от това, но е временно.

Все пак добре разбирам и раздразнението на жената, особено в ремонт, бременна, а и ако се налага да ги обслужва. На нейно място и аз бих била леко подпалила фитила, но понеже имам брат, ако поиска да дойде у нас за 2 седмици със семейството си, бих го приела и в такива условия. И сестрата на мъжа ми пих приела, ама със значително по-малко ентусиазъм и бих си била камшика с оправдания при всеки удобен случай Simple Smile. 15 дена все се оцелява. Не става дума да е у тях постоянно хан, все пак.

# 67
Гости канят гости - от това по-ханско няма.

# 68
  • София
Да де, ама тук не става въпрос за лечение.
Освен това сестра, деца, куче?
Не е ли малко множко.

# 69
Ами зависи кой е, какви са обстоятелствата. Една наша приятелка преди година беше тук, че после и майка си покани за една нощ. Оцеляхме, не ми се изхаби къщата.

# 70
  • Варна
Чакайте малко, на мен друго ми стана интересно. И аз имам сестра в чужбина. С племенник. Виждам я веднъж годишно за две седмици като си дойде. Какво съпадение, а? Ама съвпаденията свършват тук. Те отсядат в къщата на родителите ни, където има спалня за гости с отделна баня. Ние с нея се виждаме около 3-4 пъти през това време, когато заведа щерката да играе с племенника, сядаме на една дълга вечеря, сутрин на дълго кафе и толкоз. За тези 3-4 пъти си казваме каквото имаме да си кажем и сме доволни.

Тия тук брат и сестра сиамски близнаци ли са, че трябва две седмици да са заедно нон стоп? Един без друг ще умрат, ако 14 дни не си дишат във вратовете? Какво, аджеба, толкова имат да се гледат и да си говорят, че за това време е нужно да се тъпчат в един апартамент, който на всичко отгоре е в ремонт, а и не им пука за бременната домакиня? Баси наглостта.

Авторке, аз на твое място знам какво щях да направя. След като мъжът не може да вдене, че това положение не е много таман за бременната му и на всичко отгоре все още работеща жена, която се прибира скапана и няма къде да стъпи в дома си от гости и от гости на гостите, аз щях демонстративно да си събера багажчето и на всеослушание да заявя, че отивам да гостувам на родителите си за да мога поне една нощ да се наспя спокойно и да имам малко тишина, от която сега точно се нуждая. И че ще се върна, когато жилището е вече празно. После съвсем възпитано им пожелавам приятно прекарване на ваканцията и съвсем спокойно излизам.

# 71
Хай Спийд, и аз съм в ролята на сестра ти всяка година, понякога по 2 пъти, понякога по месец: отсядаме в родния ми дом, но то и доста миткаме. У брат ми ходим поканени на вечеря и т.н. Но все пак това не е някакво универсално положение, може по ред причини да е така. Все пак предполагам, че не са се изръсили без изричното съгласие, а може и покана, от мъжът. Той, че не е много съобразил, е отделен въпрос и съществото на конфликта.

Но решението, което предлагаш е доста грубо. Това предполага, че жената не харесва сестрата на мъжа си и търси внимание и конфликт. Има далеч по-дипломатични начини. Например, една "командировка" Simple Smile

# 72
Хай Спийд, и аз съм в ролята на сестра ти всяка година, понякога по 2 пъти, понякога по месец: отсядаме в родния ми дом, но то и доста миткаме.
Нищо лично, но да беше почнала с това, вместо с истории за болни хора отпреди десетилетия.
Недоумявам как може някой да си мисли, че изтърсянето за дни и седмици не пречи на домакините.

# 73
На майка ми и на баща ми преча?! Че аз само заради тях го правя това цялото нещо ... Те пък, баламите, цяла стая направиха за внуците (не само моето дете).

При положение, че от 18 годишна съм им освободила цялата си детска стая, повярвай ми, никак не им пречим за колкото и да идем. Ако ги питаш тях, от утре биха ни приели със все катуна да се преместим във въпросния им апартамент, с все преченето.

Била съм в много страни по света. Навсякъде е нормално да се посрещат гости. Уж българите били най-гостоприемната нация. А то, да идеш на гости на брат ти, да стане снахата да ти изнесе сценка как се изнася ... ЖДНБ.

Пак казвам, че мъжът е трябвало да съобрази, да обсъдят, да се намери вариант. На мястото на момичето бих и аз сигурно писала по форуми и мрънкала на който седне да ме слуша. Но не бих паднала на нивото на някои от предложенията да тропам с краче и да се тръшкам като лигла.

Последна редакция: пт, 06 юли 2018, 22:16 от elenna

# 74
Може. А сама ли го правиш заради тях, или има някой с теб? Защото едно е да се прибере детето, друго е да се прибере детето с гаджето, трето е детето, половинката му и двете внучета.
Прибирането на детето и сега с брат ми го правим, ама си имаме стаи. Като почнем да водим и други хора, става дооооста по-различно дори сядането на маса. От опит го казвам.
Добре, явно ще редактирам и аз. 'Все катуна' в дядовата ръкавичка го слушах като ценностна система доста време. Не съм асоциална, но явно аз не съм расла в такива условия и не виждам нищо полезно от завирането на 4 човека в една стая, освен че ще се спестят едни пари, които е ' грехота да се дават по хотели'. Това не е помощ, а използване на условията.

Общи условия

Активация на акаунт