Каква пералня - 3 част

• 78 588
  • 742
  •   1
Отговори
# 60
Никой не е прочел внимателно какво съм написала-че водата,токът и прахът не са пропорционални на килограмите, а повече.
Да, повече изразходват за 6кг. пране от тези за 8кг. Дадох пример.
Вашата каква марка и модел е?

Аристон хотпойнт.Но е на 13 години.

# 61
  • оттам, откъдето започва България
Никой не е прочел внимателно какво съм написала-че водата,токът и прахът не са пропорционални на килограмите, а повече.
Да, повече изразходват за 6кг. пране от тези за 8кг. Дадох пример.
Вашата каква марка и модел е?

PAV1, ти хубаво си дала пример, но няма кой да го чете.
Според мен това количество изразходвана вода и ток е дадено за пълен капацитет - съответно 6 и 8 кг.

W , нищо лично, но позволи ми да не се съглася с това, че переш "почти всички завивки в 5 кг. пералня".
Ако е единична - може, но то зависи и от завивката. За двойна - със сигурност няма да я побереш в 5 кг. пералня. Отделно от това казваш, че: "триенето на дрехите една в друга, освен въртенето на барабана, спомага за доброто пране - т.е. изпълнява ролята на търкането." Ако е натъпкана пералнята ти няма да има възможност за търкане, тъй като прането няма да има възможност да се движи в нея, те ще си бъдат в положението, в което са сложени в пералнята. Друг е въпросът, че и изплакването няма да е качествено.
Била съм доста години с 5 кг пералня, та сега мога да преценя предимствата на по-голямата. 

# 62
  • София
Самсунг -глас за него!
+10
С 2 ръце за samsung.

# 63
SIEMENS iQ100 WM14B2ECO, A +++, 6 кг
Консумация на енергия годишно: 153 кВтч
Годишна консумация на вода: 10560 л.
Seria iQ700 SIEMENS WM14W5ECO, A +++ 8 кг
Консумация на енергия годишно: 137 кВтч
Консумация на вода на година: 9900 л.

Това е строго индивидуално за конкретните два модела. Аз пък мога да дам обратен пример:

gorenje WS947LN 9кг. 1400об/мон.
Годишна консумация на вода: 10,654 л
Годишна консумация на енергия: 173 кВт/ч

gorenje WA64S3 6кг 1400об/мин.
Годишна консумация на вода: 9,020 л
Годишна консумация на енергия: 141 кВт/ч

# 64
  • София
Колкото и да се напъвате с тези годишни консумации, не е ясно как са определени. Някои фирми определят на база еко програма, която е с намалени разходи вода и на енергия, някои определят на програма, която не е еко.

# 65
  • оттам, откъдето започва България
Честно казано мен въобще не ме интересува каква е консумацията на вода и ток, за мен е важно пералнята ми да пере добре и да е здрава.

# 66
Колкото и да се напъвате с тези годишни консумации, не е ясно как са определени. Някои фирми определят на база еко програма, която е с намалени разходи вода и на енергия, някои определят на програма, която не е еко.

Би трябвало да има някакви общоприети стандарти за определяне на характеристиките. Обаче тук често едното е за сметка на другото, или иначе казано по-малкото консумация на вода, да снижава качеството на изпиране. Много зависи, както от софтуера, така и от механическите компоненти. Примерно по-масивните лагери слагани на машините с по-голям капацитет дават по-голямо съпротивление. Типа на мотора и дребни механически съприкосновения също играят роля, макар и минимална. Двойното стъкло на люка пък допринася за по-бавно изстиване на водата в уреда по време на работа ,освен за намаляване на шума. Полимерния казан е по-дебел и отдава по-бавно топлината в сравнение с неръждаемите. от друга страна неръждаемите си имат други плюсове. В общи линии всяко инженерно решение по даден уред носи, както плюсове, така и минуси.

Та лично аз не се наемам да правя заключения от сорта на "машините с по-голям работен капацитет са по икономични", защото нещата тук са твърде относителни.

# 67
Честно казано мен въобще не ме интересува каква е консумацията на вода и ток, за мен е важно пералнята ми да пере добре и да е здрава.

И аз съм на това мнение, но бих допълнил на разумна цена и ремонтопригодна.

# 68
  • София
Може ли пример за машини с двойно стълко - не знаех, че има? Какво представлява - 2 стъкла или?

# 69
Може ли пример за машини с двойно стълко - не знаех, че има? Какво представлява - 2 стъкла или?

Има в моделите предимно висок клас. В повечето случаи са по-скоро плексиглас външните, а вътрешното което навлиза и контактува с маншона е чисто стъкло.

# 70
  • София
Ясно, меси.

# 71
Последно по въпроса, с което отговарям на Дидка: Никъде не съм споменала натъпкана пералня и никога не тъпча моята-ясно защо. Но и никога,освен по спешност, не пускам пералнята заредена около половин капацитет.
Нямам двойни завивки, поради което не заблуждавам, че пера почти всички.
Всъщност спорът стана досаден и безплоден,но пък информация за размишление на избиращите нов уред.Всеки да прецени за себе си,семейството си и това по-обемно,което смята да пере.

# 72
BM21, по твой съвет се насочих към WS846LN, обаче тази нова серия още не е произведена. Вече за втори път от горение отлагат доставката - сега е края на Август/началото на Септември. Моята стара пералня е с проблемни лагери и направо не знам колко още ще издържи, та разучавам и други опции.

Знам, че уважаваш пералните Миле, но не съм видял да изказваш конкретно мнение за състоянието на пазара на втора употреба такива машини в БГ. Какво ти е мнението за тези перални? Струват ли си, има ли голям риск в купуването на такава? Има няколко магазина в София, които дават 24 м гаранция на уреда. Примерно сега гледам нещо от сорта на:

https://mieleservisbg.com/shop/miele-%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%B0%D0 … 1%80%D1%82%D0%BE/

Моля те дай акъл, че вече не знам какво да правя Grinning

Последна редакция: пт, 03 авг 2018, 13:14 от mirogor

# 73
  • някъде в България
Здравейте,искам да помоля за мнение за два модела перални LG.Едната съответно е по скъпа и с повече екстри , но дали си заслужават се питам?!
https://www.lg.com/bg/peralni-mashini/lg-F4J5QN4W
https://www.lg.com/bg/peralni-mashini/lg-F4J8VS2W

# 74
BM21, по твой съвет се насочих към WS846LN, обаче тази нова серия още не е произведена. Вече за втори път от горение отлагат доставката - сега е края на Август/началото на Септември. Моята стара пералня е с проблемни лагери и направо не знам колко още ще издържи, та разучавам и други опции.

Знам, че уважаваш пералните Миле, но не съм видял да изказваш конкретно мнение за състоянието на пазара на втора употреба такива машини в БГ. Какво ти е мнението за тези перални? Струват ли си, има ли голям риск в купуването на такава? Има няколко магазина в София, които дават 24 м гаранция на уреда. Примерно сега гледам нещо от сорта на:

https://mieleservisbg.com/shop/miele-%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%B0%D0 … 1%80%D1%82%D0%BE/

Моля те дай акъл, че вече не знам какво да правя Grinning

Как така не е произведена? Има ги по магазините доставени даже. Ето пример https://www.pazaruvaj.com/peralni-c3167/gorenje/ws846ln-p406825021/

Колкото до употребяваните "Miele" понякога се случва да са отказани заради някакъв дребен дефект, който чак в последствие се открива. Не се знае с годините, кое колко е износено, и кога ще излезе от строя. Обичайно при уреди на 5+ години е добре да се подменят амортисьорите, което едва ли вносителя го прави. Аз за себе си предпочетох нови уреди да взема. Това вече си е въпрос на личен избор, някои хора ги е гнус и не желаят да ползват употребявани перални. Колкото до качеството, "Miele" макар и втора ръка (ако се попадне на изправна) спокойно може да надживее нова пералня, но развали ли се нещо, частите не са стандартни, или се търсят втора ръка на нормални цени, а такива се намират трудно, или се принуждават хората да дадат доста пари за нов детайл.

Та с прости думи, "Miele" са възможно най-качествените, от към изработка и качество на вложените компоненти, но като са втора ръка, не се знае, колко живот им е останал, пък е крайно неприятно да пристигне "нова" пералня и след година-две да се прави ремонт.
Имайте в предвид също така, че често по гаранция износ на, четчици, валове,  лагери, амортисьори, маншони и други подобни износващи се компоненти, не се покриват!
Така че не е важно, само да има гаранция, важното е, какво тя покрива.

Изборът си е ваш, каквото повече вас лично ви радва, това си изберете. Успех и късмет с покупката! Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт