Къде да отседнем в Родопите и какво трябва да се види непременно -7

• 85 237
  • 761
  •   1
Отговори
# 120
Благодаря ти за подробното споделяне, Поля! Ще го имам предвид и този хотел. Flowers Hibiscus

# 121
Момичета ,предложете ми хубав хотел в Смолян или Чепеларе на прилични цени с  чисти стаи с родопска кухня наблизо ,а ако има и спа ще е супер.
За ресторант горещо препоръчвам „ШОКИ“. Не мога за съжаление да ви упътя как да стигнете... Но не е и много голям градът! Би трябвало да го има на карти. Беше на улица „24-ти май“ мисля.
Забравих да допълня, че става дума за град Чепеларе.

Приятели-туристи, ние май няма да си изпълним нищо от програмата на открито. Sad 4-те дни, в които сме тук, го дават само дъъъжд! От 9 до 18. Всеки ден! Дано не познаят. Ние пак ще тръгнем нанякъде, но май ще е безцелно... Препоръчайте нещо за лошо време, ако сте случвали на такова и не ви е развалило почивката. Simple Smile
Здравейте, отново да пиша... Ходихме отново в ШОКИ и останахме разочаровани... Лошо обслужване и завишени цени, един човек си поръча безалкохолна бира и му донесоха с алкохол, а той шофира все пак.
Затова пък, за лакомниците препоръчван "Мечо ухо" в гр. Смолян и "Аида" в с. Смилян. Невероятно качество на ниски цени! Задължително си струва да ги намерите и пробвате.

Ние успяхме да си изпълним програмата въпреки дъждовете! Без Въча, Златоград и Смолян, но допълвахме с други неща Simple Smile Успех на всички пътешественици и туристи!

# 122
  • Русе
Здравейте, на 2,3,4 август бяхме в село Ягодина и околностите.Изкарахме чудесно ! Но пиша тук най-вече ,за да кажа,че път за Кръстова гора няма. Първо чакахме 3 часа на свлачището на Юговското ханче на 2-ри в четвъртък и когато завихме към Кръстова гора пътят беше АД !! Много свлачища,много клони по тесни път. Най-после минахме първите 15км и стигнахме разклона за самата местност и съответно оставаха още 15км и имаше опъната полицейска лента по дължина на целия път. Спряхме едни местни хора и казаха,че пътят е пропаднал и го няма....Трябваше още на "Юговско ханче "според мен да има табела ,за да не се набиват безсмислено хората до там.
П.С. И до Чудните мостове е ужасен ужас шосето (дупки,пропадания),прилича ми на пътят към Бузлуджа.

# 123
  • Пловдив
А за Златоград по удачно ли да се мине през Кърджали,предвид обстановката с дъждовете през последните седмици? Не сме ходили досега в Златоград и не познавам пътищата.

# 124
Здравейте Simple Smile
Последно писах тук преди 2 месеца, когато бях бременна в 9-ти месец и с идея да пътуваме да Кърджали. Е, докторът не ми разреши тогава, но сега, вече с бебе на почти 2 месеца и още едно на 2год. другата седмица, живот и здраве, пътуваме към Пампорово Simple Smile
Ще сме с още едно семейство с бебе на 2 месеца, т.е. с бебешки колички. Какво е удачно и удобно да обиколим?
Пещери, каньони и върхове отпадат Simple Smile
Смолян, Широка лъка, Гела...? Simple Smile

# 125
А за Златоград по удачно ли да се мине през Кърджали,предвид обстановката с дъждовете през последните седмици? Не сме ходили досега в Златоград и не познавам пътищата.
Снощи пътувахме през там-няма никакъв проблем.

# 126
Здравейте, на 2,3,4 август бяхме в село Ягодина и околностите.Изкарахме чудесно ! Но пиша тук най-вече ,за да кажа,че път за Кръстова гора няма. Първо чакахме 3 часа на свлачището на Юговското ханче на 2-ри в четвъртък и когато завихме към Кръстова гора пътят беше АД !! Много свлачища,много клони по тесни път. Най-после минахме първите 15км и стигнахме разклона за самата местност и съответно оставаха още 15км и имаше опъната полицейска лента по дължина на целия път. Спряхме едни местни хора и казаха,че пътят е пропаднал и го няма....Трябваше още на "Юговско ханче "според мен да има табела ,за да не се набиват безсмислено хората до там.
П.С. И до Чудните мостове е ужасен ужас шосето (дупки,пропадания),прилича ми на пътят към Бузлуджа.
Бихте ли споделили къде бяхте отседнали в Ягодина

# 127
  • Русе
В село Ягодина бяхме в семеен хотел-ресторант 'Ягодина" . Нито една лоша дума не мога да кажа за тези хора,за храната им и за чистотата. Simple SmileВключва закуска,иначе обяд и вечеря или пак там или където ни се падна по маршрута на обиколката. И в хотел "Мурсал " също хапнахме един път-също съм с добри впечатления и за там,но само за храна.Не сме отсядали . Оттам тръгва еко пътека за Орлово око ( трудна,но не невъзможна ) .

# 128
Събота се върнахме от Смилян, бяхме отседнали в къща за гости Родопски рай. Условията са много добри, единствено за смяната на хавлиите трябваше да ги подсетим, но веднага след като им ги донесоха от пералнята(явно не ги перат на място) ни ги смениха.
Механата им е супер и като обслужване и като храна. Всичко беше много вкусно и с изключение на два обяда - закусвахме, обядвахме и вечеряхме там през всичките ни 6 дни там.
Като конкретно невероятната им бохча Родопски рай я препоръчвам с две ръце. Цеденото им мляко с боровинки е домашно и страхотно. Зеленчуците са домашни и много вкусни, картофите са домашни, а не бланширани

# 129
  • При елфите ...
Да разкажа за нашето малко пътешествие…
Пътуването ни започна от района на Цигов чарк, там бяхме отседнали за 2 дни при приятели (валя и двата дни за съжаление). На отиване спряхме в Пазарджик за обяд, да препоръчам ресторант/механа „Конака“. За 2-ри път го посещаваме и сме доволни. Били сме и друг път в района, затова направихме само една дежурна разходка до центъра на Велинград, който е доста разкопан в момента. (Тук могат да се посетят: Историческият музей, пещерата Лепеница до Ракитово (не съм била там, разбрах, че е отворена за посещения), Плиоценският парк в с. Дорково и крепостта Цепина край Дорково (не съм била там),  да се направи разходка до Клептуза и Юндола.)
3-ти ден: Тръгнахме в посока Доспат, пътят е хубав, но с много завои, то из Родопите само завои има, така че няма да го пиша постоянно. Спряхме за малко да се насладим на гледката на яз. Голям Беглик и след това на една специално направена за целта отбивка на яз. Доспат, малко преди да се влезе в града. За 2-ри път минавам по този път и отново бях впчатлена… продължихме към Широка лъка с идеята да разгледаме етнографския музей (в края на селото), но улучихме обедната му почивка за съжаление. (Преди няколко години сме спирали за обяд в механата на хотел „Калина” – „При Славчев” в центъра на селото и останахме доволни…, сега видях, че пак имаше доста хора, надявам се нещата да не са се променили). Този път се насочихме към Смолян да обядваме (механа „Родопчанка“ препоръчвам… вкусна храна, бързо обслужване) и с намерението да се разходим в тази част на града, но заваля дъжд и решихме да тръгваме към другата ни точка от пътешествието… (В Смолян при 1-то ни ходене разгледахме РИМ, много ми харесаха експозициите му, гледахме последния сеанс/програма в звездната зала на Планетариума и влязохме в новопостроената църква, която се намира на площада срещу планетариума). От там тръгнахме за Мадан (пътят Смолян – Мадан е затворен поради срутище, но е изграден обходен път през село Влахово, който е асфалтиран, но се оказа доста екстремен за мен), спряхме в центъра на града, за да разгледаме Кристалната зала на музей Родопски кристал (малко трудно я открихме, не видяхме никъде табела за музея, но с питане се ориентирахме). Останахме много впечатлени от експозицията му. Мадан е малък град, но с амбициозен кмет (по думите на местните), който се е заел с реновирането на центъра… „пеещи“ фонтани правят пред голямата и хубава сграда на читалището, което в 1-я момент като го погледнеш прилича на сградата на Народния театър „Иван Вазов“, а и така е именувано… Продължихме за Златоград… настанихме се в къща за гости „Бялата къща“. Общо взето съм доволна от пребивавенето си там (2 нощувки). Хотелът е лесно откриваем, стаята ни беше хубава (не много голяма, банята също, ама той и хотелът не е голям), бельото и хавлиите чисти, има климатик. Хотелът разполага с малка механа и външна площ за хранене. Много ми хареса закуската (мекички и пържени филийки) и кафето, другите неща от менюто, които си поръчвахме, не ме впечатлиха особено… Персоналът беше любезен и отзивчив. Не ми хареса това, че на лятната площ около масите се разхождаха кварталните котки, сервитьорите ги отпъждаха, но те пак се връщаха. Хотелът се намира между две улици, по които преминава трафикът на града… така, че не очаквайте космическа тишина. Разходихме се из Арелния коплекс, беше късно и не успяхме да сварим отворени музеите и повечето работилнички и дюкяни. (Може да се видят: Етнографският музей, Взаимното училище, Музеят на съобщенията, воденицата/караджейката, да се пие въртяно кафе на пясък в кафенето.). Стигнахме до центъра в новата част на града (бях доста изморена и ми се видя далечко). За 2-ри път съм в Златоград… ММ не беше идвал и затова направих тази „жертва“, някакси прочутото родопско гостоприемство не го почувствах тук.
4-ти ден: Решихме да прескочим до Ксанти (Гърция), на 60 км. е от Златоград. Минахме през ГКПП-то бързо, нямаше други желаещи. Пътят от гръцката страна в началото си (10 – 12 км.) е доста тесен, асфалтиран и много криволичещ. На места имаше следи от свлякла се/струтила се земна маса. Гръцките родопи са също много красиви, природата е живописна, прави впечатление, че дърветата тук са широколистни. Минахме през няколко села, които в името си имаха Thermes. Пътят вече придоби по-нормална широчина, движението беше минимално.  В селата през които минахме, ми направи впечатление, че има джамии. Пристигнахме в Ксанти за около 1 час и 20 мин. Оказа се, че паркирането в централната част ще е проблем… успяхме да намерим магазин Лидл и решихме там да оставим колата на паркинга му. Тръгнахме на пешеходна разходка… по указателните табели успяхме да стигнем до стария град. Беше започнало да става доста горещо, затова посъкратихме обиколката. Спряхме в една сладкарничка да си починем и разхладим със студена цитронада и сладости от витрината. Продължихме към новата част на града, но горещината ни отказа и решихме да се прибираме. Из целия град има указателни табели (за България), така че безпроблемно и бързо излязохме от Ксанти…термометърът в колата показваше 41 градуса…
5-ти ден: Сутринта тръгнахме в посока Ардино – Дяволският мост. Преди това се минава през град Неделино, който много ме впечатли с модерната си сграда на Общината, правена по европейски проект, пешеходната зона с фонтани и църквата „Св. Неделя“. Харесвам такива малки градчета… Продължихме към Ардино, също малко градче, но нямаше време за пешеходна разходка… Има указателни табели за Дяволския мост, така че лесно се ориентирахме… Мостът се намира на около 10 км. от Ардино, пътят е тесен, криволичещ и асфалтиран… но до някъде… има участък, който беше изпитание за по ниска кола (като нашата). Много трудно е на места да се разминат две коли, но успяхме да стгнем до импровизираният паркинг (по-широко за маневриране място) точно до самата река. Мостът е много красив и величествен, укрепен е и може да се разходиш по него… Пейзажът е зашеметяващ… Страхотно място… има печат, който слагат на книжките на 100-те НТО… плаща се и входна такса от 2 лв. за възрастен. Продължихме към Кърджали с идеята да разгледаме РИМ и да обядваме там. С навигацията успяхме да стигнем безпроблемно до Историческият музей, който се помещава в уникална сграда, строена някога за медресе (духовно училище). Определено архитектурата на сградата ме впечатли повече от експозицията на музея (входната таска е 5 лв.). На около 20 м. извън двора му на улицата е магазинчето, от което може да си купиш сувенир (някой са реплики на находки в музея), да си сложиш печат на книжката (имат даже и за Перперикон). Жената в магазинчето беше много любезна, заговорихме се, отговори на много наши въпроси… Бяхме решили да обядваме някъде на яз. Кърджали… и тя ни препоръча ресторант Моби дик на самия бряг, разполагащ със собствени садки и съответно прясно уловена риба… Лесно успяхме да се ориентираме за посоката, в града а и след това има поставеи указателни табели (минава се през ромЕЙска махала). Паркирането до ресторанта беше изпитание… поти няма къде да се спре, при условие, че на едно място са 2 ресторанта един до друг… Обслужването в ресторанта беше сравнително бързо, като се има в предвид голямата му площ и посетителите, които бяха доста. След късния обяд поехме в посока Хасково… За там бях набелязала Статуята на Св. Богородица и високата камбанария намираща се близо до нея. За съжаления статуята я бяха опаковали за ремонт… а на камбанарията успях да се кача само до 2-то ниво… по-нагоре ме хвана шубето… Беше планирано да разгледаме някой неща и в Димитровград, но времето беше доста напренало, така че само минахме през него…
Имам идея за още един маршрут из Източните Родопи, така че пропуските, които направихме да бъдат запълнени, а и има още доста неща, които могат да се видят тук…
Разказът ми е доста подробен, надявам се не съм ви отегчила и съм ви била максимално полезна с поднесената информация…

# 130
  • Пловдив
Страхотен и много полезен разказ!

Ние замисляме почти същия маршрут, само че няма да ходим до Велинград. Отбелязвам си и места,  които не бях включила в разходката - например Неделино.

# 131
Aredhel, благодаря за изчерпателния разказ. Ето така обичам и аз, пълни подробности Grinning, ако на някой му е досадно, да не чете Wink.
Източните Родопи все още са "непознати земи" за моето семейство. Стигали сме само до Златоград. Смятам другото лято да направя едноседмичен маршрут за натам , като за начало.

# 132
  • При елфите ...
Страхотен и много полезен разказ!

Ние замисляме почти същия маршрут, само че няма да ходим до Велинград. Отбелязвам си и места,  които не бях включила в разходката - например Неделино.
Благодаря... То и аз не го бях включила Неделино... но се наложи да търсим банкоматОР... тъй като пропуснахме да го направим в Златоград... но така стана по-добре...

# 133
  • При елфите ...
Aredhel, благодаря за изчерпателния разказ. Ето така обичам и аз, пълни подробности Grinning, ако на някой му е досадно, да не чете Wink.
И аз благодаря... такива разкази и на мен са ми били полезни...

# 134
Здравейте,
Бих искала да попитам за състоянието на пътя Асеновград - Бачково-  Смолян - Пампорово.Ако има завърнали се скоро от там ще се радвам да споделите:hugs:

Общи условия

Активация на акаунт