Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 30
  • Мнения: 1
Здравейте.
За начало, извинявам се, че изравям стара тема и я изтупвам от прах(т)а.
Споделям информация тук, ако някой търси такава в последствие (малко са съществените теми с полезна информация "наоколо") ...

Както бе споменато по-горе, при монофазна ел. инсталация (масовият случай при соц.строителство - 50 или 63 А централен предпазител), забравете за проточен бойлер за баня. За кухня - става, с отделен проводник и предпазител.

За къпане/баня се препоръчват (предполагам от хора разбиращи материята) като минимум 12-14 KW, оптимум 18-21 KW, комфорт 21-27 KW. Границите са силно субективни и зависят от дебита/консумацията и личните предпочитания за топлина. В този ред на мисли, монофазна инсталация с 63 А предпазител за целия апартамент Ви ограничава до 7-8-9 KW модел бойлер, за да има някакъв запас за останалите консуматори в имота.

От собствен опит, след 5 години с монофазен "CLAGE CEX9", като бекъп на Топлофикация (при профилактики и аварии) - за баня едва върши работа. Както се казва, да не сме "валат". Слаб дебит (ниска му е мощността), а при нас изключва след няколко минути ползване (защита от прегряване, може би) и е тегаво да нагласим дебита на бойлерчето да църцори топла вода около 38 градуса и през няколко минути да се разхождаме до бойлера, за да го рестартираме.

За апартамент ново строителство, с подадени 3 фази (по 63 А) до имота, въпросът вече е съвсем друг - колко мощен да е мощният проточен бойлер (колко консуматора/точки ще захранва и за какви екстри ще се плаща). Препоръките за хората с бюджет тук са да се избира модел с електронно регулиране на мощността, за да се оптимизира консумацията на електричество спрямо моделите с механични двупозиционни регулатори.

Без значение дали е моно- или три-фазна инсталацията, силно е препоръчително да има работеща ДТЗ (диференциалнотокова защита) на контурът захранващ проточния бойлер.

Апропо, някой има ли опит/мотивирано мнение относно CLAGE DSX срещу Stiebel-Eltron DHE 27 SLi? Чудя се дали има смисъл да се "запалят" два пъти повече пари, при минимални разлики ... Благодаря предварително, ако някой сподели опит/информация.

# 31
  • Sofia
  • Мнения: 550
С надежда за обратна връзка от автора на темата....какво се случи с проточния бойлер ? Ние имаме в кухнята CLAGE и сме много доволни. И сега искаме да сложим такъв и на вилата,но вече и за къпане. Какво показва практиката ? Удачен вариант ли е ?

Общи условия

Активация на акаунт