ОСМИ клас пред нас е - ваканцията си тече -14

• 65 560
  • 746
  •   1
Отговори
# 225
  • В светлината на слънцето
Вярно е. Това е конкретно инфо за 1 аег. Миналата година там така е било решено. А иначе, както съм и написала, но пак да повторя, всеки директор решава индивидуално как да процедира. В СМГ може да е било на друг принцип, не мога да кажа. Утре ще питам и за испанската и 31-о. За другите не мога нищо да кажа. Мога да помоля дъщеря ми да пита приятелката си в нег, но тя сега ще бъде 10 клас, лайстунг, и не знам доколко точно би било за бъдещите осмокласници. Помня само, че тя се вдосваше, че заради историята, няма да има тази година стипендия.

# 226
В 1 АЕГ за 8 клас се даваха стипендии само на ученици с 6.00 от дипломата в 7 клас.Не са давали за по-нисък успех. Сумата беше 25 лева

# 227
  • София
В 1 АЕГ за 8 клас се даваха стипендии само на ученици с 6.00 от дипломата в 7 клас.Не са давали за по-нисък успех. Сумата беше 25 лева
Да кажа и аз за стипендиите. От миналата година бюджет има дори за ЧУ. Всяко училище само си определя критериите. Например ММ е в едно от големите ЧУ в София. Тъй като там всички са "отличници" стипендията е по-малка, а се дава на повече деца. В ЧУ нямат социални стипендии, докато в държавните има. Точно в края на учебната година се занимаваше и с това. Иначе за джобните даваме по 3-4 лв на ден и на двамата. Зареждам им и месечни карти за градския транспорт. Парите на големия вечно не му стигат, а малкото е доста пестеливо (събира доста пари, а после ги харчи за компютърни аксесоари и други подобни).

# 228
Чета ви и се стряскам. Всички дечица спестовни, а моето обратно - с много широки пръсти. В началото на 7 клас пробвах нееднократно накуп да давам седмичните средства (в понеделник  25 лв., по 5 лв. на ден), за да се учи да разпределя. Ми не се получава - във вторник, най-късно в сряда няма стотинка. За да не гладува добавям за следващите дни, но това не е решение. Купува всякакви ненужни неща. Даже един ден донесе маса кутии кламери. Имала 2 лева и се чудела как да ги изхарчи Simple Smile. Затова дажбата всеки ден. Не иска да носи храна и вода от вкъщи, нищо  че в началото на всяка година моли да купим нова кутия и ново шише. Тази учебна година отново ще пробвам някакви методики по този въпрос, дано се получи.
За стипендиите - девойката ще бъде приятно изненадана, ако се изплащат такива през първия срок на 8 клас, на база успеха от 7 клас ( с 6,00 е). Засега няма да я уведомявам за тази възможност, да няма разочаровани после.

# 229
О, аз съм цербер - ако си изхарчи парите още на втория ден, до края на седмицата няма да види повече от мен. Imp Няма да умре от глад, да си носи филии от вкъщи. Yum Иначе как ще се научи да спестява и разпределя, ако постоянно й допълвам необмислените харчове?

За стипендиите - конкретно за Първа АЕГ, мисля, че осмокласниците са имали и първи срок за успех 6,00 от 7ми клас. Поне по тази Заповед така съдя: Условия за получаване на стипендия

Отделно учениците от 10,11ти и 12ти клас получават стипендии за постижения по олимпиади, състезания, конкурси, извънкласни дейности и прочие активности, но да доизкласим дотам. Innocent

# 230
Free Soul, заповед има, но е нямало пари и стипендии чак втория срок - инфото ми е от дете в 8 клас. Общо взето родители коментират, че там били най-стиснати откъм стипендии.

Ето и още инфо, пак от осмокласници.
Испанската - и двата срока. При 6.00 - 40-50 лв, над 5.50 - 30 лв.
31-о - и двата срока. При 6.00 - 50, над 5.50 - било е 50, но вторият срок свалили на 25.

# 231
  • София
И аз обмислях наскоро промяна в стратегията с джобните. И без това едвам задържах положението по сегашния начин в къщи - баща му не харесваше моя метод. Тази година беше на училище..абе различно. Поне 3 от петте дни обядваше извън къщи, съответно трябва по-голяма сума за този ден. Но пък той, ако не е абсолютно наложително, не обядва извън къщи. Понеже си прибира касовите бележки, виждах какво си е купувал - кисело мляко (пие го директно от кофичката по архаичния начин - клатиш, правиш 2 дупки, пиеш) или лакомство тип сникърс/баунти. За обяд - пица, хотдог. Ако излиза в събота - давах му някакви пари за вода, за кино, за където се е запътил, всъщност. Така нямам идея колко се е получавало на седмица - гледах да има 10лв в портмонето, но той ако види 2х5 и вадеше едните, че приятелите му започвали да му искат заеми и после не ги връщали. По-добре да няма (като всички). Даже по едно време му бях пъхнала едни 10лв в едно тайно джобче в портмонето и един ден ми звъни да ми каже, че ще ходи на кино с приятели, дали може да мине през офиса да му дам 5лв. (Офисът ми е близо до училището му, сегашното време изразява, че това се запазва - пак е блкизо до училището му Simple Smile Тогава му казах да бръкне там и да извади парите за кино, много се зарадва Simple Smile
Необмислените покупки ги правеше във 2-3 клас, тогава харчеше колкото има. 20ст му останали - купил си дъвка. Започнах да му давам за седмица и в сряда нямаше пари. Чудесно, до петък без пари. Няма да умре от глад, има купон за стола, да си вземе нещо от къщи за междучасията. И гладен да е до края на учебния  ден (ходеше на занималня) ще яде в къщи, нищо няма да му стане. Е, научи се, сега вечно има пари - може стотинки да са му останали, но си личи, че не е положил усилие да ги похарчи.
Сега ще сменям стратегията. Има си дебитна карта, някаква детска, с лимит за теглене 20лв/ден и лимит на плащане май 100лв/транзакция. Баща му иска да му зареждаме пари в началото на месеца, мисля да са 100лв и това да е за дневни + кино. Не е много като се раздели на 30дни (аз помня навремето как обяснявах на баща ми, че не може да ми брои само делничните дни за ... дни, защото аз излизам с приятели и в събота и неделя). Но ще е така за начало. Знам, че ако давам седмични ще се справи с разпределянето им, сега обмислям дали да не станат на 2 транша (аванс и заплата Wink ) на 1 и 15 число - да си направя периодично плащане 50лв от моята сметка към неговата на тези дати.
Ако му се полага стипендия - тя ще си му е негова, той е спестовен. В момента във въпросната карта има 900лв събрани от баби и дядовци, които са му давали по 10-20лв за някакви техни идеи за заслуги или по 50лв за РД, да си купи подарък. Е, ще си купува компютър, като ние ще дадем още толкова, разбира се.

# 232
Аз изобщо не знам как ще процедираме с джобните. Тя много държи да не яде боклуци, а само здравословни неща. Това й е навик от спорта. Но ако всички хапват някъде през голямото междучасие, може би няма да иска да се дели и ще трябва да промени леко навиците.

# 233
Лулу, получили са ги втория срок.
А за навиците за храната - може да кривнат сега, но в 9-10 клас гледам, вкл. и момчетата, се обръщат към здравословното.

# 234
Мандаринка,към коя банка е картата?
   Даваме от втори клас насам по 20 лв джобни на седмица.Всяка неделя вечер си ги чака.Понякога спестява от тях,понякога не му стигат,защото в у-ще им събираха за снимане на тестове.
   Сега харчи по-малко,защото си хапва у дома,не излиза по кафета.Купува си разни риболовни пошибалки.
    Но смятам от нач. на учебната година да увеличим джобните,а с предстоящият лагер много ми се ще да го оборудвам се една карта.Синът ми също е от спестовните,той непрекъснато събира пари за нещо -колело,нов телефон,нови маратонки за волейбола.Аз поощрявам това,винаги даваме част от необхоимата сума.
    Още от зората на смартфоните,с каката,процедирахме така-искаш някаква подобна джиджавка-събираш си поне половината пари за нея.Това беше провокирано от тотално безотговорното отношение към много скъп телефон,който свекърва ми купи на третокласната ми прекрасница.Тя реши да го боядиса с лак за нокти,после го доукраси с някакви мъниста,навъртя безобразно голяма сметка от смс-и,и аз накрая го разцепих на две в земята от яд.
    От тогава-искаш,спестяваш.

# 235
Лулу, получили са ги втория срок.
А за навиците за храната - може да кривнат сега, но в 9-10 клас гледам, вкл. и момчетата, се обръщат към здравословното.
     Дори по-рано.По мои наблюдения,момчетата около синът ми вече ходят на фитнес.И внимават какво ядат-купуват си пълбнозърнести хлябове,чисто месо,зеленчуци,изключили са шоколади,снаксове и прочие.Майка ми ни е на гости и прекарва доста време с момчетата,грижи се за прехраната им.По-точно за изхранването им.Сутринта сподели,че са я смаяли с ядене-често,по малко,с претенции.Непрекъснато бъркат някакви смутита и фрешове,и следят баба им дали ще яде нещо грешно.

# 236
Пу първа. Лоренца, благодаря за новата темичка!

Да попитам нещо различно - случайно да се предвиждат някакви задължителни ваксинации за наборите? Не съм гледала имунизационния календар, но се сетих и да питам.

Като ходих до личния лекар за медицинското за кандидатстването, сестрата май спомена 17г
Попитах я, да се ориентирам кога е задължително да се видя с тях, че много забравям, а рядко имаме повод да ги посещаваме.
Жената спомена 17г

# 237
  • София
Марулета, към ДСК. Мъжът ми има сметка там и тази се води някаква детска карта, на която, ако не се лъжа, пак той е титуляр. Картата е в къщи, ще я видя довечера и ще пиша пак какво име пише на пластиката. Има си ограничения в лимитите за теглене и плащане. Естествено, ако искаш да платиш по-голяма сума от лимита, можело да се обадиш в банката с две опции - да я увеличат оттук нататък (до второ нареждане) или да "пропуснат" само конкретното плащане, като това не може да го иска детето.
Към ДСК имаме и една виртуална карта, която Мишо ползва когато иска да си плаща нещо от тел/таблет, предимно за някакви игри. Там сме му отпуснали лимит 20лв/месец за такива тъпотии, но скоро я зареждах, за да си поръча тениски. Струва ми се по-сигурно, отколкото да си впише данни на реална карта, с пари в нея...

# 238
  • София
Марулета, Joy признавам те за телефона, аз само заплашвам, че ще хвърчат от прозореца и прибирам (в смисъл на отнемане).

Няколко смешки от набора от праходническите му години - 1-2 клас:
- На лятна занималня е в читалище там има малко ресторант и с гаджето (още от градината му беше) решават, че им се яде таратор. Да, но вече са си похарчили парите и двамата си бяха купили общ. Simple Smile... голям кавалер да не може да почерпи девойкатата един таратор.

- всичките пари за деня се харчат за боклук наречен "възглавнички", нещо като зърнена закуска с форма на мини възглавнички пълни с шоколад. Видях, че няма да изляза на глава и след като разбрах, че 1 пак. струва 60 ст. свалям дневните от 2 на 1 лв.(купуваш по 3 бр.)
Доволна, на следващия ден питам какво си е купил, а той: "Двамата с Х. си купихме 3 бр.възглавнички"  Всеки по едно и събрали пари за още едно. Joy

# 239
 Е,значи се справя добре.Комбинативен,намира начин,като му се ядат възглавнички.
   Това със събраните суми за джиджавките при моите деца дава резултат, и то какъв.
   Имам наблюдения върху децата на приятелки-излиза нов телефон,хоп искат го.И мама отива,взема още един уред на изплащане-ама то 10 лв на месец,къде не сме ги дали.Според мен не е точно така,защото сега е времето да ги научим да ценят парите.Дай Боже да съумеят да се развият така,че да могат да си позволят най-скъпите "играчки",но на този етап това е положението.
    Казвала съм ви и преди,че Криси у дома върши страшно много неща-за някой му плащаме,за други не.Например,когато се прибират дърва/къщата е с парно/,му даваме по 7лв на кубик.За редене още 7.За косене на трева обаче не плащам,защото там е волейболната мрежа и той си прави кефа на моравата.
   За да гледаме итал.първенство по волейбол,с него си делим сумата ,защото и двамата сме фенове.Когато си правя зеленчуковата градина и ми трябват колове,аз му давам по 2 лв на кол.Ако иска да иде да ги купи,ако иска да ги направи сам у дома,негова работа.
   Съседите също го търсят за помощ и му плащат.Абе лапето си изкарва прилични парички .

Общи условия

Активация на акаунт