***МИТНИЦА*** – информация, въпроси, отговори и споделяне на опит – 5

• 60 067
  • 742
  •   1
Отговори
# 570
  • на земята
Просто ще платиш ДДС върху реално платената сума, затова и искат банково извлечение за плащането. Те са наясно, че масово се пишат нереални цени върху пратките - ако мине номера.
Да,ще платя.Проблема е,че аз не съм искала продавача да ми пише по ниска цена?Защо и как е решил така,явно и той печели сигурно?

# 571
  • Sofia
Нищо не печели, просто е искал да ти спести плащането на митнически такси. Явно – безуспешно.

# 572
Много митове и легенди. Някой седна ли да прочете каква е стойността декларирана на плика. Тази стойност не е продажната цена на която сте закупили стоката. Продавачът НЕ Е ДЛЪЖЕН повтарям не е длъжен да пише продажната стойност. Според разпоредбите на международния пощенски съюз стойността на пакета е тази за която продавача може да покаже документ за произхода на стоката. Това може да е стойността на която той е закупил стоката и на тази основа може да претендира за обезщетение при загуба/кражба на пакета. От там идват по-ниските стойностти. Обикновенно се пише себестойността на стоката. Разбира се повечето са на ясно но явно се обаждат чули недочули. Не се тряскайте от по-ниските стойности. Помнете декларира се стойността на която сте придобили стоката. Това е ваше задължение по закон както и да си платите данъка върху реалната стойност на сделката. Който мине между капките и не отиде стоката на митница да се радва.

# 573
ами дай някой линк да ги прочетем тези разпоредби на тоя велик пощенски съюз, та да се образоваме малко и чули-недочули да не пишем митове и легенди..

# 574
Здравейте приятели! Имам една пратка от чужбина. Виждам, че е в митницата. Сега въпросите са ми няколко. Не мисля да я взимам по никакъв начин. Платила съм я през Пей Пал. Какво трябва да направя като ми дойде утре митническото известие? Искам да се върне на получателя, след това мисля да отворя диспут за неполучена стока, за да мога да си взема паричките обратно. Какво мислите, възможно ли е? Каво ще ме посъветвате? Много ще съм ви благодарна!

# 575
чл. 70, параграф 1 от Регламент (ЕИО) № 952/2013, базата на митническата стойност на стоките е договорната стойност, тоест действително платената или подлежаща на плащане цена на стоките при продажбата им за износ с местоназначение в митническата територия на Съюза, коригирана при необходимост.  Действително платената или подлежащата на плащане цена е общата сума, която купувачът е платил или трябва да плати на продавача или която купувачът е платил или трябва да плати на трета страна в полза на продавача за внасяните стоки, и включва всички суми, които са платени или трябва да бъдат платени като условие за продажбата на внасяните стоки.

Разпоредбите на пощенския съюз нямат никакво значение.

# 576
чл. 70, параграф 1 от Регламент (ЕИО) № 952/2013, базата на митническата стойност на стоките е договорната стойност, тоест действително платената или подлежаща на плащане цена на стоките при продажбата им за износ с местоназначение в митническата територия на Съюза, коригирана при необходимост.  Действително платената или подлежащата на плащане цена е общата сума, която купувачът е платил или трябва да плати на продавача или която купувачът е платил или трябва да плати на трета страна в полза на продавача за внасяните стоки, и включва всички суми, които са платени или трябва да бъдат платени като условие за продажбата на внасяните стоки.

Типично митничарско/чиновнически отговор. Пак говорим за едно и също нещо без да се разбираме. Вие ми говорите за стойността декларирана от получателя при внос и записана в митническите документи - декларация за внос. Aз говоря за стойността написана на пакета.

# 577
чл. 70, параграф 1 от Регламент (ЕИО) № 952/2013, базата на митническата стойност на стоките е договорната стойност, тоест действително платената или подлежаща на плащане цена на стоките при продажбата им за износ с местоназначение в митническата територия на Съюза, коригирана при необходимост.  Действително платената или подлежащата на плащане цена е общата сума, която купувачът е платил или трябва да плати на продавача или която купувачът е платил или трябва да плати на трета страна в полза на продавача за внасяните стоки, и включва всички суми, които са платени или трябва да бъдат платени като условие за продажбата на внасяните стоки.

Типично митничарско/чиновнически отговор. Пак говорим за едно и също нещо без да се разбираме. Вие ми говорите за стойността декларирана от получателя при внос и записана в митническите документи - декларация за внос. Aз говоря за стойността написана на пакета.
Прочете ли какво пита потребителят, дайте да ги видим разпоредбите.

И за да стане по интересно, при изпращане попълваш документ (износна декларация) където се описва цената на нещата, ред по ред. Служителят в пощата ти взема декларацията и въвежда ред по ред и цялата сума. Цялата сума се разпечатва автоматично на товарителницата, която ти лепват на пакета.

Така надявам се не е митничарско/ чиновнически и можеш да го разбереш

# 578

Прочете ли какво пита потребителят, дайте да ги видим разпоредбите.

И за да стане по интересно, при изпращане попълваш документ (износна декларация) където се описва цената на нещата, ред по ред. Служителят в пощата ти взема декларацията и въвежда ред по ред и цялата сума. Цялата сума се разпечатва автоматично на товарителницата, която ти лепват на пакета.

Така надявам се не е митничарско/ чиновнически и можеш да го разбереш
Напълно Ви разбрах. Това го казвате като изпращач през БГ пощи или редовно пращате от Китай за Чужбина. Това дето е тук и в Китай е различно ...

# 579
Това го казвам като човек редовно изпращат колети от чужбина към България. И на база на 30 годишен опит в тази област.

# 580
Здравейте,
пристигна ми пратка с FedEx вчера и ми звъннаха от TNT да ме уведомят, че трябва да я освободя и какви варианти имам. Искат ми такса за документите 18лв и банкова гаранция за временен митнически склад още 18лв. Имам опция да ползвам друг митнически представител. Мога ли да ползвам Бг пощи да ме представляват? Или ако знаете някой друг представител с по-ниски цени. Пратката ми е София митница и трябва да се достави до Пловдив, както и аз съм в Пловдив. Нямам ЕОРИ номер.
Благодаря Ви

# 581
  • Sofia
Мога ли да ползвам Бг пощи да ме представляват?

Не.

# 582
Нямам ЕОРИ номер.
Благодаря Ви
Отиваш на място в митницата и ти го издават безплатно.
TNT е възможно да начислят магазинаж, ако се забавиш с решението си.

# 583
Здравейте,

Имам пратка от Aliexpress, пристигнала на Митница БРСЦ на 02.09. Следващият ден получих СМС известие, а на 04.09 изпратих документите по имейл, за да ме представляват БГ Пощи. Още в същия ден ми върнаха последващ имейл, че документите са приети и предадени за обработка. И от тогава няма никакво движение на въпросната пратка.
Според проследяващия номер все още си седи на митницата. Въоръжих се с търпение и реших да чакам все пак имаше и празници. реших и да се поразровя повече по темата и стигнах до по-горните коментари за това, че на някои потребители са върнали/ щели да върнат пратките заради грешки на БГ Пощи/ Митницата.
Сега и аз се притеснявам, че е напълно възможно и моята пратка да е върната или да е затрита някъде (чакам повече от 3 седмици; за първи път се сблъсквам с митницата; предполагам, че ще има доста фалове с това местене на митниците и тн).
Реших да не рискувам с още чакане и упорито започнах да пиша имейли и да звъня по телефона. Успях да се свържа едва на 25.09 с една служителка. Обясних ситуацията, а жената по телефона отдели няколко минути да провери какво се случва с пратката (чуваше се как се прелисват листове и се търси номер). Каза, че документите са предадени за обработка в митницата и топката е в тях. Не знае колко ще са забавят от там с оформянето им, но обикновено ставало за 10-15 дена. Каза също, че ще получа известие, но за всеки случая да проверя и в пощенския ми клон (случайно да не е пристигнала вече). Пробвах, не е там.
Приятел, който често се сблъсква с митницата, ме посъветва да отида на място с документите и отново да се пробвам да упълномощя БГ Пощи. Струва ми се обаче, че пак ще ми кажат, че документите са предадени и трябва да чакам (нищо че мина сумати време). Как мога да проверя дали от митницата случайно не са сгафили нещо с документите и не са решили да върнат пратката към подателя? Какво ще ме посъветвате да направя?
В случай, че са ми върнали пратката обратно към подателя, дали ще мога да отворя диспут и да ми върнат парите? Сумата не е никак малка...

# 584
В проследяването ще пише, че е върната.
Допълвам: Излишно се притесняваш. Изчакай, има време. БГ Пощи не са от бързите.

Последна редакция: нд, 29 сеп 2019, 00:46 от ЧревоУгодник

Общи условия

Активация на акаунт