Бързи здравословни въпроси и отговори – 15

• 49 328
  • 739
  •   1
Отговори
# 285
  • София
Напоследък се прави предимно с упойка, но май има и места, където правят без.

# 286
Аз не живея в БГ и гастроскопията и колоноскопията са ми правени с упойка. Вярвам, че в БГ като си плати човек ще може и с упойка. Иначе преди 20 години в БГ ми правиха гастрото без упойка. По-точно с някаква местна, която си беше все едно нищо.

Но да, и мен това ме вбесява, като ми кажат че си внушавам, а като чуя че е от стрес и хептян побеснявам. Хич не вярвам в такива „стресове“. По-скоро се чудят как да те разтикат, та ти тръсва едно „от стрес“. Антидепресанти за това ми изписаха даже. Няквки минимални дози и концентрации. Таратанци. И с това си измиха ръцете. Нито съм депресирана, нито стресирана, нито съм оклюмана, нито задрямала и окумена. Но от немай къде вземах там 2-3 месеца и тях. Нищо не ми помогнаха и задружно решиха да ги спра. От тогава разбрах, че трябва да заживея с това гадене и ако случйно четейки тук там, ми дойде някоя идея за нещо ще изследвам и пробвам.

Иначе за срастванията никой няма да се засили да ми дири тук. На преглед като отида за каквото и да е, ми се отделят  5 мин, в които доктора държи дръжката на вратата и ми казва, че не знае какво ми е. Сега като се прибриах в БГ посетих 2 лекари, които ми отделиха по 45 мин и научих толкова неща за себе си, които за толкова години тук никой не ми беше намирал. Та за срастванията, трябва пак като се прибера в БГ след някоя и друга година да се прегледам. Но ако вие имате възможност да се проверите за такива, пробвайте. Не се знае.

# 287
Между другото, факторът "стрес" аз лично никога не го изключвам или подценявам. Най-малкото, убедена съм, че именно поради многогодишно стресово състояние, отключих всичките си здравословни проблеми. Но при мен е друго...
Напълно съгласна съм с вас, че лекарите го пробутват като потенциална причина за какво ли не, а често проблемът е изцяло физиологичен.

При положение че даден пациент твърди, че не е депресиран, стресиран и душевно обременен, ми е абсурдно да го убеждават, че всъщност, има нередности точно с психиката. Simple Smile

vici75, а какво стана с изследванията? Имам някакъв смътен спомен, че хормони щеше да пускаш, като си дойдеш. Peace

# 288
Гърненце Heart Eyes, аз хормони пусках всякакви. Наред излязоха. Е женските (Е, ЛХ и ФСХ) не можах да пусна. Така и не нацелих трети ден от цикъла, а те нали тогава се правели. Но другите излязоха наред (прогестерон, 4-androstenedion, DHEA-SO4, SHBG, Testosteron, free testosterone, антимюлеров хормон). Тези последните ако се чудиш защо съм ги пуснала – четох че за косопад трябвало те да се проверят. Излязоха наред, ако може да им се вярва и на лабораториите. Щитовидната ми и тя е наред, а коса пада за световно или поне аз така си мисля. Дали защото е дълга, много нещо ми се вижда. Мазала съм какво ли не, сега в БГ почивка направих от мазила, пак същата работа. Та ще видим....                                               

# 289
Еее, бая работа си отметнала, супер. Simple Smile

Как са ти стойностите на щитовидната? Дай ги тук, ако искаш, да тълкуваме.

Щях да те посъветвам да изследваш Инсулин + КЗ на гладно, но мисля, че при теб няма смисъл - ти май си споменавала, че спортуваш редовно, храниш се здравословно и нямаш наднормено тегло.

Витамин B12, Витамин D и Желязо / Феритин / ЖСК изследвала ли си някога? Дефицитите им също често са виновници за засиления косопад.

Макар че, дори предвид всичко написано дотук, аз пак да си кажа, че имах ужасен косопад началото на миналата година, но при мен на 100% беше от стрес, защото преминавах през много труден период, със сума ти нерви, рев и драми. Като периодът отмина, и косопадът ми спря от раз. А, като цяло, живея доста нездравословно - не се храня добре, не спя регулярно, страдам от липса на витамини, имам хронични заболявания, но въпреки това, в момента (за щастие) нямам косопад. Което отново ме кара да заключа, че понякога може цялостно да си зле физиологично, но определени системи в организма ти да функционират нормално. Ама, като те удари стресът, дори да си здрав, може да ти се отрази брутално. Confused

# 290
Давам стойности,  ето ти щитовидни хормони:
TSH          2.03 ref. range: 0.300 ‐ 5.600 u[IU]/mL
Free T3     2.7                    2.0 ‐ 4.4 pg/mL
Free T4     1.29                  0.61 ‐ 1.80 ng/dL

Iron          53                         37 ‐ 145 ug/dL
Ferritin     60                         11 ‐ 306 ng/mL

B12         533                     211 ‐ 946 pg/mL

Glucose     93                   60 ‐ 99 mg/dL

Имам дефицит на вит. Д, но не е голям, за него вземам суплемент.

ЖСК не знам какво е. Нямам такова.

# 291
Момичета, много ми отичат краката. Не съм с наднормено тегло, но съм по 12 часа права. Дали това е причината или е симптом на заболяване?
Как да облекча болките и има ли начин да не се подуват?

# 292
При мен се получаваше същия проблем, при сходни обстоятелства. Установих, че когато съм с обувки или сандали от естествена кожа, без изкуствени материали от вътрешната страна, краката не ми се подуват или ако са подути, за ден-два се оправят.
Проблемът започна с едни балеринки, които ми бяха страшно удобни, уж естествен велур, но с изкуствена стелка от вътре.

# 293
Е това и мен най ме изнервя,че си мислят,че си внушавам а аз не се чувствам добре .Тази сутрин като станах толкова лошо ми беше направо ужас.Днес ходих на нефролог пусна ми изследвания каза ,че са добре CRP ,което показвало ако има инфекция в организма и то било добре и урината,минах и ендокриноложката да ми види изследванията за хормоните и те добри,но на мен продължа да не ми е добре.Незнам вече къде да отида ще потретя май някой гастро пак явно е ,че има проблем,ще искам и за хелокобактер пилори да ми пуснат.А тази гастроскопия с упойка ли се прави или без?
И аз бях като теб известно време. Гадене, липса на апетит, виене на свят. Не съм ходила на лекар, но в момента в който си починах хубаво всичко изчезна и затова съм сигурна, че беше от преумора, стрес и прекалено вглеждане. А при теб щом след всички изследвания всичко е наред, вземи си отпуск или болничен и смени замалко средата. Виж дали ще се почувстваш по-добре.

# 294
Опитай стелки и препарат като Флебодия в летния период. Добре е да ходиш или да правиш някакви упражнения. Вечер вдигай краката поне за 20на минути нависоко

# 295
Да точно така правят казват всичко ти е на нервна основа и до там а ти иди обяснявай,че не е така и че продължаваш да се чувстваш зле.Питах личния каза,че без упойка се правела гастроскопията ,ох много ме е страх като отидох на първия гастроентеролог най ми беше притеснено да не ми каже да ми прави а така като гледам вече е неизбежно щом продължавам да не се чувствам добре.Споделете при вас как мина ,който има правена.(извън нещата,но съм наплашена най-вече,защото преди две години моя чичо почина и жена му казва,че най вероятно заради това бъркане с тази тръба се е стигнало до там 😧) Днес нефроложката ми каза да не би да съм имала ГЕРБ ама така зле да се чувствам малко ме съмнява ,но ето днес имам големи оригвания вече чак ме дразни на гърлото и ме кара да кашлям.Незнам какво се случва вече с мен.Как издържате вие момичета като не се чувствате добре как си вършите задълженията аз нищо не мога да правя толкова ми е зле,че даже и да лежа не мога😓😓😓

# 296
Аз нямам гадене ,но пък кофти болка в ляво,мислите ли ,чр наднорменото тегло може да окаже влияние за такива болка,всичко започна след като забременях и качих кг,койтоне само ,че не свалих,ами и сега съм повече от колкото излязох от болницата

# 297
Да точно така правят казват всичко ти е на нервна основа и до там а ти иди обяснявай,че не е така и че продължаваш да се чувстваш зле.Питах личния каза,че без упойка се правела гастроскопията ,ох много ме е страх като отидох на първия гастроентеролог най ми беше притеснено да не ми каже да ми прави а така като гледам вече е неизбежно щом продължавам да не се чувствам добре.Споделете при вас как мина ,който има правена.(извън нещата,но съм наплашена най-вече,защото преди две години моя чичо почина и жена му казва,че най вероятно заради това бъркане с тази тръба се е стигнало до там 😧) Днес нефроложката ми каза да не би да съм имала ГЕРБ ама така зле да се чувствам малко ме съмнява ,но ето днес имам големи оригвания вече чак ме дразни на гърлото и ме кара да кашлям.Незнам какво се случва вече с мен.Как издържате вие момичета като не се чувствате добре как си вършите задълженията аз нищо не мога да правя толкова ми е зле,че даже и да лежа не мога😓😓😓

Добре де, не може ли да ги питаш ако си платиш дали има вариaнт да ти сложат упойка? Търпи се по принцип. Не боли, но е гадно. Това което ми е правено преди 20 години – казаха ми да спра да ям от предния ден на обяд. Отидох сутринта, напръскаха ми гърлото с т. нар. упойка. Съответно все едно нищо не ми бяха слагали. Вкарват ти маркуч колкото кутрето ти през устата, гърлото, до стомаха. През цялото време чувстваш, че ще повърнеш всеки момент. Гледат какво гледат (5-10мин най-много), вадят маркуча за половин минута и си готова. Пишат ти диагнозата (на времето на хвърчащ лист ми я написаха, откъснат лист от тетрадка на две), сега не знам кое къде се пише. Тръгнах да чета какво ми писа докторицата, и осъзнавам че не мога да фокусирам (явно от упойката). Виждах размазано. Нито ме предупредиха за възможна реакция нито нищо. Сега нещата са се променили вероятно. Не е такава диващина предполагам.

С упойка протече по следния начин-пак спираш да ядеш от предния ден от обяд. Сутринта отиваш, слагат ти абокат, упойка съответно, малко преди да заспиш захапваш едно нещо (през което ще прокарат маркуча, с цел да не си прехапеш езика докато спиш или да се задавиш), заспиваш. Действат, събуждат те. Аз пък след упойката по незнайно какви причини ми прилоша. Това вече за 3-4 път ми се случва. Не знам на какво се дължи. След прегледа до ден два получих информация+снимки на стомаха, че нямам H-plory, нямам глутенова непоносимост, имам малка херния, имам лек рефлукс, нямам гастрит или язва.

Чичо ти едва ли е починал от това, че са му преглеждали стомаха. Леля ти говори глупости (извинявай). ГЕРБ е точно Гастроезофагеална рефлуксна болест, т.е. рефлука за който си говорим от няколко поста насам. Възможно е да те боли гърло, да имаш киселини, да повръщаш и т.н. За това се прави тази проверка на стомаха да ти кажат колко си зле. Вярно трудно се живее така. Мен ми се повръщаше под душа като застана да се къпя. Като ме удря струята в гръдния кош, направо ми призляваше. Като стъпвах, като набия пети по пода също. Все едно в гърлото ми го засилваше. Гадно е всичко, но нико нищо неможа да направи за мен. Не знам дали въобще от рефлукса ми е толкова гадно, .т.к ми го определиха за лек. Хернията ми е толкова малка, че едва се забелязва на снимката. Чак се чудя как я е видяла докторката. И от толкова минимални неща, толкова силни симптоми......

# 298
  • София
Моят мъж си плати за упойка , и му я направиха с упойка .
При д-р Костов , някъде срещу Пирогов.
Мъжът ми е с наднормено тегло , спи по 4-5 часа , през останалото време работи тежка физическа работа.
Оплаква се от всичко , от болки в главата, в корема , в краката , сърцебиене , кръвно , разстройство , болка около белия дроб и сърцето , има някакви наченки на подагра.
И направи снимки на бял дроб , гастроскопия, колоноскопия, пълни кръвни, тестове за диабет , изследване на хормони на жлезата , ехография на сърце , бял дроб , изследвания на уруна , съдов хирург , въобще , всичко направи изследвания за стотици левове, и му няма нищо...
Органите са му като на бебе (въпреки че беше пушач , и не спи ) всички хормони , кръвни , захар , урина , всичко му е в норма.
Но той пак казва , че го боли всичко , всеки ден “получава “ инфаркт .
 Лекарите му казаха , че трябва да спи повече и да живее здравословно , да спортува и отслабне .
Реално като се наспи , нищо не го боли.
Но и той живее с мисълта , че му има нещо ( физично)
А и сигурно е така ....

Да попитам , гърдите са ми доста чувствителни , напипвам някакви бучици (като преди цикъл) въпреки , че съм в овулация.
Преди 6 месеца бях на ехограф , забелязаха само една кистичка .
Кога да отида отново на ехограф , веднага след цикъла или сега докато съм в овулация (уж?)

# 299
  • русе
Доволни ли сте от цикатридина спрей и наистина ли заличава белези след операция?!
Благодаря

Общи условия

Активация на акаунт