Истанбул [тема 45]

• 69 629
  • 744
  •   1
Отговори
# 450
  • Варна
dora i diego, благодаря и на теб за разказа!

Хареса ми това с "помирисването на възглавницата". Много точно и вярно.

А защо се зарече да не ходиш повече? Какво те накара?

Тълпите между Египетския и Капалъто не са за всеки, но аз успявам да се абстрахирам. Даже и с количката с детето им отдадохме дължимото. Ама се движим по по-широките и винаги в посока надолу.

Само с едно няма да се съглася...
Скрит текст:
... за цените на дрехите тук и там. Неслучайно толкова хора си пазарува от там. Когато съм сравнявала цени на еднакви стоки на LCWaikiki там и тук, те са били с между 30 и 60 % по-ниски там. Последно купих летни рокли на момичетата по 3 и по 5 лв. Не съм проверявала (вече не се налага, ходим достатъчно често), но се съмнявам да има такива цени тук.

Разбира се, и ние не отделяме специално време за пазаруване в Истанбул. Правим го между другото, като част от разходката и сливането с местния колорит.

# 451
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
Благодаря за разказите. А какъв е този кабинет, възстановка или?

И аз щях да пиша за пазаруването, ама всеки където си иска да пазарува. Аз не видях нещо наистина интересно, иначе щях да пазарувам. Просто се пренаситихме, каквото не се продава в магазина го има в нета и така.

А за подаръците, наречете ме егоистка, ама спрях да купувам. Като не им се радват, за какво да се хабя.

# 452
  • Варна
Благодаря за споделеното от пътувалите! Hug Чудесни разкази, чета ги с голямо удоволствие.

Шебече - за подаръците Hands Plus1 и аз така : )))) Пък и това само в Бг го практикуват; По нещо дребно за почерпка стига; Като имаш голяма рода и много приятели - то е пълна лудост на всеки да носиш по нещо.

За пазаруването, не знам за други неща, но за дрехите по принцип има разлика в предлагания асортимент и цените в отделните държави; Аз съм си купувала неща от Манго, които тук са били на двойна цена или ги е нямало; Отделно , че в Истанбул съм хващала истински намаления, а не като тук - с 2 лева надолу; Същите наблюдения имам и за други марки; Но не ходя за това - ако случа, случа. При мен основното е атмосферата на града и да се потопя в историята , която има там.

# 453
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
Някои и на почерпка не се радват...Купувам за нашите си - ние с приятеля ми, мама-тате-брат ми и стига толкова. Някое магнитче за който знам, че събира и ще се зарадва и това е.

Накрая ще се окаже, че само Кремена Х. ходи специално на шопинг 😬 Макар че, ако можех и аз щях да ходя за това - тая седмица шопинг, другата седмица ресторанти, следващата...айде, Долмабахче, да не излезе че не се интересувам от културни мероприятия...😀

# 454
  • Sofia
Мелите, във Форум има голям Карфур. Преди беше Реал. Инфо от пролетта...

Много благодаря за включването Flowers Bouquet
Наистина, ще питам направо в Караджъ какъв точно е графикът на спиранията.
А каква е тази забрана, която споменаваш, не съм наясно?!

Иначе мисля да се отдам основно на разходки и лентяй из любими улички и места.
Не отивам за шопинг, не ме и интересува. Разбира се, всеки прекарва времето си, както намери за добре.
За мен да пропилея два дни (които ми се виждат нищо) в мотане по магазините е грехота в този прелестен град.
Ще си взема само някои хр. продукти в малки количества за лично ползване и толкова.

Бихте ли казали, който е запознат, в Одрин къде точно се спира?

# 455
Наближава и нашето пътуване до Истанбул - за първи път ни е на цялото семейство. Сами се организираме. Някой ползвал ли е и може ли да препоръча т.нар. free tour. Попаднах на няколко, но със стара информация; писах им, но нямам отговор. По принцип стартират около Султан Ахмед към 11 ч - въпросът ми е виждали ли сте такива групи като сте минавали оттам. Он лайн не мога да се справя с тази информация....

# 456
pepel_ot_rozi би ли споделила къде е тои муей на банковото икуство Много се ивинявам, но предполагам рабрахте коя буква от клавиатурата ми не работи.

# 457
  • Варна
pepel_ot_rozi би ли споделила къде е тои муей на банковото икуство Много се ивинявам, но предполагам рабрахте коя буква от клавиатурата ми не работи.

Плами, може да слагаш 3(три)  или да я копираш от друг пост "з" Wink Blush

# 458
Здравейте почти не остана време до нашето пътуване, и да бъда честна малко се притеснявам ще успеем ли да видим и намерим всичко което съм записала... Искам да ви помоля за точни адреси на ресторанти с турска вечер с танцьорки? Ще ви бъда много благодарна. Също така сайт или къде може да се прекара една вечеря на кораб

# 459
Музеят на банките се намира в близост Египетския пазар.
Като си с лице към входа на пазара, вляво има едно пазарче за разсади и семена и тоалетни  (1лира) и градинка.
Минаваш между джамията и пазара.
Пресичаш градинката в посока трамвая и почти веднага вдясно има банка.
Има транспарант с надпис Bankasi muze.
Като кажеш, че си за музея , охраната любезно те упътва.
Шебечето питаше какъв е този кабинет на Ататюрк.
Доколкото знам правил е и банкови реформи, та може нещо в тази връзка.
На английски турски Simple Smile не се разбрах с охраната, а няма и кого друг да попиташ.
По -нататък ще ви сложа снимки, за без пари направо си е супер.  Simple Smile

# 460
Пепелче, хеликоптера в Сапфир същия ли е като във Форум? И къде се черпите с профитеролите? Ние с тийнейджърите ще наблягаме на развлеченията. Благодаря
не, този е по-кратък, но става, ако не сте успели да стигнете до небостъргача.

За профитеролите- в няколко сладкарници ги видях, вкл. и в мол Форум.
Ние ги хапнахме в една по Истиклял, близо до Таксим.

Може да се чудите, ама Инджи отново не я намерих, нито магазина на Бенетон, който трябваше да ми е ориентир.

А да не казвам колко търсих пълнен картоф по трамвайната, където неведнъж съм яла.
Е, не го открих и това си е.
Но на Истиклял имаше.

# 461
  • София
bebinka93 За вечеря с програма и танци на кораб по Босфора погледни този сайт - https://www.turnatour.com/

# 462
  • София
Здравейте, тъй като имах възможността да остана в Истанбул 12 дни в края на юли и началото на август и благодарение на вас разгледах страшно много неща. Бяхме отседнали с Лалели, хотел Буюк Париш не мога да кажа, че беше крайно мизерно, но поне беше чисто и евтино и за нас това беше важно. Определено ако не ми се налага никога повече няма да отида в тази адска жега там, излизаш от хотела и вече си за в банята Sweat Smile .
Обиколките и разглеждането по много забележителности на куп (особено за хора отиващи за пръв път) определено ни претовариха сетивата, но си заслужаваше. Купихме си Istanbul museum pass карти и не съжалихме, минавахме си навсякъде без да чакаме на грандиозните опашки пред обектите.
За тези от вас, които не отиват за пръв път бих препоръчала разходка по крайбрежната алея м/у първия и втория мост над Босфора (Румели хисар и Ортакьой). Уникална красота, спокойствие, малки кафенета и ресторанти, паркове, яхти а за архитектурата просто нямам думи, съчетание на нови палати и стари вили.... уникално.

# 463
  • Варна
Мелите, във Форум има голям Карфур. Преди беше Реал. Инфо от пролетта...

Много благодаря за включването Flowers Bouquet
Наистина, ще питам направо в Караджъ какъв точно е графикът на спиранията.
А каква е тази забрана, която споменаваш, не съм наясно?!

Иначе мисля да се отдам основно на разходки и лентяй из любими улички и места.
Не отивам за шопинг, не ме и интересува. Разбира се, всеки прекарва времето си, както намери за добре.
За мен да пропилея два дни (които ми се виждат нищо) в мотане по магазините е грехота в този прелестен град.
Ще си взема само някои хр. продукти в малки количества за лично ползване и толкова.

Бихте ли казали, който е запознат, в Одрин къде точно се спира?

Както стана ясно, само Кремена Х. ходи на шопинг. Сигурно в пролуките между Милано, Париж и Ню Йорк...
Ние, ако купуваме нещо, го правим пътьом, докато се любуваме на града.
Скрит текст:
И аз при първите ходения не купувах нищо, но с времето научих неща, които си струва да се купят, а и знаем откъде да ги вземем, без да губим време. Както казах, част от колорита на града са и търговските улички.

Има забрана за внос на месни и млечни продукти.
Скрит текст:
Винаги я е имало. Но не се заяждаха. Сега, покрай проблемите с болестта в Странджа, за която се твърди, че е дошла от юг, контролът е затегнат и на границата се конфискуват такива стоки, без значение от количеството. Ако намерят, взимат.

И за Одрин питай фирмата. Като уточнят спирката (предполагам около Селимие джамия) и продължителността на престоя, ми пиши (може и ЛС), за да ти кажа къде, какво. Предполагам, че водачката ще ви заведе до главната, а там има от всичко (почти), но голям супер няма. Вероятно нямат спирка до такъв в Одрин, заради Карфур във Форум.
Все пак, докато не ти разяснят програмата, няма как да знаем.

Последна редакция: ср, 29 авг 2018, 10:32 от beljata

# 464
Белята, т.к. много бях харесала Истанбул и исках да отида отново - все си повтарях - ох, да отида още веднъж да го видя и да мирясам с този Истанбул,  но уви, няма насита на този град)))

Относно пазаруването - наистина Уайкики е единственият, в който имаше наистина намаления, но НМ, Страдивариус, Бершка...., които имаме и тук - цените бяха, като при нас. Аз дори съжалявам за 2-та изгубени часа в МОЛ Форум - струва ми се престъпно да обикалям магазини, вместо да се насладя още малко на града...., но такава е програмата от години на тази фирма, така че.... няма място за оплакване))))

Ивето, и аз много харесвам тази уличка..... И дърветата с розовите цветчета, и въобще цялото градското озеленяване е впечатлително.....

Последна редакция: ср, 29 авг 2018, 10:34 от dora i diego

Общи условия

Активация на акаунт