как правите пържени кюфтета?

• 53 329
  • 41
  •   1
Отговори
# 15
  • София
кайма
лук
яйце
накисната филия хляб
сода
кимион
кориандър
магданоз
черен пипер
Или вместо подправките - готовият фикс на МАги за кюфтета - страхотен е.

# 16
На гости ядох много особени /за мен/, но и много вкусни кюфтета. Оказа се, че за подправка е сложено смляно семе от копър. Само ме предупредиха да не прекалявам, защото ароматът е силен. Иначе съставът е традиционният - кайма смес 1кг., 2 яйца, две филии накиснат във вода или прясно мляко хляб, сол, чер пипер, смлените семена от копър. Но много вкусно! Иначе аз предпочитам печените кюфтета, по-лесно е и, казват, по-здравословно! Grinning

# 17
  • София
Е пък и аз да си кажа, ама предупреждавам, че не са баш кюфтетата, нормалните. Истината е, че скоро здраво оплесках една рецепта  Twisted Evil, защото я бях забравила (трябваше да се получат нещо като мини шницелчета или не знам как да ги нарека, ама... абе стана много вкусно нещо, макар и не каквото очаквах Laughing) Та:
1/2 кг кайма
1 малка глава лук
1 яйце
2 с.л. галета
1/2 лъжичка кимион, смлян
черен пипер, червен, чубрица или каквото си намерите в шкафа с подправките
1/2 връзка магданоз

Каймата се пасира. Лукът се смила в блендер или се настъргва. Заедно с яйцето се мята при каймата и пак се пасира. Слагате всичко останало вътре (магданоза наситно) и го разбърквате. С помощта на две лъжици в тигана с не много олио пускате кюфтенцата, малко по-големи от орех да речем. Аз малко ги посплесквах с лъжицата и макар че те пак си се подуваха, бяха по-лесни за обръщане. Пържат се адски бързо, понеже са малки, а тъй като са пасирани - вкл. лука, няма опасност после нещо неприятно да хрупа вътре, полусурово.

# 18
Моята тайна за страхотни пържени кюфтета е, че лукът който слагам го запържвам предварително в масло+олио или само в маргарин+олио. На 500 гр. кайма, слагам филийка и половина накиснат във вода и изцеден след това хляб, 2 глави лук, които предварително съм запържила, черен пипер, малко червен пипер, сол. След това оформям кюфтенцата и пържа. Стават невероятно вкусни и сочни Mr. Green

Също така харесвам как стават кюфтетата с Маги Фикс.

# 19
кайма
лук /малка главичка/
яйце
черен пипер
съвсем малко сол /понеже готовите кайми са достатъчно солени/
съвсем малка щипка сода бикарбонат
малко чубрица
може и малко хляб /от вътрешността/
магданоз - задължително
Това е и моята рецепта.

Да задам малко тъп въпрос. Защо слагате сода бикарбонат?

Иначе аз ги правя така:
кайма; сол; черен и червен пипер; чубрица; лук; яйце и хляб. Пържа ги оваляни в брашно.

Содата се слага ако искаш кюфтетата да бухнат леко Wink

# 20
чер. пипер, кимион, магданоз, яйце и накиснат сух хляб.

# 21
Свекърва ми прави най-вкусните пържени кюфтета и все я гледам как уж и аз да се науча, ама не става. Вместо накиснат хляб слага сух (рони го на съвсем малки трохички) и така не стават много воднисти, нито олиото пръска. Стават супер, пробвайте.
А веднъж гледах някакъв много известен готвач да прави кюфтета и изрично каза, че чубрица не слагал, защото имало изследвания, че тя дразни стомаха.
Сода никога не слагам, мирише ми.

# 22
и аз ги правя по стандартният начин - лук, накиснат хляб, магданоз, яйце, кимион, черен пипер, сол и кайма естествено - а свекърва ми слага и 1 супена лъжица кисело мляко и щипка сода - от содата се надуват и стават пухкави а от киселото мляко уж не загарят

# 23
Една идейка:
малко настъргана кора от лимон.

Придава страхотен аромат, и повечето ми гости не могат да познаят от какво Wink

# 24
  • Paradise
лук, индийско орехче, кимион, чер пипер, яйце, ако имам магданоз, слагам.
Аз правя кюфтетата без хляб.

# 25
  • в Tara
като ви чета се чудя newsm78
в нашия край аз не знам на кюфтета да се слага кимион, слага се на кебапчета.
за кюфтета - лук, сол, чубрица, черен пипер/червен само на манджа като са, магданоз, накиснат хляб, кисело мляко с малко сода. така ги правя аз...веднъж в годината.

# 26
като ви чета се чудя newsm78
в нашия край аз не знам на кюфтета да се слага кимион, слага се на кебапчета.
за кюфтета - лук, сол, чубрица, черен пипер/червен само на манджа като са, магданоз, накиснат хляб, кисело мляко с малко сода. така ги правя аз...веднъж в годината.

е, краища всякакви - в моя, на всичко меснато слагаха чубрица. Кимиона не познаваха.
На мъжа пък - обратно - дори не гледат чубрица в Плодовитово. Там и в кюфтета нищо, друго освен кимион и черен пипер не слагаха.  Аз ги размешах, та сега моите родители ядат повече кимион, отколкото чубрица, която вече не слагат на никакви скари, кайми и др. Вкусове всякакви  Close  Grinning

# 27
киселото мляко със сода вместо яйце ли се слага в каймата .звучи интересно . досега не съм ги правила така , но ще взема да опитам ,защото все нямам яйца и ме мързи да слизам до магазина за 1 яйце

# 28
киселото мляко със сода вместо яйце ли се слага в каймата .звучи интересно . досега не съм ги правила така , но ще взема да опитам ,защото все нямам яйца и ме мързи да слизам до магазина за 1 яйце

както решиш, но яз лично слагам и от двете. Яйцето е стягащ елемент, а млякото със содата - за пухкавост на кюфтетата

# 29
мерси за бързия отговор . ще ги направя без яйце един път и ако станат хубави - ще напиша тук

Общи условия

Активация на акаунт