ОСМИ клас пред нас е - ваканцията си тече -14

• 65 503
  • 746
  •   1
Отговори
# 195
   У дома голЕм кеф с тая лична карта.Ходи да си вади риболовен билет,карали го да подписва декларация за лични данни,декларация,че е запознат със забраната за риболов на маломерни риби,и му искали лична карта.И той се кефи,че я показала.ЛУДНИЦА!
  На напомнянето за книжките,отговорът е "Споко,Валенце".И аз като Санака ще кажа,че не са малки,да си теглят последствията./Тайничко ще кажа,че като си знам хлапето,на старта ще е готов с всичко изискуемо,просто няма да си позволи да се изложи./
Трябва ли и двамата родители да са там за ваденето на лична карта ?

# 196
  • София
Един родител е достатъчен за личната карта. За международен паспорт - и двамата.

# 197
Мерси, sanaka  Международен има , за личната карта се чудех дали и двамата ще трябва да висим в задушното малко пространство .

Само Дон Кихот е прочел младежа..и разлиства един немско-български речник на pons.
Няма никакво време за книги , че сезона за трениране в ДЮШ започна .
Много ми е мъчно като гледам как деца от други градове са на общежите заради тренировките и
на практика са лишени от половината ваканция . Да не говоря че са далеч и от родителите си ..
Е, сега това си говорих с моя докато отмаря след зверските тичания заслужава ли си цената..И Лука Модрич
се е отделил на 15 г от семейството си ..ама не всеки става Лука ...Такива неща ме вълнуват в момента,докато другите се плицкат по морето ...

Търся майка в темата , на която детето и активно спортува и ще учи в математическа
да си обменяме мнения ...какво що , как ще съчетават нещата ...Ако има такава
ще ми бъде приятно да се запознаем .

Последна редакция: вт, 31 юли 2018, 20:32 от ***vasilena***

# 198
Метнах едни тиквени кюфтенца с пармезан във фурната, и докато ги чакам с изстудена бира, да ви питам как е поставен при вас въпросът с джобните? Досега и двете щерки за обяд прескачаха при баща си, който работи наблизо и с него ходеха на бистро да хапват, или изяждат по някой дюнер с приятели, или ядат у дома, когато се приберат; но не са имали някаква определена сума за ядене, или за "седмични"...Давахме им чат-пат по 5-10 лв, и когато ги изхарчат - отново някакви дребни...

Голямата поиска портфейл, че къде щяла да си слага личната карта и парите... Wink К'ви пари, се шегувам аз, пък тя - ми дето ще ми ги давате! То ясно, че ще й даваме, ама не мога да преценя колко. Имам предвид - пари за храна и разни дреболии, а за дрехи, подаръци за рожденици и кино примерно ние си даваме отделно...Та какви джобни се чудя аз - примерно 50 лв. месечно ОК ли са, малко ли са, много ли са, отделно тя ще има стипендия за успех, ама тя сигурно ще е около 30-на лева...Мислех дали карта да не й извадя, ама и там допълнителни такси и трябва да ходи да търси банкомати, не знам дали за дребни суми си заслужава.

# 199
  • София
Free Soul, дай рецептата за тиквените кюфтенца, моля те! Много вкусно ми прозвуча....
Моето момче 3 години учи в другия край на София, излиза сутрин в 6.45 и се прибира към 14-15 часа. Давала съм му и по 3 лв на ден, в дните, в които няма школа и по 5-6 лв., когато е на школа. Закусва навън, обядва в повечето случаи навън или поне залъгва с нещо глада, защото до 15 ч. не се издържа на закуска. Като си вземе и нещо за пиене... Не винаги ги изхарчваше. В повечето случаи му оставаха дребни, които не прибирах или приспадам. Случвало се е за седмица-две да събере за едно кино. Научи се да борави с парите.
 Зависи какво имаш предвид под джобни. Ако включват храната, може и да са малко. Ако са за сокчета, топли шоколади и боклучета разни, достатъчни са според мен.
Картите са удобни, с оглед на това, че можеш да следиш кога и от къде, какви суми тегли, но мисля, че все още няма да се използват пълноценно, освен ако не решите да захраните или посочите за лимит целия месечен бюджет- храна, кино, джобни,....

Последна редакция: вт, 31 юли 2018, 21:10 от Слънчевата

# 200
  • Sofia
Free Soul, ние давахме по 15-20 лв седмично последната година, които са за храна от 8 до 15 ч. и ако евентуално стигнат за нещо друго.
Сега ще прекарва по-малко време в училище, но ще запазим сумата.

# 201
Решихме да отидем на 4 класиране.. Мислехме, че мястото, в което са ни приели, е добро, но уви.. изключително разочаровани сме от 33 ЕГ. Сградата е ужасна и изобщо не е на ниво. Нямат един телевизор.. Не знам какво ще правим, много ни е страх..

# 202
  • София
И аз не съм определяла определен бюджет.
Различно се хранеше на обяд: по често около училище -  понякога в къщи. Не обича да си носи. За разлика от сестра му която си търси кутиите с храна за обяд (рано спряхме стола Wink ). Ранобуден е (дори когато бе следобяд на училище), но закусва късно, съответно обядът я го има, я не Confused
Може би разполагаше средно с около 3-4 лв./ден, понякога и нищо не е харчил. Тъй  като не винаги имам пари в себе си (проклятието на картата), обикновено гледам да имат резервни пари в себе си, както и 10тина лв. дребни за спешни нужди в къщи.
Друго разходи рядко има и са допълнително.

curlydeidi,
Какви телевизори?

# 203
Слъневата, eто рецептата. Вкусни са, за пръв път ги правя по тази рецепта, но почти всичко умножено по 3, втора тава пека. Smiley Децата ги одобряват. Допълнително направих млечен сос - кисело мляко с горчица. А, и изцеждам тиквичките поне час още в началото, когато се настържат.

Оф, ами за храна основно. Не знам, сигурно в стола няма да яде, не че около Първа АЕГ има нещо прилично за готвени ястия. Сигурно няма да яде всеки ден навън, а и  у дома, поне сме наблизо като локация. Уж съм ги учила да не ядат джънк, но чат-пат сигурно си купуват глупости като вафли и сокове...

szervusz, явно и ние ще почнем така - с 15-20 лв. седмично и ще видим как вървят нещата. Тя е спестовна натура, сигурно ще си ги харчи по предназначение.

Desem, и ние така инцидентно давахме пари, че обядът веднъж навън, веднъж у дома, или с приятели...Ама си викам - вече е голяма, ще си преценя сама, пък и аз няма всеки ден да го мисля дали съм й дала пари, по-лесно ще ми е веднъж месечно да давам сума.

# 204
  • София
Аз цялата година давах в понеделник по 25 лв. Той си ги изхарчваше, тя си носеше храна и си ги пестеше. Сега дребосъка ще е 7 клас, всяка учебна година си спестява по 300-400 лв...
За него, не знам колко ще са достатъчни в 8 клас..., мисля да ги оставим отново така в началото.

# 205
  • София
Free Soul, благодаря!

Горе-долу и аз се насочвам към 20-25 лв./седмично.
Аз пък да питам, какво мислите за стипендиите. Аз мисля да му дам офертата, да си я събира и на края на периода, за който я взима, да си купува нещо. Така ще ги усети и ще бъде стимулиран, по още една точка, да заляга над ученето.

# 206
А защо сте сигурни, че децата ще получават стипендии? Да не би в някои училища критериите за получаване на стипендия в 8 клас да са ясни още сега? Тази година в СМГ в средата на 1-ви срок събраха молбите на желаещите и  на база бюджета и бр. кандидати отпуснаха стипендии на децата с бал над 480 от кандидатстването (а може и 485 да беше, не съм сигурна Simple Smile )

# 207
  • София
Само Дон Кихот е прочел младежа..и разлиства един немско-български речник на pons.
Няма никакво време за книги , че сезона за трениране в ДЮШ започна .
Много ми е мъчно като гледам как деца от други градове са на общежите заради тренировките и
на практика са лишени от половината ваканция . Да не говоря че са далеч и от родителите си ..

Е, сега това си говорих с моя докато отмаря след зверските тичания заслужава ли си цената..И Лука Модрич
се е отделил на 15 г от семейството си ..ама не всеки става Лука ...
Такива неща ме вълнуват в момента,докато другите се плицкат по морето ...
Търся майка в темата , на която детето и активно спортува и ще учи в математическа
да си обменяме мнения ...какво що , как ще съчетават нещата ...Ако има такава
ще ми бъде приятно да се запознаем....
Мдаааа, това многократно сме го мислили и с други родители на активно спортуващи деца. Рано или късно идва моментът в който избираш, кое да ти е приоритет. Отличник в училище и на терена, е нещо като хем вълка сит, хем агнето цяло. Да, ама не. И съвети трудно се дават, защото винаги остава едно съмнение .... "Дали не сбъркахме? Ами, ако .... ?" Лука Модрич, Стойчков, Роналдо, Меси и т.н. са единици от милиони спортуващи деца. Рискова инвестиция е спорта. Особено в колективните, където има голяма доза субективизъм, породен от странични фактори.

# 208
  • 1st floor
И аз това се зачудих. А и не започват ли да дават стипендии от втори срок според успеха от първи?

# 209
  • Варна
За стипендиите - мисля да си я харчи както поиска. Когато стана ученик на годината му се полагаше едногодишна стипендия в размер на 20 лв месечно, но по една или друга причина не получи и лев. Макар че аз му давах същата сума, той остана огорчен и сега няма търпение да си получи заслужената стипендия, така че да прави с нея каквото поиска. По принцип е спестовен, дори аз го карам да не се лишава от малките лакомства, за да   пести, но той не слуша. За стипендиите в 8 клас обаче мисля, че ще трябват дебитни карти, а Ники ще навърши 14 чак през декември. Как ще я вадим тази дебитна карта, не знам.

Непокорна, стипендиите трябва да са от първия срок на база на успеха в 7 клас, през втория срок ще е на база на успеха от първия.

Общи условия

Активация на акаунт