Къде да отседнем в Родопите и какво трябва да се види непременно -7

• 85 169
  • 761
  •   1
Отговори
# 645
  • Пловдив
Ние се върнахме от 3-дневна "почивка" в Пампорово. Ще разкажа какво обиколихме. Ще го сложа в скрит текст, защото е дълго, но пък има полезна информация, за който ще ходи скоро натам.

Скрит текст:
1. В събота отидохме до с.Здравец, близо до Лъки, за да видим мястото, на което дъщеря ни ще прекара следващата седмица на лагер. Ранчо "Диви Родопи" се казва. Пътят за селото се отбива от главния път Пловдив - Пампорово след с. Проглед и след това след х-л Кооп Рожен наляво. Google maps дава друг път, още преди Чепеларе да се хване посока Лъки, но ние решихме да си караме по главния път и да хванем другата отбивка.
Селото е диво, по-скоро са махали, няма живот, пътят дотам е тесен с много завои.
В Ранчото предлагат походи с коне, каквото ще е и основното занимание на децата на лагера. Има места за разходки, събиране на билки. Има и някаква местност Хайдушки поляни, но ще отидем там следващия път.

2. Следобед се качихме с колата до връх Перелик. Времето не беше особено хубаво и затова не рискувахме да тръгнем пеша. До там стигнахме през Стойките. Пътят до някъде е асфалт, след това става чакъл, но се стига догоре без проблем. Същата вечер беше Джаз феста, но ние не останахме, защото отидохме много рано, беше студено, обиколихме околността и нямаше какво да правим, за да убием едни 3-4 часа. Послушахме репетициите.
До самия връх не се ходи, има поделение. Паркирахме в подножието, на поляните. Имаше страхотна организация заради феста - обособен паркинг, колите се подреждаха оптимално, охраната беше любезна, разказаха ни интересни неща.
Гледките от върха са изумителни! Хапнахме и малко боровинки.
Задължителни са хубави дрехи за планина, защото си е хладно.
Има и друг път между Пампорово и Смолян, но не знам какъв е.

3. В неделя ходихме до Орфееви Скали и Каньонът на Водопадите.
До Орфееви скали се стига като се паркира на около 300м от Снежанка и се тръгва покрай беседката. Малко се объркахме в началото, защото на две съседни дървета имаше стрелки за Скалите в две различни посоки. И други хора се бяха заблудили Simple Smile
Пътеката е равна, изминава се за около 10-15мин., а на скалите е впечатляващо. Определено си струва разходката.

До Каньона стигнахме с GPS и не помня точно в Смолян къде се отбихме, но лесно може да се открие. Искам да предупредя, че тази пътека не е никак лека и отнема много време.
От заведението, на което паркирахме до Информационния център има ходене около 45мин. Ние решихме да си го спестим, за което изобщо не съжаляваме, защото щяхме да се уморим още в началото. Взехме джип за 15лв - двама възрастни и дете на 12г.
От Инф.център започва катерене, което си е сериозно и ако не сте подготвени за ходене, ще се уморите лесно. Ние се скапахме. Меко казано. Въпреки, че ходим много и по принцип сме тренирани. До последния и най-впечатляващ водопад се изкачвахме около 2 часа и половина, като сме спестили ходенето до Центъра, както казах.
От първата площадка взехме обратния път към другите две площадки, т.е се върнахме по другия път, който е доста по-лесен и безопасен. Там има още две площадки. Следите синия маршрут към Смолян.

Цялата обиколка ни отне 6 часа, но ние спирахме често за почивка и снимки.

Като цяло не бих повторила тази пътека. По едно време си мислих, че ще останем там, защото краката ни бяха зле, а ние ходим почти всеки уикенд по планините.

4. Разходихме се и по Екопътека Невястата. Дотам се стига от отбивка за параклис Св. Пантелеймон на пътя Пампорово - Смолян.
Лесна пътека, около 900м. Максимум час в двете посоки.

5. с. Момчиловци - пътят дотам е живописен. Не сме гледали нищо в селото. Два пъти ходим заради печат в книжката, но Църквата все е затворена. Музеят не работи, въпреки че има работно време. Накрая се обадихме на телефона, който беше сложен на вратата и ни казаха, че печатът е в кръчмата до Читалището.

6. Посетихме рибарника в началото на Смолян. Има табелка "Спортен риболов". Много ни хареса. Ловиш си рибка в езерото. 10лв е килограма + 3,50лв/брой за чистене +1лв за въдица. Две риби ни излязоха 17лв. Печат ги на жар. Уникално вкусно е. Има хубава поляна, където се провеждаше детски рожден ден. Интересно е за децата, защото си хващат рибката и най-важното я хапват прясна.

Не успяхме да стигнем до с.Манастир и водопада Св.Дух.

Това беше нашата разходка. Ако някой има въпроси, с радост ще отговоря и разкажа.

# 646
  • Варна
Къде в Широка лъка да хапнем родопски вкусотийки?

Гостилницата Simple Smile

# 647
Здравейте! Утре тръгваме за Пампорово! Ще бъдем в Малините. Искам да попитам как е времето там? Дали ще можем с дете на 3 год да отидем на "Невястата"

# 648
  • Пловдив
Пътеката е доста лека, минавахме я със семейство, което тогава имаха 3 годишно и 1 годишно, което се редуваха да носят! За мен най-хубавото в тази пътека е алпийският тролей накрая, мнооого адреналин има. Но тук като чета, явно повечето хора или не знаят за него или не работи сега...

# 649
  • Монтана
Пътеката е доста лека, минавахме я със семейство, което тогава имаха 3 годишно и 1 годишно, което се редуваха да носят! За мен най-хубавото в тази пътека е алпийският тролей накрая, мнооого адреналин има. Но тук като чета, явно повечето хора или не знаят за него или не работи сега...

Работи алпийският тролей, дъщеря ми миналата седмица се спуска по него.

# 650
Работи, но трябва да попитате на старта на пътеката, при катерачната стена и малкия тролей. Ако в момента на алпийския няма човек, ще дойде с вас ако пожелаете.

# 651
  • Пловдив
В поноделник работеше тролея.

Времето на Пампорово се сменя по 3 пъти на ден. Сутрин е ясно, следобед се смрачава, може и да превали и след 17ч отново е слънчево.

# 652
  • Русе
Лили 78, благодаря за идеята за джипа за Каньона. Възползвахме се и хич не съжаляваме. Извървяхме целия кръг и ако бяхме вървяли и това преди...щях да се спомина.

# 653
  • Пловдив
Радвам се, че сте ме послушали Simple Smile

Ние едва слязохме, имах чувството, че от кръста надолу нямам нищо - толкова ми се бяха преуморили краката. Днес е четвърти ден, още не мога да се възстановя напълно.

# 654
Хм, аз преди години го минавах и си беше разходка в парка, без никакви джипове, то жив човек нямаше... С почивки за снимки разбира се, не на юруш.
От шосето до една гледна точка над всички водопади.

# 655
Здравейте! Утре тръгваме за Пампорово! Ще бъдем в Малините. Искам да попитам как е времето там? Дали ще можем с дете на 3 год да отидем на "Невястата"
Ние сме втори ден тук и времето е променливо - вчера валя, днес беше за плаж... Wink Леки връхни дрехи е добре да имате и задължително и дълги панталони. За Невястата опит ще споделя утре - ние сме с дете на 1г8м и друго на 8г. и очаквам да е идеално за нас. Посетете също Снежанка и Орфееви скали, а ако ви се берат боровинки - малко преди Снежанка, от горната страна на пътя, точно под лифта има мнооого Simple Smile До днес май друг не ги беше открил освен нас, обаче ние ги уважихме сериозно Simple Smile Е, оставихме и за други Wink Приятно изкарване!

# 656
  • Банкя
Здравейте. Искам да разгледаме района около Триград, Ягодина. Да се спи в Триград ли е най-добре. Или и може другаде. Предвиждам 2 нощувки.

# 657
  • Somewhere far away
Аз съм си избрала  Триград за септември по някое време ,  има много хубави къщи за гости.

# 658
  • Банкя
Да. И аз разглеждах къщите. Харесах си 2-3  . Ще звъня да видя.

# 659
  • Somewhere far away
Аз директно през букинг правя резервации.

Общи условия

Активация на акаунт