Как намерихте жилището, което купихте?

• 21 991
  • 190
  •   1
Отговори
# 90
Погледнах обявите при ЧСИ. Цените не са супер изгодни, освен някакви продажби на идеални части, което не е вариант. Не знам дали си струва разправията за спестяване на 2-3 хил.лв….

# 91
Имотите от ЧСИ отдавна вече не са на безценица и много под пазарната стойност, ако не мине на първи търг цена все пак трябва да има накъд еда пада. А ако е нещо към което няма интерес, едва ли не е нещо супер.
Изисква доста време, усилия и разкарване да се попадне на нещо читаво.

# 92
  • София /Абсурдистан
SilverDream Мои познати купиха от банка. Да, можете да кандидатствате в тази банка, която продава имота и ще ви отпуснат кредит. Ако не са ви ОК условията, купете го и после от друга банка можете да рефинансирате по-изгодно, ако намерите де, но и това е свързано с такси и то не малко за голяма сума пари.
Мой приятел си купи малко жилище на търг от ЧСИ, но ми каза, че има разни особености с тези търгове, та си е водил опитен приятел, който е наддавал от негово име и се е занимавал с формалностите. Имота го е купил с около 30% по-евтино от пазарната му цена. Това не е малка отстъпка като сума, ама не и много голяма. Вътре е било пълна кочина, та после прави голям ремонт с изриване на всичко. Парите ги е имал основната сума кеш, една малка сума си е уредил като потребителски кредит за 10 000лв изплащаше. Ремонта после отделно, по-късно го направи. Срокът му за плащането на ЧСИ не беше дълъг, не помня точно колко, но по-малко от месец беше.

# 93
Затова ви питам - вие как намерихте жилището си? Споделените историите си, ще ми бъдат много полезни.
При нас търсенето беше доста кратко. Два дена звънях на брокери, които са публикували в имот.бг, някои от които не бяха от най - учтивите, един ми каза, че съм човек без визия щом не искам да живея на партер, друг беше едва ли не беше бесен, че му губя времето като не искам да купя апартамент без даже да е почнала първа копка, то като почнела първа копка съм щяла да видя какво щяло да стане и подобни.
В края на втория ден звъннах на брокер, който имаше няколко обяви и ми предложи направо да се срещнем в офиса на агенцията, от там ни разведе на няколко места, които сметна, че отговарят на изискванията ни. Чудесни апартаменти, но трябваше да направим компромис с локацията. После ни показа друг апартамент, който беше в известна степен над бюджета ни, но отговаряше на на всичко друго. Капарирахме, срещнахме се със строителя, който ни попита дали желаем промени по апартамента, защото имало възможност тъй като се строи, сключихме договор. Сега чакаме и използваме времето за проектиране на мебелите

Ако трябва да съм честна си представях, че нещата ще са много по - сложни, тромави и притеснителни. Смятам, че имахме див късмет за този апартамент, дано да е така и занапред.

# 94
  • София /Абсурдистан
lion_queen Извадили сте късмет. Иначе не е така лесно  Simple Smile Със здраве да си го ползвате после!
Все повече ме дразнят брокерите. Казвали са ми, че съм загубена щом не искам жилище на 5 етаж без асансьор, но с прекрасна локация. След третото напомняне от моя страна, че имам голям  проблем с гръбнака и няма как да изкачвам толкова стълби всеки ден, просто не съм в състояние, тона се промени и каза, че "ама то е за здраве, ще ви мине". Нов гръбнак ще ми порасне сигурно.
Друг пък, много беше изненадан, че не искам 19 етаж с прекрасната му  панорама. Ми почти 7г. офиса ми беше на 18 етаж, не ща и да чуя повече за такива  височини, завива ми се свят от високото и не ща да съм зависима от асансьор и от профилактика на асансьорите.
Повечето брокери като чуят, че не искам ново строителство и само питат защо. Ами моя си работа защо, така съм решила, какво ви влеза в работата. Абе невменяеми хора.
Оглеждаме и за малка къщичка, в близост до София или в покрайнините на града. Сега, ако намерим все  пак подходящ апартамент, бива. Харесах един, но е на първи етаж и се чудя много. Ако е първи етаж на къща е добре, има ограда, ще се обезопаси, но в блок... не знам. ЩЕ сложа СОТ в каквото и да взема, но цял живот живея на втори етаж и ми е ОК, на първи никога не съм живяла и не знам.

# 95
Факт,че повечето брокери не чуват или не желаят да чуят,какво им се поставя,като изискване и подмятат хапливи реплики.Аз също,поради тази причина съм набелязала агенции,чийто услуги не желая да ползвам.Разбирам,че гонят процент,но все си мисля,че оставяйки едно добро впечатление от добре свършена работа носи много повече позитиви от това,просто да разкараш някого излишно или да го нагрубиш.Няма да задълбавам,че е мноооого широка тема.
Относно 1 етаж,аз също не го харесвам и съответно не го препоръчвам,като вариант,а също и последен(отличен опит).
На всички новодомци,желая успех и всичко най-хубаво!

# 96
  • София
bobsi 81 защо не препоръчваш последен етаж? Колко време си живяла на такъв и кой е:7,8,17?
Покрай децата се заговорих с един татко и се оказа брокер в известна агенция- беше ми интересно той как вижда и представя нещата, как говори за клиентите и изискванията им, и защо предлага жилища, които са извън бюджета/района/квадратурата, изобщо извън изискванията, които са му поставени и т.н. Затвърдих си мнението, че всичко правят за пари и не се вълнуват много, много от терзанията на купувача - нали те са си взели процента.

# 97
  • WonderLand
И на мен ми е чудно защо не препоръчваш последен етаж. Аз искам ако живея в апартамент да е на последен етаж, защото до тук винаги, когато има някой над мен ми е създавал дискомфорт по някакъв начин. До скоро ученичката на съседите над нас всяка вечер в продължение на 2 години започваше да се рахожда шумно веднага щом стане 10:30 и това продължаваше до към 3 през нощта. И под шумноо разхождане имам предвид обикаляне на стаята в кръг и по диагонал силно набивайки си петите, което предивиква вбесявашото туп---туп---туп---туп--туп---туп през цялата вечер. Гпвприхме със съседа, пускахме жалби, резултат никакъв. Сега поотрасна момичето и вече го няма този проблем (да чукна на дърво), но 2 години едва се заспиваше нощем. Отбелязвам само, че сме на квартира в гарсониера на много добра локация за добри пари, което е причината да не се преместим. Преди това пък над нас се пускаше силна музика и целия апартамент вибрираше от баса на буфера. Затова сега мечтая никой да няма над мен, ако ще да е с цената на това сама да си ремонтирам покрива.

# 98
При последен етаж може да има много минуси: ако покривната конструкция не е направена както трябва, проблемът идва първо при вас и иди се разбирай кой трябва да плати за оправянето му; ако изолацията не е Ок, зимата студ, лятото жега.. отделно скосяванията на последните етажи лично мен не ме радват и ми създават пространствен дискомфорт.

# 99
  • София /Абсурдистан
Добре, а за първи етаж може ли някой да сподели? Освен безопасност де.
Аз гледам сега има много групи във Фейсбук за продажби от собственици. Някои са се оляли здраво с цените, ама то и по агенциите е така.

# 100
Отговарям на питащите.Да,живях 10г,на последен етаж (8 -ми)в панелен блок.Първо имахме проблем с покривът,протече и съседите в продължение на 1 г. отказваха да се събират пари,а през това време в спалнята и антрето течеше.Изби влага и мухъл.В крайна сметка ние дадохме повече пари и ремонт бе извършен,но след още 6 месеца.Следователно ремонт имаше и в жилището ни.Отделно през лятото много напича,а през зимата си е студено.Има парно,но до 8-ми етаж,така и не стигаше.Отоплявахме се и с климатик(от което сметките и за ток и за топлофикация бяха и по-солени,поне за нашите възможности). Проблем беше и асансьорът,постоянно от долните етажи не затварят вратата и се налага  с количка  и бебе вътре или с покупки да се изкачвам по стълбите.Всичко това,лично за мен не беше добър вариант и се радвам,че вече сме с решен проблем.Щастливи в нов апартамент на 2-ри етаж.

# 101
Добре, а за първи етаж може ли някой да сподели? Освен безопасност де.
Аз гледам сега има много групи във Фейсбук за продажби от собственици. Някои са се оляли здраво с цените, ама то и по агенциите е така.

За първи етаж според мен - главно и основно сигурността. Трябва да се сложат решетки или подобно...
После, че е по-студено и мрачно, особено ако има други блокове или големи дървета, мръсотията и миризмите от улицата влиза направо, всеки за нагоре минава през етажа, вратите на входа и асансьора редовно не се затварят внимателно, а се хлопват. Ако не е по-високо, примерно над магазини, всеки ти наднича през прозорците, трябва да сте вечно със спуснати пердета. Често котките на квартала минават през балконите на първите етажи.
Предимството, което се сещам е, че не се катерят стълби, не си зависим от асансьор и са по-евтини като цена.
Ако мога да избирам, ще е поне втори етаж. Peace

# 102
Аз мога да споделя моите съобръжения.
Преди да сме в сегашното ни жилище живяхме в апартамент на последен етаж. Покрай покривът сме имали толкова разправии, съседите се усетиха, че трябва да се направи нещо за течовете и ние не говорим на дом съвета ей така, за спорта, чак когато протече до втория етаж. Отделно нямаше асансьор, което ми прави спомените с още по - неприятен привкус.
Наистина гледка имаше и никой не ни тропаше отгоре, но драмите около покрива ме отказаха от последния етаж и не бих дала сложно спестени пари, за да пея стара песен на нов глас.

# 103
Добре де, не събирате ли месечни суми за ремонт и поддръжка на блока? Помня, че и ние правихме ремонт на покрива, домоуправителят извади пари от общите и нямаше драми.

# 104
При нас имаше събрана сума,но хем не беше достатъчна,хем имаше съседи отказващи да се използва за покрив,защото не им тече на ниските етажи и я вложиха в направа на нова врата с чип.

Общи условия

Активация на акаунт