Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 53

• 55 820
  • 797
  •   1
Отговори
# 270
Тоест мислиш, че е типично за Хашимото? И е от него?

# 271
  • Далечният изток
Тоест мислиш, че е типично за Хашимото? И е от него?

Даже съм на 99% сигурна, защото преди година никога не съм се потила, нито пък дланите са ми били потни. По принцип не се потях, колкото и да ми е било топло, но сега...

# 272
Вэзможно ли е от хормоналните за хашимото да се получават кисти ??? newsm78  Crossing Arms

# 273
Кисти на какво? Според мен, не!
На гърдите пролактина и нисък прогестерон... на яйчниците не знам, нямам опит...

# 274
На яйчниците. Не от самите хапчета, а от нарушение и колебание на хормоните. И пак - не при всеки. Някои ни удря обаче все там.
Много хора преди да разберат, че имат проблем с жлезата, нерядко установяват първо нарушения в менструания цикъл, като най-чести са аменория, дисменорея, полименорея, нисък прогестерон, функционални кисти, кисти на жълто тяло. Споделяли сме. Не става въпрос за поликистоза и ИР.
А тия на гърдите ми се появиха преди Базеда. Бях само с мастопатия и започнаха да се появяват една по една.
Никой не ми е казвал, че нямат нищо общо с основното заболяване. Напротив, казват че има връзка.
За първата ми киста на яйчника, професора при който ходех ми каза, че е против да пия Дуфастон, защото като регулираме хормоните на жлезата и кистата ще изчезне. Ама мен ме беше страх, че беше големичка, болеше ме, не можех да се наведа и седна без да ме подпре. Пих си прогестерона заедно с хапчетата за жлезата и в един момент просто изчезна. Даже мисля че знам и кога. Усетих облекчение. Е, имаше и малко възпаление, което е преминало.
После имах затишие на кистите, докато държах хормоните в норми и малко да мръднат нагоре-надолу и кистата е налице.

Последна редакция: ср, 05 сеп 2018, 09:53 от Merelenda

# 275
Явно хормоните на ЩЖ "бутат" и прогестерона... оооох!

# 276
Скрит текст:
На яйчниците. Не от самите хапчета, а от нарушение и колебание на хормоните. И пак - не при всеки. Някои ни удря обаче все там.
Много хора преди да разберат, че имат проблем с жлезата, нерядко установяват първо нарушения в менструания цикъл, като най-чести са аменория, дисменорея, полименорея, нисък прогестерон, функционални кисти, кисти на жълто тяло. Споделяли сме. Не става въпрос за поликистоза и ИР.
А тия на гърдите ми се появиха преди Базеда. Бях само с мастопатия и започнаха да се появяват една по една.
Никой не ми е казвал, че нямат нищо общо с основното заболяване. Напротив, казват че има връзка.
За първата ми киста на яйчника, професора при който ходех ми каза, че е против да пия Дуфастон, защото като регулираме хормоните на жлезата и кистата ще изчезне. Ама мен ме беше страх, че беше големичка, болеше ме, не можех да се наведа и седна без да ме подпре. Пих си прогестерона заедно с хапчетата за жлезата и в един момент просто изчезна. Даже мисля че знам и кога. Усетих облекчение. Е, имаше и малко възпаление, което е преминало.
После имах затишие на кистите, докато държах хормоните в норми и малко да мръднат нагоре-надолу и кистата е налице.

При кой професор ходиш? Все още съм в състояние на издирване на лекар, при когото да отида.

# 277
Ходех, преди години. Професор Кирил Христозов - за град Варна става въпрос.

# 278
Вэзможно ли е от хормоналните за хашимото да се получават кисти ??? newsm78  Crossing Arms
От както ми започнаха проблемите със щитовидната, започнаха и кистите по гърдите. Поне един път годишно ми ги пунктират най-големите.

# 279
А сега при кого ходиш?

# 280
  • София
Явно хормоните на ЩЖ "бутат" и прогестерона... оооох!
Да, разбира се. Ето една интетесна статия, "Ода за овулацията": https://www.larabriden.com/ode-to-ovulation/

И една пак на същата авторка специално за прогестерона: https://www.larabriden.com/road-map-to-progesterone/

С две думи, половите имат нужда от щитовидните (а и от много други неща)..

Мереленда, много добре се е получило, че са те засърбяли ръцете. Wink Благодаря ти за написаното! Kissing Heart

Лечебно щастие и усмихнат ден на всички! Grinning

Ps: Между другото, в последната статия наричат прогестерона "хормон на щастието". Stuck Out Tongue Winking Eye

Последна редакция: ср, 05 сеп 2018, 11:27 от veseto5775

# 281
А сега при кого ходиш?
Д-р Райков, в МЦ Плюс. Отдавна не съм ходила обаче.
Но като цяло съм доволна от него, от отношение най-вече и че мога да разговарям с него, а не за 5 минути да ме прегледа и да ми смени дозата.
Всеки доктор си има плюсове и минуси относно подход на лечение и страничен поглед от заболяването, но като цяло съм най-доволна от него. Другото си го научаваме тук, дори някои доктори да не са на същото мнение.

Весе, усмихна ме значи. Сега ще прочета какво си пуснала.
Лечебно щастие! Хареса ми как го написа Purple Heart

# 282
Със сигурност има зависимост между полови и щитовидни хормони, и то е двупосочна:

1) Например естрогенът, когато започне да се повишава преди овулация, води до повишение на тироксин-свързващия глобулин, което на практика означава, че по-голяма част от Т4 в организма става свързан и по-малка част остава свободен, а това води до понижаване после и на Т3, т.е. хипофункцията се задълбочава - това е влияние на половите върху щитовидните
Скрит текст:
(това горното го търпя от години всеки месец)
;

2) От друга страна щитовидните влияят върху половите, например при хипофункция често прогестеронът е по-нисък от оптималното.
Скрит текст:
(При мен до момента, откакто съм започнала да пия тироксин, единствената, ама наистина единствената полза е, че лекичко ми се увеличи сравнително късата лутеална фаза, а това означава, че прогестеронът леко се е повишил. Не съм правила изследвания и на тези хормони, но няма как да е иначе. Разбира се, аз съм благодарна за този положителен ефект от тироксина. Но той не беше търсен, честно казано, въпреки че е добре дошъл. За сметка на това търсените ефекти така и не са се състояли, т.е. нямам абсолютно никаква друга полза от това, че вече повече от година пия тироксин - симптомите са си същите, че и се задълбочават.)

# 283
  • Бургас
Благодаря на всички за мненията  bouquet
Ще я мисля дозата.
Със сигурност има връзка и с желязото, вчера след като си взех изследванията ходих и на хематолог, платих си даже прегледа и нищо, всичко ми било в норма и наред. Аз не мисля така. Нищо не ми изписаха, сега се чудя откъде да я почвам сама и с Б12 или желязото да се занимавам първо. Eто резултатите:
Скрит текст:
Ferritin      35.24   mkg/L   13.00 - 150.00
Витамин В12      219.70   pmol/L   145.00 - 569.00
Желязо ( Fe )      24.10   mkmol/L   6.60 - 26.00
Желязосвързващ капацитет ( ЖСК )      47.13   mkmol/L   41.00 - 77.00
Ненаситен ЖСК ( UIBC )      23.03   mkmol/L   24.20 - 70.10
Сатурация на трансферин      51   %   20 - 50

HGB ( Хемоглобин )      124   g/L   120 - 160
RBC ( Еритроцити )      3.94   T/L   3.70 - 5.30
HCT ( Хематокрит )      0.37   L/L   0.36 - 0.48
WBC ( Левкоцити )      6.5   G/L   3.5 - 10.5
MCHC ( ср.конц.на Нgb в еритр )      340   g/l   300 - 360
MCH ( ср.Hgb съдърж. в еритр. )      31.5   pg   27.0 - 33.0
MCV ( ср. обем на еритроцитите )      92.6   fL   82.0 - 96.0
RDW% ( Девиация на еритр. р-ие )      13.8   %   11.6 - 15.7
PLT ( Тромбоцити )      174   G/L   100 - 440
MPV ( ср.обем на тромбоцита )      8.7   fL   7.5 - 11.0
LYMF ( Лимфоцити - бр )      2.70   G/L   0.90 - 5.30
GRAN ( Гранулоцити - бр. )      3.50   G/L   1.30 - 7.40
MID ( Междинни по обем клетки - бр.)      0.30   G/L   
LYMF% ( Лимфоцити - % )      41.40   %   20.00 - 50.00
GRAN% ( Гранулоцити - % )      54.20   %   30.00 - 70.00
MID% ( Междинни по обем клетки - % )      4.40   %   

Merelenda, споделям написаното от теб напълно ...   Wink

# 284
  • София
Мон..., определено имаш нужда от Б12, мога да препоръчам консултация с имунолог - доц. Русев, той ще те насочи. Най-добре е да се приема бионаличната форма на Б12 - метилкобаламин. По 1 таблетка под езика (1000 мг) на ден, далеч от кафе би трябвало за 2-3 месеца да вдигне нивата ти. Цели се ниво около 500 единици за да не си в дефицит. На мен като бременна гледат да ми го държат над 700, явно за да има и за бебето.

Общи условия

Активация на акаунт